Joop

'Snelle formatie is risicovol'

  •  
04-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Buitenhof.jpg
PvdA-senator Ruud Koole: Snelle formatie leidt tot minder transparantie ... Buma: 'De brug ligt al in brokstukken in het water' ... Wiegel bijt terug naar Spekman: Kabinet-Rutte II nivellerender dan Den Uyl
Samsom en Rutte tikten met zeven weken formeren bijna een nieuw record aan. Toch sluipt er een gevaar in de snelle formatie, zei PvdA-senator Ruud Koole vandaag in Buitenhof. “Het is heel snel gegaan en dat legt veel druk op de bewindslieden.”
Koole meent dat de snelle compromissen tot minder transparantie leiden:
Er werd door beide partijen tijdens de verkiezingen een campagne gevoerd waarin de andere partij werd bestreden. Dan is dit regeerakkoord wel heel erg snel tot stand gekomen. De kiezers hebben dat niet zo gewild. Samsom en Rutte hebben snelheid gewonnen, dat vind ik heel goed, maar er zitten ook risico’s aan het overleggen met zo’n kleine groep. Er moet nog veel ingevuld worden, en dat kan op termijn juist weer tot vertraging leiden.
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei in Buitenhof dat de brug die Samsom en Rutte aan het bouwen zijn al in brokstukken in het water ligt. “Hoe wil het kabinet aan de overkant komen bij de Eerste Kamer.” Buma steunt wel de afbraak van de WW en het ontslagrecht, maar vindt dat de nivellering niets bijdraagt en de inkomensafhankelijke zorgpremie een onwerkbaar systeem. “Mensen begrijpen alleen koopkrachtverlies als het bijdraagt aan de werkgelegenheid en vermindering van schuld.”
Roemer waarschuwt voor de harde rechtse maatregelen. Onder andere de gevolgen van de afbraak van de WW. “Er wordt hard en rechts op de verzorgingsstaat bezuinigd. Qua economie en bezuinigingen is het bovendien een zeer neoliberale koers.” Het ‘sociale leenstelsel’, zoals Rutte en Samsom het noemen, vindt hij eerder een ‘schuldenstelsel’.
VVD-prominent Wiegel blijft kritisch tegenover de inkomensafhankelijke zorgpremie. Het voorstel is volgens hem ‘niet uit te leggen, onaanvaardbaar’, zei hij in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Het meent dat de maatregel ‘sowieso’ niet door de Eerste Kamer komt. Wiegel vindt zelfs dat de eerste week van kabinet-Rutte II nivellerender is dan het kabinet-Den Uyl.
De VVD heeft deze fout gemaakt, moet het voortouw nemen en zeggen tegen de PvdA: zie hier vanaf. Wees verstandig en zoek een uitweg.
Ook bijt hij terug naar PvdA-voorzitter Spekman die gisteren in het AD felle kritiek uitte door te zeggen dat de PvdA zeker niet minder gaat nivelleren omdat de VVD daar zo’n moeite mee heeft. Ook noemde Spekman hem een lobbyist van de zorgverzekeraars.
Wiegel:
Hij heeft zichzelf zaterdag te kijk gezet. Alsof hij er plezier in heeft dat de middengroepen enorm zwaar worden gepakt. Er zijn ook PvdA-kiezers die hier last van zullen krijgen.”
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (83)

bruces
bruces4 nov. 2012 - 12:46

Buma steunt wel de afbraak van de WW en het ontslagrecht. De Christelijke naastenliefde.

CliffClavin1993
CliffClavin19934 nov. 2012 - 12:46

Wiegel is niet serieus te nemen. Vroeger kon je hem nog koddig vinden, in zijn corpsbal-achtige, gespeelde joyeusheid. Nu rest hem slechts de schromelijke overdrijving, en mislukte probeersels in het spelen van de 'éminence grise', de 'elder statesman'. En Buma is alleen maar een slecht verliezer. ____________ In het algemeen: serieuze media doen er goed aan om zich niet te laten meezuigen in de slipstream van de Telegraafmaffia. Die laatste bestaat slechts uit achterlijke roepers, zonder eruditie, overzicht, en genuanceerdheid. In feite hebben die schreeuwers al lang de grens overschreden naar het patiëntendom.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso4 nov. 2012 - 12:46

En het zorgplan is al bijna weer van tafel... Ik zei al: ga nou niet staan juichen en inwrijven, dat wekt aversie.

lembeck
lembeck4 nov. 2012 - 12:46

Roemer zat er ook. Hij was goed op dreef en zei zeer zinnige dingen. Voor de taalpuristen: risicovol is geen woord. Er is een uitmuntend woord voor dat al heel lang bestaat: RISKANT. Al die modewoorden vind ik belachelijk worden. Ik ben het eens met meneer Lenssen, waar het Wiegel betreft. Buma had gelijk op 1 punt: die brug ligt inmiddels inderdaad in stukken in het water. Wat een afgang voor de PvdA en dat zich zo makkelijk een oor hebben laten aannaaien... dat krijg je, als je te haastig op het pluche wilt gaan zitten...

lindenboom
lindenboom4 nov. 2012 - 12:46

Verhoog het eigen risico tot opbrengst voorgestelde maatregel, en compenseer dat middels de zorgtoeslag voor de lagere, t/m modaal-inkomens. Heeft " Rechts" wat ze zo graag willen, nl het nemen van eigen verantwoordelijkheid, en kan het inkomenseffect hetzelfde zijn. En kunnen Buma, de Telegrof en Wiegel er verder naar fluiten.

