Joop

Agenten doodgeschoten bij protest tegen politiegeweld in Dallas

  •  
08-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
dallas
Updates volgen onderaan bericht. Tijdens een protest tegen politiegeweld in de Texaanse stad Dallas is vanuit het niets het vuur geopend op politieagenten. Minstens vier agenten zijn daarbij gedood, zeven anderen raakten gewond. Ook een demonstrant werd getroffen.  Volgens de politie hebben drie verdachten mogelijk ook een bom geplaatst.
De demonstratie van circa honderd mensen uit protest tegen het doden van Afro-Amerikaanse burgers door agenten verliep vreedzaam. Plots werd er vanaf gebouwen op de menigte gevuurd. Daarbij werd gericht geschoten op agenten. Een verdachte is na een vuurgevecht opgepakt en had een verdacht pakketje bij zich.
De politie verspreidde beelden van een man die bij de demonstratie met een AR 15 rondliep. Naar verluidt heeft deze persoon zich daarna uit zichzelf gemeld bij de politie en zou hij niet tot de schutters behoren. Het is in Texas toegestaan om met een dergelijk wapen over straat te lopen.
Update 7:50 Op een persconferentie heeft de politie gemeld dat er drie verdachten zijn opgepakt die vooralsnog niet meewerken aan het onderzoek.
Update 8:10 Er zijn vier agenten om het leven gebracht, waaronder een agent van de verkeerspolitie. Een verdachte is opgepakt na een vuurgevecht met de politie. Twee personen zijn opgepakt omdat ze in een auto zaten die snel wegreed. Of ze iets met de aanslag te maken hebben is onduidelijk. De schietpartij begon om even voor negen op donderdagavond, plaatselijke tijd.
RAW VIDEO: Our cameras captured the panic after the first shots were fired in downtown #Dallas Thursday night https://t.co/JXcapjFIHv
— WFAA-TV (@wfaachannel8) 8 juli 2016
Update 9:15 Een vijfde agent is om het leven gekomen.
Update 10:00 De verdachte die zich verschanst had in de omsingelde parkeergarage heeft zelfmoord gepleegd, melden diverse media.
Update 15:10 De verdachte is gedood door een gewapende robot nadat onderhandelingen over zijn overgave op niets uitliepen. Dat is op een persconferentie in Dallas bekend gemaakt door de politie en burgemeester. Over de man zijn verder geen details vrijgegeven, maar volgens de autoriteiten wilde hij witte mensen doden, bij voorkeur witte politieagenten. Hij zou boos zijn geweest over Black Lives Matter en de recente politiedoden. Dat heeft hij tijdens de omsingeling in gesprekken met de politie gesteld. Over de mentale staat van de man is niets bekend. Hij heeft tegen de politie gezegd dat hij geen deel uitmaakt van een organisatie en alleen handelde. Of hij echt in z’n eentje heeft gehandeld is nog niet duidelijk. Drie andere mensen zijn opgepakt en zitten nog vast.
Er zijn vijf agenten gedood en zes mensen gewond geraakt.
Update 18.20 uur: De politie heeft de schutter geïdentificeerd als de 25-jarige Afro-Amerikaan Micah Johnson, uit Mesquite, Texas. Een bron bij defensie zou aan the Daily Beast hebben bevestigd dat Johnson eerder korporaal was bij de reservisteneenheid ‘284th Engineering Company’ die gestationeerd was in Santa Fe, New Mexico. Ook zou hij gediend hebben in Afghanistan. Johnson zou diverse militante en zwart-separatistische bewegingen geliked hebben op Facebook, waaronder The New Black Panther Party and the African American Defense League.
Verschillende prominente leden van de Black Lives Matter beweging hebben met afschuw gereageerd op de aanslag:
In een officieel statement van de beweging wordt het geweld van de voor zover bekend ‘lone gunman’ ten strengste veroordeeld. Ze spreken onder meer van een ‘tragedie voor de betrokken en de democratie’ en stellen dat zij strijden voor ‘een einde aan het geweld, niet voor escalatie’.
Update 0.30 uur: Micah Johnson, de schutter die vrijdag vijf agenten vermoorde in Dallas, handelde alleen. Dat meldt de politie. Volgens burgemeester Mike Rawlings is de stad nu veilig.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (324)

Regnerus
Regnerus9 jul. 2016 - 18:07

Al die mensen die over de cijfers van schietende agenten aankomen met het verhaal: ja maar er wonen veel meer blanken dus wordt er verhoudingsgewijs echt meer op zwarten geschoten. Dat klopt omdat helaas in sommige staten, zwarten Amerikanen tot wel (10!) keer meer bij criminele activiteiten betrokken zijn dan blanken. Tsjaa en bij zulke activiteiten loop je weleens tegen een kogeltje op.

1 Reactie
mulligan
mulligan9 jul. 2016 - 21:56

De heer Sterling, die onlangs in Baton Rouge door politieagenten is doodgeschoten, had weliswaar een wapen op zak, maar dat niet in de hand. Bovendien werd hij al op de grond in bedwang gehouden door een collega politieagent. Wat heeft de statistiek, waar u zo gretig mee zwaait, te maken met het feit dat deze man zonder enige reden is geëxecuteerd? Wat heeft het misdaadcijfer van de staat Louisiana of een andere staat te maken met de dood van deze man? En de heer Sterling is niet het enige geval waarbij een ongewapende Afro-Amerikaanse man zonder pardon wordt geëxecuteerd. Daar, beste Regnerus, gaan die demonstraties over. Niet over het uit zelfverdediging uitschakelen van een crimineel. U mag nadenken, liefst minstens tweemaal, voordat u meent zulke domme drogredenen te moeten aandragen om moorden op burgers te vergoelijken.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen29 jul. 2016 - 10:35

Goed artikel over Dallas, het politiegeweld, het burgerlijk wapenbezit en de NRA: http://www.newyorker.com/news/news-desk/the-horrific-predictable-result-of-a-widely-armed-citizenry?intcid=mod-latest

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen29 jul. 2016 - 10:53

Oh, en dit is ook heel onthullend - neem de tijd om te begrijpen wat de agenda van de NRA is (ook gitarist Ted Nugent blaast zijn partijtje mee, zag ik - het moet hem zijn, want Nugent is al decennia berucht om zijn reactionaire praatjes en zijn wapenobsessie): http://www.newyorker.com/news/news-desk/the-silence-and-violence-of-the-n-r-a

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten9 jul. 2016 - 9:36

''Want waarom zou je blijven praten als agenten bijna systematisch jouw groepsgenoten blijven afmaken als honden?'' Even wat feiten op een rijtje. In 2015 schoot de amerikaanse politie 990 mensen dood. 494 blanken en 258 zwarten. 93 slachtoffers waren ongewapend. 32 blanken en 38 zwarten. Hieronder de bron. Kunt u ook nog de cijfers van 2016 tot dusver bekijken. https://www.washingtonpost.com/graphics/national/police-shootings/ Systematisch, als honden nog wel, afmaken van jouw groepsgenoten zegt u?

Rick2
Rick29 jul. 2016 - 9:23

@Bert Vlierman Toen Dylan Roof 9 zwarte kerkgangers doodschoot stond het land ook op z'n kop. Dylan Roof en de cop killer in Dallas zijn twee zijden van dezelfde medaille: zuivere racisten. Verder lijkt me het doden van willekeurige blanke agenten niet toe te juichen, zoals u stelt. Ook begrip tonen is fout. Of toont u ook begrip als symphatisanten van de gedode agenten nu willekeurig wat zwarten gaan doodschieten? Lijkt me niet he? Raciale profilering en daaruit opstaand (dodelijk) geweld door de politie is fout, laat daarover geen misverstand bestaan. Maar uw statement dat het om "systematisch afmaken als honden" gaat is natuurlijk onzin en gevaarlijke stemmingmakerij. Er worden in de USA jaarlijks veel meer blanken door de politie doodgeschoten dan zwarten. Dat zijn de feiten. Ook worden meer dan 90% van de doodgeschoten zwarten in de USA doodgeschoten door andere zwarten. Maar ja, wat factfree meeschreeuwen is makkelijker, niet waar?

20202
202029 jul. 2016 - 9:17

" maar de actie van deze dwaas is begrijpelijk en misschien zelfs toe te juichen" Ja. Uit wraak schiet je dan maar 11 andere onschuldige mensen neer waarvan 5 dood. Begrijpelijk toch? Wie zou dat nou niet doen. Laat het 'misschien' maar weg want het komt mij over dat U een van die mensen bent die dit soort acties goedkeurt. En ondertussen wel wijzen naar racisten, populisten, extreem rechts als boosdoeners maar als puntje bij paaltje komt toont Uw denkwijze net zo verknipt.

thunderbird2
thunderbird29 jul. 2016 - 8:57

"Want waarom zou je blijven praten als agenten bijna systematisch jouw groepsgenoten blijven afmaken als honden? " Omdat dat niet zo is.

Flipje Tiel
Flipje Tiel9 jul. 2016 - 8:32

De BLM beweging is nog te redden, dat wil zeggen dat er nog goeds uit voort kan komen, maar dan moeten ze erg goed opletten wie ze toelaten en met wie ze samenwerkingsverbanden aangaan. Als ze zich inlaten met de "Mijn gevoelens zijn belangrijker dan jouw vrijheid" clubs dan verliezen ze hun geloofwaardigheid en aanhang.

1 Reactie
ikdus2
ikdus29 jul. 2016 - 13:00

@Flipje ze zullen je advies ter harte nemen.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper9 jul. 2016 - 8:25

Bij alle ellende kunnen we gelukkig vast stellen dat er geen sprake is van een gewapende beweging, maar dat de schutter alleen heeft gehandeld. De man was een ervaren militair die goed wist hoe met wapens en explosieven om te gaan. Hij was jarenlang in Afghanistan gelegerd geweest. Het griezelige aan dit verhaal is dat er in de USA nog enkele duizenden van dit profiel bestaan, PTSS en terdege getraind en ervaren in het doden van mensen, blank en zwart en andere kleuren, met allemaal ideeën over wat rechtvaardig is of fout. De overheid doet er goed aan om een oogje te houden op de helden uit de oorlogen.

