Joop

De sneue Facebookfoto's van de fanatieke amateuratleet

  •    •  
21-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
14219109884_af86ceb939_z
De een heeft zich weer tien kilometer het schompes gerend, de ander hangt als een menselijke vlag aan een door de gemeente beschikbaar gesteld speeltoestel en weer een ander hangt dagelijks een uur in de sportschool
Toegegeven, je kunt beter sporten dan intraveneus opiaten gebruiken, maar ik vraag me al geruime tijd af wat die mensen bezielt die zo obsessief ‘bezig zijn’ met hun ‘gezondheid’. Ze sporten zich drie slagen in de rondte, eten allerlei ‘healthfood’, roken uiteraard niet en sommige onthouden zich ook van alcohol. Op Facebook zie ik ze met enige regelmaat voorbijkomen, waarbij ze hetzij in geschrift, hetzij met behulp van foto’s en video’s kond doen van hun heldendaden.
Schompes De een heeft zich weer tien kilometer het schompes gerend, de ander hangt als een menselijke vlag aan een door de gemeente beschikbaar gesteld speeltoestel en weer een ander valt dagelijks een uur in een fitnesscentrum aan te treffen. Let wel: die mensen zijn dus geen topsporters. Dan waren die activiteiten eenvoudiger te verklaren, want als je ervan moet leven en/of competitief wilt presteren op topniveau, zal je wel moeten. Begrijp me niet verkeerd: met mate sporten is goed voor lichaam en geest, en in verenigingsverband heeft het bovendien een sociale functie. Het lidmaatschap van een sportvereniging is beneficiair voor je sociale contacten en je netwerk, maar dat geldt ook voor een fanfare.
Sommige mensen slaan fanatiek aan het sporten omdat ze willen afvallen. Dat is een misverstand, want van sporten val je niet of nauwelijks af. Om 1 kilo vet kwijt te raken, zou je honderd kilometer moeten hardlopen. Na een meer realistische vijf kilometer heb je 350 kcal verbrand. Als je daarna een Snickers smikkelt, ben je weer terug bij af. Als je wilt afvallen, zul je gewoon minder en anders moeten eten. Zogenaamde crashdiëten bieden echter geen soelaas: het is op de eerste plaats bijzonder ongezond, en als je uitgecrasht bent, zit je binnen de kortste keren weer op je oude gewicht.
Functioneel Als je een normaal, gezond hart hebt, is het zinvol om je hartslag elke dag tien minuten ‘op te jagen’. Dat is voldoende. Duursporten is op zich niet erg zinvol, het kan zelfs vrij ongezond zijn. Zo zien we dat bijvoorbeeld marathonlopers relatief vaak een vergroot hart ontwikkelen en als direct gevolg daarvan niet erg oud worden. Als we naar de dierenwereld kijken, zien we dat er geen dier te vinden is dat voor zijn plezier 42 kilometer gaat rennen. Sommigen willen nog wel eens een sprintje trekken, maar dat is een functioneel sprintje: het dier rent zogezegd naar de supermarkt om eten te halen. Voor de rest ligt het in de schaduw te suffen.
8080159041_59968dfa43_z
Onder de mens (die ook een dier is) heeft de laatste decennia echter de mythe postgevat dat het goed voor je is om je als een idioot uit te putten. Met het grotendeels verdwijnen van zware lichamelijke arbeid, een almaar groeiende welvaart en de daarmee gepaard gaande ziektes, én door een veranderd eetpatroon veroorzaakt groeiend aantal mensen met overgewicht is (met name in de westerse wereld) een bijna heiligverklaring van het sporten als activiteit ontstaan.
Daar schuilt welbeschouwd een zekere tragiek in, want de uiteindelijke reden waarom iemand tien kilometer gaat rennen, is om de dood voor te willen blijven. Hij loopt voor de dood uit. Maar die zit hem op de hielen en haalt ons uiteindelijk allemaal in. Je gezondheid is namelijk maar zeer ten dele ‘maakbaar’. Op negentig procent ervan heb je geen enkele invloed, hoe vaak je ook fietst, hoever je ook rent, en hoeveel spannende macrobiotische drankjes je ook drinkt.
Cc-foto’s: Bhautik Joshi  en nprpdx

Meer over:

sport, opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

spagaat
spagaat23 jul. 2016 - 7:50

Get a life ipv anderen af te zeiken.

2 Reacties
Minoes2
Minoes223 jul. 2016 - 11:13

Hij geeft niet anders dan zijn visie op een nieuw fenomeen! Ik heb voordat deze 'waanzin' begon ook altijd gesport in teamverband. Dat was leuk. Dat is echter heel anders dan de huidig bestaande 'cultus'.

spagaat
spagaat23 jul. 2016 - 15:30

Minoes, Ik vind het gebruik van termen als 'sneue Facebookfoto's' afzeikerig. Als je gewoon serieus een punt wilt maken doe je dat niet op zo'n vervelende zeurtoon. Het is echt niet gewoon een visie geven. Dan denk ik: leid lekker je eigen leven ipv anderen in de zeik te nemen.