Bakoe
Bakoe4 nov. 2012 - 12:46

Nu het feestgedruis is verstomd. slechts de resten van het overvloedig elkaar een veder in het achterste steken achterblijven. Nu de scherven en de rotzooi zichtbaar worden. Nu dus dat ene punt waar de PvdA zo mee dacht te scoren, (alhoewel het natuurlijk slechts een heel klein pleistertje was) nu dat punt alweer van tafel is. Vertel wat heeft de PvdA bereikt?

Opinius
Opinius4 nov. 2012 - 12:46

nou ja,.snelle formatie? wellicht was deze snel door weinig tussenkomst.

nautica
nautica4 nov. 2012 - 12:46

Degene die nu nog beweert dat de kiezers dit kabinet van PvvdA gewild hebben is een walgelijke drammer. Uit alles blijkt dat de kiezer in het geheel niet op de VVD gestemd heeft om met de PvdA te gaan regeren, terwijl er maar weinig mensen zijn die gezegd hebben : "Kom laten we PvdA stemmen want dan komt de VVD weer in de regering". Maar wellicht valt er weer een record te verbreken, van het kortst zittende kabinet?

Jantje68
Jantje684 nov. 2012 - 12:46

illen alle politiek commentators en politicologen zoals Andre Krauwel eens uit hun hol komen? Waar zijn ze nu? Ze kwamen adem tekort om de formatie te prijzen van deze jonge pragmatische jongens zonder taboes en geen gedoe met principes en Koningin. En dat uitruilen. Tjonge wat geweldig allemaal En waar staan we nu? Politiek is geen bedrijf. Je moet overal rekening houden met belangen. Dat betekend tijd nemen, mensen consulteren en inschatten hoe dingen vallen. Levenservaring en wijsheid zijn cruciaal. Die rol speelde de Koningin in de formaties. Nee, geen invloed uit oefenen maar hier en daar een vraag wellicht. Ook de gang naar de Koningin betekend toch dat politici iets beter beslagen ten ijs komen, het is een drempeltje waar ze nerveus voor zijn. Nu hebben ze elkaar 6 weken naar de mond gepraat zonder kritische buitenstaanders. Zelfs Schippers was nog niet eens op de hoogte van de zorgplannen. Volgende keer gewoon weer een formatie met de Koningin en minimaal de helft van het kabinetsleden boven de 60.

Gogol
Gogol4 nov. 2012 - 12:46

"Wiegel bijt terug naar Spekman: Kabinet-Rutte II nivellerender dan Den Uyl " Hoe is dit bijten? Dat is toch een pluspunt voor de pvda?! Het is niet waar, maar als het waar was, was het een compliment.

neutralist
neutralist4 nov. 2012 - 12:46

Spekman moet zich kalm houden en inderdaad geen kolen op het vuur gooien met zijn uitspraken. Dit gaat niet goed komen anders.

startmeop
startmeop4 nov. 2012 - 12:46

Enorm veel reacties. Ik plaats er nog eentje bij, omdat ik exminister Pronk zinnige dingen hoorde zeggen mb.t de JSF straaljager, die ook op de RutteSamsom gesprekken terugsloeg. Omdat met weinigen onder elkaar is gesproken, kwam niet veel expertise binnen. Dat bijt nu terug. Niet alleen de Zorgplannen zijn niet goed uitgewerkt. We zitten nu ook vast aan de JSF, die ons door de strot geduwd wordt. Beter daar nu mee te stoppen en gewoon minder luchtmacht accepteren, tegen een onbestaande oorlogstrategie met een onbekende vijand, die van verre raketten zou kunnen sturen die onze vliegende muggen niet tegenhouden.. Men was zoo Bang voor de pers, voor de woorden om hen heen, Pownews, Mastodonten en spoken. Dit kabinet moet heel snel veel leren.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso4 nov. 2012 - 12:46

Hierdoor hou ik dus ook niet van die links-rechts tegenstelling. Het is echt het gevaar van deze tijd dat we die tegenstelling uit de US overnemen. Niemand gunt elkaar meer iets, en uiteindelijk gaat het alleen maar om de ander zo zwart mogelijk te maken. Mensen zijn niet solidair met mensen die ze niet mogen. Even heel cru gezegd: als 'links' gaat lopen juichen en lachen dat de VVD een nivellerende maatregel aanneemt dan is dat iets dat de VVD 1x doet, en daarna nooit meer. Echt een gemiste kans (als het zorgvoorstel van tafel gaat). Als dit allemaal een stuk geruislozer, of zelfs dankbaarder, was gegaan dan had de VVD het (misschien) aan hun achterban kunnen verkopen.

Xoral
Xoral4 nov. 2012 - 12:46

Een brug (te ver?) als symbool? Had ideologischerwijze twee zuilen moeten zijn. Op naar de volgenden twee zuilen, SP en VVD (of zelfs SP en PVV, ook (zoals vele landen) NL duikt de extremen in langzaam maar zeker), en daarna (of daarna) blijft er nog een grote rode of blauwe zuil over, wordt dus te allen tijde het blauwe gevaar of het rode gevaar wat eraan zit te komen (altijd de gevarenzone in) Dit kan de laatste keer Paars worden, drie keer is namelijk scheepsrecht (mits het na de volgende verkiezingen dezelfde partijen PvdA en VVD de grootsten blijven, een maand voor de vorige verkiezingen was het al duidelijk dat de SP de grootste partij zou worden (de uitslag volgende verkiezingen kan je al bijna voorspellen, SP en VVD als 'grote winnaars' (de kiezers verliest altijd na elke verkiezing, niets verbetert, het politieke (ideologische) proces schreidt voort tot de laatste zuil overblijft, een hele grote zuil (een met een absoluut aantal zetels), en dan is het over met het politieke proces (dan komt die beloofde 'gouden' eeuw; m.a.w niet goud maar oud, zeer oud; imperialisme)

peterh2
peterh24 nov. 2012 - 12:46

En de grootste blunder is wel de volledige radiostilte die weer is ingegaan. VVD doe gewoon iets, zeg iets, luister naar je achterban. Het wordt bijna zielig om te volgen. Op deze manier valt het kabinet binnen een paar weken, gaat Balkenende 1 toch niet de boeken in als de grootste mislukking ooit...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 nov. 2012 - 12:46

