Een maand is natuurlijk nog steeds erg lang. Maar goed: goede zaak dat deze twee pragmatische partijen elkaar gevonden hebben en een stabiele coalitie kunnen vormen.
Ze doen maar... Ondertussen raken tienduizenden huishoudens hun kortingspas kwijt. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3335114/2012/10/22/Tienduizenden-huishoudens-raken-kortingspas-kwijt.dhtml
Rutte is slim, en kernfysicus Samsom nog slimmer. Zij begrijpen de tijdgeest: de mensen willen actie en hebben genoeg van populisten voor wie politiek een doel op zichzelf is geworden - terwijl die ook weer exploiteren dat mensen een hekel hebben aan Haags gedoe. Politici plegen enthousiast over hun werk te praten, en vertellen steevast dat ze er plezier in hebben. Dat is verkeerd. De meeste mensen werken voor hun geld en niet primair voor hun plezier. En politiek is eigenlijk niet leuk maar een noodzakelijk kwaad. Vergelijk een sportclub. Daar regelt een bestuur bijna alles, al is daar officieel de Algemene Ledenvergadering de baas net als het Parlement in het landsbestuur. De ledenvergadering van een sportclub stelt echter normaal weinig voor - als dat wel zo is dan hebben ze een probleem (denk aan Ajax). Thorbecke zag het 150 jaar geleden heel scherp: de gedachte aan BEROEPSPOLITICI was voor hem een gruwel.
samsom en rutte willen dolgraag regeren en zien tussen de vvd en de pvda geen grote verschillen. De voorstanders mogen het best positief spinnen als actie ondernemen, samen willen werken, etc, maar het blijft wat het is: machtsgeilheid en wegwerpprincipes. Als ze echt bereid waren voor hun principes te gaan waren de alternatieven niet zo snel weggeworpen. Wie nog gelooft dat de pvda wezenlijk verschilt van de vvd houdt zichzelf voor de gek.
Op 12 september hebben ongeveer vijf miljoen Nederlanders (van die ongeveer 9,5 miljoen die naar de stembus gingen op die dag) op de VVD en de PvdA gestemd dus hebben dit kabinet behoorlijk veel draagvlak al in de Nederlandse samenleving wat mij betreft. Komt er een goede staatssecretaris van cultuur die de verschillende gevoelige kwesties wat betreft de bezuinigingen in de kunstsector met respect, wijsheid en verstand zal behandelen? Komt er ook een goede staatssecretaris van integratie die zal proberen de verschillende bevolkingsgroepen in ons land weer naar elkaar toe te brengen na al die polarisatie van die laatste paar jaar? Ik hoop van wel.
doet me denken aan de peroon die zoooo graag die ene auto wilde , dat er over de prijs niet onderhandeld werd , maar alleen over de matjes. PvdA wil zoooo graag in t kabinet dat t gewoon de volle prijs betaalt (''we sluiten gewoon een lening af , zoals alle pvda-aaiers"")
@de Geus - Dus als VVD stemmers in drommen weglopen is dat een probleem maar als de stemmers op de PvdA massaal hun ongenoegen betuigen niet? Een eenzijdige iijk op de wereld.
Met weemoed denk ik terug aan hoe blij ik was in 1994, toen de gristelijke anachronismen en een stukje bureaucratie werden aangepakt. Helaas besefte bijna niemand dat er gewoon weer anderen met de poet vandoor zouden gaan. Nu ben ik dus niet blij (ook al zou dat achteraf een illusie blijken), want het gaat bij voorbaat alleen over de centen. Over de aanpak van populisme door slechte informatie, sociale ongelijkheid, schandalige misleiding door de financiële wereld, hoor ik niets terwijl dat issues zijn die thans aangepakt moeten worden. Van een gratis pakketje euro-munten naar voedselbanken... Wat een andere wereld, wat een afgang !
If you can't beat them join them... De Pvda is op 12 september net niet de grootste partij geworden. Deze samewerking met de VVD is waarschijnlijk niet het beste keuze wat betreft links Nederland maar tenminste zal links Nederland ongeveer 50% van het redelijk links van het midden beleid krijgen de komende paar jaar en er komen waarschijnlijk 6 PvdA ministers en een paar PvdA staatssecretarrisen. De discriminerende PVV is deze keer na 12 september (na een verlies van 9 zetels of meer dan 500,000 kiezers) in ieder geval totaal buitengesloten van het centrum van de macht, een grote zegen voor ons land wat mij betreft!!! Wat betreft de SP, moet de SP volgens mij misschien binnenkort gewoon haar nogal negatief toon wat betreft Europa tot nu toe wat gaat veranderen en de volgende keer kan de SP misschien een paar zetels erbij krijgen en eindelijk meedoet aan het regeren.
