Joop

Snelle bodemdaling vraagt om oplossingen

  •    •  
19-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bodem
Dat de bodem in Groningen daalt en barsten en verzakkingen in en onder huizen veroorzaakt is al langer bekend. Ook de aanleiding is geen nieuws meer: de decennialange gaswinning. Op een nieuwe interactieve kaart van het Nederlands Centrum voor Geo­desie en Geo-informatica is te zien dat men zich niet alleen in het hoge noorden zorgen moet maken.
Wie een streep trekt tussen Groningen en de zuidwest-hoek van Noord-Brabant ziet een strook ten westen van die lijn waar de bodem ook hard naar beneden gaat. Uiteraard is hier niet de gaswinning de veroorzaker, maar uitdroging of inklinking van de veenbodem. Het is niet overal erg zorgwekkend, maar op sommige plekken gaat het om een halve centimeter per jaar. Dit lijkt weinig, maar een huis dat in tien jaar tijd vijf centimeter naar beneden gaat geeft flinke barsten. Vooral in het Groene Hart speelt de problematiek. Duizend jaar geleden is dit gebied ontgonnen en werd het van moeras tot landbouwgebied. Sindsdien daalt het gebied, als een spons die wordt ingedrukt.
In Limburg stijgt de bodem juist, wederom als gevolg van menselijk ingrijpen. Weggepompt water voor de mijnbouw sijpelt langzaam weer terug, met als gevolg dat de oppervlakte omhoog komt.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Ozon
Ozon20 nov. 2018 - 3:24

Toch maar de tegels uit de tuin? Beetje minder belasten, meer water in de bodem i.p.v. het riool?

5 Reacties
ton14024
ton1402420 nov. 2018 - 8:19

De bloemen uit de klompen en de voeten weer in de klompen.

ton14024
ton1402420 nov. 2018 - 8:22

PS Wel lekker dat het zo vroeg al licht is.

Piet de Geus
Piet de Geus20 nov. 2018 - 8:39

"Toch maar de tegels uit de tuin?" En vooral het grondwaterpeil niet overal aanpassen aan de akkerbouwers, die in de waterschappen nog steeds een veel te grote vinger in de pap hebben. Laat die boeren om te beginnen maar eens opdraaien voor de maatschappelijke kosten van hun bedrijfsvoering, dan blijft er weinig over van die zogenaamd florerende exportbranche.

Pindaklaas
Pindaklaas20 nov. 2018 - 9:07

@Piet de Geus, Geheel mee eens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2018 - 7:06

Mijn gemeente heeft al zg wadi's. Maar de landbouw blijft de grootste boosdoener.