Snelle formatie is net zoals snelle klaarkomen, altijd heb je één iemand ontevreden!

witch11
witch114 nov. 2012 - 12:46

De grootste overtreders van die 3 % waren niet de Grieken maar die Duitsers en Fransen ,waarbij Nederland toen het braafste jongetje van de klas speelde en Balkenende niet meer dan wijzen kon. De Grieken hebben het slechts over genomen en goed voorbeeld doet volgen en een leugen er bij geplakt

gt2012
gt20124 nov. 2012 - 12:46

Het is soweiso bijna tijd om meneer Henk Bleker, meneer Maxime Verhagen, meneer Gerd Leers, meneer Hans Hillen, meneer Uri van Rosenthal, mevrouw Marja van Bijsterveld, mevrouw Liesbeth Spies, meneer Ben Knapen enz. uit te zwaaien en om afschied te nemen van hun functies in Den Haag. Maandag 5 november 2012 = *A Brand New Day* wat mij betreft: mijn felicitaties aan het nieuwe kabinet Rutte-Aascher, alle ministers en staatssecretarissen en heel veel plezier en succes vandaag (straks) bij onze koningin!!! Go Go Go voor een beter en een eerlijker Nederland. Ondanks het ophef onlangs over de zorgpremies een paar miljoen goedwillende en weldenkende Nederlanders in heel Nederland staan wel achter jullie en steunen jullie over het algemeen, geloof ik echt.

Geleen
Geleen4 nov. 2012 - 12:46

Kunnen mensen nu niet eens gewoon van hun mooie vrije zondag genieten inplaats van dat constante geklaag. Wat is dit toch een vervelend, negatief landje aan het worden.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst14 nov. 2012 - 12:46

Jan, het is de hele dag al teringweer. En ik heb net het glas van een lijst gebroken waar ik een grote foto in wou stoppen van de Koemarkt. Ik ga nu naar de kroeg maar daar zal het ook wel niks wezen. Gelukkig ben ik vanochtend naar een prachtig tangoconcert geweest in de Korenbeurs.

MichelReiziger
MichelReiziger4 nov. 2012 - 12:46

Ga lekker consumeren, doe iets met je geld, als je het niet hebt leen dan wat maar leef! Zo deden we het tenslotte ook voor 2009. Vrijheid blijheid en een dikke vinger naar iedereen die er anders over denkt ...hatsieflats. Zo iets Jan?

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2012 - 12:46

Spekman heeft te vroeg gejuicht. En dat weet hij best, gewoon even genieten nu het nog kan. Met het CDA als gedoogpartner van de VVD gaan alle rechtse bezuinigingsplannen op zorg, hoog eigen risico ziektekosten, WW, pensioenleeftijd e.d. gewoon door. Alleen de door Spekman bewierookte inkomensafhankelijke premie ziektekosten komt (als sluitstuk) niet door de eerste kamer zonder steun van gedoger CDA. De VVD kan veilig voor stemmen in de wetenschap dat CDA de boel laat afketsen.

1 Reactie
bruces
bruces4 nov. 2012 - 12:46

De VVD kan veilig voor stemmen. Je vergeet de lotto met vriend Geert en de SP.

peterh2
peterh24 nov. 2012 - 12:46

http://m.volkskrant.nl/article/portal//3342329/Buma-maatregel-zorgpremie-onbespreekbaar.html CDA sluit steun aan nivellering uit. D66, SP, CU en PVV lijken me ook kansloos. Conclusie: nivellering is dood, eerste kamer gaat het niet aannemen. Wie lacht er nu Spekman?

1 Reactie
Joeri2
Joeri24 nov. 2012 - 12:46

SP gaat echt wel mee als het moet kiezen tussen weinig of geen nivellering. Anders heeft ze nog een flinke dobber om aan haar achterban uit te leggen dat zij hen een flinke korting op de gezondheidszorg door de neus heeft geboord.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2012 - 12:46

Ik denk dat Sybrand van Haersma Buma gelijk heeft. Nog voordat het kabinet is beëdigd, is alle rek er al uit door dat malle gedoe met de zorgpremies. Het levert nul bezuiniging op, het doet niets om uit de crisis te komen en het haalt waarschijnlijk de Eerste Kamer niet eens. Maar wel is alle krediet verspeeld, holt de VVD-aanhang weg en is de PvdA-aanhang geschoffeerd met een nep-congres waarop het niets in te brengen had. Hoe moet je nu bruggen bouwen terwijl de oevers al afkalven voordat je begonnen bent? 16 miljard bezuinigen bovenop de bezuinigingen die al in de pijplijn zitten is gigantisch. Dan is het op zijn zachtst gezegd nogal dom om je krediet te verspelen met iets wat helemaal geen bezuiniging oplevert.