Het is te hopen ,dat ze met een nog grotere snelheid op een breuk afstevenen .Maar dat zal wel niet zeker met die plucheplakkers .
Laten we maar eens afwachten wat er inhoudelijk uit komt. De jongens zullen het communicatief allemaal handig verpakken zodat de eerste dag euforie zal zijn. Als het allemaal is ingedaald zal het huilen zowel links als rechts beginnen. CDA en SP kunnen zich klaar maken voor de groei en scouten naar nieuw talent
Rare foto bij het artikel. In opdracht van een journalist X, moest Rutte zijn hand naar Samsom steken, op het plein. Raar en onbegrijppelijk dat Rutte en Samsom gehoor hebben gegeven aan de opdrachtgever, van de journnaist die schijnt dat hij of zij meer van beelden houdt dan van feiten en realiteit bij belangrijk onderwerpen. Gaat het ontslagrecht wel door of niet, het enige wat ik wil weten van onze politiek handelaars, meer neit.
@de Geus - dus nu opeenszijn opinieonderzoeken WEL feiten. Zoals de wind waait waait m'n rokje. Ik geloof meer in de zeer beperkte stemming in mijn omgeving en daar is het een aantal mensen duidelijk geworden dat zeweer belazerd zijn.
Nam net de reacties door, tjonge de druifjes zijn nog steeds zuur bij de SP- fans. Niemand, maar dan ook niemand is hier op de hoogte van welk akkoord de VVD en de PVDA eventueel gaan sluiten!. Toch staan de SP- kindertjes weer vooraan in de rij om met modder te gooien. Op voorhand wordt deze eventuele regering vervloekt door de SP kindertjes met de SP bijbel in de hand... Op voorhand ergens op tegen zijn is domweg verwerpelijk te noemen...
Hoe snel levert het nieuwe kabinet Het koninkrijk in, door soevereiniteitsoverdacht aan EU? Wat ik mij afvraag, hoe zit het met ons koningshuis/ koninkrijk als NL een bondstaat wordt van de EU? Een koning/in zonder koninkrijk is een schertsvertoning. Cartoon http://politiekeprenten.blogspot.nl/2011/09/troonrede-2011-begroting-2011.html
Bij deze wil ik mijn bewondering uitspreken voor de onderhandelaars. Ik heb voor de verkiezingen bij herhaling gezegd dat ik volgend jaar op z'n vroegst een nieuwe regering verwachtte .. Daarom, CHAPEAU!! Het enige probleem dat ik heb is dat beide partijen zo groot zijn geworden omdat ze elkaar verketterden. Dat geeft deze samenwerking toch een geurtje van kiezersbedrog. Ik hoop dat ze het als een uitdaging zien om de kiezers juist daarom te bieden wat ze willen, namelijk een goed functionerend land met een goed functionerende economie en samenleving. Zo niet, ben ik bang voor de repercussies bij de volgende verkiezingen ... (pessimist die ik ben ..) Maar nogmaals, ik ben vol bewondering (en wacht af wat de inhoud gaat zijn...)
Zijn dit dezelfde partijen die elkaar 2 jaar geleden bij de formatie van Paars+ de tent uit joegen??? Wat is er veranderd? En welke kleur zullen we dit neoliberale experiment gaan noemen? Zwart 1?
Wat is er veranderd? De PVV is gewogen en te licht bevonden. Dat moest gebeuren om Wilders onschadelijk te maken.
--- Dit bericht is verwijderd —
[Het is natuurlijk een goed teken dat VVD en PvdA er zo snel uit zijn gekomen. Ik had dit niet verwacht op basis van de campagne waarin beide partijen vaak lijnrecht tegenover elkaar stonden. Kennelijk voelen beide partijen de urgentie om snel tot een stabiel kabinet te komen en hun strategie van positieve uitruil was dus een succesvolle strategie.] Zullen we dat gewoon eens een paar jaar afwachten ? Ik zie zoveel fundamentele problemen, dat ik me niet kan voorstellen dat hier een stabiel kabinet uitkomt, zeker niet omdat de economie de komende jaren alleen maar gaat tegenwerken.