2 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen29 jul. 2016 - 10:33

@ Jolly Jumper (10:25u) - wat je laatste zin betreft: ik ben daar bijzonder sceptisch over. Vanaf de Vietnam-oorlog tot het heden is de Amerikaanse overheid niet erg geïnteresseerd geweest in het lot van de veteranen met PTSD. De 'doorgeslagen' veteraan die zijn ellende gaat verhalen op anderen, al dan niet zwaar onder invloed van alcohol en/of drugs, is een standaardfiguur geworden in actiefilms (ook heel Amerikaans: heel snel geld gaan verdienen in de showbiz met het leed dat je eigen land nog maar kort geleden elders veroorzaakte). Concreet voorbeeld: toen het aantal terugkerende Irak-veteranen met een syndroom toch aanmerkelijk hoger uitviel dan gepland, liet George W. Bush doodleuk de criteria aanscherpen, waaraan een getraumatiseerd soldaat moest voldoen om concrete hulp te krijgen voor zijn stoornis. Dat zegt eigenlijk alles.

Dunya2
Dunya29 jul. 2016 - 15:41

@Nailles en @PeterSmit Wat willen jullie nu zeggen met jullie lange betoog? Dat oververtegenwoordiging van donkere mensen in de criminaliteit het doden door de politie van donkere mensen bij een verkeersovertreding rechtvaardigt? Of dat we begrip moeten hebben voor het feit dat de politie vanwege hun vooroordelen zo handelt?

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2016 - 8:14

--- Dit bericht is verwijderd —

12 Reacties
Arie Roos
Arie Roos9 jul. 2016 - 10:55

Nee. Wat die cijfers laten zien, is dat zwarte mensen in de VS veel meer kans hebben om door de politie neergeschoten te worden. Tenminste, als je ze corrigeert voor de groottes van de bevolkingsgroepen, dat jij om onverklaarbare redenen niet doet.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!9 jul. 2016 - 11:19

@ iedereen die elke keer met deze cijfers komt; heeft u een basis cursus statistiek nodig, voor de gek gehouden zonder zelf na te denken of probeert u anderen voor de gek te houden? U wilt dus met deze cijfers eigenlijk beweren dat de politie eigenlijk racistisch is tegen de witte man? A) dit zijn alle doden door de politie dus inclusief alle schuldigen die terecht zijn neergeschoten omdat de politie geen andere keus had zoals. Het gaat hier om het onnodig en onterecht doodschieten van onschuldige zwarte mannen maar ook jongens vanaf 12 dus deze cijfers zeggen niks. B) Er wonen veel meer witte mannen in de VS als zwarte en worden dus geheel normaal op totalen waarin geen rekening wordt gehouden met schuld ook meer witte worden doodgeschoten. Zet de zelfde cijfers om naar aantal bewoners per groep en je ziet zelfs met deze cijfers al een heel ander beeld. (verassend genoeg komen de oorspronkelijke bewoners van de VS dan op nummer 1 net boven zwarte mannen.) C) Kijk een naar het aantal voorbeelden van witte mannen die onschuldig door de politie worden neergeschoten en naar zwarte. D) ach indien a, b en c niet genoeg zijn om ook maar te over wegen anders te gaan denken laat dan maar.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jul. 2016 - 11:59

@ Hafez Wat je, denk ik, doelbewust achterwege laat is het feit dat er veel minder gekleurde mensen zijn dan blanken. Met als resultaat dat iemand met een donkere huidskleur 5 of 6 maal eerder wordt doodgeschoten door politie dan een blanke. Dit soort gemanipuleer maakt, dat dit nu zo verschrikkelijk uit de hand kon lopen. Het wegkijken van een grote groep blanken die ondanks de feiten mar blijven roepen dat er niets aan de hand is. Door een deel van de gekleurde mensen wordt de politie als gevolg van de vele doden als de vijand gezien. En daarmee verliest de politie zijn legitimiteit als partij die op neutrale wijze het recht moet handhaven. Daarmee loopt dit alleen maar verder uit de hand. Als je dit soort cijfers levert doe dat dan op een integere manier.

Dunya2
Dunya29 jul. 2016 - 14:12

Zelfs Obama heeft gezegd dat we niet moeten wegkijken naar resultaten van onderzoeken, waaruit blijkt dat Afro-Amerikanen niet alleen vaker aangehouden worden, maar ook veroordeeld. Bron: Obama wijst op racisme bij politiemacht VS na schietpartij Dallas - Nu.nl Vooroordelen haal je bij mensen moeilijk weg, misschien dat het zwaarder straffen van politieagenten die over de scheef gaan helpt en hen beter opleiden en voorlichten.

Nailles
Nailles9 jul. 2016 - 14:53

@Arie Roos "dat zwarte mensen in de VS veel meer kans hebben om door de politie neergeschoten te worden" "als je ze corrigeert voor de groottes van de bevolkingsgroepen" Dat is pertinent niet waar als je dan, onverklaarbaar waarom jij dat niet doet, tevens correct corrigeert m.b.t. het aandeel bij zware criminaliteit waarbij het effect van groots van bevolkingsgroepen meer dan opgeheven wordt. Enerzijds de ruim 6x meer blanken dan zwarten, anderzijds het 6 tot 8x hogere aandeel van zwarte mensen in zware criminaliteit t.o.v. blanke mensen. Er blijft dan een onverklaarbaar hogere factor van b.v. in 2014 van 1,7x meer dodelijk neergeschoten blanken over. Kies maar: White lives matter of All lives matter. Voor mij het laatste maar vooral aandacht voor het veel grotere probleem van zware criminaliteit met name onder zwarte gemeenschappen waar vooral zwarte mensen slachtoffer van zijn, en in ieder geval veel meer dan van ondeugdelijk politiegeweld.

Peter Smit2
Peter Smit29 jul. 2016 - 15:02

Als je cijfers dan per se wil corrigeren verwerk dan niet alleen de grootte van de bevolkingsgroep maar ook de oververtegenwoordiging in de criminaliteit.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus9 jul. 2016 - 15:34

Volledig onzinnig om het absoluut aantal doden door politiekogels te relateren aan de grootte van de bevolkingsgroepen. Je rekent namelijk enorme percentages mee die nooit van leven met politie in aanraking komen. Nailes is de enige die het juist interpreteert: het absolute aantal doden moet je relateren met de aantallen die in aanraking komen met de politie. Dan pas kan je een reële vergelijking maken of er etnische verschillen zijn. En als die statistisch aantoonbaar zijn, dan weet je nog niet wat het causale verband is. Causaliteit is een aparte vraag.

Klapschaats2
Klapschaats29 jul. 2016 - 17:08

De cijfers (b)lijken een heel ander beeld te geven dan BLM suggereert. De mensen die onder de zgn Blacks vallen maken plm. 14% van de Amerikaanse bevolking uit. De oververtegenwoordiging in de criminaliteit is voor ons ongekend. De cijfers maken ook nog onderscheid in gewapend en ongewapend om het leven komen door inzet van politie. Bekijk die cijfers en oordeel zelf of BLM een sterk verhaal heeft. Ik vind van niet in relatie tot het aandeel in de bevolking en daarmee de oververtegenwoordiging in de gewapende criminaliteit. Het artikel in de Washington Post spreekt boekdelen, de rest is volksmennerij. Naast dat de politie zwaar overbelast en zwaar onder opgeleid lijkt mag m.i. de Black community wat mij betreft ook de hand in eigen boezem steken vwb het effect van culturen waarbij voorbeeldrappers en hun teksten mi zeker sterke invloed kunnen hebben. Het verschil tussen Fool en Tool in dit verband is niet heel groot lijkt me.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jul. 2016 - 17:49

@ Nailles Een van de belangrijkste prikkels voor escalatie van dit conflict zijn redenaties zoals die van jou hier. Terwijl iedereen met een gekleurde huid merkt dat de politie veel harder tegen hen optreedt als tegen blanken en de cijfers dit ook aantonen blijf je redeneringen ophangen om deze discriminatie te ontkennen. Deze redenering die je nu aanvoert met betrekking tot de zware criminaliteit geeft aan dat jij vindt dat verdachte gekleurde mensen doodgeschoten mogen worden. In jouw logica is de politie speurder, rechter en beul. Dat is namelijk de kern van deze redenatie. Een zware crimineel mag volgens jou zonder proces doodgeschoten worden. Het is een nogal primitieve extreem rechtse opvatting die zeker tot meer doden gaat leiden.

Nailles
Nailles9 jul. 2016 - 20:05

@Daan Ik hanteer cijfers om te onderbouwen wat ik stel. Feit is dat er veel meer zwarte dodelijke slachtoffers zijn door zware criminaliteit en dat zij voor 80-90% slachtoffer zijn van zwarte daders. Feit is ook dat het relatief grote deel zwarte criminelen daardoor relatief vaker dan bevolkingsaandelen rechtvaardigen in een confrontatie met politie terechtkomen. Dat zou ook moeten maken dat er in de gevallen daarbij waar de politie in de fout gaat er vaker zwarte slachtoffers vallen maar dat blijkt niet zo te zijn. Er vallen behalve absoluut ook gecorrigeerd naar bevolkingsaandelen i.c.m. het aandeel in zware criminaliteit onverklaarbaar meer dodelijke blanke slachtoffers. Natuurlijk komen er ook gevallen voor waar de politie fout zit, het om een zwart slachtoffer gaat, en er racistische vooroordelen een rol spelen. Ik ben in ieder geval dat dat voorkomt voor een harde aanpak van de betrokken agent(en). Dat laat dus onverlet dat de meesten zich er niet schuldig aan maken en dat het grootste probleem wat veruit de meest zwarte dodelijke slachtoffers veroorzaakt niet daarin schuilt. Ik ben tegen het onrechtmatig doden van personen of de ze nu zwart, wit, geel, of wat dan ook zijn. Dat speelt voor mij geen enkele rol. Maar ik ben voor het aanpakken van de daders en oorzaken van alle ellende met zovele slachtoffers waar het om zou moeten draaien. Dat is de zware criminaliteit die zoveel slachtoffers maakt, een groot surplus aan zwarte daders en slachtoffers kent waarvan de laatste dus veruit meestal slachtoffer van eerste zijn, en waarmee politie, die in de meeste gevallen juist handelen en hun leven wagen in de confrontatie met deze zware criminaliteit, niet verdienen geschandpaald te worden vanwege een aantal rotte appels.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jul. 2016 - 21:12