Minoes2
Minoes223 jul. 2016 - 6:15

Het wordt tegenwoordig inderdaad erg overdreven. De ene verslaving wordt voor de andere ingeruild.

il viaggiatore
il viaggiatore22 jul. 2016 - 22:59

Ik drink, rook, eet regelmatig bourgondisch maar toch vind ik het leuk om bepaalde sport prestaties te delen. Met al die data-app`s heb ik ook niet zoveel op, maar om een keertje te delen dat ik volledig ben los gegaan op de race-fiets is niets mis mee. Het is helemaal niet erg om te bewegen. Zeker met onze westerse levensstijl is het verstandig om erop te passen dat men niet helemaal dichtslibt. Als een paar foto`s op FB andere mensen kan aansporen om ook eens wat meer te bewegen dan is het niet eens zo slecht om eens wat te delen via Social media. Ik werk 8 maanden per jaar vrij intensief, ik moet die overige 4 maanden toch ook een beetje nuttig invullen. Je kan er wel vanuit gaan dat als ik het gewend om 12 uur per dag te werken dat ik in mijn vrije tijd wel wat energie overheb. Nu is discussiëren op een online platform leuk, maar daarnaast is er ook gewoon een leven.

Robles
Robles22 jul. 2016 - 13:01

Wat een sneu artikel zeg. Mensen afzeiken op wat ze leuk vinden om te doen.

msj_meijerink
msj_meijerink22 jul. 2016 - 11:26

Hear, hear, een artikel naar mijn hart. Weg met die hardhollende, rolschaatsende en of wielrennende idioten in het park, die mijn -de argeloze wandelaar- met veel lawaai driftig manen voor hen opzij te gaan. Dit soort adrenaline-junks claimen elk stukje weg, want 'zij zijn gezond bezig'. Om veel calorieën te verbranden kun je ook een stukje gaan wandelen. Het grote voordeel daarvan is, dat je dan ook wat van de natuur ziet. Onthaasten in het kwadraat dus! :D

3 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink22 jul. 2016 - 11:27

ouch, 'mijn'is natuurlijk 'mij'

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon22 jul. 2016 - 11:50

Meest irritant zijn de zogeheten Mamils (middle-aged-man-in-Lycra) die veelal groepgewijs erop uit trekken op hun te dure fietsen en met veel bombarie luidkeels "Pas der op!" roepen als je maar iets teveel naar links loopt.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon22 jul. 2016 - 11:57

Groepsgewijs

omaoeverloos
omaoeverloos22 jul. 2016 - 8:40

Sporten? Ik heb er domweg geen tijd en energie voor. Maar als je de hele dag op je luie reet jezelf volvreet met fabrieksvoer lijkt het me niet verkeerd een beetje beweging te zoeken. Domme mensen gaan dan sporten, slimme mensen nemen een moestuin. Genoeg beweging en lekker en gezond voedsel.

2 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos22 jul. 2016 - 12:30

"Maar wat doen die slimme mensen dan de andere helft van het jaar?? " Nou, een moestuin, daar ben je wel langer mee bezig dan een 6 maanden per jaar, hoor. Verder natuurlijk hout hakken voor de winter, sloten schonen, werk genoeg. Ik vind die sporters altijd lachwekkend volk. Ze hebben een afstandbediening voor de TV zodat ze niet eens meer op hoeven te staan van de bank, een fiets met trapondersteuning en een robot om het gras te maaien maar ze strompelen wel een paar keer per week het park rond.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2016 - 9:55

Moestuin in de stad is een beetje lastig, al is het zeker mogelijk om voor stadstuinier te spelen maar veel lichaamsbeweging gaat dat niet opleveren. Tuinieren in het buitengebied valt vast onder de duursporten.

kassakijker73
kassakijker7322 jul. 2016 - 6:49

Waarom zou je in vrdesnaam een Snicker eten na het hardlopen? Bij mij heeft hardlopen zonder twijfel geholpen bij de 22 kilo die ik het afgelopen jaar ben kwijtgeraakt. Daarnaast werkt het ontspannend en voel ik me veel fitter. Ik doe het juist voor het resultaat op de korte termijn en eigenlijk iedere hardloper die ik ken ook.

rolling stones
rolling stones21 jul. 2016 - 23:18

Een stukje wat naar mijn mening niet klopt. Ik loop zelf 3 keer per week hard, en blijf daardoor goed op gewicht. Tevens sport ik niet om de dood voor te blijven, maar omdat ik het ontspannend vind en me er beter door ga voelen. Dus door te sporten geniet ik meer van het leven, en dat kan nooit verkeerd zijn.