2 Reacties
Joeri2
Joeri24 nov. 2012 - 12:46

Als meer mensen iets meer te besteden hebben dan doet het wel degelijk iets met de economie. Ik snap wel dat een d66-er dat niet snapt, die weet niet wat het is om een het eind van het geld nog een stukje maand over te hebben.

7731BK11
7731BK114 nov. 2012 - 12:46

En dan ook nog eens de belastingen omlaag, wat voor de topinkomens een enorm voordeel oplevert. Bezuiniging? Hoezo? Vriendjespolitiek op het hoogste niveau!!! Inleveren OK, maar dan wel iedereen naar verhouding.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2012 - 12:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst14 nov. 2012 - 12:46

Wat ik niet begrijp is dat ze blijkbaar niet eerst de gewenste nivellering hebben besproken om daar vervolgens door de ambtenarij een systematiek te laten ontwerpen in plaats van omgekeerd.

lembeck
lembeck4 nov. 2012 - 12:46

Ik zie opeens dit staan: za 03 november 2012 Partijdemocratie nl 2012: Moties die strijdig zijn met regeerakkoord zijn niet toelaatbaar en worden niet behandeld. #pvdacongres Hoezo, dictatoriaal?

2 Reacties
Bakoe
Bakoe4 nov. 2012 - 12:46

Attendeerde ik gisteren al op, maar werd natuurlijk door de alhier aanwezige PvdAers als een leugen weggezet.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 nov. 2012 - 12:46

Dat is toch niet zo vreemd. Het congres kan het akkoord, dat je sluit met een andere partij verwerpen of aannemen. De leden van het congres kennen deze statutaire regel.

Backtobasics
Backtobasics4 nov. 2012 - 12:46

Man, man wat is de Televaag toch weer doorzichtig bezig. Nu de pedo's en marrokaantjes tijdelijk even minder scoren in het sensatie-nieuws ,gaan ze voluit met het nog verder opstoken en ophitsen van de verongelijkte "hardwerkende" nederlander. Zo maar een paar kopjes: GELOOFWAARDIGHEID POLITICI IN GEDING. KORT GEDING TEGEN PREMIER RUTTE BUMA: MAATREGEL ZORGPREMIE ONBESPREEKBAAR AFGUNST BIJ SPEKMAN. DAVID BECKHAM VLUCHT IN ONDERGOED VOOR ZIJN FANS.(ook erg hoor) Mischien ook nog een leuke voor de Telegraaf: D.J. SPEKMAN DRAAIT OP DE "EDITION RED" NIVELERINGS PARTY

1 Reactie
lindenboom
lindenboom4 nov. 2012 - 12:46

En wat dacht je van " RTL eist van Rutte in Kort Geding".... Verslaggeving is er niet meer bij: het Rechtse Journaille eist een actieve rol in het politieke bedrijf!!!

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2012 - 12:46

Een lange formatie is ook behoorlijk risicovol, voor je het weet zit je dankzij ene Job C. te A. opgescheept met een gedoogkabinet met de PVV...

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose4 nov. 2012 - 12:46

En ook dat de VVD met de xenofobe PVV in zee ging is de schuld van de PvdA #zelfrelfectie

Bakoe
Bakoe4 nov. 2012 - 12:46

Verder, waarom is het Nibud erbuiten gehouden, en waarom zijn de cijfers van het CPB niet openbaar ?

1 Reactie
lindenboom
lindenboom4 nov. 2012 - 12:46

Nu opeens weer het Nibud erbij halen.... De afgelopen decennia, toen jij en jouw rechtse vriendjes de koopkracht van de minima jaar in, jaar uit, naar de " knoppen" --leuk woord trouwens-- hielpen, hadden jullie ook niets te schaften met het Nibud. Hoogstens als partij die die minima wist voor te schrijven hoe je, evt met behulp van de Voedselbank, het hoofd boven water kon houden. En nu jullie derde of vierde vakantie dreigt te verdwijnen moet opeens het Nibud jullie te hulp komen???? Alhoewel ik Spekman´s uitspraak bepaald niet zijn sterkste vond ga ik helemaal over mijn nek van jouw, en die van je reactionaire maatjes, obligate gekwaak. Gaat het jullie pijn doen?? O dear, how sad, never mind.....

bruces
bruces4 nov. 2012 - 12:46

Politici, zijn geboren om het ingewikkeld te maken. INVALIDENPARKEERKAART. Wie zo'n kaart heeft denkt dat hij gratis kan parkeren, of het moet anders zijn aangegeven. Stond in een regio-blad. Ik heb dit eens opgezocht en het klopt in 95% van de Gemeenten wel. In 5% niet. Is het nou niet mogelijk ? om landelijk te bepalen 100%, wel of niet gratis. Zo hadden ze toch ook gewoon alleen de belastingschijven kunnen verhogen naar draagkracht. Schijf -3- ....... plus 1% Schijf -4- ....... Plus 2% Dat was duidelijk geweest en zou iedereen snappen. Dan was er nivellering en een vermindering HRA, wat is uit te leggen. Je betaalt meer belasting dan het extra voordeel van de HRA. Laagst betaalden blijven op NUL. Extra geld voor de zorg en onderwijs, via de achterdeur. VVD-ers, PVDA-ers, CDA + D66 en zelfs SP-ers zouden dit steunen, ook in de 1ste kamer. Invoering op 01-01-2013. Blijkbaar is zoiets te simpel voor de politici. Hoe het Ministerie van Financiën die buit verdeeld is aan de Kamer.