@ Nailles Je onderbouwt niets en je stelt niets. Het aantal verkeersdoden neem je ook niet mee in je analyse. Het aantal doden als gevolg van misdaad is ook niet relevant in deze discussie. En hun huidskleur ook niet. Centraal thema is of de belangen van gekleurde mensen bij de politie hetzelfde gewicht hebben als die van blanken. Meer is het niet. De reden waarom dit soort schijnbewegingen worden gemaakt is volgens mij omdat er alles aan wordt gedaan, in de VS maar ook hier, om het blanke racisme te ontkennen. Dat toch de oorzaak is van veel problemen. Onder meer de hoge werkloosheid die de basis legt voor criminaliteit. Maar ik vind het persoonlijk nogal ernstig dat door rechtse blanken het racisme probleem wordt ontkent. Het veroorzaakt namelijk problemen in de samenleving waar ik zelf ook last van krijg. Door geweld of diefstal van minderheden die de wet overtreden om aan geld te komen en door dat talenten van gekleurde jongeren niet benut worden door de Nederlandse economie. Dat racisme is een van de grootste problemen waar de samenleving mee worstelt en reden om mensen die discrimineren veel harder aan te pakken.

Arie Roos
Arie Roos10 jul. 2016 - 3:20

[Dat is pertinent niet waar als je dan, onverklaarbaar waarom jij dat niet doet, tevens correct corrigeert m.b.t. het aandeel bij zware criminaliteit waarbij het effect van groots van bevolkingsgroepen meer dan opgeheven wordt.] Als ik nu eens gewoon toegeef dat jij als blanke, joods-christelijke Nederlander eigenlijk veel zieliger bent dan allochtonen, stop jij dan hier met je enorme onzinredeneringen om racisme goed te praten ?

Dale S
Dale S9 jul. 2016 - 7:23

http://imgur.com/gallery/q06jM Niet iedereen ziet alleen maar racisme.

2 Reacties
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!9 jul. 2016 - 8:04

Dit is waarschijnlijk niet in het reguliere nieuws geweest? Het is wel een hele mooie actie en zou veel aandacht verdienen.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete9 jul. 2016 - 9:09

Het zijn racisten die hier racisme in zien.

L.Brusselman
L.Brusselman9 jul. 2016 - 6:33

Johnson zou diverse militante en zwart-separatistische bewegingen geliked hebben op Facebook, waaronder The New Black Panther Party and the African American Defense League Liken blijkt dus minder onschuldig/vrijblijvend dan de meesten denken.

4 Reacties
Mark Gh
Mark Gh9 jul. 2016 - 8:07

Liken is volkomen onschuldig. Je kunt deze gek vergelijken met Breivik, een lone wolf die zich laat inspireren door maatschappelijke onrust en iedere persoon of organisatie die in zijn straatje past zegt te steunen.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!9 jul. 2016 - 11:33

Het is afhankelijk wie er aan de macht is en hoe ze daarmee omgaan. Hier zal het gebruikt worden om je schuld te bewijzen maar wellicht met een keiharde dictator die een hekel heeft aan schattige kittens en puppy's dan gaat de halve bevolking eraan.

L.Brusselman
L.Brusselman9 jul. 2016 - 12:55

Ik bedoel dat je likes tegen je kunnen worden gebruikt.

ikdus2
ikdus29 jul. 2016 - 13:03

@Mark GH breiviks inspiratiebron is Wilders. hij refereert tot 9 keer toe aan.

boerjan35
boerjan359 jul. 2016 - 6:26

Ik schreef hier, die reactie staat er niet meer, dat als politieagenten veel zwarten doodschieten dat je dan kunt verwachten dat er een keer teruggeschoten ging worden. Dat leverde veel commentaar op, ik zou de schietpartij goedkeuren. Ik dacht een verklaring te geven, dat is geen goedkeuring. Maar iemand verstrekte wat cijfers, die er helaas niet meer staan. Maar ik meen me de essentie te herinneren, de 12,5 % zwarten in de VS plegen iets van 53.000 moorden per jaar, de 38 % witte mannen 43.000, zoiets. Je vraagt je dan af waarom de 3000 11 sept doden zoveel stof deden opwaaien. Ik kan me dan voorstellen dat agenten schietgraag worden elke keer dat ze een zwarte man aanhouden. Maar die cijfers verplaatsen het probleem, waarom is er zo gigantisch veel criminaliteit onder zwarte VS burgers ? Obama zei nu eindelijk wat hij had moeten zeggen, dat de VS samenleving een zeer ernstig probleem heeft. Of hij daarmee bedoelt wat hij volgens mij zou moeten bedoelen, het asociale van de VS, dat vraag ik me af.

1 Reactie
Haastig
Haastig9 jul. 2016 - 15:01

Ik denk dat je een nulletje teveel hebt. In totaal zo'n 16.000 http://www.cdc.gov/nchs/fastats/homicide.htm

peterh2
peterh29 jul. 2016 - 6:04

Ik moet zeggen dat ik echt schrik van sommige reacties hier: men is bijna aan het juichen over deze aanslag, sommigen steken hun goedkeuring niet onder stoelen of banken. Er is heel veel te bediscussiëren over deze ontwikkelingen, ook ik zie deze doorgedraaide gek niet los van de even schadelijke ontwikkelingen van politiegeweld tegen zwarten. Politiegeweld bestaat een is een groot probleem, tegelijk was deze terecht opgeblazen moordenaar een loepzuivere racist. Je kunt het duiden, proberen te plaatsen en zelfs proberen te begrijpen. Maar goedkeuren, aanmoedigen en er blij over zijn is toch echt heel iets anders...

4 Reacties
mulligan
mulligan9 jul. 2016 - 10:36

En wie spreekt hier dan zijn goedkeuring uit, laat staan "bijna juichen, aanmoedigen en er blij over zijn", peterh? Ik vind hem niet en u heeft het over "sommigen", dus meerdere. Uiteraard kan het zijn dat ik slecht lees. Het kan echter ook zijn dat u een punt probeert te maken dat er niet is. U kunt uitsluitsel geven. Ik wacht wel.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen29 jul. 2016 - 10:42

@ peterh (08:04u) - eerlijk gezegd heb ik geen gejuich gezien, of goedkeuring. Wel pogingen tot begrijpen, en dat is wat anders. Was de moordenaar een racist? Dat weet ik niet. Ja, kennelijk wilde de zwarte Amerikanen wreken, die door agenten eerder geëxecuteerd werden (hoewel hij al langer aan het plannen was, dat lijkt me ook duidelijk). Maar ik meen dat deze agenten niet per sé blank waren, noch dat de schutter exclusief blanke agenten wilde doden (maar misschien heb ik dit over het hoofd gezien, het aantal berichten is overstelpend groot). Dat de politie onevenredig gewelddadig is tegen zwarte burgers, dat is al lang bekend, en dat is deze week bekrachtigd. En het is vijf over twaalf, wat dit betreft. Maar eigenlijk vind ik het geen goed idee om werkelijk alles alleen maar te analyseren met het criterium: 'racisme of niet?'. Voor je het weet krijg je over deze vraag alleen zoveel tumult en begripsverwarring, dat alle andere overwegingen naar de achtergrond verdwijnen, en dat lijkt me ongewenst.

peterh2
peterh29 jul. 2016 - 14:37

Deze bijvoorbeeld: [Andy Capp 8 juli 2016 at 20:35 Gebruikt iemand zijn wapen eindelijk eens in overeenstemming met het second amendment van de Amerikaanse grondwet en nou slaat iedereen op tilt.] [Arie Roos 8 juli 2016 at 09:10 Tsja, het is niet alsof er al niet decennia lang geprotesteerd wordt tegen institutioneel racisme. Wie kaatst, kan de bal verwachten. Ik moet zeggen, dat ik opvallend weinig empathie voel voor de politie in deze zaak.] Deze hieronder was nou euforischer, alleen de oorspronkelijke bijdrage is later door de moderator verwijderd: [De beer is los.En gelukkig maar.De politie zijn een stelletje moordenaars.]

mulligan
mulligan9 jul. 2016 - 18:43

En in die reacties van Andy Capp en Arie Roos leest u blijheid, een juichstemming, goedkeuring of aanmoediging? Het laatste voorbeeld dat u geeft zou daarvoor in aanmerking kunnen komen, maar ja, dat staat nergens, dus dat is moeilijk te vatten onder de noemer "sommige reacties".

Klapschaats2
Klapschaats29 jul. 2016 - 5:53

Omdat de VS een heel groot land is met veel agenten hogere criminaliteit dan in een gemiddeld Europees land zijn er dagen te vullen met video's van slecht optreden van politieagenten, zowel richting gekleurde als blanke burgers. Onder beide groeperingen komt racisme voor, net als bij ons. Dus ook bij politieagenten die immers ook gewone burgers zijn, net als bij ons. Als de statistieken kloppen, dan doden gekleurde burgers vooral gekleurde burgers, en in verhouding tot vertegenwoordiging in de criminaliteitsstatistieken zijn er geen verschillen tussen blanken en gekleurde burgers die om het leven komen bij politieoptreden. Dat is dus itt wat BLM presenteert. Elk slachtoffer is er een te veel, en er kan zowel in de VS als bij ons veel verbeterd worden. Dat neemt niet weg dat we kritisch moeten blijven naar elke als waarheid gepresenteerde stelling. De situatie schijnt al dermate gepolitiseerd te zijn dat agenten, ongeacht hun huidskleur, zogenaamde zwarte wijken mijden om een aanklacht wegen eventueel politiegeweld uit de weg te gaan. Dat geeft binnen die wijken meer ruimte tot geweld binnen die bevolkingsgroepen. Daar keert de wal het schip. De oproep onverschillig politieagenten te doden, zal die situatie niet verbeteren.

