Joop

Smeulende binnenbrandjes?

  •    •  
15-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wie durft te voorspellen aan welke kwestie het kabinet de vingers zo ernstig zal branden dat het valt
Ondanks alsmaar oplaaiende ruzietjes, zit het huidige kabinet nog ferm in het zadel. Hoewel je, ook de laatste week weer, moet afvragen hoe lang ze dat nou volhouden. Dat schreven we in november 2008 bij de uitslag van de verkiezing voor het binnenbrandje van het jaar. Met binnenbrandjes werden de onenigheden bedoeld tussen de toenmalige coalitiepartners CDA, PvdA en CU.
De coalitie was destijds nog maar 20 maanden in dienst en telde gemiddeld al 1,25 binnenbrandjes per maand. Dat gaf aanleiding om ook te schrijven: Het kabinet heeft nog tot 2011 te gaan. Als het voor die tijd niet aan een burn-out ten onder gaat. Het kabinet haalde 2011 dus niet. Uitgeblust en opgebrand konden CDA en PvdA hun onenigheid over de Uruzgan-missie. In de navolgende verkiezingen werd de PvdA met één zetel minder net niet de grootste partij, het CDA werd gehalveerd.
Rutte I is 14 maanden actief en de vuurtjes worden vooral opgestookt door de gedoogpartner. Dat zou je als binnenbrandjes kunnen zien, maar het is allemaal rook zonder vuur. De gedoogpartner stemt braaf met VVD en CDA mee, op één enkele kwestie na (de weigerambtenaren).
Voor de echte binnenbrandjes moeten we kijken naar eventuele wrijvingen tussen VVD en CDA. Het lijkt mee te vallen, maar de laatste dagen begint er enige verandering in te komen.
Zo smeult er al iets onder de hypotheekrenteaftrek. Verhagen (CDA) sluit niet uit dat bij een nieuwe bezuinigingsronde de HRA op de agenda komt. Oud VVD-bewindslieden Nijpels en Hoogervorst denken er ook zo over. Schatkistminister De Jager (CDA) vindt het prachtig als collega’s (Verhagen dus) in het kabinet zeggen dat er geen taboes zijn, maar speculatie over inperking van de hypotheekrenteaftrek zijn een speeltje van de media. De Jager denkt dat het zijn schatkist niet veel zal opleveren.
Zijn dat alleen reacties op het geblaat van de PVV of warmen de partijen zich op voor een mogelijk conflict dat tot de val van het kabinet kan leiden? CDA-voorzitter Peetoom heeft er in ieder gevallen scenario voor klaar liggen. Dat is niet vreemd voor het CDA. De partij die het meest heeft geregeerd, heeft ook ervaring met ploffende kabinetten. Maar waarom gooit mevrouw Peetoom dat nu in de pers?
Voor de val van het kabinet zijn meer binnenbrandjes nodig. Zoveel dat men uiteindelijk een excuusonderwerp zoekt, om de boel op te heffen. Het begin lijkt er te zijn. Het CDA krijgt ineens ruzie met de VVD over de 130 km snelheid en CDA-kamerlid Eddy van Hijum overweegt zich aan te sluiten bij oppositiepartij GroenLinks en van VVD-minister Kamp meer daadkracht te eisen om de groeiende werkloosheid aan te pakken.
Mark Rutte zal even optimistisch beweren dat onderlinge onenigheid er allemaal bij hoort, maar Mark, met optimisme alleen blus je geen binnenbrandjes. Het moeten er niet teveel worden.
We eindigen met de vraag, die we ook in 2008 stelden: Wie durft een voorspelling te wagen en kan zeggen aan welke kwestie het kabinet de vingers zo ernstig zal branden dat het de handen af moet trekken van de zo begeerde regeringsverantwoordelijkheid?
En voorspelt u dan ook wanneer dat binnenbrandje een heuse uitslaande brand zal zijn. 
Dit artikel verscheen eerder op het weblog Peters Pagina

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

EricWakker
EricWakker15 dec. 2011 - 12:33

Ben ook benieuwd. Van mij mag de boel knallen, liever snel. Ben wel erg benieuwd naar het politieke landschap na nieuwe verkiezingen. Er kon best een nog grotere draak uit voortkomen hoewel een donkerblauw-bruin kabinet toch niet zomaar boven 65 zetels komt.

