Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Snel opnieuw in verlegenheid gebracht door onthulling over Belastingdienst

  •  
02-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
DEN HAAG-MENNO SNEL-PORTRET

© DEN HAAG-MENNO SNEL-PORTRET

De Belastingdienst heeft jarenlang willens en wetens tegen ouders geprocedeerd nadat hun kinderopvangtoeslagen waren stopgezet, terwijl de dienst wist dat er geen bewijs was van fraude.
RTL Nieuws en Trouw onthulden in mei de schandalige toeslagenaffaire , maar staatssecretaris Menno Snel van Financiën hield tot nu toe steeds vol dat medewerkers van de Belastingdienst te goeder trouw handelde. Vanavond stuurde Snel echter vertrouwelijke FIOD-documenten naar de Kamer waaruit blijkt dat medewerkers van de Belastingdienst in september 2015 zelf al concludeerden dat de rechtvaardiging voor de stopzetting onvoldoende was, omdat er alleen sprake was van ‘kleine onvolkomenheden’. Desondanks bleven ze tot in 2019 tegen bezwaarprocedures van ouders procederen.
Donderdag moet de staatssecretaris van D66 in de Kamer opheldering geven over het rampzalige fraude-onderzoek – waarbij gezinnen waarvan een van de ouders tweede nationaliteit had hun kinderopvangtoeslag onterecht kwijtraakten – en het stelselmatig informatie achterhouden voor het parlement.
NRC bericht vanavond over een cultuurprobleem dat leeft bij de Belastingdienst, omdat managers geen kritiek durven te uiten op collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van de Auditdienst Rijk. NRC schrijft:
"Er bestaan onder managers bij de fiscus verschillende ‘harde’ ongeschreven regels, zoals dat je van „incidenten” gebruik moet maken. De conclusies zijn problematisch voor de Belastingdienst, die al jaren worstelt met onder meer ict-vernieuwingen. Volgens het onderzoek moet altijd voorkomen worden dat bewindspersonen in de problemen komen. Ook wordt loyaliteit „naar boven” gestimuleerd en wordt geadviseerd alleen te doen waar je verantwoordelijk voor bent. De heersende gedachte is: „we lossen het zelf op”."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Martinel
Martinel3 jul. 2019 - 16:36

Snel, Wiebes, wat maakt het allemaal uit? Eén pot doofpotnat. En de Tweede Kamer kijkt ernaar en gaat over tot de orde van de dag. Het reces dus. Wie daarna leeft die daarna zorgt. Al weken spreken die lui die ons zouden moeten vertegenwoordigen tijdens debatten over het zomerreces. Iedere burger is tegenwoordig een gewantrouwd type. Er is oorlog gaande vanuit dit walgelijke kabinet gesteund door de Tweede Kamerleden naar de burgers toe. Alle vrijheden moeten worden ingeperkt. Middels camera's, middels privacy schendingen (banken die je willen volgen om gerichte advertenties te kunnen plaatsen d.m.v. inzage in je betalingsverkeer waar jezelf het linkje moet uitzetten i.p.v. aanzetten indien je dat wilt). Bruins was toch directeur UWV? Wat heeft hij daar ooit goedgedaan? Beloond met ministerschap. Wiebes, onze nationale held wat betreft Groningen en de belastingdienst, wat heeft hij voor die Groningers betekend? Ollongren...idem dito. Blok? Die man die de gehele woningmarkt op zijn kop heeft gezet? Met alle gevolgen van dien. Schouten (CU) die geen beslissing kan nemen over het afschaffen per direct van round-up. Grapperhaus die keer op keer de kamer verkeerd informeert. (Niet gek gezien zijn voorgangers). Ik kan nog heel lang doorgaan, maar feit is, dat onze volksvertegenwoordigers geen deuk meer in een pakje boter kunnen slaan. Allemaal voorzien van hun fractiedictatuur. Met als meest gladde aal, die Rutte. Na 40 jaar stemmen (ja dat was toen nog op 21 jarige leeftijd) en nooit verzaakt, ga ik nu nadenken of ik ooit nog ga stemmen. Democratie bevorder je er niet mee, wel de plucheklevers, die schijt hebben aan de stem van de kiezer en meer bezig zijn met hun volgende reces dan met het vertegenwoordigen van de kiezer.

