Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Smakeloos: ijskar voor de poort van Auschwitz

  •  
12-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2443 keer bekeken
  •  
birkenau

Sinds begin deze week drijft een ijscoboer een handeltje voor de poort van het concentratiekamp Auschwitz. Voor de ‘Poort des doods’ kun je ijsjes kopen in allerhande vrolijke kleuren, meldt RTL Nieuws. Er staat ook een mobiele wc in de buurt.

De ijskar staat op zo'n 200 meter van de ingang. Een woordvoerder van Auschwitz laat aan de Poolse regionale zender TVP3 weten dat dit natuurlijk een compleet gebrek aan respect is. Maar het museum kan er niets aan doen. Rond Auschwitz geldt een zone van 100 meter waar activiteiten verboden zijn. De ijskar staat iets verder.

Dagmar Kopijasz van de Auschwitz-Birkenau Memorial Site Foundation noemt de aanwezigheid van de ijskar “beschamend”. Bartosz Bartyzel van het Auschwitz Museum vindt de ijsverkoop “smakeloos”. Het museum hoopt dat de lokale autoriteiten het probleem oplossen.

De nazi’s vermoordden ongeveer een miljoen Joden in het kamp, vaak al direct na hun aankomst. In het Auschwitz Museum is het niet toegestaan om te eten of mobiel te bellen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.