De enige manier waarop dit verklaard kan worden is als de PvdA alles heeft weg gegeven. We zullen zien...
Met exact dezelfde onderbouwing beweer ik dat "De enige manier waarop dit verklaard kan worden is dat de VVD alles heeft weg gegeven." We zullen zien, maar iets zegt me dat we beiden ongelijk zullen blijken te hebben, dat is het idee van formeren, je komt ergens in het midden uit...
"Nu VVD en PvdA tot elkaar zijn veroordeeld is er een andere situatie." Hoe zo veroordeeld? De PvvdA stemmers zullen nu in drommen deze partij de rug toekeren hoor.
Ik hoop dat je gelijk hebt, maar gezien hoe dat bij bos ging, bij cohen ging en bij samsom ging heb ik er weinig vertrouwen in. Elke keer staat de pvda laag in de peilingen, is er een nieuw fris koppie en trappen de pvda stemmers er massaal weer in. Om na de verkiezingen weer teleurgesteld de partij de rug toe te keren en zo is het cirkeltje rond. Den Uyl was de laatste echt linkse pvda leider. De pvda is al sinds kok niet meer wat mensen denken dat ze is.
Je zag het in de tijd groeien. De wens van de kiezers. 4 jaar regeren. De nieuwe generatie liberalen en socialisten zijn realistischer geworden. De piketpaaltjes zijn vervangen door logisch denkpatronen. De generatie Mark-Diederik zijn minder honkvast dan de babyboomers. Dit proces zag je al binnen de vakbonden, die vast kwamen te zitten in een moeras. Eindelijk komt de tijd van reorganiseren en innoveren van het systeem.
Dit wordt de laatste stuiptrekking van de PvdA. Veel kiezers hebben op het laatste moment toch maar PvdA gestemd ipv SP, simpelweg omdat ze dachten op die manier meer kans te maken op een stevig tegenwicht tegen de VVD. Samsom deed het ogenschijnlijk ook goed in de campagne dus dat was ook weer mooi meegenomen. Die kiezers gaan nu de komende 2 jaar van een koude kermis thuis komen. Een liberaal georienteerde PvdA die overvleugeld wordt door dezelfde flapdrol die ze hadden gehoopt weg te stemmen als premier is niet wat ze wilden. Ik zie de volgende verkiezingen dan ook met vertrouwen tegemoet.
Op naar de rapste val van de eeuw?
Allemaal lekker snel, snel, snel, vlug, vlug, vlug. Des te eerder mogen we weer een hokje rood kleuren in het stemhokje...Nu al zin in...
Ah, jij vindt het prettig als het land weer een half jaar niet of nauwelijks bestuurd wordt. Vreemd.
Haastige spoed is zelden goed en al zeker als partijen die publiekelijk zeiden diametraal tegenover elkaar te staan ineens wél tot overeenstemming kunnen komen. Dit betekend in mijn ogen dat de PvdA neoliberale standpunten vergoelijkt en daaraan toegeeft zoals Kok toen der tijd. Wat daarvan terecht is gekomen wordt nog dagelijks aan den lijve ondervonden. Het wordt prijsschieten voor de SP, PVDD en GroenLinks. Helaas is het tegelijkertijd een gevecht tegen de bierkaai aangezien Paars samen en een meerderheid in de Kamer hebben. Ik neem aan dat deze partijen hun krommunicatieadviseurs al in stelling aan het brengen zijn om het volk te overtuigen van hun gelijk met allerhande retorische trucs. Ik ken al één journalist die op voorhand positief is.
Haastige spoed? Anderhalve maan vind ik bepaald niet snel. In landen als Engeland en Duitsland gaat een formatie een stuk sneller. En wat bent u weer negatief! Niets deugt in uw ogen. Ziet u wel een keer iets positiefs?
Het wordt prijsschieten voor de SP, PVDD en GroenLinks. Dan komen de 79 zetels van VVD-PVDA en die zeggen "DAG" SP, PVDD en GroenLinks. Wij gaan wel even naar de koffieautomaat op de gang. Veel succes ermee.