1 Reactie
Donostia2
Donostia29 jul. 2016 - 8:58

@Klapschaats. Dank voor je nuchtere analyse gebaseerd op feiten. De situatie is in Amerika volledig gepolitiseerd en gepolariseerd. Het trieste is dat feiten er niet meer toe doen. Wat mij zeer veel zorgen baart is dat een aantal Jopers deze aanslag legitimeren. Geweld is nooit een antwoord op problemen. Begrip tonen voor het gebruik van geweld is wat mij betreft ook geweld. Alleen dan verbaal.

6mei2002
6mei20029 jul. 2016 - 3:53

Tja, racisten hebben we in alle soorten en maten ..................., en kleuren.

1 Reactie
ikdus2
ikdus29 jul. 2016 - 13:03

dat maakt je eigen racisme niet minder kwalijk.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jul. 2016 - 0:54

Het is maar de vraag of deze dader racist genoemd kan worden. In de meest gebruikelijk definitie is een racist iemand die zijn eigen ras superieur acht aan andere rassen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme Duidelijk is dat de dader blanke politie agenten wilde doden maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat hij dat deed omdat hij zijn ras superieur acht aan blanken. Dit was zijn reactie op het racisme van vooral blanke agenten die gekleurde mensen doodschoten. Zijn motief was wraak. Dat brengt natuurlijk niet de doden tot leven maar deze constatering is wel belangrijk om herhaling te voorkomen. Gekleurde Amerikanen constateren terecht dat de kans dat zijn doodgeschoten worden door een agent aanmerkelijk groter is dan blanke burgers. Als daar niets mee wordt gedaan zal de kans op herhaling zeker niet kleiner worden. Ik denk dat ook het algemene racisme in de samenleving aan de orde moet komen. Daarvoor is nodig dat de ontkenning van het blanke racisme ook wordt aangepakt. Hier zit de prikkel die leidt tot escalatie. Dat zullen blanken in de VS, maar ook hier onder ogen moeten zien. Dat opent in ieder geval de weg naar een samenleving waar mensen elkaar als gelijkwaardig beschouwen. Of er dan nog gesproken moet worden over racisme ten opzichte van blanken is nogal twijfelachtig. Het bestaan hiervan is vooral een excuus voor het eigen gedrag van een kleine groep rechts extremisten. Als er weerstand is in een gemeenschap van gekleurde mensen ten opzichte van blanken dan is wraak en vergelding voor racisme en discriminatie een veel sterkere motivatie dan het bedachte gekleurde racisme.

10 Reacties
Bartje822
Bartje8229 jul. 2016 - 8:27

"Het is maar de vraag of deze dader racist genoemd kan worden" Mag ik u vragen wat u heeft gerookt? "Gekleurde Amerikanen constateren terecht dat de kans dat zij doodgeschoten worden door een agent aanmerkelijk groter is dan blanke burgers" Lariekoek Ouwe(ns), hoe komt u bij deze onzin? Zuigt u dit zelf uit uw duim? Of past dit beter in je straatbeeld? Wist u dat er door agenten in VS 2 x zoveel (lees dubbel zo veel) blanken worden doodgeschoten dan zwarten? Nee? Nou bij deze. Triest is dat mensen zoals u dit soort topics gebruiken om aan te tonen hoe slecht de witte werkende man wel niet is, maar daar ben ik zo langzamerhand toch wel zo klaar mee! Wij hebben net zoals in de VS problemen met een select groepje gekleurde mensen die overal racisme in zien en lijden aan tunnelvisie, zeg maar de SOS clubjes die zelfs in kinder attracties racisme zien, en dan zijn er mensen zoals u die dit verdrag staan te verdedigen! U moest zich schamen!!

reiniger
reiniger9 jul. 2016 - 10:10

"" Gekleurde Amerikanen constateren terecht dat de kans dat zijn doodgeschoten worden door een agent aanmerkelijk groter is dan blanke burgers. "" Inderdaad, gekleurde Amerikanen komen veel vaker voor in de criminaliteitscijfers waardoor de kans om in aanraking met justitie met alle gevolgen van dien vele malen groter is.......

20202
202029 jul. 2016 - 10:12

Een donkere man die uit wraak witte agenten doodschiet noemt U natuurlijk geen racist. Want dat past niet in Uw plaatje van wat een racist is. Racisten vind je namelijk alleen onder 'witte' mensen. Bovendien is het na alles wat er gebeurd vooral begrijpelijk. En zo veegt U Uw denkbeeldige straatje maar toch maar weer mooi schoon en hoeft u de feitjes niet te bezien. Namelijk dat dit een 5 voudige racistische moord was met wraak als motief.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten9 jul. 2016 - 10:22

Grappig dat u nu plotseling behoefte heeft aan nuancering van racisme en eens de moeite heeft genomen te kijken hoe de definitie eruit ziet. Normaal gesproken bent u niet zo ''enerzijds-anderzijds''.

mulligan
mulligan9 jul. 2016 - 10:31

En dan moet je inderdaad doodgeschoten worden. Logisch, ja. Wat heeft het een met het ander van doen, WilhelmTell? Is er volgens u een rechtvaardiging voor het doodschieten van een man die onder bedwang is, maar die een wapen op zak heeft (let wel: op zak, niet in de hand en niet gericht op een diender), omdat veel vaker mensen met een vergelijkbare huidkleur in de "criminaliteitscijfers" voorkomen? Waar haalt u dan zo'n van de pot gerukte rechtvaardiging vandaan?

MarinusCalamari
MarinusCalamari9 jul. 2016 - 11:43

@ Bartje: [[[Wist u dat er door agenten in VS 2 x zoveel (lees dubbel zo veel) blanken worden doodgeschoten dan zwarten? Nee? Nou bij deze.]]] Wist U dat er 5 x zoveel blanken zijn als zwarten in de VS van A, dus dat de kans dat je een politiekogel voor je donder krijgt 2,5 keer zo groot is als je zwart bent? [[[Inderdaad, gekleurde Amerikanen komen veel vaker voor in de criminaliteitscijfers waardoor de kans om in aanraking met justitie met alle gevolgen van dien vele malen groter is…….]]] Of komen ze veel vaker in aanraking met de politie waardoor ze de misdaadstatistieken een vertekende beeld geven? Wat nog verergert wordt door het feit dat je in de VS om het minste of geringste wordt gearresteerd of de bak in draait. 700.000 arrestaties per jaar voor het in bezit hebben van wiet alleen al.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jul. 2016 - 13:10

@ Bartje82 Jij schrijft: Mag ik u vragen wat u heeft gerookt? Dat is een duidelijk indicatie voor de onbenulligheid van je reactie. Wist u dat het 6 x meer blanken leven in de VS dan gekleurden? Nee? Nou bij deze dan. U moet is maar eens gaan schamen en het racisme aanpakken dat uw blik zo vertroebelt. @ WilhelmTell Neemt niet weg dat gekleurde mensen een veel grotere kans hebben om doodgeschoten te worden door de politie ook als zij niet crimineel zijn. @ 2020 De betekenis van het wordt racist is u blijkbaar geheel onbekend.

Molly Sweet2
Molly Sweet29 jul. 2016 - 13:35

'Gekleurde Amerikanen constateren terecht dat de kans dat zijn doodgeschoten worden door een agent aanmerkelijk groter is dan blanke burgers.' Misschien toch een idee, Daan, om dit soort feiten eerst te checken voordat je ze de wereld instuurt. Want dit feit klopt volkomen niet. The Washington Post heeft vandaag een artikel waaruit duidelijk wordt dat er iets van twee keer zoveel blanken worden doodgeschoten door politie dan zwarten. Sorry om je wereldbeeld zo aan gort te meppen, maar je gelooft in een sprookje. Zoek de realiteit, is mijn advies.

MarinusCalamari
MarinusCalamari9 jul. 2016 - 15:32

@Molly Sweet: Er worden twee keer zoveel blanken als zwarten afgeknald, ja, maar er zijn dus 5 a 6 keer zoveel blanken als zwarten. Relatief gezien zijn zwarten dus wel veel vaker de klos dan blanken. Dat is trouwens al twee keer uitgelegd, maar blijkbaar ben je alleen geïnteresseerd in die gegevens die je fantasiewereldje in stand houden.

20202
202029 jul. 2016 - 19:27

@Daan, Het kenmerk van een racistische moord is u kennelijk onbekend? Tenzij gepleegd door een blanke natuurlijk. Dan was u direct overtuigd. Want alleen dat past in uw eenzijdige denkbeeld dat alleen voorschrijft dat blanke mensen racistisch kunnen zijn.

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 23:56

https://mobile.twitter.com/oneshadowlove/status/751072392835846144

Andy Capp
Andy Capp8 jul. 2016 - 22:52

Toch prettig om te constateren dat iedereen zijn verhaaltje al weer klaar heeft. Net zo voorspelbaar als wanneer het een moslim was geweest. Terwijl het enige dat ze waarschijnlijk allemaal gemeenschappelijk hebben is, dat ze hun boodschappen doen bij de Walmart en eten bij McDonalds en leven in de US of A. Misschien zit daar wel iets in het water, of in het eten, of ligt het aan de TV-series waar ze avond na avond naar kijken. Het omgekeerde zou nog veel erger zijn, namelijk dat die series een getrouwe afspiegeling zijn van hoe ze daar denken en leven.

1 Reactie
Andy Capp
Andy Capp9 jul. 2016 - 3:54

The Corner - http://tinyurl.com/gor5qxh

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 22:51

Wederom weinig blijk van hersens weer bij het rechtse smaldeel. Begrip is heel iets anders dan goedkeuren. Begrip is gerelateerd aan iets begrijpen (iets wat jullie zelden overkomt). Goekeuring is een heel ander verhaal.

3 Reacties
Bartje822
Bartje8229 jul. 2016 - 8:31

Het generaliseren is je op het lijf geschreven he Jan?

