Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sluit de helft van de afslagen permanent af

  •  
21-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
48884462183_5b86f93804_c

© cc-foto: Guido van Nispen

Laat je inspireren door het schitterend voorbeeld van Extinction Rebellion
Dit is de tijd van het contraproductief beleid. Je hoeft alleen naar Arjen Lubach te kijken om dat te beseffen. Maandagochtend gaf de politie meteen een nieuw voorbeeld. Ze sleepte de demonstranten van Extinction Rebellion weg omdat zij de afslag naar de Amsterdamse Zuidas hadden geblokkeerd. Als klap op de vuurpijl kreeg burgemeester Femke Halsema ook nog eens op haar donder: had zij die hele betoging niet moeten voorkomen?
En dat terwijl premier Rutte en minister De Jonge ons in koor (wat eigenlijk niet mag) bezweren om toch vooral thuis te werken.  De demonstranten verdienden geen handhaving maar een compliment. Als burgervrijwilligers leverden zij immers een bijdrage aan de uitvoering van het beleid. De accountants en advocaten daar, de grote meneren en mevrouwen met een eigen staf werden door Extinction Rebellion van hun kapsoneskantoren afgesneden. Zo moesten ze hun werk thuis doen, zoals het ook hoort.
Het is al maanden zonneklaar: iedereen met een bullshit job kan net zo goed de computer op de afgeruimde ontbijttafel zetten. Die hoeft helemaal niet een teringeind naar het werk te rijden. Samen krijgen wij corona eronder.
Dat hiervan nog lang niet genoeg terecht komt, blijkt uit de files die het vertoon van burgerbewustzijn door Extinction Rebellion bewerkstelligde. In lange rijen auto’s verbeten zich voor het grootste deel mensen die net zo goed thuis de laptop open hadden kunnen klappen.
Een behoorlijk bestuurd land zou door de demonstratie van maandagochtend geïnspireerd raken. Je kunt niet van burgers verwachten dat ze overal in het land de afslagen bezetten. Daarvoor is zelfs in onze door marktgeloof beheerste maatschappij ingrijpen door de overheid noodzakelijk. Dat beseft zelfs de stomste VVD-er en de intellectueel het meest uitgedaagde donateur aan Thierry Baudet. Om meer mensen te dwingen hun werk thuis te doen en niet op de zaak wordt de helft van alle afslagen langs de snelweg afgesloten behalve voor vrachtverkeer en beoefenaren van de cruciale beroepen bij politie, brandweer, onderwijs, zorg  en productiebedrijven. Zij krijgen een vignet op de voorruit. Probeert U er met Uw personenwagen toch door te glippen, dan wordt die meteen in beslag genomen en in een pers tot een vierkant blok metaal teruggebracht. Dat krijgt U thuisbezorgd met een rekening voor de administratie, de verwerking van het materiaal en de bezorging aan huis. De afname weigeren is geen optie.
Uiteraard blijven deze maatregelen ook na de pandemie gehandhaafd. Ze leiden immers tot vermindering van de CO2-uitstoot terwijl al die overbodige kantoren tot woonappartementen kunnen worden omgebouwd.
Kijk, dit is nu regéren. Niet wat die slappe hap in Den Haag aanricht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (50)

Buitenstaander
Buitenstaander29 nov. 2020 - 18:41

Geweldig Han zo kennen we je weer! Je uit de naat schrijven in artikelen over de democratische bedreiging van extreem rechts, en dan een duim opsteken voor de linkerkant die gewoon meent eigen rechter te moeten spelen. Wat is dat toch met die vergoeilijke hang van links NL om wanneer het 'de goede zaak' betreft ineens alles toe te juigen. En maar je afvragen waarom linksNL geen meerderheidhaalt: Nou gewoon om dat normale mensen dienaar hun normalekantoorrijden hier niet van houden. En zolang partijen als GL geen moeite hebben met extreme actievoerdersin hun directe omgeving of achterban, is die kant van de medaille zeker zo erg als de extreem rechtse dreiging.