2 Reacties
GerardLauwman
GerardLauwman4 nov. 2012 - 12:46

Dat heeft toch alles met beeldvorming en de verpakking van de boodschap te maken... In feite wordt tegenwoordig niet meer NIET gelogen in de media. Als je te duidelijk stelt kun je er later op aangesproken worden. Als je het onduidelijk stelt kun je nog alle kanten op. ( in de massacommunicatie welteverstaan, wat je écht doet kunje gemakkeljik zo verdoezelen)

peterh2
peterh24 nov. 2012 - 12:46

Desnoods schijf 1 en 2 -2% en 3 en 4 +2% Nivelleren je netjes een iedereen die het snapt... Tsja, te simpel inderdaad. Spekman krijgt de deksel op de neus zo.

gt2012
gt20124 nov. 2012 - 12:46

Bijna 5 miljoen Nederlandse kiezers hebben op 12 september voor het kabinet Rutte (VVD) en Aascher (PvdA) gekozen en een centrumlinks beleid het komende paar jaar is het gevolg dus. Het lijkt mij een behoorlijk ideale combinatie na ruim 10 jaar populisme, pessimisme en negativisme in ons land; die zoals altijd nogal populistische SP en PVV kunnen alleen nog oppositie blijven voeren in de Tweede Kamer samen met het CDA, D66 enz.. Ik wens het nieuwe kabinet Rutte II, alle ministers en staatssecretarrisen heel veel succes toe het komende vier jaar!!!

2 Reacties
Bakoe
Bakoe4 nov. 2012 - 12:46

nee 2 en een half miljoen hebben tegen Rutte gestemd, en 2 en een half miljoen tegen SamSam. En wat krijgen ze :-)

freaky33
freaky334 nov. 2012 - 12:46

SP en populisme? Ik weet niet waar je gezeten hebt al die jaren, maar praat geen onzin.

wvdstraat
wvdstraat4 nov. 2012 - 12:46

Begin definitief het idee te krijgen dat (al) onze politici gewoon bij lange na niet goed genoeg zijn !

1 Reactie
barendsnoot
barendsnoot4 nov. 2012 - 12:46

tja wat wil je als politici tegenwoordig vooral gekozen worden op basis van hun 'debatteer-vermogen' in snelle tv-programma's...

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2012 - 12:46

Heel Nederland is van het padje af. Kijk eens naar al die deelraden, gemeenteraden dan een eerste kamer, tweede kamer, provincialestaten. Heel new york wordt door een handje vol mensen bestuurd. Die hele Nederlandse ambtenaren kliek opdoeken moet je zien hoeveel euro's er over blijven.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger4 nov. 2012 - 12:46

***Heel Nederland is van het padje af. Kijk eens naar al die deelraden, gemeenteraden dan een eerste kamer, tweede kamer, provincialestaten. Heel new york wordt door een handje vol mensen bestuurd.*** Onzin. NY heeft juist de grootste bestuurlijke org. en het meeste aantal medewerkers/bestuurders/beleidsmakers van alle grote steden in de VS. Meer dan 250.000. Heeft tevens het hoogste budget. ***Die hele Nederlandse ambtenaren kliek opdoeken moet je zien hoeveel euro's er over blijven.*** Wat een eenvoudige oplossing, dat we daar met zijn allen nog niet eerder aan gedacht hebben, geniaal! Maar dan kunnen we ook gewoon de gezondheidszorg afschaffen, en het leger...en veiligheid. Laten we het alleemaal lekker aan de markt over en dat kost dan helemaal niks...en het werkt zooo efficient en goedkoop (vraag maar aan een New Yorker) Mogelijk dat u uw wijsheid berust op artikelen uit de Telegraaf, niet meer doen is mijn advies.

boeie
boeie4 nov. 2012 - 12:46

heb je nu iets tegen ambtenaren of tegen volksvertegenwoordigers?

denmol
denmol4 nov. 2012 - 12:46

Dit wordt een uiterst interessante regeerperiode die politieke staaltjes te zien zal geven die nog nooit vertoond zijn.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger4 nov. 2012 - 12:46

Het is een regering van nationale eenheid, gevormd door de kiezer. Ze moeten wel samen.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2012 - 12:46

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
boeie
boeie4 nov. 2012 - 12:46

als d66 stemmer ben ik het met het meeste eens, behalve met de zorgpremie.. Hoezo is die afgetopt? en waarom lijkt zorg voor de wat minder bedeelden ineens weer gratis?

MichelReiziger
MichelReiziger4 nov. 2012 - 12:46

***Als D66-kiezer ben ik gewoon tevreden met dit kabinet. Men is pro Europa en men kiest ervoor op een sociale manier de begroting op orde te krijgen zonder de economie te veel te raken.*** Moet u uw partij leider eens horen. Je bent denk ik ook nog niet helemaal op de hoogte van de pro Europa punten van zowel de VVD als de PvdA. ***Verder kiest het kabinet terecht voor de hervorming van de HRA die een prijsopdrijvend effect heeft. Dit is een sociaal-liberale koers waar de meeste middenkiezers waarschijnlijk wel tevreden mee zijn.*** De kern van de zaak is dat de VVD altijd heeft gezegd dat aan de HRA niet zal worden geknibbled. Je bent denk ik niet helemaal op de hoogte wat de liberale koers hierin altijd geweest is en de door Rutte gedane beloftes aan zijn achterban vlak voro de verkiezingen. ***Hopelijk kiest het kabinet voor het advies van Wijffels: sluit een akkoord op hoofdlijnen maar wees vervolgens wel flexibel om te kunnen onderhandelen met het parlement, om bijvoorbeeld de zorgpremie beter te organiseren en ook om een meerderheid in de Eerste Kamer te halen.*** Ik denk dat u best snapt (helaas velen hier niet...) dat m.b.t. het akkoord op de zorgkosten er weinig of niets van overblijft. Wie werkelijk denkt dat dit zoals het er nu ligt er doorheen komt moet wel van een heel hoog Telegraaf gehalte zijn (= dom)