20202
202029 jul. 2016 - 9:35

"een stel “niggers” zijn die als eersten hun grondwettelijke recht uitoefenen" Het 'begrip' dat u weet op te brengen voor een 'donkere' sniper die uit wraak 'witte' onschuldige agenten denkt te moeten afknallen noem ik eerlijk gezegd nogal zorgelijk en net zo hersenloos. Ik vind het namelijk niets meer dan een ziekelijke daad waar ik geen enkel begrip voor kan op brengen.

JanB2
JanB29 jul. 2016 - 16:23

@ 2020 Het meer subtiele sarcasme is kennelijk ook al niet aan u besteed. Koren op mijn molen.

Nicki2
Nicki28 jul. 2016 - 20:11

Dus de racistische racist is gedood?

3 Reacties
Ben Joop
Ben Joop9 jul. 2016 - 1:19

aktie is reaktie. Rings a bell?

Marri2
Marri29 jul. 2016 - 2:45

Ja, en degene die opdracht gegeven heeft om deze racistische lafaard te doden was de zwarte baas van de politie in Dallas.

JanB2
JanB29 jul. 2016 - 4:17

Een pleonasme maakt je statement er niet sterker op.

TheHun
TheHun8 jul. 2016 - 19:22

"Verschillende prominente leden van de Black Lives Matter beweging hebben met afschuw gereageerd op de aanslag" Black lives matter? All lives matter!

7 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 jul. 2016 - 1:10

[All lives matter!] Precies het punt dat black lives matter maakt. Voor non black lives is dat een open deur, voor black lives moet dat daar uitgelegd worden.

Ben Joop
Ben Joop9 jul. 2016 - 1:18

duh!

Dale S
Dale S9 jul. 2016 - 7:03

Juist. De (social) media heeft een dikke vinger in de pap gehad bij de beeldvorming van de incidenten omtrent deze zaak en vele anderen. Nu zijn er in Amerika een hoop zaken die hier debet aan zijn, met name hun achterlijke wapenwetten, maar mogen we racisme binnen het corps niet uitvlakken. Wat ik mij meer over opwind is de krampachtigheid waar men dit hier in Nederland ook wil opvoeren. Alsof het aanhouden van jonge rappers /voetballers in dure auto's en die om hun papieren vragen ook maar in schril contrast staan met de Amerikaanse situaties. Moet je horen hoe er tegen Nederlandse agenten wordt gesproken door deze jongeren. Denkt men dat je met zo'n toon en met zulke minachting tegen een Amerikaanse agent kunt praten? Mensen schreeuwen hier in Nederland moord en brand maar ze weten niet hoe makkelijk ze het hebben.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!9 jul. 2016 - 7:10

Helemaal eens. Maar in de VS lijkt het of een deel van de politie absoluut niet zwarten tot medemenselijk leven te beschouwen en erg vaak bij zwarten eerst schieten en pas daarna vragen stellen waardoor er veel meer onschuldige zwarte mannen word gedood ten opzichte van witte. Er zijn nagenoeg geen voorbeelden te vinden dat ze hetzelfde optreden bij witte mannen tenzij het een zwerver o.i.d. is. Genoeg met zwarten mannen inclusief kinderen vanaf 12 jaar die binnen een paar seconden onschuldig worden neergeschoten. Er is wel eens onderzoek gedaan hoe agenten reageren op een zwarte man en op een witte. Bij zwarte meten ze angst, ook bij de zwarte agenten. Er zit dus ergens iets fout in de training van agenten lijkt het. Maar het verschil in optreden lijkt op extreem etnisch profileren en omdat ze zo bang zijn schieten ze bijna direct op een zwarte en gaan wel eerst vragen stellen aan een witten en proberen eventueel de boel nog te de-escaleren. Mar goed, ze zeggen echt niet dat alleen Black Lives Matter en wit dus niet als u dat soms denkt.

Dale S
Dale S9 jul. 2016 - 7:47

Martin. Dat is dus niet zo. https://www.washingtonpost.com/graphics/national/police-shootings/ Hoewel percentueel hoger vertegenwoordigd in de criminele cijfers worden er per saldo dus MINDER gekleurde mensen omgebracht dan blanke.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!9 jul. 2016 - 11:18

@ Dale; heeft u een basis cursus statistiek nodig, voor de gek gehouden zonder zelf na te denken of probeert u anderen voor de gek te houden? U wilt dus met deze cijfers eigenlijk beweren dat de politie eigenlijk racistisch is tegen de witte man? A) dit zijn alle doden door de politie dus inclusief alle schuldigen die terecht zijn neergeschoten omdat de politie geen andere keus had zoals. Het gaat hier om het onnodig en onterecht doodschieten van onschuldige zwarte mannen maar ook jongens vanaf 12 dus deze cijfers zeggen niks. B) Er wonen veel meer witte mannen in de VS als zwarte en worden dus geheel normaal op totalen waarin geen rekening wordt gehouden met schuld ook meer witte worden doodgeschoten. Zet de zelfde cijfers om naar aantal bewoners per groep en je ziet zelfs met deze cijfers al een heel ander beeld. (verassend genoeg komen de oorspronkelijke bewoners van de VS dan op nummer 1 net boven zwarte mannen.) C) Kijk een naar het aantal voorbeelden van witte mannen die onschuldig door de politie worden neergeschoten en naar zwarte. D) ach indien a, b en c niet genoeg zijn om ook maar te over wegen anders te gaan denken laat dan maar.

Dale S
Dale S9 jul. 2016 - 17:55

Martin. Niet ik maar de Washington post laat de cijfers zien zoals die zich in 2015 hebben voorgedaan. Als je naar onderen scrolled kun je lezen over het hoe en waarom deze mensen zijn doodgeschoten. U komt met allerlei rare redenen waarom deze cijfers niet zouden kloppen maar maakt een denk fout: u gaat er voor het gemak maar van uit dat ALLE zwarte slachtoffers onschuldig zijn en/of zijn omgebracht uit racistische motieven. Dit is een flagrante aanname van uw kant en kunt u niet bewijzen. Het enige wat het bewijst is dat racisme een hype is.

Andy Capp
Andy Capp8 jul. 2016 - 18:35

Gebruikt iemand zijn wapen eindelijk eens in overeenstemming met het second amendment van de Amerikaanse grondwet en nou slaat iedereen op tilt. Of juist daarom?

6 Reacties
mulligan
mulligan8 jul. 2016 - 22:36

Precies. Hypocrisie is velen niet vreemd.

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 23:27

Nee dit was inderdaad niet de bedoeling. Het idee alleen al dat het uitgerekend een stel "niggers" zijn die als eersten hun grondwettelijke recht uitoefenen inzake vuurwapengebruik moet kompleet onverteerbaar voor de rabiaat rechtse voorstanders van dat kompleet achterlijke 2e amandement. Dit was nooit de bedoeling. Het 2e amandement is er, volgens de kringen die ermee dwepen, immers speciaal voor blanken om legaal socialisten, communisten, vrijmetselaars, zwarten en Joden te mogen afknallen. De gebeurtenissen in Dallas zijn in dat opzicht dan ook kompleet de omgekeerde wereld. Volgens sommigen van die rechtse mafkezen is één en ander daarom zelfs een teken dat de eindtijd aangebroken. Dat laatste is overigens geen grap: op YouTube waren vanochtend al de eerste religestoorden te zien met deze boodschap. Om maar even aan te geven hoe ver heen dat land feitelijk is. PS Om gezeur te voorkomen: het woord "nigger" moet hier binnen de context worden gezien en wel als een term die tot het specifieke vocabulaire behoort van de White AngloSaxon Protestant" (die het woord dan ook middels aanhalingstekens in de mond krijgt gelegd).

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 jul. 2016 - 1:12

Dat bedacht ik me ook net. Het second amendment is juist bedoeld om geweld tegen de overheid mogelijk te maken wanneer de overheid burgers niet beschermd of zelfs zoals tegenwoordig vermoord.

Marri2
Marri29 jul. 2016 - 2:44

Wie heeft zijn wapen gebruikt ícf het second amendement ? Je bedoelt toch niet deze laffe sluipschutter die vanaf een afstand aan " prijsschieten " doet ?Hij werd toch niet bedreigd oid ? Hij was gewoon een racistische gek zoals er helaas zo veel rondlopen : of ze nu blank, zwart, of latino's zijn. Maar ik heb toch wel bezwaar tegen jouw luchtige opmerkingen die je hier maakt. Ik geloof dat er in Amerika meer afroamericans zijn dan dat er politieagenten zijn : maar er zijn in 2015 ruim 2 keer zoveel politiemensen gedood tijdens hun werk dan dat er afroamericans zijn gedood door politiegeweld. En dat terwijl je gewoon je werk doet ,

mulligan
mulligan9 jul. 2016 - 10:19

Maar, beste Marri, deze persoon heeft zich dankzij het tweede amendement vrijelijk zwaar mogen bewapenen en mocht zijn wapens vrijelijk op straat dragen. En gaat de discussie in de VS nu niet juist over het zich wel degelijk bedreigd voelen van Afro-Amerikanen door de politie, die —in ieder geval in hun ogen— wel erg trigger happy is bij het aanhouden van Afro-Amerikanen? Welnu dan.

JanB2
JanB29 jul. 2016 - 16:26

"Je bedoelt toch niet deze laffe sluipschutter die vanaf een afstand aan ” prijsschieten ” doet ?" Dat doen sluipschutters altijd. De man verstond kennelijk zijn vak. "Hij werd toch niet bedreigd" Hoe weet u dat? De man voelde zich kennelijk wel bedreigd.

Acid Prune
Acid Prune8 jul. 2016 - 18:30

Overigens even schrikken nu ik de updates zie De man is gedood door een robot! Een politierobot Hoe griezelig is dat?!

6 Reacties
slopsma
slopsma8 jul. 2016 - 22:11

De racist die mensen vermoord heeft is inderdaad onschadelijk gemaakt door een robot!