De VVD maakte handig gebruik van de naar het pluche hunkerende Jolande Sap. Zij trapte in de val van de VVD om het "prachtige" Kunduz accoord er bij Groenlinks door te jassen. Het gevolg is dat GL nu op apengapen ligt. Het machtsgeile CDA is hetzelfde overkomen. Ook hier wist de VVD via de naar pluche hunkerende Bleker en Verhagen tweespalt in het CDA de partij te zaaien. Het gevolg is een zielig hoopje Christen democraten die elkaar nu de mogen troosten om de teloorgang van het CDA. De volgende stap van de VVD is de regeringsgeile neo-liberale kliek van de PvdA aan een ministerspostje te helpen. Daarvoor zijn ze met twee breekijzers, namelijk de draaikontende Bos en de naieve idealist Samson in de slag gegaan. Via deze heren zal ook de PvdA een oor aangenaaid worden en zullen de kiezers de partij straks keihard afstraffen. Hans Spekman mag zich alvast warm draaien om de ellende die straks over zijn partij wordt uitgestort op te ruimen. Dat lijkt mij een onmogelijke opgave, je kunt de kiezers twee keer voor de gek houden maar daarna zit het bedrog in hun genen. De PvdA krijgt dus van de VVD eenzelfde staatsbegrafenis als CDA en Groenlinks gekregen hebben.
"Hans Spekman mag zich alvast warm draaien om de ellende die straks over zijn partij wordt uitgestort op te ruimen." Ik hoor en lees niks over Hans Spekman. Ik kan me niet voorstellen, dat hij tevreden zal zijn met het akkoord, dat nu gesloten lijkt te gaan worden, waarin de PvdA ongetwijfeld veel water in de wijn zal hebben gedaan.In de stap naar links die de PvdA scheen te maken vóór de verkiezingen vertrouwde ik meer op Spekman dan op Samsom. Als dat terecht was moet Spekman zich wel erg ongemakkelijk gaan voelen met dit nieuwe kabinet. Zo niet, dan is het van de PvdA leiding een knap spelletje toneel geweest. Het kan niet anders of dat wordt afgestraft bij de volgende verkiezingen.
Hanteert men hier de JBF Methode?
Als het even kan met dezelfde snelheid: alle riant betaalde incompetente, arrogante, criminele schoolbestuurders ontslaan zonder gouden handdruk. Diezelfde schoolbestuurders ter verantwoording roepen voor de ellende die ze hebben aangericht en nooit meer een bestuurdersbaan, in ieder geval niet in het onderwijs. Scholen moeten weer zo snel mogelijk scholen worden inplaats van dat ze gerund worden als bedrijven; de overheid moet opnieuw, zoals het hoort, toezichthouder worden. De leerling en leraren moeten weer het middelpunt van de school worden en geen nummers in kolossale scholen met 20.000 leerlingen. Kleinschaligheid moet weer terug. Er dreigt een hele generatie jongeren zonder een behoorlijke opleiding de scholen te verlaten en dreigen buiten de boot te vallen. Vooral schoolverlaters van het MBO zijn de klos. Er worden al buitenlandse jongeren in bedrijven aangenomen omdat de Nederlandse opleidingen niet meer aansluiten en niks meer voorstellen. Dit lijkt me voor het nieuwe kabinet een topprioriteit. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/03/failliet-dreigt-voor-zeventien-scholen/ Het heeft niet zo veel te maken met het onderwerp, maar ik moest dit even kwijt.
--- Dit bericht is verwijderd —
Cijfers over BNP: Frankrijk (52,8% BNP), België (55%) Duitsland (43,7%) en Nederland (45,9%) Erwin, ik weet, dat je regelmatig overdrijft met het percentage dat het BNP van de overheidsuitgaven uitmaakt. Gezien de hier genoemde getallen valt dat nog mee, zeker als je bedenkt, dat de sociale voorzieningen in Duitsland slechter zijn dan hier. Het is in ieder geval minder dan de helft, waar ik je al eerder op gewezen heb. Het meest benieuwd ben ik naar de HRA, wat zal op dit punt het compromis zijn ? Het kan geen 'inruilonderwerp' zijn, lijkt me, dat zou teveel gezichtsverlies voor een van de partijen betekenen.Ik denk, dat alleen voor nieuwe hypotheken de aftrek beperkt wordt en dat voor de starters en/of lage inkomens een aparte gunstiger regeling komt om de woningmarkt weer op gang te brengen. Zo worden de kool en de geit gespaard. De VVD zal willen voorkomen dat de hoge inkomens extra in moeten leveren.