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2012 - 12:46

Volgende keer stem ik dan maar weer SGP. Een fatsoenlijke Nederlands christelijke partij ook al zijn ze nogal extreem op verscheidene punten. Je kunt het nooit 100% eens zijn met een partij, als het in grote lijnen maar je ideale samenleving nastreeft. De VVD blijkt maar weer eens een links-liberaal clubje te zijn die geen boodschap hebben een christelijke normen en waarden en ongegeneerd een flirt maken met het socialisme. Gezinnen worden keihard belast nu het CDA uit het kabinet is en de hardwerkende Nederlander wordt weer eens gepakt en men moet nog meer belasting betalen.

5 Reacties
denmol
denmol4 nov. 2012 - 12:46

"Volgende keer stem ik dan maar weer SGP." Daar is niets mis mee en volstrekt voorspelbaar gezien je standpunten maar waarom ons hiermee lastig vallen?

Candide2
Candide24 nov. 2012 - 12:46

'De VVD blijkt maar weer eens een links-liberaal clubje te zijn die geen boodschap hebben een christelijke normen en waarden en ongegeneerd een flirt maken met het socialisme.' Die flirt met het socialisme moet wel vreselijk zijn voor u zijn als christen. Dat solidair zijn en opkomen voor de zwakkeren in de samenleving staat wel heel ver af van de boodschap van de Heere. Toch? Dit is voor u als christen natuurlijk ook je reinste socialisme. 'Matteüs 5:1-8:1 Bergrede [5] 1 Toen hij de mensenmassa zag, ging hij de berg op. Daar ging hij zitten met zijn leerlingen om zich heen. 2 Hij nam het woord en onderrichtte hen: 3 ‘Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. 4 Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden. 5 Gelukkig de zachtmoedigen, want zij zullen het land bezitten. 6 Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. 7 Gelukkig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden. 8 Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien. 9 Gelukkig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden. 10 Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.' Speciaal voor u opgezocht. Doe er uw voordeel mee als u weer vol op het orgel gaat. http://www.allaboutgod.com/dutch/de-zonde-van-hoogmoed.htm

karuna2
karuna24 nov. 2012 - 12:46

ik weet niet welk regeerakkoord jij gelezen hebt, maar het lijkt mij een andere dan het huidige van VVD en PvdA. Socialisme? Waar dan? Gezinnen gepakt? Alleen die veel verdienen dan natuurlijk en zijn de andere gezinnen rond modaal geen gezinnen? 'De hardwerkende Nederlander', word ik helemaal apelig van. Is de stratenmaker geen 'hardwerkende Nederlander'? Die gaat er niet op achteruit. En de belastingen gaan omlaag hoor!

marietjejansen
marietjejansen4 nov. 2012 - 12:46

Dat is waar. Christelijk zijn is: schofferen en uitmelken van gehandicapten, ouderen en zwakkeren. Uitsluiten van vrouwen, homo's en andersdenkenden. En belasting betalen; dat is iets voor anderen, niet voor jezelf.

freaky33
freaky334 nov. 2012 - 12:46

'links liberaal clubje' hahaha, ja en de paus is homo...kom nou toch!

karuna2
karuna24 nov. 2012 - 12:46

Ik zie dat de SP weer is waar het altijd al was. Nu gaan ze niet het voorstel voor de inkomensafhakelijke zorgpremie niet steunen in de 1e Kamer. Komt er nivellering, is het weer niet goed. Rupsje nooitgenoeg is er niks bij. Dat de SP tegen is geeft de VVD ook meer macht tegenover te PvdA. Je moet het echt hebben van je linkse broerders. Okay, je zou kunnen zeggen dat de echt hoge inkomens niet nog meer gaan betalen via de zorgpremie. Maar ik begrijp dat die via de pensioenregeling (sorry, hoorde het in het voorbijgaan, weet er het fijne niet van) mee gaan betalen aan het nivelleren. Dus waarom in hemelsnaam dan niet de PvdA geholpen? Nu heeft de VVD een kans tegen de PvdA te zeggen: het komt er zo niet door dus het moet veranderd en dan weet je precies wat er gebeurt, dan leveren de hoge inkomens helemaal niks in.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten4 nov. 2012 - 12:46

Heb je de cijfertjes op een rijtje?

Wilbert2
Wilbert24 nov. 2012 - 12:46

Samsom vond het woord 'vreugde' niet van toepassing op het resultaat van het regeerakkoord. Ik ken er nog een paar. Het woord 'links' is niet van toepassing op de PvdA. Het woord 'broeder' is niet van toepassing op iemand, die je een mes in de rug steekt. Het woord 'democratisch' is niet van toepassing op het PvdA-congres. Het woord 'sociaal' is niet van toepassing op het leenstelsel. De woorden 'inkomensafhankelijk' en 'nivelleren' zijn niet van toepassing op de zorgpremie voor de hoogste inkomens. Het woord 'eerlijk' is niet van toepassing op de lastenverdeling. Het woord 'liberaal' is niet van toepassing op de VVD. De woorden 'uit de crisis komen' zijn niet van toepassing op neoliberaal beleid. En ik ben blij, dat het woord 'steun' voor wat betreft de SP ook niet van toepassing is op de onzalige plannen van het aanstaande kabinet, want het enige wat de VVD en de PvdA binnenhalen zijn labeltjes, maar de crisis gaat gewoon door. En dat zal ook de bedoeling zijn, met jouw kennelijke instemming.

