Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sms-jes maken ons eerlijker

  •  
08-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Antwoorden via sms zijn eerlijker dan IRL. Maar geldt dat bij alle vragen?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Als je de waarheid wilt horen, stuur mensen dan je vraag via een sms en laat ze weten zo ook het antwoord te willen krijgen, want in een sms’je blijken mensen vaak eerlijker.
Tenminste, dat is wat research dat op een bijeenkomst van de The American Association of Public Opinion Research gepresenteerd werd suggereert. Men dacht eigenlijk dat mensen die sms’en niet zo eerlijk zouden zijn, omdat je op die manier een database aan vertrouwelijke informatie creëert waarin antwoorden heen en weer precies zijn vastgelegd. En anderen kunnen dat dan zo maar zien, je eraan herinneren en je om een verklaring vragen.
De onderzoekers vonden echter dat berichten via een tekstberichtje eerlijker en preciezer zijn en niet zo vaak vage en erom heen draaiende reacties, waarmee je niets kunt beginnen.
Toen ik de vragen zag die gebruikt waren om dit onderzoek te doen was ik ineens een stuk minder onder de indruk van de uitkomsten. “Hoe vaak ga je ongeveer in een doorsnee week trainen?” Wie zou er nu over zo iets liegen? Ze zouden het eens met deze vraag moeten proberen: “Heb je je partner wel eens bedrogen?” Ik ben benieuwd hoe het onderzoek dan gepresenteerd zou zijn.
Eerder verscheen van Ivan Wolffers: Emotionele intelligentie

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.