'Maar dat is meer gevoel dan verstand.' Niet iedereen weet alles Erwin. Fijn dat je dit erkent. ... Ik ging er voetstoots vanuit dat je voldoende over 'neoliberalisme' en de effecten op de maatschappij wist. Ik hoop dat je mijn eerder geplaatse links aan jou hebt gelezen en gezien. Ik hoop dat je de moeite neemt daar meer onderzoek naar te doen zodat je jezelf ook als onderzoeksjournalist kan profileren. Het gaat immers altijd om waarheidsvinding. Toch? Gezien jouw maatschappelijke functie vind ik dit van groot belang aangezien veel mensen onwetenden jou op je woord geloven. Ook ik ging uit van het sociale karakter van de PvdA en hoop dat jouw voorspelling uitkomt. Mijn gevoel zegt helaas iets anders. Mijn aversie tegen de VVD is te groot om daar positief over te kunnen zijn en daarnaast speelt het feit mee dat de PvdA de SP als een baksteen heeft laten vallen (...). Zo ga je niet met 'partners' om. Excuses zijn nog steeds op zijn plaats. Bij deze doe ik je graag een handreiking en wil je een voorstel doen. Als jij je genuanceerder probeert uit te laten over de SP (graag onderbouwd met goede argumenten) én neoliberalisme gaat onderzoeken zal ik dit ook doen in mijn reacties op jouw schrijven. ... Als ik denkfouten maak hoor ik dat ook graag. Ik leer graag.
De grote vraag is hoelang houden ze het klaar. Ik verwacht een leegloop bij de PvdA nu Rutte het totale verkiezingsprogramma heeft gedecimeerd. Daar kun je als kiezer toch niet mee leven
Zes weken na de verkiezingen hier nog zure reacties van SP=fanboys. Het is te hopen, dat Samsom en Rutte het kiesrecht beperken voor verstandelijk gehandicapten en beroepswerkelozen. Dan zijn we in de toekomst hier van dat krijtzure gemekker af.
Nou, nou, ik denk dat we de SP juist heel dankbaar mogen zijn, zij zijn de enigen met links bloed in de aderen en ze hebben duidelijk laten blijken genoeg body te hebben om als regeringspartij mee te doen. Samson komt inderdaad "sneller" over dan zijn tegenhanger bij de SP...en zal daarom wel zo gescored heben, maar dat zegt niets over de inhoud.. Ik hoop dat als de zaken straks naar buiten komen het inderdaad op basis is gegaan van wederzijds "gunnen" aan de andere helft en niet dat overal door beiden water bij de wijn is gedaan. Er moet een duidelijk beeld ontstaan wie waar voor staat. (ook al zal het vooral blijven gaan om het verschuiven van de ligstoelen op het dek.) Verder verwacht ik nog steeds niet dat er iets gedaan wordt aan het ontlopen van de IJsberg waar de sociaal - economische Titanic op dreigt vast te lopen. Ondertussen denk ik dus nog wel dat er genoeg stof zal overblijven om over te schrijven, met andere woorden, macro economisch zal men nog steeds het juiste voortouw niet in handen willen nemen. ...hopende dat ik blijde verrast wordt....
Dat jij met zo een uitspraak nog meent voor een socialer Nederland te zijn toont wel aan hoever jij en gelijkgestemnden in een totaal eigen, van de werkelijkheid geïsoleerde realiteit leven. Zo kennen we de pvda weer, hoor. Sneu.
"het kiesrecht beperken voor verstandelijk gehandicapten en beroepswerkelozen." Heb je het nu over je eigen beperkingen?
Raar dat al die socialisten hier hopen op een snelle val van dit naderende centrum-linkse kabinet (voor de goede orde, dat is precies wat Roemer wilde; een centrum-links kabinet) waarvan men het beleid nog niet eens weet. Zoveel afgunst, enkel om het falen van hun partijtje en hun standpuntjes...je zou maar zo elke ochtend met je linker been uit bed moeten stappen, dan is verhangen nog een prettiger vooruitzicht.
Inderdaad, ik kan me niet heugen dat links blij was met een kabinet waar een linkse partij in zat. De zuurgraad is altijd ver onder de maat. Vaak is links blijer als er gewoon geschopt kan worden tegen een rechts kabinet, want al die compromissen, da's niets voor linkse mensen. Ik heb er helaas zelf ook vaak last van. Ik werk er aan :-)
Dat jij die SP-ers nog "Socialisten" durft te noemen is een gospe. Het zijn meer "Kaviaar-kapitalisten". Kijk maar naar het Eigen Vermogen van de SP. Dat is 7 miljoen Euro. Per lid komt dat op 150 Euro. Bij VVD, CDA en PvdA is dat amper 35 Euro. Dat doet de SP van mijn belastingcenten. Het is opgepot geld van de beruchte afdrachtregeling.