EricDonkaew
EricDonkaew4 nov. 2012 - 12:46

Johannes Zeilstra schreef: "...terwijl Martin Sommer genoeglijk vaststelt dat deze regering een voortzetting is van Bruin 1, alleen een graadje erger." Klopt als een bus. Kijk maar: VVD-CDA-PVV: 1. ontslagrecht niet versoepeld 2. ww-duur ongewijzigd 3. aow-leeftijd slechts naar 66 jaar Eigenlijk niet eens zo rechts dus. Kunduz: 1. ontslagrecht wel versoepeld 2. ww-duur ongewijzigd 3. aow-leeftijd naar 67 jaar Een rechtser beleid dus dan dat van VVD-CDA-PVV. Zie immers 1 en 3. VVD-PvdA: 1. ontslagrecht wel versoepeld 2. ww-duur sterk ingekort en ww-uitkering verlaagd 3. aow-leeftijd VERSNELD naar 67 jaar Het meest rechtse beleid dus. En dan heb ik het nog niet over - bijvoorbeeld - de bezuiniging van nog eens 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking. Kortom: het aankomende VVD-PvdA-kabinet is het meest rechtse kabinet sinds WOII.

3 Reacties
GerardLauwman
GerardLauwman4 nov. 2012 - 12:46

4. criminaliseren van illegaliteit.

Bakoe
Bakoe4 nov. 2012 - 12:46

En het erge is, waar wordt kabaal over gemaakt? Over een verandering van de ziektenkosten premie die nooit door de eerste kamer komt er waar dus nu al de terugtocht ingezet is. Je zou toch bijna denken dat het weer een prachtige mediaspin is om de rest onder het tapijt te moffelen, en alles minus modaal het tevreden gevoel te geven dat zij er toch maar mooi een paar % op vooruit gaan. Terwijl ze gigantisch gaan inleveren, en de laatste restjes bescherming dus afgebroken zijn. Ach ja, als je het volk verteld dat de tulpenbollen die ze eten biefstuk is, dan geloven ze het ook nog. Nu begrijp ik al die lachende gezichten op de congressen. Ha ha ha ha ha. Applaus. En rechts Nederland kan zijn vingers weer gaan aflikken, terwijl ze nu als zielepieten gespind zijn.

peterh2
peterh24 nov. 2012 - 12:46

Ik begin sterk het vermoeden te krijgen dat in het Catshuis in de lente er ook van dit soort spelletjes gespeeld zijn. Ook daar zou bijna niemand het gaan merken, en toch liep Wilders opeens weg? Hoe kan dat nou? Ik durf het hier bijna niet te zeggen: maar over Rutte en zijn plannen had Wilders wellicht toch meer gelijk dan we eerst dachten...

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods4 nov. 2012 - 12:46

++ Snelle formatie is risicovol ++ >> Dat kun je wel stellen, ja. Een 'nivellering' die de middeninkomens zwaar belast maar de inkomens vanaf 128.000 erop vooruit laat gaan, zelfs met 700 euro per maand netto als je 400.000 verdient, dat is een blunder vanjewelste.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe4 nov. 2012 - 12:46

Die zogenaamde nivellering gaat helemaal niet door, en dat wisten ze allang, het is slechts een media spin geweest om de echte zaken die spelen te verbloemen.

ColorHugo949
ColorHugo9494 nov. 2012 - 12:46

Ik ben tegen belasting naar draagkracht van gemeenschappelijke voorzieningen, buiten de inkomstenbelasting. Krijgen we binnenkort inkomensafhankelijke politiediensten, brandweerrekeningen, nutsvoorzieningen en gemeentebelastingen? Het veroorzaakt een hoop extra bureaucratie en extra administratie voor werkgevers en zelfstandigen. Niet erg efficiënt. Nivellering van individuele zorgkosten betekent nog geen besparing van overheidsbegroting van de algemene zorgkosten. Over nivellering gesproken, binnenkort krijg je een tweedeling van patiënten. Terug naar de tweedeling in particuliere en fonds-patiënten? Hoge premiepatiënten zullen eerder, vaker en sneller hogere eisen stellen en voorkeursbehandeling vragen bij hun verzekeraar.

1 Reactie
peterh2
peterh24 nov. 2012 - 12:46

Krijg ik dan ook een zorg 'fastpass' zoals ook in DisneyLand bestaat? Even snel naar de huisarts? Laat die volle wachtkamer met paupers maar zitten want ik mag zo doorlopen want ik betaal 4x zoveel premie... (dit is sarcarsme even voor de duidelijkheid)

ColorHugo949
ColorHugo9494 nov. 2012 - 12:46

Nivelleren kan/ moet via inkomstenbelasting niet via zorgpremies.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt4 nov. 2012 - 12:46

Nivelleren via inkomstenbelasting of premies is onzalig. Ik mag dan zelf 'links' zijn maar ik geef 'links' toch ook de schuld van het oplopen van inkomens verschillen. Via de cao onderhandelingen heeft 'links' gewoon de mogelijkheid te nivelleren of op zijn minst het denivelleren in de hand te houden. Er wordt echter altijd een verhoging in % gevraagd hierdoor groeien loongroepen uitelkaar en dat zouden we dan via inkomsten belasting of premies weer moeten recht trekken? Laten we eerst maar eens beginnen het belastingstelsel te vereenvoudeigen. Geen aftrek of subsidie regelingen, en dan een belasting vrije som + een vlakke tax en btw afstemmen naar duurzaamheid. Dus bv 20k belastingvrij 35% vlak tax en btw op 30%.