Lilian Emma
Lilian Emma21 sep. 2020 - 22:07

Beste Han, dankjewel. Je collum was weer dik genieten, zoals al die vorige.

Thuru
Thuru21 sep. 2020 - 18:53

Terecht dat de rijbaan werd schoongeveegd door de politie. Mensen moeten wel naar hun werk kunnen. Dat de demonstratie helaas veel files heeft opgeleverd is jammer. Een flinke boete zou terecht zijn.

rupsje2
rupsje221 sep. 2020 - 18:29

Nu net die mensen tegenhouden die daags een paar centen proberen te verdienen. die mensen die dus ook veel belasting betalen zodat de overheid de meeste mensen van deze actie groep van gratis geld kan voorzien. Je inzetten voor het klimaat is te prijzen. Alleen Extinction Rebellion is een niet serieus te nemen clubje.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037122 sep. 2020 - 22:34

Proberen een paar centen te verdienen zodat ze en passant ook de stumpers kunnen onderhouden van hun niet achtergehouden belastingcenten. Je zet ze neer als heilige die lijden voor ons allen.

Tampert
Tampert21 sep. 2020 - 18:03

Mag ik vragen of de demonstranten van Extinction Rebellion niet moesten werken of geen school hadden?

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax221 sep. 2020 - 19:13

Thuiswerken haha

Bouwman2
Bouwman221 sep. 2020 - 17:50

Ik zal het anders vertellen, want blijkbaar kan ik dat toch niet zo goed als pater Pennock sj dat vroeger kon. Het zit zo, sluit je van bijvoorbeeld drie afritten er een af dat houd je er twee over. Als het aanbod gelijk blijft wordt het daar dus drukker.En als er ineens veel van die drukte toestroomt van de afrit naar de A zoveel dan komt daar dus een file te staan van afremmend verkeer wegens invoegend verkeer en kun je ziekenbroeders, de sleepdienst en de politie al aan horen komen. Als je van de drie afritten en twee afsluit dan ...En als je ze allemaal afsluit dan heb je zo een lockdown. Wat @hanvanderhost voorstelt als een verfrissende gedachte is in werkelijkheid een kom heet water uit een ouwe samovar nog van voor de revolutie. . .

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 sep. 2020 - 16:44

"Kijk, dit is nu regéren. Niet wat die slappe hap in Den Haag aanricht." Volgens mij verwisselt Han regeren en protesteren met elkaar.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman221 sep. 2020 - 17:55

Tja, Geluiden, het duurde even voor de lamp reageerde op het lichtknopje, maar uiteindelijk breekt het inzicht bliksemend open, waaiers van vuur en zij........

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 sep. 2020 - 19:41

Bouwman is het met me eens, -je zou er ongerust van worden.

Kuifje3
Kuifje321 sep. 2020 - 15:58

Ik begrijp het niet. Laat de kinders toch een paar dagen vastgeklonken zitten voor je ze gaat oppakken. Gevolg is dat de burgers een bloedhekel krijgen aan de betogers plus dat ze het een volgende keer wel uit hun hoofd laten. Verder maakt het mij niet uit. Ik werk thuis dankzij corona.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman221 sep. 2020 - 17:55

Dank zij of ondanks?

Kuifje3
Kuifje322 sep. 2020 - 10:22

Dat is echt dankzij. Mijn bedrijf groeit steeds bij een crisis en tegelijk zit het hoofdkantoor op slot. Voor mij is dat in mijn laatste maanden van mijn werkzame leven ideaal. De enige keer dat ik naar kantoor moest was voor een sollicitatiegesprek met mijn opvolgers.

