Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sms'jes van EU-kopstuk Von der Leyen aan farmagigant Pfizer blijken foetsie

  •  
14-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2209 keer bekeken
  •  
51858582337_d909a71c2d_o

© cc-foto: Finnish Government

EU-Ombudsman Emily O’Reilly is woedend op Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Die laatste zegt de sms'jes die ze tijdens de coronacrisis uitwisselde met vaccinfabrikant Pfizer onvindbaar zijn. Eerder had ze al verklaard dat ze, net als premier Rutte, dergelijke berichten niet bewaarde.

Het sms-verkeer waar O’Reilly op doelt gaat over Europese vaccinaankopen, waarover Von der Leyen in volle coronatijd correspondeerde met de grote baas van vaccinproducent Pfizer. Een journalist vroeg de berichtjes een jaar geleden op, en kreeg steun van O’Reilly toen de Commissie ze niet kon reproduceren. ‘Beter zoeken’, was haar advies begin dit jaar, maar ook dat leverde niets op. O’Reilly betwijfelt of de Commissie wel haar best heeft gedaan. ,,In haar antwoorden vind ik niet terug of ze direct en goed heeft gezocht en zo niet, waarom niet. En ook al erkent ze dat werkgerelateerde tekstberichtjes EU-documenten kunnen zijn, blijft ze bij haar interne beleid om tekstberichtjes niet op te slaan.” 

O’Reilly wil dat de affaire een wake-up call is voor alle EU-instellingen om de archivering van dergelijke communicatie te regelen. Ze verwijst daarbij naar de onthullingen over Uber die laten zien hoe multinationals in staat zijn alles in het werk te stellen om regelgeving en controle te omzeilen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 jul. 2022 - 18:31

Ook bij de EU hebben ze burner telefoons.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 jul. 2022 - 17:41

Ik snap wel dat 'wappies' problemen hebben met 'de prikkies' als het allemaal zo mysterieus is. Wat verbergt men ?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 jul. 2022 - 15:02

schimmig weer

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2022 - 12:01

Het is het ene na het andere virus!