Joop

Sluit bekende relschoppers preventief op tijdens jaarwisseling

  •  
04-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4152590264_cd987000fe_o

© cc-foto: Martin de Witte

Wij kunnen de hulpverleners niet langer zonder steun vooraf laten opdraaien voor het geteisem.
Beste mensen,
Vandaag is de vierde dag na de jaarwisseling en onze agenten zijn nog bezig de scherven te verzamelen. Burgemeesters en bewoners, het is tijd voor enkele gedachten over ons volksfeest. Het zijn de agenten immers die ons nachtelijk feest mogelijk maken, samen met de brandweerlieden, ambulancemedewerkers en andere hulpverleners. Ook als de nacht vordert, de drankvoorraad de bodem bereikt en jongemannen beginnen te ontsporen.
De gezinnen van de hulpverleners dragen bij aan ons feest.  Terwijl wij de straat op gaan om onze buren gelukkig Nieuwjaar te wensen, vieren zij Nieuwjaar zonder partner, vader of moeder, want die houden buiten het Nieuwjaarsgeweld voor ons in toom. Daar beginnen de politie, de brandweer en de hulpverlening al maanden tevoren mee. De roosters worden opgesteld, de scenario’s uitgewerkt en de draaiboeken geoefend. Vaak met actieve inzet van de burgemeesters.
Wij kunnen de hulpverleners niet langer zonder steun vooraf laten opdraaien voor het geteisem. Want na al die jaren weten wij precies wie de feestverstoorders zijn en waar ze wonen. Is preventief oppakken voor sommigen te zwaar, leg dan huisarrest op. Dat is het zachte van hard.
Want het klinkt misschien hard en onverdraagzaam, iemand een maatregel opleggen nog voor die de fout in gaat die hij eerder beging, wie weet heeft hij zijn leven gebeterd, maar het is zacht en barmhartig voor alle andere inwoners die veilig willen feesten, vrij en frank samen met hun buren en vrienden. Dat is wat de burgemeester doet met preventieve maatregelen, ervoor zorgen dat de inwoners deze feestnacht niet zorgelijk aan hun huis gekluisterd zitten, uit angst voor vernielingen en geweld.  Dat zij samen met anderen de deur uit komen, om op straat te genieten van het vuurwerk en samen het nieuwe jaar warm en vredig kunnen beginnen.
Met de beste wensen!

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Kees Ollapo
Kees Ollapo5 jan. 2017 - 18:04

De aap van komt uit de mouw. De politie wil extra gevaarlijke wapens om in te zetten tegen burgers waarvan je op voorhand weet dat er mensen gaan doodvallen. Lekker alternatief voor de wurggreep. http://www.nu.nl/binnenland/4374852/politie-test-met-stroomstootwapens-incidenten-jaarwisseling.html?redirect=1 http://www.nhnieuws.nl/nieuws/153540/politie-waarschuwt-jongeren-word-je-gepakt-met-een-taser-dan-krijg-je-een-strafblad

Vuurrood
Vuurrood5 jan. 2017 - 9:12

Marcouch! U weet niet dat Nederland een rechtstaat is? Hier word je veroordeelt NADAT je iets gedaan hebt! Niet VOORDAT je misschien iets gaat doen! Of bedoelt u iets anders? Bijvoorbeeld: gemiddelde leeftijd van mannelijke inbrekers is 32 jaar en 7 maanden. Gelijk maar even iedere man tussen 30 en 35 jaar preventief oppakken en vastzetten? Scheelt in de criminaliteitcijfers? Oh. dat vindt u raar? Hoelang zit u eigenlijk in de 2e kamer voor de PVDA? Dan heeft u, samen met uw coalitiegenoot, toch allang de mogelijkheid gehad om voor meer blauw op straat te zorgen? Dan had de politie toch allang bodycams kunnen hebben? Maar de prioriteiten lagen toch ergens anders? Bezuinigen om maar iets te noemen?