adriek
adriek21 sep. 2020 - 14:52

Waarom alleen het autoverkeer ontmoedigen? Sluit ook de helft van de stations, het OV is wel ietsje gunstiger dan de auto, maar zo veel is dat nou ook weer niet. Ook treinreizigers kunnen heel goed thuiswerken. Een fiets met trapondersteuning is nog net acceptabel, al levert zo'n fiets ook al ruim meer energie dan de meeste berijders zelf kunnen. Het Internet kan ook wel met wat minder energie toe, en dus langzamer. De verwarming verplicht op 17, warmer heeft niemand nodig getuige de drukte op de terrassen 's avonds. Koffie, thee en andere warme of gekoelde dranken: allemaal onzin: de koelkast kan best een maatje kleiner. Water is goed genoeg. Voedsel: alleen nog in de regio geproduceerd en bij voorkeur zelf bij de boer gekocht. We kunnen nog heel veel energie besparen zonder er moeite voor te doen. En Corona? De meest effectieve aanpak is die van China gebleken. Bij een uitbraak een wijk of regio in complete lockdown. zonder pardon. Veertien dagen helemaal stil liggen is veel goedkoper dan acht maanden of langer op halve kracht doormodderen met een schaamlapje op de neus.

Poeha
Poeha21 sep. 2020 - 14:38

“ De accountants en advocaten daar, de grote meneren en mevrouwen met een eigen staf werden door Extinction Rebellion van hun kapsoneskantoren afgesneden.“ De auteur ziet het helemaal verkeerd. In de regel, mag een medewerker slechts 1 dag naar kantoor. Wie er wel 5 dagen naar kantoor moeten, zijn * de beveiligers * de mensen op de postkamer voor inkomende en uitgaande (worden hen per mail gestuurd) brieven * schoonmakers en bijvullers van koffie en wc papier * kantine medewerkers Het zijn die beroepsgroepen die elke dag gewoon naar kantoor moeten en nu permissie kunnen krijgen om eens te mogen parkeren op kantoor. “Leuk” om juist hen tegen te houden. Moesten de mensen van de actiegroep vandaag eigenlijk niet werken?

Mr Ed
Mr Ed21 sep. 2020 - 14:35

Rutte is misschien geen groot leider, maar als je zo’n stukje leest en de reacties van sommigen ben je toch blij dat hij aan het stuur zit en links zeurend op de achterbank

1 Reactie
Poeha
Poeha21 sep. 2020 - 15:43

Mooi verwoord.

Kobus2
Kobus221 sep. 2020 - 14:32

Toch raar dat deze mensen niet vervolgd worden, en dat blokkeerfriezen dat wel werden. Er zijn de laatste tijd steeds vaker gevallen van rechtsongelijkheid.

Leontrotsky
Leontrotsky21 sep. 2020 - 13:44

Ik ben het hiermee volledig eens. Democratie is leuk maar in sommige gevallen en situaties zoals die waar we ons nu in bevinden is democratie heel erg gevaarlijk en zelfs contra productief. We hebben nu beleid nodig op basis van noodwetten en de staat van beleg. Om het land voor de toekomst te behouden moet de democratie helaas aan de kant geschoven worden en is een heel hard beleid nodig. Het is slikken of stikken voor de bevolking maar we moeten nu samen deze vreselijke pandemie gaan aanpakken.

2 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 sep. 2020 - 14:05

Wellicht is Noord Korea iets voor u?

Mickeymouse2
Mickeymouse221 sep. 2020 - 15:41

@Leo het verbaast me dat je nog steeds in Nederland bent. Ik zou naar Mexico emigreren en proberen daar in leven te blijven.