Goedenavond Erwin. Nog bedankt voor je positief antwoord. Ik las dat je sportjournalist bent. Gezien je interesse in politiek lijkt het mij daarom niet onwaarschijnlijk dat jij je hier later ook serieus mee gaat bezighouden. Het bepaald immers ons leven. Integere verslaggeving vind ik zeer belangrijk. Hier kom ik straks graag nog even op terug. Je vroeg mij een beknopte uitleg te geven over ‘waarom’ ik liberalisme zo kwalijk vind. Aangezien dit woord meerdere betekenissen heeft én ik graag wil dat je exact begrijpt hoe mijn visie hier over is en is ontstaan, is het ondoenlijk deze in een paar zinnen te omschrijven. Ik ga ervan uit dat jij ook een en ander weet. Ik zal trachten mijn logica zo eenvoudig als mogelijk in kaart te brengen en beperk mij tot een aantal onderzoeken en denkers die aangeven waarom ik het verafschuw. Mijn uitgangspunt is solidariteit. Zonder dit kunnen mensen niet overleven. Ik zal trachten aan te tonen waarom ik denk dat ‘neoliberalisme’ de mensheid kapot maakt. Ik gebruik altijd het woord ‘neoliberalisme’ in tegenstelling tot het woord liberalisme. Beide woorden hebben beide verschillende betekenissen uit verschillende tijden en worden daarom steeds anders uitgelegd en toegepast zoals je weet. (Neem ik aan.) Ik beperk me daarom tot de meest recente uitleg van de Chicago School of Economics waar Friedrich Hayek en Milton Friedman (Nobelprijs winnaar) hun invloed uitoefende. Deze opvattingen zijn tot op de dag van vandaag van grote invloed op onze economie én zelfbeeld. "Het neoliberale arbeidssysteem installeert een zeer agressieve vorm van concurrentie. De mens is een competitief wezen, dat ontken ik niet, maar deze vorm van concurrentie gaat ten koste van de ander. Om dat uit te leggen, gebruik ik het begrip 'rank and yank' uit het Amerikaanse bedrijfsleven. De besten mogen blijven, begrijp: zij die het meeste geld opbrengen. En wie minder presteert, moet er uit. Op de werkvloer installeert dat een concurrentie om te kunnen blijven, waardoor solidariteit verdwijnt en de normale sociale verhoudingen vernietigd worden." (Dit citaat is overigens geschreven door Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog en hoogleraar op de Universiteit van Gent.) Wat veel mensen niet schijnen te beseffen is dat er niets ‘vrij’ aan de Vrije Markt is. Het is een ideologie met een utopiebeeld die aanwijsbaar de inkomensverschillen vergroot (Zie Gini-Coëfficiënt als hard bewijs). Hans Achterhuis geeft de beste informatie over het huidige neoliberalisme in zijn boek ‘De utopie van de Vrije Markt’. Het is een gedegen wetenschappelijk onderbouwd boek die de geschiedenis en de hoofdrolspelers aanwijst in dit drama. Van Ayn Rand (Atlas Shrugged) tot Alan Greenspan (FED) naar ’ Reaganomics’. Deze laatste economische denkwijze werd in onze maatschappij ‘geïnfiltreerd’ via onze politiek door o.a. de PvdA (Derde Weg) op voorspraak van de commissies Wagner. Dit verwijt ik de PvdA tot op de dag van vandaag. Toen leek dat ze de sociaal-democratische veren weer hadden ingestoken kun je je voorstellen dat ik van verbazing van mijn stoel donderde toen bleek dat ze door de verkiezingsuitslag de SP niet meer zagen staan en met de neoliberale VVD om de tafel zijn gaan zitten. Een ‘oude reflex’ zal ik het maar even noemen. Mijn ander minder eloquente bewoordingen ken je waarschijnlijk al. (Grijns.) Wat ook veel mensen niet weten is dat de computer-rekenmodellen van het CPB (Saffier II) o.a. (…) uitgaan van