JoopSchouten
JoopSchouten15 dec. 2011 - 12:33

Ik verwacht dat de Onrendabelen Bruin-1 zullen laten struikelen. Door een opeenstapeling van rijksbezuinigingen worden zwakke gezinnen, risicojongeren en psychisch zieken onevenredig worden getroffen door een stapeling van maatregelen. 'Het kabinet realiseert zich dat de aangekondigde maatregelen bedoeld of onbedoeld zouden kunnen cumuleren bij bepaalde groepen.' Echter, Rutte heeft deze maatregelen niet met cijfers onderbouwd. Als die onderbouwing niet komt, heeft hij de Kamer bewust verkeerd ingelicht.' Onjuist informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. Dit wordt de nekslag.

adriek
adriek15 dec. 2011 - 12:33

pfff... het hangt sterk van de peilingen af. zodra men denkt te kunnen profiteren van nieuwe verkiezingen valt het doek.

dezwarteamsterdammer
dezwarteamsterdammer15 dec. 2011 - 12:33

Hoe harder je speculeert over dit soort dingen, hoe sterker de wil bij ze wordt om te boel niet te laten knallen. Dit soort dingen spreek je niet over, dit soort dingen bekijk je alleen. En dat gebeurt het hopelijk nog eens vanzelf. Ik wordt daarnaast ook gewoon heel moe van dit soort speculaties.

ElChe
ElChe15 dec. 2011 - 12:33

Ik verwacht dat het kabinet valt door de plannen die ze hebben voor het onderwijs. Deze plannen zijn zo slecht doordacht en brak dat dit enorm veel problemen oplevert, zowel in het VMBO als in het MBO. Let de komende dagen maar op de ontslagen die er zullen vallen door de bezuinigingen. Deze plannen lijken wel op een gatenkaas.

pietdevries2
pietdevries215 dec. 2011 - 12:33

En wat zou er veranderen als het kabinet valt, behalve dat het vertrouwen van beleggers in de euro daardoor nog minder wordt ? Wij exporteren zei de Jager meen ik 60 tot 70 % van ons nationale inkomen, zijn dus gedwongen aardig te zijn tegenover bijna het hele buitenland. Men stelt dat de euro crisis de democratie in Griekenland en Italië heeft opgeheven. Wie onder curatele komt te staan heeft inderdaad niet veel meer te vertellen. Voor Nederland geldt bijna hetzelfde. Wat betreft de hypotheekrenteaftrek, daaraan morrelen leidt vrees ik tot steun van de belastingbetaler aan RABO. Die bank is net afgewaardeerd. Economie laat zich niet dicteren.

Biff Everwood
Biff Everwood15 dec. 2011 - 12:33

Dit kabinet is een ervaren vriendenploeg. Speculeren op een val is wishful thinking. Ze gaan de rit met speels gemak helemaal uitzitten. En ik denk dat ze daarna, wellicht met andere partner(s) nog wel even willen doorgaan.

ElChe
ElChe15 dec. 2011 - 12:33

De ontslagen in Nederland beginnen al: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/10080247/ROC-Nijmegen-schrapt-74-banen.ece In Vlaanderen is er een tekort, dus Nederlandse docenten zullen daar gaan werken. Wanneer we over 1 a 2 jaar tekorten krijgen in Nederland (dat is nu al te voorzien, i.v.m pensionering) zijn er geen docenten meer. Nederlands onderwijsbeleid is dom wanbeleid.