JanB2
JanB24 nov. 2012 - 12:46

Dit regeerakkoord op basis van maatregelen die niet zijn doorgerekend tot een totaalplaatje toont het definitieve failliet van de gevestigde politiek aan. Alleen idioten doen zoiets stompzinnigs. PvdA en VVD hebben hier een onacceptabel bewijs van onvermogen afgegeven. Rutte 2 kan gaan wat mij betreft: beter geen regering dan een stelletje mafkezen aan het roer.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe4 nov. 2012 - 12:46

Gezien het criminaliseren van illegaliteit en het veel strengere immigratie en asielbeleid kunnen we dus spreken over Bruin2. Ah een doekje voor het bloeden, het kinderpardon.... maar wel een miljard van de ontwikkelingshulp af. En dat kinderpardon is dus het enige punt wat de PvdA heeft binnen gehaald met dit regeer akkoord. Hoezo sterk en sociaal.... Sterk asociaal.

witch11
witch114 nov. 2012 - 12:46

een tiental jaren de staatsruif leeg gegeten onze rechtse konijnen ,alle vette subsidies in genomen halleluja prijs de VVD en het CDA en spreek het HRA woord niet uit. Als het feest over is dan worden de heren boos het graaien is voorbij en de krant die ook al in de jaren 40/45 zo bruin als poep was ,de wakkere verrader van Nederland de telegraf het lijfblad van de VVD druk de ene kreet na de andere kreet op het papier en het papier is geduldig. De ware socialist ligt al een 10 tal jaren op het kerkhof ze zijn ingehaald door de economie hoe meer hoe beter hoe sneller hoe nog beter , de christelijke naaste liefde staat nu gedrukt in de koran waar men wel naar leeft hier kan het CDA een puntje aanzuigen . de pluche zit nog steeds vast geplakt aan hun wel door voerde dikke kont slapen in de kamer knikkend naar de PVV pas als het te laat is en mijn mooi land voor gek staat in Europa wordt men wakker ,als het I.M.F de zoveelste waarschuwing geeft aan het achterlijke kabinet dat de HRA niet meer kan ,en een rutte wijst naar het spaarpotje van de burger dan breken daar ook de tranen uit . hoe snel kan je met een goed gevulde beurs er uit stappen en janken dat het je zo slecht gaat . na al die jaren mag je wel een over de brug komen want in al die jaren heeft de kleine burger het gelag betaald .

1 Reactie
Bakoe
Bakoe4 nov. 2012 - 12:46

Het is u nog steeds niet duidelijk he? Rechts (de puissant rijken) gaan helemaal niets inleveren, daarom ook dat schaterlachen de hele tijd op congressen van de PvdA en de VVD. Dit hele gedoe om de zorgpremie is een spin uitgedacht door ene J. Paradijs, in samenwerking met de heren Bos en Kamp, om te verbloemen dat juist de laagbetaalden en modalen heel hard gepakt gaan worden. Hoe doorzichtig allemaal, maar u allen trapt er weer in, en over 4 jaar weer. Tot dat ook hier de pleinen zullen volstromen met radeloze mensen in een constant protest. En weet u wat u dan gaat doen? Dan vraagt u zich af waarom de politie niet harder ingrijpt.

FransLenaen
FransLenaen4 nov. 2012 - 12:46

Reacties worden hier lachwekkend als gerept wordt over 'het meest rechtse kabinet ooit'. Aanstellerij is prima, maar je kunt ook overdrijven.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe4 nov. 2012 - 12:46

http://nlsadvocaten.nl/arbeidsrecht/paragraaf-arbeidsmarkt-regeerakkoord-2012-een-opinie/ O kan je dat ook onderbouwen?

EricDonkaew
EricDonkaew4 nov. 2012 - 12:46

Ik had het over 'het meest rechtse kabinet sinds WOII'. Die bewering is bewust een beetje stevig aangezet, juist om een discussie te ontlokken. Leuk trouwens dat je aanstellerij prima vindt. Maar ga nu eens inhoudelijk in op mijn posting van zo 04 november 2012 20:12. Loop de puntjes eens na en verklaar dan waarom het kabinet niét het meest rechtse kabinet sinds WOII is. Nog nooit eerder is de verzorgingsstaat zo afgebroken als nu, met Rutte II, dreigt te gebeuren.

jelius
jelius4 nov. 2012 - 12:46

De hoofdoorzaak van deze onzinnige en onzalige bezuinigerij ligt bij euro en EU. Zonder euro hadden vooral de Grieken er nooit zo'n grote puinhoop van kunnen maken, op kosten van de efficiënte landen. Voor de andere zuidelijke rommellanden geldt ongeveer hetzelfde. EU fielen menen dat een Groot Europa de vrede zal garanderen, we zien nu waar dat Europa binnen Nederland al toe leidt, scherpe tegenstellingen. Zie hoe Wiegel en Spekman elkaar bejegenen.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe4 nov. 2012 - 12:46

Man ze vinden Griekenland prachtig. a. je kunt private schulden publieke schulden maken, en dat jaren lang, zolang die Grieken maar economisch aan de grond blijven. b. Je kunt vanuit het bezuinigen bezuinigen dogma alle opgebouwde rechten afbreken, en niemand kan echt protesteren, want dan komen de boekhoudertjes met de rente en staatsschuld.