dezelfde economische aannames. Zij het iets aangepast. In dit licht gezien zijn de door de PvdA aangedragen oplossingen om het overheidstekort aan te vullen een gotspe in mijn ogen. Al hetgeen ik hier schrijf wordt overigen onderkent door de SP. Je kunt ze dus niet ‘onvolwassen’ noemen. Journalisten geven een verslag van gebeurtenissen. Daarbij zou altijd een verwijzing moeten staan naar de achtergronden waarbij gewezen wordt naar het ontbreken van kennis. Journalisten hebben in mijn ogen een voorbeeldfunctie en dienen de waarheid zoveel als mogelijk te benaderen. Dit vind ik belangrijk omdat ‘onwetenden’ er hun eigen invulling aan kunnen geven die een verkeerde zelfbevestiging en eigen gelijk kan versterken. Deze zelfbevestiging verankerd een zelfbeeld (of ‘Identiteit’ zoals Verhaeghe dit noemt.) Dit is de crux waar journalisten altijd naar zouden moeten kijken. Een zelfbeeld is namelijk ook bepalend is voor een politieke keuze en kan desastreuze ontwikkelingen ten gevolge hebben. De Tea Party (Ayn Rand aanhangers) zijn er een goed voorbeeld van. Hier zie je dit zelfbeeld bevestigd in de politieke keuzes die sinds 1982 zijn gemaakt en waar men nog steeds aan vasthoud. De ‘vermarkting’ vanuit neoliberaal economisch denken is men al als normaal gaan beschouwen. Mensen weten niet beter. Het is hun identiteit geworden. Een neoliberale identiteit. We MOETEN naar een ander model. Misschien vind je dit interessant?: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/09/10/paul-verhaeghe-we-moeten-naar-een-ander-model Fijne avond verder Erwin. Ik hoop dat je straks nog kunt slapen
Ik ben weer flink belerend bezig bedenk ik achteraf. Dit was niet de bedoeling. En ik zag nog meer verbouwingsfoutjes. Klote taal.
Je wilt uitleggen waarom je liberalisme slecht vindt ... om vervolgens uit te leggen dat je neoliberalisme slecht vindt, waarvan je zelf zegt dat het niet hetzelfde is als neoliberalisme .. Je geeft een definitie van neoliberaal omdat er zo veel verschillende definities zijn .. om vervolgens andere mensen te citeren die niet noodzakelijkerwijs dezelfde definitie hanteren ... Je citeert kritische filosofen, geen economen. Het is de vraag of de weergave van de inhoud van een economische theorie bij systematische filosofen per definitie beter is dan bij economen. Het argument Gini-Coëfficiënt is minder sterk dan je aanneemt omdat de coëfficient door verschillende mensen op verschillende manieren wordt berekend - voor of na belastingen. Volgens sommigen geeft het juist aan dat er GEEN toename is in de werkelijke verschillen tussen de rijkere laag en de armere laag. (Ik geloof dat zelf niet ... maar het is weer een voorbeeld hoe je met statistiek en economische modellen van alles kunt bewijzen.) Verder is de kritiek op de Gini ook om andere redenen vrij uitgebreid. (Het klassieke voorbeeld was tijdenlang dat Nederland dezelfde Gini-co had als Bangladesh, maar dat de werkelijkheid toch dramatisch verschilde ....) Kortom, waarom ben je zo tegen liberalisme. PS: de aanname dat solidariteit de mensheid maakt wat ze is .. is precies dat, een aanname. Er valt veel voor te zeggen dat solidariteit een belangrijke rol speelt, maar bijvoorbeeld competitiedrift kan toch ook niet aan de mensheid ontzegd worden.
Sorry Erwin. Ik herlas mij eigen schrijven (diem ik deze keer eerst in Word had geschreven) zonder goed te kijken (...). Ik zag dat ik (wederom) door 'zinsverbouwingen' een stukje tekst dubbel had geplaatst.