DikBrix
DikBrix15 dec. 2011 - 12:33

'Wie durft een voorspelling te wagen en kan zeggen aan welke kwestie het kabinet de vingers zo ernstig zal branden dat het de handen af moet trekken van de zo begeerde regeringsverantwoordelijkheid?' Ik. Namelijk geen, ze zitten de rit uit en gaan volgende regeerperiode waarschijnlijk gewoon weer verder. De tendens wereldwijd is terug naar de jaren 30, daar vinden zij steun. De oppositie is hopeloos verdeeld en werkt per keer zelfs mee met dit kabinet, hebben geen enkel alternatief of enige weerstand. Iedereen is bang voor de uitkomst van tussentijdse verkiezingen, omdat niemand die kan voorspellen, dus blijft alles gewoon zoals het is. Triest, maar zo goed als zeker.

BasVV
BasVV15 dec. 2011 - 12:33

Ik denk ook dat dit kabinet niet gaat vallen. De gedoogconstructie werkt redelijk goed. Geen enkele parij heeft er op dit moment belang bij om deze constructie te laten vallen.

FransHag2
FransHag215 dec. 2011 - 12:33

Bij deze voorspel ik dat het kabinet valt in de lente van 2012 over het HRA dossier (Hypotheek rente aftrek) Eigenlijk reken ik op het eerste kwartaal van 2012 maar de regering gaat straks met Kerstreces dus das wat krap. Ik HOOP echter op deze maand! (december 2011) Voordat de schade aan sociaal Nederland echt te groot wordt.

1 Reactie
JanB2
JanB215 dec. 2011 - 12:33

Mogelijk trekt het CDA de stekker er op een gegeven moment uit als vlucht naarvoren en (interne) afrekening met Verhagen. Het politiek meest opertune dossier: de extra bezuinigingen die tegen die tijd voor veel onrust zullen zorgen.

[verwijderd]
[verwijderd]15 dec. 2011 - 12:33

HRA lijkt me de killer. De échte killer. CDA heeft op de Bijbel gezworen de HRA te zullen handhaven. De VVD bestáát zelfs bij gratie van de HRA. De villa's van de VVD-leden worden er immers van betaald. En voor Wilders is de HRA een makkelijk populistisch gereedschapje om stemmen binnen te hengelen. Ik weet niet of jullie de film Ice Age kennen met dat marmotje dat zich wanhopig vastklampt aan dat nootje. Daar doet de HRA me wel aan denken. Alle rechtse partijen wéten dat handhaving van de HRA tot een financiële crash gaat leiden, vroeg of laat. Dat gaat dus enorme kortsluiting geven. Vroeg, of laat.

1 Reactie
JanB2
JanB215 dec. 2011 - 12:33

Ik denk niet dat het de HRA wordt. Althans niet in directe zin. Ook de PVV is voorstander van de HRA en zo wilders 180 graden zou draaien op dit punt betekent dat niet onmiddelijk het einde van het kabinet. Verzot op het pluche zullen Rutte en Verhagen waarschijnlijk proberen om ook zonder steuntoezegging van hun grote gedoger door te regeren (zeker Verhagen die weet dat het afgelopen is met hem na dit kabinet). Ze zullen dan nog liever als een echt minderheidskabinet doorgaan (en zien wel waar het schip strandt) dan dat ze nieuwe verkiezingen uitschrijven.

JanJansen17
JanJansen1715 dec. 2011 - 12:33

in april 2012. De oorzaak is de PVV. Dhr. Wilders brengt zijn boek uit. Dit zal niet zonder gevolgen blijven........

1 Reactie
JanB2
JanB215 dec. 2011 - 12:33

Voor Verhagen is de schuttingtaal van Wilders tot nu toe geen belemmering geweest en dat zal in de toekomst ook zo blijven.

BATikker
BATikker15 dec. 2011 - 12:33

Een binnenbrandje, een intern meningsverschilletje, meer is het niet. Voer er een stevig debat over - liefst in het openbaar - en kom samen tot het beste van 2 (of 3!) denkbeelden. Een rol die Rutte zeer goed ligt. Wat mij betreft 2015: nieuwe verkiezingen met weer een mooie rol voor Rutte. Gelukkig denkt een democratische meerderheid daar ook zo over.

1 Reactie
JanB2
JanB215 dec. 2011 - 12:33

Cijfers liggen u niet zie ik.