Hank Nozemans
Hank Nozemans21 jul. 2016 - 21:58

Volgens mij sporten de meeste mensen omdat ze het leuk vinden. Daar komt bij dat je door sporten en gezond eten ook meer energie hebt voor andere zaken zoals de tuin doen, met de kinderen spelen, etc.

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 jul. 2016 - 21:15

"De sneue Facebookfoto’s van de fanatieke amateuratleet" Lijkt me typisch een mening van een uitgezakte, papperige bankhanger. Een tikje jaloers misschien? Verder zijn die getallen over calorien en hardlopen onjuist want iedereen die regelmatig hardloopt weet dat je er flink van afvalt. De calorieen worden immers verbrand zowel tijdens het rennen als tijdens het herstel erna.

Peter Smit2
Peter Smit221 jul. 2016 - 18:55

Je hoeft niet naar Facebook te kijken, hoor!

Rarar
Rarar21 jul. 2016 - 18:41

Het gaat niet om de dood, maar om een kwalitatief leuk leven te hebben. Om een leuke manier je zwembroek aan kunnen trekken. Het gaat niet om de duur, maar om de kwaliteit van leven.

Piet de Geus
Piet de Geus21 jul. 2016 - 17:54

"Je gezondheid is namelijk maar zeer ten dele ‘maakbaar’. Op negentig procent ervan heb je geen enkele invloed" Een beetje erg fact free, waar de meest voorkomende volksziekten gerelateerd zijn aan roken, zuipen en klemvreten. Stuk voor stuk zaken waarvoor je actief dom gedrag moet vertonen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2016 - 10:06

Het loont statistisch altijd om "roken, zuipen en klemvreten" te staken. Ook 10% is niet te versmaden.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon21 jul. 2016 - 17:50

Volgens bioloog/schrijver Midas Dekkers is fanatiek sporten ongezond en onnodig. Hij zal het toch wel weten hij heeft er immers voor doorgeleerd. Maar ik denk toch dat ik van vanavond nog een flink stuk ga fietsen.

Zalwel2
Zalwel221 jul. 2016 - 16:18

Net even ge-benchpressed, 120 kg, vrouwtjes zijn er dol op! Straks naar Krav Maga. Laat de soldiers of odin of IS maar komen.

3 Reacties
Opperrechter
Opperrechter21 jul. 2016 - 16:50

Met figuren als Simons gaan we de oorlog dan ook niet winnen. Met een groot deel van Nederland ook niet ben ik bang. Kijk naar de uitvalcijfers bij instromers in het leger. Voornamelijk doetjes. PS: ben zelf al tevreden met 8x100KG maar 'still in progress' :).

Zalwel2
Zalwel221 jul. 2016 - 19:27

Hier hebben wij, tijdens de nijmeegse vierdaagse, de hele dag omroep Gelderland op de televisie. Leuk, de hele dag wandelaars kijken. Maar......het is ook schrikken! Een groot deel van de wandelaars torssen heel wat overgewicht mee. Wat een buiken!

Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2016 - 10:27

"Een groot deel van de wandelaars torssen heel wat overgewicht mee." Wat de militairen aan bepakking op hun rug meeslepen is werkelijk niets vergeleken bij wat veel andere wandelaars rond de middel meesjouwen.

BingoGrubb
BingoGrubb21 jul. 2016 - 16:03

'de ander hangt als een menselijke vlag aan een door de gemeente beschikbaar gesteld speeltoestel ' aan deze lui heb ik echt een bloed hekel telkens als ik met mijn kids naar de speeltuin wil staan er weer van die eikels. en dan moet ik ook nog is vragen of ze willen oprotten want deze plek is voor de kindertjes. ze gaan dan wel weg maar krijg eer nog een grote bek.

CJJelle
CJJelle21 jul. 2016 - 15:45

Ik doe duursporten puur omdat ik het geweldig vind. Hoef het niet op Facebook te hebben, maar doe het voor me eigen. het geluk dat ik heb na een lang eind gefietst te hebben (Je ziet de meest prachtige plekken) is niet uit te leggen. Klinkt een beetje als een jaloers stukje. Is je frustratie eraf te rennen wellicht een idee?

Gringo2
Gringo221 jul. 2016 - 15:24

Misschien ooit de gedachte opgekomen dat mensen sporten gewoon leuk vinden? Persoonlijk geniet ik intens van het helemaal stuk gaan op de fiets.

1 Reactie
vanschendel2
vanschendel221 jul. 2016 - 15:48

Tsjesus man, Ben zelf bijna 60 en zit zo'n 4 keer per week zo'n drie kwartier in een sportschool. Omdat ik me er goed bij voel en omdat ik het een leuke ontspanning vind. En dat laatste is voor veel mensen de reden