Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Smeltend ijs toont erfenis Koude Oorlog: Groenland bezaaid met kernafval

  •  
24-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
postcoldwar
Dat de ijskappen smelten als gevolg van de klimaatcrisis is bekend. Dat daar veel ellende van gaat komen ook. Smeltende ijskappen zorgen voor het stijgen van de zeespiegel en het vrijkomen van grote hoeveelheden methaan in de atmosfeer, wat de opwarming op haar beurt weer doet versnellen. Dikke lagen ijs beschemden ons ook tegen gevaren uit het verleden. De smeltende permafrost zorgde in 2016 in Siberië al voor een uitbraak van miltvuur , ook bekend als anthrax. Een jongetje van 8 overleefde het niet.
Op Groenland zijn de gevolgen van de klimaatcrisis al duidelijk zichtbaar. Het poolijs smelt er veel sneller dan verwacht, met als gevolg dat nucleair afval dat tijdens de Koude Oorlog onder het ijs werd gedumpt door Amerikaanse militairen bloot komt te liggen. De Britse zender Channel 4 maakte er onderstaande reportage over:
In 2016 werd nog gedacht dat het kernafval in 2090 pas tevoorschijn zou komen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

MrOoijer
MrOoijer25 sep. 2019 - 9:19

Dit is dus geen nucleair afval. Dit zijn dieselvaten die de Amerikanene in de meren gooiden tegen de muggen. Komt nu boven de sneeuw door smeltend ijs. Er ligt wel wat radioactiviteit op Groenland, helemaal aan de andere kant van het eiland. De Amerikanen hebben daar in 1966 water met wat radioactiviteit er in in het ijs laten lopen bij het weghalen van een kernreactor. Is niet aan het smelten.

3 Reacties
Redactie Joop
Redactie Joop25 sep. 2019 - 10:24

Bovenstaande foto is een screenshot uit de reportage van Channel 4, waarin duidelijk wordt uitgelegd dat er wel degelijk sprake is van nucleair afval dat door Amerikanen in Groenland is achtergelaten aan het einde van de Koude Oorlog.

Chris van Klooster
Chris van Klooster25 sep. 2019 - 13:34

@redactie MrOojer heeft gelijk. Zie: https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2018/01/giftig-afval-op-basis-uit-de-tweede-wereldoorlog-groenland

Katootje2
Katootje225 sep. 2019 - 15:01

In de reportage van Channel 4 wordt weliswaar uitgelegd dat er sprake is van nucleair afval dat door Amerikanen in Groenland is achtergelaten, maar ook dat de vaten die op de foto getoond worden oliedrums zijn.

Libertain
Libertain25 sep. 2019 - 6:05

Dit filmpje verklaart tot grote mate het voorstel van President Trump om Groenland te willen kopen, toen ze hem om financiele middelen voor schoonmaak hebben gevraagd.

Bert de Vries
Bert de Vries24 sep. 2019 - 20:20

Tijdens de bouw van een nucleaire verrijkingsinstallatie, jaren "70 vorige eeuw, in Almelo, waarschuwden de tegenstanders van het project voor toekomstige problemen met nucleair afval. De voorstanders hoonden de bezwaren weg. De wetenschap zou een oplossing vinden voor het nucleaire afval voordat dat een probleem zou worden. Die houding is er nog steeds. En langzamerhand gaan we er de vruchten van plukken.

3 Reacties
JanB2
JanB224 sep. 2019 - 23:38

Men had toen echter wel andere plannen dan het begraven in ijs (waarvan men toen nog niet wist dat het ooit zou smelten maar dat toen al wel als zeer instabiel bekend was). Je kunt de zaken dus niet echt goed met elkaar vergelijken. De amerikanen trappen overal rotzooi. In Europa doen we zaken echter toch anders. Overigens gaat het ook hier in Europa wel eens mis. De opslag in het duitse Asse is bijvoorbeeld ook een bende doordat aardlagen die destijds voor stabiel werden gehouden dat later niet bleken te zijn. Maar dat was dus een vergissing, geen (kwade) opzet of nalatigheid zoals op Groenland. Bovendien komt de opslag in Asse niet aan de oppervlakte, iets dat bij ijs (ook al smelt het niet) veel moeilijker te garanderen is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2019 - 4:18

Inderdaad! Hoeveel vaten zijn er niet in de zee gedumpt? En nu willen ze het weer ondergronds opslaan.

Jabuka
Jabuka25 sep. 2019 - 9:07

Dumpen is nooit de bedoeling geweest. Misschien dat de VN onder druk van de wereldbevolking de VS kan duidelijk maken dat zij verantwoordelijk is voor deze vervuiling en ook moet gaan opruimen. Sancties tegen Iran hebben minder gegronde redenen dan nu sancties tegen de VS en wellicht in de toekomst ook de Russen en de Chinezen, de Pakistani of de Indiers. Iedereen die kernafval dumpt moet gesanctioneerd worden zolang het niet is opgeruimd.

Karingin
Karingin24 sep. 2019 - 17:25

Nou dan kan de grote gup het geld dat ie voor Groenland blijkbaar toch op de plank heeft liggen, mooi gebruiken voor een schoonmaakoperatie.

4 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 sep. 2019 - 18:30

Ja, of we sturen het de afzender retour, per adres: het witte huis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 sep. 2019 - 21:33

Prima idee.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2019 - 4:19

Dan kom je ruimte tekort!

adriek
adriek25 sep. 2019 - 11:24

Valt mee Minoes, die vten kunnen hoog opgestapeld worden.

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal24 sep. 2019 - 17:13

Damn, hadden ze Groenland nu toch maar verkocht aan de VS!