Bouwman2
Bouwman221 sep. 2020 - 13:39

Ik vond die actie bij de Zuidas A10 juist de verkeersveiligheid dienend. De oude pater Pennock sj die veel wist van verkeer en links rijden in plaats van rechts promootte, hetgeen @hanvanderhorst ongetwijfeld aanspreekt, die pater legde uit hoe het werkt bij afritten. Het kwam erop neer dat er juist te weinig van zijn, of Nederland te vol. Enfin, je kunt het zelf bedenken wat er gebeurt als je de afrit Schiedam afsluit: je komt die leuke stad met die dichtgeplakte etalages niet meer in en nog erger ook niet meer uit. Je moet in het museum blijven. Het is voorstelbaar dat als je zelf een rebels karakter hebt, je Rebel without a cause met James Dean ook jaren na lancering herbekijkt. Het is dan ook een mooie nostalgische film. Je kunt ook naar een psychedelische show gaan van Jett Rebel Of Sjors van de rebellenclub van zolder halen. . Maar toch niet als je van 1949 bent en het verzorgingshuis aan het eind van de rit de griezelige schaduw vooruit werpt? Dat kun je beter gillend de afrit opzoeken. Ik vindt met @hanvanderhorst wel dat je de klimaatcrisis niet moet bagtelliseren en de uiitstoot CO2 evenmin. Beide verdienen serieuze aandacht. Maar doe nou niet alsof niemand dat in de gaten heeft behalve @hanvanderhorst en Extiction Rebellion. Kies in plaats van revolutie de geleidelijkhieid. Een paar jaar later maakt in het tijdsbestek niet zo gek veel uit. De urgentie is er al langer dan vandaag. Revoluties. die zijn altijd bloediger en lopen altijd net anders af dan je denkt. Neem de moeder van alle revoluties , die van 1917. Uitermate bloedig en op het eind is Rusland niet in een socialistisch &links arbeidersparadijs veranderd maar in een kapitalistiche samenleving veranderd die buitengewoon treurig stemt. Bewaar dus ook al heeft rebellie je in de wurggreep altijd de kalmte. ( nu herinner ik me ineens het tweede punt dat Joop den Uyl wilde maken) . .

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 sep. 2020 - 14:09

Dit is nu het probleem met Nederland. Kom je met een heldere oplossing gaat er weer een van alles bij halen om actiegerichtheid om te zetten in daadloosheid.

OlavM
OlavM21 sep. 2020 - 14:47

@ Bouwman: [Kies in plaats van revolutie de geleidelijkhieid. Een paar jaar later maakt in het tijdsbestek niet zo gek veel uit. ] Daarvoor is het ietsjepietsje te laat, zeker waar het de klimaatontwikkelingen betreft. Daadloosheid, zoals Han van der Horst zegt, is juist wat ons bedreigt.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 sep. 2020 - 16:49

Daadloosheid komt Bouwman gewoon het beste uit

Bouwman2
Bouwman221 sep. 2020 - 17:25

Schrijf ik me toch een lang stuk, gaan er weer een stuk op drie over gebrek aan inspanning klagen. Tja als je zelf hypervenilerend en door impulsen gedreven door het leven roetst mijne heren, dan vallen degenen die stug, maar relaxed aan de slag zijn uiteraard je wel op.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 sep. 2020 - 13:37

Nou we moeten gewoon accepteren dat er gewoon niet genoeg werk is voor iedereen . Dus af van die onzin van arbeid adelt en een maatschappij bouwen waar alleen waardevolle zaken geproduceerd worden. 30% van het werk schijnt onzin te zijn. Ik denk dat dat nog wel eens meer kan zijn.

2e kans
2e kans21 sep. 2020 - 13:09

Burgerlijke ongehoorzaamheid van de juiste partij mag.... Maar alleen als je van de juiste partij bent. Dan hoef je de gemaakte afspraken niet na te komen. Ben je een boer daarin tegen

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 sep. 2020 - 12:53

Beste Han, Ik begrijp heel goed dat je op een site als deze af en toe een prikkelende opinie mag (sterker; moet) neerleggen. Goed voor de discussie en voer tot nadenken. Maar helaas schiet je af en toe uit de bocht en dat vind ik jammer om te lezen. Zo ook hier. In feite bepleit jij hier het aan banden leggen van het vrije verkeer van personen om reden van....ja, van wat eigenlijk? Het redden van het klimaat? In dat geval ligt het niet voor de hand om een paar snelwegafritten af te sluiten, maar om als de brandweer kerncentrales te bouwen en de kolen -en biomassacentrales in de ban te doen. Dát zet zoden aan de dijk en dat weet jij ook. Inplaats daarvan (naast de bekende sneer naar Baudet, overigens geen idee waarom je hem erbij moet halen, maar dat terzijde) het voorstel om gewone mensen te beperken in hun bewegingsvrijheid behoudens instemming van de staat. Gelijk de communisten in de Sowjetunie, China en vergelijkbare heilstaten. Als het zo moet Han, dan verzuip ik liever door de stijgende zeespiegel.