remmerik2
remmerik24 jan. 2017 - 18:27

Vroeger mocht ik met mijn oom mee naar het voetbal. FC Urecht - Feijenoord in het oude galgenwaardstadion eind jaren '70. Wat ik daar zag gebeuren als kleine jongetje, en dat kon toen allemaal nog het stadion, fietsenkettingen, bakstenen, vuurwerk het kon allemaal het stadion in! Als kind merkte ik wel dat er een stoer jochie in mij zat dat deze taferelen mij wel ergens aantrok. Terug thuis aangekomen zei mijn oom dat het beter was dat er aan twee kanten een vlag aan de doelen werden geplaatst en dat het tuig van de richel zich vrijelijk konden uitleven op elkaar. Is het niet in het stadion, dan is het wel tijdens het stappen, of dan weer oud en nieuw en nu ga ik doordraven en misschien ook wel niet dan weer in het kalifaat van IS. Misschien heeft mijn oom wel gelijk gehad en los van het IS is het misschien wijselijker om wat minder moralistisch met dit probleem om te gaan zodat de heren hun energie wat beter kwijt kunnen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 jan. 2017 - 14:33

In het dorp van mijn jeugd was het ieder oud-en nieuw relschoppen op het kruispunt van doorgaande wegen, brandstapels met banden die het asfalt onbruikbaar maakte, dat idee. Totdat de plaatselijke politie het zat was en de bekende daders het jaar erop om 10 uur op de heide ver van het dorp dropte om ze lekker zelf maar uit te laten zoeken hoe naar huis te komen. Dat werkte nog jarenlang door. Ik vrees dat de politie van vandaag te bang is voor kritiek om zo'n actie uit te voeren, het moet immers de rechter zijn die straft. Maar dit is wat we missen in onze samenleving, en het werkt oneindig veel beter dan opsluiten, zelfs als het preventief is.

1 Reactie
Popiejopie3
Popiejopie34 jan. 2017 - 16:43

Haha geniaal, maar als je er beleid van maakt werkt het niet meer. Soms een beetje onvoorstelbaarheid of deze prachtige actie lijkt me geen probleem.

Joop den Uil
Joop den Uil4 jan. 2017 - 14:27

prima plan weer van Marcouch. Laten we dan het concept uitbreiden naar voetbalwedstrijden, kerstmis, sinterklaasintocht, carnaval, nieuwjaarsduik, koningsdag.... het wordt stil op straat !

1 Reactie
Pater Familias
Pater Familias4 jan. 2017 - 15:52

concept uitbreiden naar voetbalwedstrijden. Die voetbalwet bestaat al. Stadion verboden en melden op politie bureau.

Kees Ollapo
Kees Ollapo4 jan. 2017 - 14:15

Het zal niet lang meer duren of met PvdA repressie beleid zit alles en iedereen die kapot is bezuinigd in de cel. Kom eens met oplossingen PvdA Marcouch die voorkomen dat de maatschappij uit de rails loopt.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte4 jan. 2017 - 16:36

Denkt u nou werkelijk dat de politiek in staat is om a-sociaal volk te beteugelen, anders dan langs de weg van repressie. Preventief opsluiten is een glijdende schaal richting dictatoriale maatregelen. Begin daar waar het fout gaat. Kostscholen herinvoeren voor moeilijk opvoedbare kinderen en kinderen uit a-sociale omgeving halen.

Popiejopie3
Popiejopie34 jan. 2017 - 16:50

Kees Ollapo "Het zal niet lang meer duren of met PvdA repressie beleid zit alles en iedereen die kapot is bezuinigd in de cel." Gaap, en Kees: ik begrijp dat je 'de maatschappij' graag over een keurige 'rails' ziet rijden. Als je zo van ordelijk en gebaande paden houdt is Noord-Korea misschien iets voor je.

Sherry Harrisson
Sherry Harrisson4 jan. 2017 - 14:03

Wat zegt u nu heer Marcouch? Moeten wij de politie geloven die gewoon flagrant liep te liegen over het feit dat ze werden bestookt en aangevallen? Dit soort fascistische ophitserij van ons politieapparaat heeft mij zeer alert gemaakt. Mij houdt u niet meer voor de gek.

2 Reacties
Mijn2centen
Mijn2centen4 jan. 2017 - 19:13

Ze werden toch ook bekogeld? Niet de mensen die eerste hulp gaven, maar wel de agenten die de mensen op afstand moesten houden. En dat was pas 1 van de 96 (?) gevallen?