Toon262
Toon2623 jul. 2019 - 13:05

Zolang bestuurders niet buiten getrapt worden en verantwoordelijke politici lekker blojven zitten verandert er niets. Kijk maar naar het UWV. Allemaal baantjesjagers die elkaar de hand boven het hoofd houden. Top Belastingdienst ontslaan, top UWV ontslaan en de betrokken bewindslieden opstappen. Maar geloof maar niet dat er iets gebeurt ondanks opmerkingen van de 2e Kamer. There's something rotten in the State of The Netherlands.

Libertain
Libertain3 jul. 2019 - 6:20

("...medewerkers van de Belastingdienst in september 2015 zelf al concludeerden dat de rechtvaardiging voor de stopzetting onvoldoende was, omdat er alleen sprake was van ‘kleine onvolkomenheden’. Desondanks bleven ze tot in 2019 tegen bezwaarprocedures van ouders procederen.") en ("– en het stelselmatig informatie achterhouden voor het parlement.") In een zin: dit verschijnsel is typerend voor autoritair-plutokratische regimes. Oftewel de werkwijze van totalitaire regimes waar de burgers in principe niets tegen kunnen doen omdat het systeem op dergelijke wijze ingesteld is, net als in het neoliberalisme.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jul. 2019 - 5:42

Ambtenaren blijven ambtenaren; altijd likken naar boven en trappen naar beneden. De leugens regeert als het moet.

4 Reacties
ruma ankka
ruma ankka3 jul. 2019 - 10:08

Die klokkenluider was ook ambtenaar.

Bert de Vries
Bert de Vries3 jul. 2019 - 13:00

Minoes, wat hier is gebeurd, is weerzinwekkend en misdadig. Letterlijk. Maar het is van alle tijden. Met twee kanttekeningen: in de eerste plaats is het onthullingsvermogen van de burgers (WOB) extreem toegenomen. in de tweede plaats leidt berichtgeving via de moderne media tot enorme publiciteit. Het gedrag zelf is van alle tijden, maar dat geldt niet meer voor de gevolgen. Mogelijk leiden die gevolgen tot een iets betere democratie. Met dank aan Snel en zijn even incompetente voorgangers.

M7
M73 jul. 2019 - 18:06

Schandalig: om zo ongenunanceerd alle ambtenaren weg te zetten! Excuses gewenst !

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jul. 2019 - 9:21

M Ach gut, uitzonderingen daargelaten. Gelukkig zijn er nog klokkenluiders inderdaad. Helaas worden die weer strafrechtelijk aangepakt. Het gaat er me hier om dat ze vooral alle bewindspersonen uit de wind wensen te houden en zo de TK om de tuin wensen te leiden en zo de democratie ondermijnen, naast de last voor degenen die het treft. Aan burgers blijkbaar lak. Ambtenaren leggen volgens mij een eed af. dat ze 'zwerende vingertjes' hebben weten we zo langzamerhand wel.

JanB2
JanB22 jul. 2019 - 23:32

Lijkt me iets voor strafrechtelijke vervolging van de direct betrokkenen. Dit is machtsmisbruik.

Karingin
Karingin2 jul. 2019 - 22:42

Groeiende grutjes. Er komt geen end an bij die club. Dit is een cultuurdingetje dat je ook niet ff oplost met een bezem door de top. Hier moet minstens een leger psychologen op worden gezet. En het lijkt me verstandig om nu eens bottom-up te gaan werken. Dus beginnen op de werkvloer en kijken wat daar speelt, waarbij medewerkers in alle vrijheid moeten kunnen spuien zonder directe consequenties. Maar dan nog gaan we hier heel lang last van hebben.

quatsch
quatsch2 jul. 2019 - 22:08

Al is de leugen nog zo Snel, de waarheid achterhaalt ze wel.