9 Reacties
JasDon
JasDon21 sep. 2020 - 13:21

We moeten als mensheid niet veel mensen weinig bieden, maar minder mensen meer bieden. Geboortebeperking dus.

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 sep. 2020 - 14:14

Ik heb het niet zomaar over personen. Ik heb het over personen in een automobiel. Ik heb het over wat ze vroeger noemden (althans de mensen die wel eens nadachten) de asfaltterreur van de gemotoriseerde bourgeoisie.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 sep. 2020 - 14:25

Als de grote boze wolf komt spring ik gewoon de vijver in - niets is zo zielig als bange mensen die dapper doen.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 sep. 2020 - 14:31

Beste Han, 'de asfaltterreur van de gemotoriseerde bourgeoisie'...werkelijk? Is dat jouw antwoord, althans verwoord door de mensen die wel eens nadachten, zoals jij dat stelt? Je hebt geen idee van de beweegredenen waarom mensen in een auto stappen. Misschien moeten ze wel van de baas, misschien heeft oma hulp gevraagd bij het boodschappen doen, misschien moet er op locatie werk worden gedaan waarvan jij geen weet hebt, laat staan dat je begrijpt wat de inhoud is van dat werk. Deze mensen zijn geen bourgeoisie. Ze zitten niet voor de lol in de auto Han, ze moeten ergens heen. Het spijt me Han, maar ik had van iemand met jouw achtergrond een inhoudelijker reactie verwacht.

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 sep. 2020 - 15:07

De asfaltterreur van de gemotoriseerde bourgeoisie. O heerlijke echo uit een mooie tijd. En geen speld tussen te krijgen. Die omaatjes daar doen ze geen boodschappen voor, die rijden ze van de sokken.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 sep. 2020 - 19:07

@Han...'bourgeoisie' een heerlijke echo uit het verleden noemen. Bij mij galmt dan vooral de echo van de Goelag en de killing fields. En intussen Baudet wel de maat nemen als hij 'boreaal' gebruikt. Ik had je hoger aangeslagen Han. Zonde.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 sep. 2020 - 19:10

@vrijegeluiden: niets is zo zielig als bange geïndoctrineerde tieners die hun compleet verwrongen wereldbeeld botvieren op mensen die niets fout hebben gedaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 sep. 2020 - 0:04

De gemotoriseerde asfaltterreur beperkt zich niet tot de bourgoisie helaas en ook niet tot de auto.

????
????22 sep. 2020 - 0:30

Vrije Geluiden 21 september 2020 at 16:25 - Op die manier ga je al die nazi's nooit verslaan natuurlijk.

DenFlexwerker
DenFlexwerker21 sep. 2020 - 12:49

"En dat terwijl premier Rutte en minister De Jonge ons in koor (wat eigenlijk niet mag) bezweren om toch vooral thuis te werken. De demonstranten verdienden geen handhaving maar een compliment" Laat mij raden: dit geldt ook als het beleid is waar de schrijver het niet mee eens is? Als bijvoorbeeld mensen illegalen gaan opsporen en uitleveren, dan moeten er ook complimenten komen? Natuurlijk ook zulke draconische maatregelen aan hen die illegalen faciliteren (Slopen huizen). Of is dan ineens eigen rechtertje spelen (zo heet dat als burgers zelf beleid gaan uitvoeren en daar zelf een mandaat en middelen bij bedenken) is dan ineens wel verwerpelijk? Gelukkig leven we in een rechtstaat waar er geen lukrake uitzonderingen moeten zijn, dus oppakken die blokkeerders.