BasVV
BasVV8 jul. 2016 - 23:39

Of het nou een racist was of niet is niet relevant. Er was door iemand gedreigd dat de parkeergarage vol bommen zat. Dat de politie, en het leger, tegenwoordig over robots beschikt om het enge werk te doen scheelt mensenlevens. En robots kun je van een afstand besturen. Net als bommen. We zullen zien wat zich hier werkelijk heeft afgespeeld.

BasVV
BasVV8 jul. 2016 - 23:51

Acid: Hoe griezelig is het als aanslagplegers een rugtas tussen bezoekers van een evenement neerzetten en die met een mobieltje op afstand tot ontploffing brengen. Dat is ook een vorm van werken met een robot. Ik vind het vreemd dat je je hier nog over verwonderd.

Acid Prune
Acid Prune8 jul. 2016 - 23:55

ja dat is voor u geen probleem u moet wel een megatrauma hebben dat u zo negatief staat ten opzichte van mensen van vlees en bloed :(

Nick Ros
Nick Ros9 jul. 2016 - 4:44

Om nieuwe rellen te voorkomen, denk ik dat zo'n robot een groene kleur moet hebben.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!9 jul. 2016 - 6:58

Vast 1 bestuurd op afstand. Het zijn niet de robots die doden maar mensen die ze daarvoor gebruiken. Als die wel autonoom was dan zou het inderdaad heel erg griezelig worden.

Bobby Byrd
Bobby Byrd8 jul. 2016 - 17:02

Er blijft uiteindelijk maar een onderscheid over dat altijd legitiem is: dat tussen bladmongolen en normale mensen.

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop9 jul. 2016 - 1:23

wtf is een bladmongool?

peterh2
peterh29 jul. 2016 - 6:13

Waarschijnlijk wel, velen in de politieorganisatie geven zelf aan dat een blanke waarschijnlijk nog geleefd had. Punt is wel dat er een wapen in het spel was, het ligt daardoor wel wat gecompliceerder dan zomaar van grote afstand 'witten' neerschieten zonder dat er gevaar voor eigen leven dreigt.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten8 jul. 2016 - 16:54

Wat we dus nu weten is dat het niet vaststaat of de moordende agenten racistische motieven hadden, maar dat het wel vaststaat dat de dader van de slachtpartij in Dallas racistische motieven had.

3 Reacties
JanB2
JanB28 jul. 2016 - 23:36

Moord als tijdverdrijf mag wel?

Ben Joop
Ben Joop9 jul. 2016 - 1:22

"we" like in Irak had massa vernietigingswapens! ?

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten9 jul. 2016 - 9:38

@JanB wie zegt dat? @Ben Joop U bent er zeker van dat u hier op mij reageerde?

Nailles
Nailles8 jul. 2016 - 16:11

Wie de huidige racistische massamoord door zwarte personen van onschuldige agenten, als reactie op incidenten van het dodelijk neerschieten door ongetwijfeld bange, maar net zo waarschijnlijk ook door racistische vooroordelen beïnvloedde agenten, is niet anders dan de blanke racist Dylann Roof die in Charleston negen zwarte mensen in een kerk doodschoot. Types als Tom Metzger vertegenwoordiger van de white-supremacy ideologie en Malik Zulu Shabazz vertegenwoordiger van de black-supremacy ideologie zijn elkaars spiegelbeeld, vinden geen enkel excuus, en zijn als vijand van iedere burger, zwart of blank, met alle nodige middelen te bestrijden. Mensen die roepen dat Shabazz, de leider van The New Black Panthers, een excuus hebben negeren dat veruit de meeste zwarte burgers niets van hen en hun racistische haat-ideologie moeten hebben. Oprichters van de originele Black Panthers verklaarden met een expliciet "There Is No New Black Panther Party" dat ook zij deze kwalijke types en hun gedachtegoed verachten. Het is een met nazisme te vergelijken pan-Afrikanistische ideologische beweging met een doctrine van raciale segregatie, racisme, en geweld. Ze zien na de dood van de Libische dictator Ghadaffi nu de Zimbabwaanse dictator Mugabe als belangrijkste en aanbeden pan-Afrikaans voorbeeld. Dit tuig schuwt, net als de white-supremacists, niet om mensen van eigen huidskleur met geweld te bedreigen, gewelddadig te intimideren, en zelfs te doden als ze op een vriendschappelijke manier omgaan met burgers de gehate andere huidskleur omgaan. http://www.vice.com/en_uk/read/the-new-black-panther-partys-mission-to-help-robert-mugabe http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/06/27/de-witte-met-het-zwarte-hart-1509087 Hoe gezamenlijk burgers, overheid, maar ook agenten, en nog belangrijker, de zwarte jonge mannen die in bepaalde milieus, regio's, en wijken, zelf vele malen vaker dodelijk slachtoffer zijn van andere zwarte jonge mannen, naast dat ze in mindere mate, maar ook veel te veel, dodelijke slachtoffers maken onder andere bevolkingsgroepen, wél tot een bewezen werkende sterke vermindering van deze onacceptabel aantal slachtoffers kan komen is ook bekend: https://www.propublica.org/article/how-the-gun-control-debate-ignores-black-lives?utm_source=et&utm_medium=email&utm_campaign=dailynewsletter&utm_content=&utm_name=

3 Reacties
Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk8 jul. 2016 - 23:02

Mooie verword, Maar vergeet niet dat white-supremacy ideologie zeer deel maakt van de creatie van VS. een goot deel van the founding fathers volgden deze ideologie ook en vonden dat blanken in de VS het meeste superieure ras en bevolkingsgroep was en waren vervaande white nationalists. Iets wat vele blanke amerikanen ook zijn als anders zouden Vele weten en regels die de vs kent is geboren uit deze ideologie en maakt nog steeds deel uit de VS. http://www.npiamerica.org/research/category/what-the-founders-really-thought-about-race e zwarte jonge mannen die in bepaalde milieus, regio’s, en wijken, zelf vele malen vaker dodelijk slachtoffer zijn van andere zwarte jonge mannen, naast dat ze in mindere mate, maar ook veel te veel, dodelijke slachtoffers maken onder andere bevolkingsgroepen, wél tot een bewezen werkende sterke vermindering van deze onacceptabel aantal Het klopt dat sommige zwarte jonge mannen die in bepaalde milieus, regio’s, en wijken, zelf vele malen vaker dodelijk slachtoffer zijn van andere zwarte jonge mannen, maar dit is maar een heel klein percentage. Het is ook zo dat men vaak mensen vermoord die dicht bij hen staan dus zal een zwarte persoon zal eerder een ander zwarte persoon vermoorden geld zelfde voor een wit persoon als voor een Aziaat en een '" zo genaamde latino wat van alles kan zijn" Wat me wel opvalt is zodra er een zwarte amerikaan vermoord word door de politie, dat er voornamelijk wel gauw arugumenten gegooid word over hoe zwarten mensen elkaar neer schieten en dat de misdaad cijfers onder hen heel groot is. ( zeg niet dat het gebeurt) maar daar gaat het hier niet over maar juist hoe de politie aan machtsverdraaiing' doet en wat voor het effect het heeft speciefiek op afro amerikanen die hier al decennia mee te maken heeft met dit probleem al in de begin van de 20ste eeuw. Maar dit is overal te zien in VS Ieren, Italianen en Oost europeanen deden precies hetzelfde in de VS (in 1900-1980's en nu zelfs) voornamalijk in New York en de east coast. waar blanken jonge mannen elkaar ook vermoorden in witte gangs in grote getalen ook nog. Dit kwam ook omdat die jonge mannen ook in bepaalde milieus, regio’s, en wijken woonden waar de ze werden gemarganisalieerd door de dominante anglo-saxishe amerikanen die Ieren,Italianen, Joegoslaven en andere Europeanen met een niet anglo-saxishe/germaanse achtergrond minder waardig vonden (maar wel ieder geval . Maar hier woord heel weinig over gesproken. ( what je kan benoemen als white on white crime)

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk8 jul. 2016 - 23:30

* anders zouden de jim crow law en segregatie niet lang in stand gehouden zijn, miljoenen amerikanen die dit systeem fanatastish vonden en liever zwarten amerikanen zo ver weg wouden hebben terwijl milioenen nooit met een in contact zijn gekomen of een persoonlijke relatie mee hebben. ( Behalve als het om entertainment gaat dan zijn zwarten zeer bruikbaar voor een nachtje uit in een coole jazz cafe on de hoek waar betty en thomas kunnen genieten van een al american night out.

Nailles
Nailles9 jul. 2016 - 12:05

@Maarten: "Wat me wel opvalt is zodra er een zwarte amerikaan vermoord word door de politie, dat er voornamelijk wel gauw argumenten gegooid word over hoe zwarten mensen elkaar neer schieten en dat de misdaad cijfers onder hen heel groot is." Dat is niet zo gek als je bedenkt dat e.e.a. rechtstreeks met elkaar in verband staat en het mij, en hopelijk ook jou, er uiteindelijk om gaat dat er minder dodelijke slachtoffers vallen. Om te beginnen is vrijwel iedere zwarte (blanke, of anders) dodelijk neergeschoten persoon door politie niet door hen vermoord, maar is dat gebeurt n.a.v. een confrontatie waar de agenten juist handelden. Het dodelijk neerschieten door politie komt verder relatief niet zo heel veel voor (minder dan 1000 in 2015), en betreft slechts een minderheid aan zwarte personen. Dat laatste kan niet verklaard worden door bevolkingsaandelen, i.c.m. het enorme aandeel van zwarte mensen in zware criminaliteit. Er worden onverklaarbaar vaker blanke mensen dodelijk neergeschoten door politie. Maar veel belangrijker is dat er b.v. in 2014 vele duizenden gevallen van moord gepleegd door zwarte mensen waren ruim ±81,5% van hun slachtoffers zwart waren en andersom van de duizenden zwarte slachtoffers van moord en doodslag 89,8% de dader een zwart persoon was. Behalve de zwarte samenleving als voornaamste slachtoffer van die zware criminaliteit, geldt dat ook de rest van de samenleving, en zeker ook de politie die geacht wordt de confrontatie ermee aan te gaan. Er is van het totaal aantal dodelijk neergeschoten personen maar een fractie waarvan er onrechtmatig is gehandeld. Daarvan is er weer een fractie waarbij racistische vooroordelen een rol speelden.

