Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sluiting kolencentrales levert 31 procent minder CO2-uitstoot

  •  
13-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
26920448203_0a52ab64df_z
Na de zomer zal de minister van Economische Zaken, Henk Kamp een beslissing moeten nemen over de toekomst van de vijf overgebleven kolencentrales. Natuur- en milieuorganisaties pleiten al langer voors sluiting. In aanloop naar die beslissing heeft Kamp een onderzoek laten uitvoeren. Daaruit blijkt nu dat het sluiten van alle kolencentrales in 2020 de CO2-uitstoot met 31 procent kan verminderen. De netto reductie bedraagt dan 9 procent.
Urgenda won eerder een rechtszaak tegen de Nederlandse overheid. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de Staat de emissies van broeikasgassen in Nederland in 2020 moet beperken tot een niveau van 25% onder de uitstoot in 1990. Vooral de VVD had veel bezwaar tegen het vonnis, omdat de partij van mening is dat de rechter zich niet teveel met politieke besluitvorming moet bemoeien.
Saillant is dat de stroomvoorziening door de sluiting niet in het gevaar zal komen. Wel kan de prijs van elektriciteit in Europa stijgen.
Wat Kamp straks gaat doen is nog niet duidelijk. Hij is in gesprek met energiebedrijven en andere belanghebbenden over een uitfasering van de vijf overgebleven kolencentrales. Doel nu is om de twee centrales uit de jaren 90 in ieder geval snel te sluiten, wat er straks zal gebeuren met de drie nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven is niet duidelijk.
Als Nederland alle kolencentrales sluit, dan kost dat volgens het rapport de Nederlandse staat 7 miljard euro. Eerder onderzoek van Natuur&Milieu wijst uit dat het Nederland juist 4,7 miljard aan extra welvaart oplevert.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.