Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Smoothies zijn verslavende suikerbommen

  •  
14-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14990029807_ac64039436_o

© cc-foto: Daniel Lee

Drink je smoothies met het idee dat je daar slank van wordt dan heb je het ernstig mis. Door het in de blender stoppen van fruit vernietig je de vezels van de vruchten. Die vezels dienen als een soort vangnet om de suikeropname te vertragen. Omdat ze worden verpulverd bij het mixen werkt dat niet meer. Dat leidt er toe dat de suiker uit de vruchten in versneld tempo wordt omgezet in bloedsuiker. Het resultaat is dat je na het opslurpen van een smoothie veel sneller honger zult krijgen dan als je de vruchten of groenten als geheel had opgegeten.
Het effect wordt nog erger als je de smoothies niet zelf maakt maar in de winkel koopt. Aan de commerciële smoothies wordt vaak suiker, honing dan wel andere stoffen toegevoegd die allemaal extra calorieën bevatten.
Door het gemak en de snelle suikeropname leiden smoothies er gemakkelijk toe dat je veel meer calorieën naar binnen werkt dan bij het op normale wijze eten van fruit en groente, waarschuwt een voedingsexpert in de New York Times. Eten door een rietje kun je beter overlaten aan kleine kinderen en hulpbehoevenden. Dat is ook beter voor je kaakspieren, die hoef je dan niet meer apart te trainen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

johanversomeren
johanversomeren16 mei 2016 - 5:27

De fruit smoothie is hetzelfde als het broodje gezond. De broodjes "gezond" zijn vaak zo groot dat je bij het eten er van net zo veel Kcal naar binnen werkt als bv een patat oorlog. Alleen de patat oorlog wordt als slecht gezien en het broodje "gezond" als gezond als het gaat om gewichtscontrole Ik vertrouw maar op de oude wijsheid "eet alles met mate". Smoothies doe ik sowieso niet aan. Eet liever gewoon dagelijks minstens twee stuks fruit. En daarnaast elke week een lekkere vette hap. Dat kan ik makkelijk doen met mijn wekelijkse sportactiviteiten die voor mij ongeveer 9000 Kcal extra energieverbranding betekent.

Gerda rozendal
Gerda rozendal15 mei 2016 - 8:46

Jullie vergeten de andere ingrediënten: ijs en melkproducten.

Tom Meijer
Tom Meijer15 mei 2016 - 8:46

In zijn algemeenheid is dit natuurlijk flauwekul. Het hangt er maar van af van wat je in de blender stopt. Als dat vnl of zelfs alleen fruit is, dan klopt het maar je kunt meer blenden dan fruit en daar hoeft op geen stukken na zoveel suiker in te zitten.

adriek
adriek15 mei 2016 - 5:58

Als je het idee hebt dat je van het eten (drinken) van forse hoeveelheden suikerhoudend fruit slank wordt heb je sowieso rare ideeën. Door ze in een blender fijn te malen verandert er niet veel behalve dat je na het blenden op soepele wijze een flinke hoeveelheid calorieën door je keelgat kunt gieten. Een van de oorzaken die er voor zorgen dat mensen (te) dik worden is nu juist dat het ons te gemakkelijk gemaakt wordt om veel calorieën in te nemen. Daarom werkt koolhydraat-arm: het is een hels karwei om 2000kcal aan salades te eten :) Smoothies met toegevoegde suiker zouden bij wet verboden moeten worden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 mei 2016 - 11:47

Een starbucks aardbeien smoothie bevat 300 calorien. Twee sinaasappelen samen 90, aardbeien ongeveer 30 per 100 gram. Groentesmoothie is een leuk idee maar er moet van alles en nogwat bij om het ook smakelijk te maken. Wat dacht u van een rode biet-chocola mix?

Het Vrije Woord
Het Vrije Woord15 mei 2016 - 4:14

Groot nieuws. Mario heeft de prinses eindelijk gered. Maw dit onderzoek is tranentrekkend. De vezels geen idd kapot..... na een dag of 4 a 5. Dit is een langzaam proces. Als je het fruit van te voren redelijk klein snijdt en niet al te lang in de blender stopt, kan het juist goed zijn aangezien ons verteringsstelsel niet echt optimaal met rauw voedsel om kan gaan. Dus als groente of fruit in de blender is gestopt, zou dit voor bepaalde mensen wel wat prettiger kunnen werken. Natuurlijk zijn commerciele smoothies niet goed, maar laten we eerlijk zijn, voedsel bereid voor commercie is nooit goed. Ik heb nog wel een grappig plaatje hierover gevonden. (https://sleuth4health.files.wordpress.com/2014/02/screen-shot-2014-02-04-at-6-17-13-pm1.png) Wat je verder wel moet stellen is dat in een smoothie over het algemeen gezien veel meer groente en of fruit zit als dat je normaal gesproken zou eten, het zou dus voor veel mensen heel verstandig zijn om bv groente smoothies te eten. Idd niet zoveel fruitsmoothies, maar een groente smoothie op smaak gemaakt met een stukje fruit maakt het veel lekkerder. En wat ze in Amerika zeggen???? Neem dat maar niet al te serieus, die hebben pas besloten dat Pizza een groente is....

Bram Emanuel
Bram Emanuel14 mei 2016 - 20:57

"Door het in de blender stoppen van fruit vernietig je de vezels van de vruchten. Die vezels dienen als een soort vangnet om de suikeropname te vertragen. Omdat ze worden verpulverd bij het mixen werkt dat niet meer." Het lijkt me sterk dat vezels worden vernietigd/verpulverd door een eenvoudige blender. Hooguit worden de verschillende vezels hier en daar van elkaar gescheiden.

2 Reacties
Grozny
Grozny14 mei 2016 - 21:40

Doet het ook niet. Wat blenden doet is gewoon het in meer stukjes verdelen dan dat wat kauwen doet. Met als gevolg dat je meer oppervlakte hebt voor alle enzymen om de nutriënten te verteren en te absorberen. Met als gevolg dat je dit allemaal sneller doet, wat ervoor zorgt dat je je minder lang vol voelt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mei 2016 - 23:40

Belangrijk is volgens het artikel dat je zo heel snel achterelkaar heel veel fruit naar binnen slurpt. Als je het fruit gewoon eet eet je minder en meer gespreid. Door fruit te kauwen wordt het zeker minder fijn dan in de blender. De Amerikaanse smoothies bevatten bovendien extra's, niet alleen zuivel en suiker, maar nog andere dikmakers.

Ra Ra
Ra Ra14 mei 2016 - 20:04

Zuurstof schijnt nog erger te zijn dan smoothies. Oxidatie heeft roest tot gevolg. Zijn smoothies niks bij.

Acid Prune
Acid Prune14 mei 2016 - 16:34

van leven ga je dood