BertjeBroai
BertjeBroai8 jul. 2016 - 14:35

"Schutter Dallas wilde blanke agenten doden". Was de schutter een racist?

4 Reacties
Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk8 jul. 2016 - 23:22

Nee want hij zelf ook gedeeltelijk blank dat is zo te zien aangezien vele zogenaamde afro amerikanen met een lichte huidskleur vaak een blanke overgroot vaders hebben.

Ben Joop
Ben Joop9 jul. 2016 - 1:26

Nee, hij haatte blanke politieagenten. Niet alle blanken zijn racisistiche politieagenten.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!9 jul. 2016 - 8:02

Als agenten een ras zijn wel want hij heeft bv niet op alleen blanke agenten geschoten. Zonder bewijs blijft het alleen het woord van de politie dat hij het ook daadwerkelijk heeft gezegd. Er is in het verleden wel vaker bewezen door de politie gelogen voor eigen belang. Denk bv ook aan de bodycam's die vaak net defect zijn op momenten dat ze zelf verdachte zijn. Maar ook hebben beelden vaak bewezen dat het verhaal van de politie tegenovergesteld is dan ze beweren. Toch worden ze altijd vrijgesproken wat natuurlijk de boosheid alleen maar voed. En in LA na Rodney King al kunnen zien waar dat toe kan leiden.

JeMine
JeMine9 jul. 2016 - 8:22

Wellicht ten overvloedde... je bent een racist wanneer je op basis van ETNISCHE eigenschappen iemand benadeeld of bevoordeeld. Een blank iemand die wonder boven wonder andere blanken haat is dus een racist. Een comedian als Chris Rock is daarom ook gewoon een racist. Er zijn veel mensen die vinden dat je als kleurling best mag afgeven op een kleurling. Of dat je racistische mag zijn jegens Aziatische mensen omdat je vrouw Thais is etc alleen je bent en blijft een racist. Het blijft wonderlijk om te zien dat mensen nog steeds niet weten wat racisme is.

OOF
OOF8 jul. 2016 - 13:55

De andere kant van het verhaal is even guwelijk. Bekijk het fimlpje van de zwetver die duidelijk geestelijk in de war is en die door minimaal 50 politiekogels wordt doorzeefd. http://www.huffingtonpost.com/entry/reduce-chances-shot-by-police_us_577d2192e4b09b4c43c1c53a?section=

4 Reacties
ratio2
ratio28 jul. 2016 - 15:25

Dat is niet de andere kant van het verhaal. Het is een ander verhaal. Beide zijn even gruwelijk, maar maak alsjeblieft niet de vergissing dat het ene gruwelijke verhaal de rechtvaardiging kan zijn voor een ander gruwelijk verhaal.

Marri2
Marri28 jul. 2016 - 15:28

Oh, dus dan is deze schietpartij niet zo erg ? Laat je nakijken met zo' n commentaar

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 15:58

Inderdaad is dat erg gruwelijk, 5 politie-agenten die tientallen kogels op een ongewapende zwerver afschieten. In Nederland zouden die politie-agenten toch wel aangeklaagd worden voor moord aangeklaagd. Ik weet niet hoe die zaak in de USA is afgelopen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud8 jul. 2016 - 16:37

Deze kant is ook net zo guwlijk. Op Joop staat dat hij is gedood door een bewapende robot. Op cnn en aljazeera.com spreken ze van een AED. Het was namelijk een robot met explosief op geplakt. Zo als een ander het al opmerkte valt deze doode te rechtvaardigen, maar het materiaal en de manier dat het gebruikt is valt wel degelijk onder zware kritiek. Dit escaleert alleen maar. Nu gebruikt de politie zware explosief om verdachte te doden. Straks zijn het de verdachte die explosief gaan inzetten tegen de politie. ik praat het helemaal niet goed wat er met deze agenten is aan gedaan, een feit is wel dat de vertrouwen van de burger in de politie verdwenen is en alleen maar verder achteruit gaat door dit soort middelen. Der is op dit moment geen wet in America die dit soort wapens van de politie reguleert, en moet toegeven dat het niet echt van originaliteit getuigd. Vooral omdat het idee waarschijnlijk van een Irak veteraan komt.

mulligan
mulligan8 jul. 2016 - 13:28

Vooral iedereen bewapenen, dan had men ook massaler gericht kunnen terugschieten. Ja toch, bedenkelijk rechts Nederland? Een wapenwedloop op persoonlijk niveau, dat is toch uw antwoord?

11 Reacties
slopsma
slopsma8 jul. 2016 - 14:15

U schijnt precies te weten wat rechtse mensen denken, dus wie ben ik om u tegen te spreken.

Raptor2
Raptor28 jul. 2016 - 15:53

Wat een zeldzaam trieste reactie.

Frank Straathoff
Frank Straathoff8 jul. 2016 - 16:43

Rechts Nederland wil iedereen bewapenen? Gekkie

Acid Prune
Acid Prune8 jul. 2016 - 17:16

Hoe kan hij nu weten wat rechtse mensen denken? Dat doen ze nooit!

mulligan
mulligan8 jul. 2016 - 17:16

Dat zou u ook onmogelijk kunnen, mij tegenspreken. U heeft immers onlangs zelf nog te kennen gegeven er veel voor te voelen om een wapenvergunning aan te vragen om u te kunnen 'verdedigen'.

Molly Sweet2
Molly Sweet28 jul. 2016 - 17:57

Mulligan: de fantasie van sommige mensen gaat wel heel ver. Treurig, om eerst iets te bedenken dat niet waar is, en er dan mee uit te gaan lopen uithalen en je eigen boosheid ermee te voeden. Treurig en bijzonder dom. Want wanneer heeft een politicus in NL in hemelsnaam voorgesteld om hier wapens vrij te geven zoals in de VS? Serieus, wie en wanneer? Zit jezelf niet zo op te fokken, man.

AemiliusLepidus
AemiliusLepidus8 jul. 2016 - 20:33

Wat kraamt u een onzin uit. Geen enkele Nederlandse politicus van welk pluimage dan ook, heeft ooit gezegd dat iedereen bewapend moet worden. Kunt u ook nog iets anders dan opzichtige verdachtmakingen of was dit het?

mulligan
mulligan8 jul. 2016 - 22:30

Ik heb het dan ook niet over politici, beste Molly Sweet, AemiliusLepidus, —waar leest u dat?— maar over het treurig rechtse volk dat zich hier, in alle openlijkheid, zeer onlangs nog in onomwonden bewoordingen uitgesproken heeft ter verdediging van het 2de amendement op de Amerikaanse grondwet. Zie bijvoorbeeld de commentaren bij de artikelen over de Orlando-shooting. Wie de schoen past, trekke hem aan. Maar het meteen in een stuip naar anderen wijzen (in dit geval naar rechtse politici), past natuurlijk wel weer perfect bij de ingebakken reactie van het rechtse blok. U weet zelf best wie ook deze schoen past.

Molly Sweet2
Molly Sweet29 jul. 2016 - 13:47

Mulligan: dus een persoon maakt hier een opmerking die jou niet aanstaat, en daarmee is geljk iedereen met een andere mening dan de jouwe schuldig aan het eens zijn met die opmerking? Jij moet echt je verbeeldingskracht eens aan wat banden leggen, het neemt een loopje met je.

Molly Sweet2
Molly Sweet29 jul. 2016 - 17:05

Mulligan: overigens, als het gaat om in een stuip naar anderen wijzen, moet je misschien je eigen post nog eens lezen. Pot, ketel?

mulligan
mulligan9 jul. 2016 - 18:49

Beste Molly, tegen de tijd dat u gaat reageren op wat ik schrijf en niet op wat u meent te lezen in mijn schrijfsels, mag u mij wakker maken. Ik zal u dan 'verblijden' met een inhoudelijke reactie mijnerzijds. Zolang u mij woorden in de mond blijft leggen, heeft reageren van mijn kant geen zin. Het zijn immers mijn woorden niet.

JeMine
JeMine8 jul. 2016 - 13:22

Ik begrijp er helemaal niets meer van, de dader zou het op witte mensen gemunt hebben. Terwijl 3 van de 5 gedode agenten zwart waren. Ook blijkt hij geen zelfmoord gepleegd te hebben maar door een bom te zijn omgekomen. Die hij zelf had gemaakt maar door de politie met een robot tot ontploffing is gebracht in zijn nabijheid. Deze explosie heeft hij niet overleefd. Dus een racistische scherpschutter die wel mensen op grote afstand kan raken maar niet het verschil tussen een zwarte en witte agent ziet... Rare jongens die racisten.

3 Reacties
Dubbeldenker
Dubbeldenker8 jul. 2016 - 15:52

Blijkbaar geen zwart-wit denker. Of ééntje die uitgaat van "all cops are equal".

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 23:37

Geestige doordenker.

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 23:39

PS @ dubbeldenker.

Arie Roos
Arie Roos8 jul. 2016 - 13:05

Vervelend heh, dat dat institutioneel racisme nu echt eens een keer aan de kaak wordt gesteld ?

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 12:56

Ik heb het wel een beetje gehad met Joop, als ze dit soort reacties gaan plaatsen. Enig gezond verstand mag je toch wel verwachten bij de redactie. Zelf ben ik om heel wat onschuldiger berichten gecensureerd.

Common Sense
Common Sense8 jul. 2016 - 12:52

Dat is een kant van het verhaal die ook wel eens genoemd mag, nee moet worden.

Moeder Pietje
Moeder Pietje8 jul. 2016 - 12:51

Kweenie. Ik zal het eens gaan vragen in het buitenbad hier om de hoek. Ajuu.

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 11:20

is er al wat bekend over de daders van deze terreurdaad

3 Reacties
Nagus
Nagus8 jul. 2016 - 12:45

Kijk even op de sites van de Amerikaanse kranten zou ik zeggen.