--- Dit bericht is verwijderd —
Goedemorgen Erwin. Bedankt dat je de moeite nam mijn reactie te lezen. 'Er is natuurlijk niets mis met concurrentie en competitie, maar er moet wel een ondergrens zijn, zoals een acceptabel minimumloon en goede arbeidsomstandigheden.' Concurrentie en competitie 'kunnen' ook goed zijn. Helaas is dit niet altijd het geval. Een redelijk minimumloon en arbeidsomstandigheden zou altijd goed geregeld moeten zijn. 'Volgens mij is dat in Nederland redelijk geregeld: Nederland heeft een van de hoogste minimumlonen in de wereld.' Als je onze situatie afzet tegenover de rest van de wereld heb je gelijk. Ik zie dit wel als een verkeerde vergelijking omdat ik altijd van de lokale situatie uitga. Helaas kan je met het huidige minimumloon geen gezin onderhouden. 'Verder is er natuurlijjk ook een behoorlijk sociaal stelsel van AOW, WAO, bijstand, huurtoeslag en zorgtoeslag waardoor niemand in armoede hoeft te leven. Dus ik denk dat het wel meevalt met eertijds het neoliberale gehalte van Nederland.' Ondanks de 'douceurtjes' hebben hier 2,7 miljoen mensen enorme problemen om de eindjes aan elkaar te knopen. Het 'neoliberale gehalte' zou hier nooit zijn geweest als men andere keuzes hadden gemaakt. In de Eerste Kamer begonnen met een onderzoek naar de gevolgen van neoliberaal marktwerkingsbeleid. Dit onderzoek, de eerste in de geschiedenis van de senaat, zal opgezet worden zoals voorgesteld door een commissie onder leiding van senator Frans Leijnse (PvdA). Het onderzoek moet duidelijk maken wat de gevolgen zijn geweest van privatiseringen op de verhouding tussen tussen overheid en burger. De nog in te stellen onderzoekscommissie moet binnen een jaar met conclusies en aanbevelingen komen. Of lees: ( http://rathenaunl.wordpress.com/2012/06/07/denk-nu-na-over-de-gevolgen-van-marktwerking-voor-kennisontwikkeling/ )
Het is echt frappant hoe weinig er tot nu toe is uitgelekt, op dan een paar open deuren als de stufi, weigerambtenaar en zondagsopening na. We gaan straks echt zo overdonderd worden door 'akkoord'. Het is echt Samsom en Spekman te verwijten dat ze nooit serieus de echt 'linkse' optie van SP, PvdA, GL, CU , CDA en PvdD onderzocht hebben. Het was lastig geworden, maar men had dan echt een socialer Nederland kunnen realiseren. Ik hoop dat de PvdA achterban dit 'akkoord' dan ook echt durft weg te stemmen straks, maar ik vrees het ergste...
Een 6-partijen coalitie.......pff en dan nog links ook...een partij vechtende honden is er niets bij:)
Als je naar de opvallende uitslagen per stembureau kijkt zie je al dat dat Kabinet al voor de verkiezingen geregeld is. Het is dus eigenlijk vreemd dat het zo lang duurt, maar Samson kan natuurlijk niet opeens alle linkse beloften laten vallen waarmee hij de progressieve CDAers binnen gehengeld heeft. Inmiddels heeft er iedere week eenntje weggegeven, deze week was het de marktwerking in de zorg, die nu gewoon weer doorgaat vorige week was het het a-sociale opheffen van de basisbeurs. (terwijl de belastingbetaler er WEL voor blijft betalen...)
Ehh... Het CDA heeft voornamelijk verloren aan de VVD; zo goed als niets aan de PvdA ... De PvdA is gegroeid door de toestroom uit SP, GL en de verminderde groei van D66...
[Eline, ik denk dat bezuinigen op onderwijs niet gewenst is. Ik vermoed dat zowel PvdA als VVD onderwijs ongemoeid willen laten omdat onderwijs misschien wel het belangrijkste is en er bovendien al genoeg stelselwijzigigen zijn geweest de afgelopen jaren.] Je heb de berichten over Zadkine gemist zeker, het onderwijs sluit binnenkort zijn deuren, omdat de banken de beleende gebouwen op komt eisen... Want zoals ik een jaar geleden al voorspelde (nou ja blootgaf) zijn ook al die onderwijs koepels volgepomt met derivaten net als alle andere semioverheidsoverstellingen als thuiszorg en woning corporaties door RABO ABN en ING van hun eigen vormogen ontdaan zijn in ruil voor derivaten die niks waard zijn, sterker nog nu geld kosten, omdat je bij verliesposities moet bijstorten... http://www.rijnmond.nl/nieuws/19-10-2012/grotere-verliezen-en-meer-ontslagen-bij-zadkine
Niemandsscholen Column Pieter Hilhorst http://pieterhilhorst.nl/index.php/Columns/Volkskrant/218-niemandsscholen