5 Reacties
Krek
Krek21 sep. 2020 - 13:19

Blokkeren van de openbare weg is nu ineens prima? Maar niet als de files veroorzaakt worden door boeren of blokkeerfriezen? Tsja...

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 sep. 2020 - 14:16

Hier heb je twee halve zolen bijeen die denken dat ik zou oproepen tot het uitvoeren van overheidstaken door de burgerij. Je hoeft niet eens zo goed te lezen om te merken dat ik het omgekeerde doe en juist de overheid tot actie aanspoor.

DenFlexwerker
DenFlexwerker21 sep. 2020 - 16:37

@Han: als jij roept dat de demonstranten een compliment verdienen, dan doe je dat wel degelijk. Als jij dat anders meent, dan raad ik je aan dat ook dan op te schrijven. Als columnist is dat je kerntaak: schrijven wat je vindt. Verder dat traditionele uitschelden: bekend zwaktebod.

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 sep. 2020 - 18:03

Ik stel vast dat enige burgers op een maandagochtend een taak uitvoeren die de overheid zelf op zich behoort te nemen. Dat is volstrekt eenduidig.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa222 sep. 2020 - 6:12

DenFlexwerker, Han weet ook wel dat hij de plank volledig mist met deze column, maar hij kan hem toch slecht onderuithalen. Dan blijft alleen schelden over en n slecht argument. Want wat Han hier voorsteld, is exact wat hij de blokkeerfriezen verweet. Ik ga ervan uit dat de rechter ook een flinke taakstraf en afnemen van DNA uitdeelt aan de Extinction Rebellion deelnemers.

bert schaak
bert schaak21 sep. 2020 - 12:37

Wat Extinction Rebellion doet is juist volgens de wet. Zorg voor de aarde. Dit in tegenstelling van wat er door de bedrijven op Zuid gebeurd.

Daniel Blank
Daniel Blank21 sep. 2020 - 12:22

Han, dit is wel een hele rare kronkel. Het is goed dat mensen bij elkaar komen om een afrit af te sluiten, om te voorkomen dat mensen bij elkaar komen in een kantoor. Of je kronkel moet quasi komisch zijn. Je kan ook zeggen.....het protest tegen CO2 uitstoot leidde tot extra CO2 uitstoot. Immers de auto's stonden met ronkende motoren op de ring Amsterdam. Of reden om. Ps vraag even aan de artsen en verpleegkundigen van het VU Medisch Centrum hoe hun reis verliep in die ochtend, wanneer zij de auto pakten. Of waren de demonstranten zo selectief dat deze beroepsbeoefenaars wel door lieten???

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 sep. 2020 - 14:18

Er staat bij bruggen vaak: bomen dicht, motor af. Misschien hadden de demonstranten van Extinction Rebellion een spandoek mee moeten nemen in die zin: zoals: rotonde (of afrit) bezet. Motor af. Ja, die kritiek kun je wel op ze oefenen. Dat was een misser. Moet ik je nageven.

JasDon
JasDon21 sep. 2020 - 12:20

"Het is al maanden zonneklaar: iedereen met een bullshit job kan net zo goed de computer op de afgeruimde ontbijttafel zetten." Sorry Han, maar volgens ben jij niet bekend met de definitie bullshit job. Hoewel die van Graeber (meer corporate cultuur) volgens mij verschilt met de Nederlandse definitie. In Nederland vooral in de consultancy/advies, coaching, etc. niches. Allemaal titels die meerwaarde lijken te bieden maar waarvan de resultaten zelden meetbaar (hoeven te) zijn. De (semi) overheid zit er vol mee, maar ook grotere bedrijven krijgen er op een bepaald moment last van. Mensen die thuis achter de computer werken kunnen best van meerwaarde zijn.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 sep. 2020 - 14:20

Ik wilde deze categorie van de bevolking in het bijzonder aanspreken. Zij hebben immers de neiging om overal in the flesh hun smoel te laten zien op plekken waar ze hun schade aanrichten.