Bram Emanuel
Bram Emanuel4 jan. 2017 - 19:25

Eva Jinek vertelde dat de buurtbewoners beweerden dat de hulpverleners wel degelijk werden aangevallen.

Anoniempje4
Anoniempje44 jan. 2017 - 13:54

Wat is er mis met een heterdaadje en dan ook goed straffen? Waarom zijn ze niet ingesloten en allemaal opgepakt? Of even goede foto's nemen, kijken welke telefoons er daar aanwezig waren en alle andere mogelijkheden die we de overheid hebben gegeven om terroristen te bestrijden hiervoor gebruiken?

John Doe2
John Doe24 jan. 2017 - 13:24

Nou, eigenlijk wel een goed plan. - Bij geweld -> De 'normale' straf plus de komende 5 jaar elke jaarwisseling in hechtenis doorbrengen. Melden op 30 december voor 24:00uur, loslaten op 1 januari na 20:00uur. - Bij andere ongeregeldheden (bv. vandalisme) -> De 'normale' straf plus de komende 5 jaar elke jaarwisseling huisarrest. En dan niet lullig doen als iemand zich er niet aan houdt: dan de termijn met 10 jaar verlengen, en 30 dagen onvoorwaardelijke hechtenis. Moet je eens kijken hoe snel het afgelopen is met die ongein.

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert4 jan. 2017 - 16:29

Nou heel simpel. het werkt niet. Bij voetbal kennen ze vergaande maatregelen om relschoppers buiten de stadions te houden of uit de omgeving ervan. Effect l Null.

John Doe2
John Doe24 jan. 2017 - 17:30

@Johan eldert 4 januari 2017 at 17:29 "Nou heel simpel. het werkt niet. Bij voetbal kennen ze vergaande maatregelen om relschoppers buiten de stadions te houden of uit de omgeving ervan. Effect l Null." Tuurlijk werkt het ook daar. Het aantal 'veldslagen' na een voetbalwedstrijd is behoorlijk verminderd. Het effect is alleen geen 100% maar een aanzienlijke vermindering is er echt wel hoor. Volgens jouw redenatie kunnen we alle straffen wel afschaffen omdat er nu, terwijl we straffen hebben, ook nog steeds misdrijven gepleegd worden. Zo werkt het natuurlijk niet.

Johan eldert
Johan eldert4 jan. 2017 - 13:11

Weet je Ahmed. Jij en je partij maar ook anderen hebben altijd de mond vol over normen en waarden. Over vrijheid, rechtstaat, democratie. Hoe belachelijk zijn dan dit soort uitspraken van je? Denk je wel eens na voordat je wat roept? Want dat dit een flagrante schending is van onze rechtstaat, weet jij net zo goed als ieder ander. dus als je een autocratische maatschappij wilt, ga dan niet de mond vol hebben over vrijheid en rechtstatelijkheid van onze samenleving. Want daar veeg je namelijk je achterste mee af met dit soort oproepen. Beter is dat je eens luistert naar de politie. Die wensen middelen en mankracht en geen inhoudsloos geroeptoeter als dit. Daarvoor hebben we de PVV al nietwaar.

3 Reacties
Pater Familias
Pater Familias4 jan. 2017 - 14:21

Preventief oppakken is toch een middel? Of zie ik dat verkeerd?

Johan eldert
Johan eldert4 jan. 2017 - 16:32

Preventief oppakken is geen middel maar een juridische maatregel die indruist tegen onze vrijheidsbeginselen. Een middel is bijv: vuurwerk verbod [ de grote olifant in de TK en vooral bij VVD - PVDA] Aan banden leggen alcoholverkoop tijdens oud / nieuw Betere communicatie apparatuur voor de politie. Meer mankracht, structureel Betere bezetting van juridische apparaat Scheiding van politie en justitie. [politie weer onder BiZa] Dat zijn de oplossingen waar de politie om vraagt maar waar de PVDA met VVD al 4 jaar doofstom voor blijft. En dat weet Ahmed ook wel maar hij blijft zijn kop in het zand steken. Goedkope PVV retoriek om zo de kiezer te pleasen. Te erg voor woorden

Minoes2
Minoes25 jan. 2017 - 1:23

Ook als het onderdeel is van een straf na veroordeling?