Common Sense
Common Sense8 jul. 2016 - 12:50

Goh, je kan niet wachten los te gaan met je complottheorieën?

mulligan
mulligan8 jul. 2016 - 13:29

En daarmee is de eerste complottheorie dus door u, Common Sense, gelanceerd.

L.Brusselman
L.Brusselman8 jul. 2016 - 10:42

Was te verwachten Of het nou politieke provocateurs,zwarte/blanke activisten of loners zijn,. het laten doorwoekeren van schrijnend onrecht heeft hiertoe geleid. Men had in een veel eerder stadium maatregelen moeten treffen die substantieel waren en niet symbolisch.

4 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 11:51

> het laten doorwoekeren van schrijnend onrecht heeft hiertoe geleid Je weet het niet, L. Brusselmans, je weet het niet wat hiertoe heeft geleid. De burgemeester van Dallas zegt volgende: "We as a city, we as country, must come together, lock arms, and heal the wounds that we all feel from time to time. Words matter, leadership matters at this time. I’m proud of our chief."

Sfinx2
Sfinx28 jul. 2016 - 12:20

Kan je iets precieser zijn?

slopsma
slopsma8 jul. 2016 - 14:53

L.Brusselman 8 juli 2016 at 12:42 Was te verwachten Of het nou politieke provocateurs,zwarte/blanke activisten of loners zijn,. het laten doorwoekeren van schrijnend onrecht heeft hiertoe geleid. Men had in een veel eerder stadium maatregelen moeten treffen Dus wie z,n schuld is het nu volgens u?

L.Brusselman
L.Brusselman9 jul. 2016 - 6:22

Als je obstinaat met je rug naar de bewegwijzering gaat staan en de weg vraagt kun je geen antwoord verwachten

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович8 jul. 2016 - 10:41

De Black Panters zijn oa in Dalles zwaar bewapend en net zo gek als bewapende red-nekt, het was een kwestie van tijd en het zal ook niet bij 1 keer blijven. Hier in Nederland hebben we ook dit soort clubjes extremisten, gelukkig zijn ze niet bewapend. Maar ze drijven discussies ook op de spits en daarmee bevolkingsgroepen uit elkaar. Ik ben ben bang dat dit soort incidenten vaker voor zullen gaan komen en met een beetje pech zal leiden tot een clash of culture/societies/Civilizations. In de Amerikaanse gevangenissen geld al jaren samenleving waar je op basis van afkomst tot een bepaalde groep behoort, dit is zeer onwenselijk. We moeten de in Nederland active black panters look a likes gaan behandelend wat ze zijn. Een groep extremisten die het zelfde vakje thuis horen als neo-nazies

14 Reacties
ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 11:21

bedoel je pegida?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen28 jul. 2016 - 11:42

@ Nocnph Bnccapnohobn4 (12:41u) - mag ik vragen wie die in Nederland 'active black panters look a likes' zijn? Ik had graag wat namen, zodat ik weet voor wie ik, op Uw advies, op mijn hoede moet zijn.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 11:44

Beste Stalin, in Tea Party kringen wordt ook die kant op gedacht. Een beetje voorbarig, maar we zullen het zien. Persoonlijk dacht ik dat Black Panthers iets uit een verleden was, zoiets als de KKK, ze bestaan nog wel, maar niemand die ze serieus neemt. In Amerikaanse gevangenissen is het een ander verhaal, daar zijn de verschillende rassen echt met elkaar in oorlog, vooral in de gevangenissen voor langgestraften..

zegikniet2
zegikniet28 jul. 2016 - 12:05

@ikdus Nee, dat bedoelt hij niet.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович8 jul. 2016 - 12:25

@jijdus Nee, die bedoel ik niet.Volgens mij veroordelen ze fascisme en geweld.

Nailles
Nailles8 jul. 2016 - 12:35

Dit soort kneuzen: http://www.eo.nl/ditisdedag/radio/item/komen-de-black-panthers-terug/

peterh2
peterh28 jul. 2016 - 12:46

[De beer is los.En gelukkig maar.De politie zijn een stelletje moordenaars.] Ik beschouw mezelf toch echt als links, maar dit soort extreme uitlatingen blijven me verrassen. Je kunt best de onderliggende frustratie duiden, maar actief een 5 voudige moord toejuichen is iets wat ik zelf de meest rechtse sympathisant nog niet heb zitten doen... Wat is dit voor extremisme?

Widas
Widas8 jul. 2016 - 12:48

@ikdus Precies pegida. En ook de linkse activisten die niet schromen om geweld te gebruiken, ophitsen, polariseren. Of denkt u nog steeds dat alleen extreem rechts zich van dergelijke zaken bedient en extreem links (0f welk etiketje je er op wenst te plakken)een vredelievende club is, gedreven door idealisme die alleen weten wat moreel juist, goedwillende hardwerkende verbindende mensen die het beste met de gehele bevolking en het land voor heeft. prima voorbeelden die u noemt maar voeg dat voor de volledigheid ook aan toe, wat doen we met uitingen van mensen die tegen westerse vrijheden zijn en daar (juichend en overtuigend)uiting aan geven , discriminerende of respectloze uitingen over blanken. en wat dacht u van spandoeken met de tekst old white men, die! Niet blanken die etnisch profileren. bent daar allemaal ook zo verbolgen over of ligt dat allemaal dan net weer moreel anders? Wanneer u daar nl niet op eenzelfde manier verbolgen over bent en het ook sterk afkeurt, bent u zelf onderdeel van het probleem. kan de racisme en populisme kaart getrokken worden

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 13:08

> Volgens mij veroordelen ze fascisme en geweld. Weet je dat zeker Stalin? Of is het wensdenken? https://www.youtube.com/watch?v=_IBmJgQoRN8 Ik denk dat de wereld niet zo simpel is.

Mark Huysman
Mark Huysman8 jul. 2016 - 13:26

[Persoonlijk dacht ik dat Black Panthers iets uit een verleden was] Dat klopt. Er bestaat een ‘New Black Panther Party’ (NBPP) maar die heeft niks met de oude Panthers te maken. “Members of the original Black Panther Party have insisted that the newer party is illegitimate and have firmly declared, "There is no new Black Panther Party”. (wikipedia). Er zijn diverse juridische pogingen gedaan om het gebruik van de naam ‘Panthers’ te verbieden. De ideologie van de NBPP is radicaal anders dan die van de originele Panthers. Ook door derden wordt de New Black Panther Party gezien als een nieuw fenomeen. Het is een kleine, weinig invloedrijke club, maar ze hebben wel hun basis in Dallas, dus wie weet hebben ze er wat mee te maken. Afwachten maar.

Michiel Online
Michiel Online8 jul. 2016 - 14:11

Als we zo ver zijn gekomen dan zijn we al te ver, ook wij vredelievende mensen. We moeten dan naar onszelf kijken en ons aanpassen.

slopsma
slopsma8 jul. 2016 - 14:18

ikdus 8 juli 2016 at 13:21 bedoel je pegida? Nee!

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 16:13

de pegida fanclub is weer uit.. joehoee wat een hartstochtelijk verweer om een fascistische nazistische club te dekken. maar volgens mij hebben we geen extreme zwartetrotsclubs in Nederland. of je moet de zachtaardige Quincy Gario, sylvana simons als extreme figuren beschouwen. de anti-zwartepiet beweging is eigenlijk de meest reactionaire activistische groep uit die minderheid. gutte gutte...

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович9 jul. 2016 - 11:23

@ikdus ik ben geen fan van pegida en heb ook geen behoeften om ze te verdedigen. Maar er zijn groepen die in mijn ogen een groter probleem zijn. nou etc Maar pegida is in mijn ogen off -subject en heeft niks met deze shooting te maken

Frank Lenssen2
Frank Lenssen28 jul. 2016 - 10:37

We weten nog maar weinig over deze moorden. Zelf heb ik wel vraagtekens bij de theorie dat de schietpartijen een reactie waren op het doden van twee zwarte Amerikanen door agenten, deze week. Ik vind de gebeurtenissen in Dallas 'georkestreerd' overkomen, in de zin van: gepland, goed voorbereid. Want de daders opereerden vanaf daken (of hogere verdiepingen), en waren trefzeker. Wat er op de grond gebeurde, dat kan ik niet goed weten, zij het dat er volgens CNN een agent regelrecht geëxecuteerd werd. Niet iets wat je in een oververhitte toestand uit wanhoop en/of wraak doet. Hoe het ook zij: ik denk dat de oorzaken diep gezocht moeten worden. In de USA is er in de voorbije dertig jaar een abnormaal grote en onverdedigbare kloof tussen zeer arm en immoreel rijk gekomen. Kansloosheid, armoede, en ja, honger en gebrek aan opleiding maken dat mensen zich ontmenselijkt voelen - ze kunnen niet meedoen. En altijd staan er zogenaamde 'winners' klaar die je toeschreeuwen dat het allemaal je eigen schuld is. Wanneer een mens tien jaar of meer in zo een toestand moet leven, dan kan er iets knappen. Iedereen is in dit opzicht verwondbaar, niemand is immuun als je eigen onderdrukkers ook nog eens de spot met je gaan drijven. Er is in de USA geen sprake van kansengelijkheid. De 'American Dream' is een nachtmerrie, altijd al geweest ook, maar nu geldt dit dubbel. Het justitiële systeem in Amerika is door en door verrot. Overvolle, geprivatiseerde gevangenissen; er wordt meer geld verdiend door de exploitanten naarmate die bunkers voller zijn. Dat nodigt rechters uit zich te laten corrumperen (i.e. ze worden verleid om zo lang mogelijke straffen uit te delen - enkelen van hen zijn betrapt en gepakt, maar het systeem is niet veranderd). Er is bijzonder veel willekeur. Wie pech heeft (met zijn agenten, en met de rechter) kan voor mineure vergrijpen idioot lange gevangenisstraf krijgen. Er wordt door de dienders veel gelogen, als dat goed is voor het behoud van hun loopbaan. Dat zwarten oververtegenwoordigd zijn in de penitentiaire inrichtingen, dat wil nog lang niet zeggen dat ze ook evenredig méér en hogere criminaliteit plegen. (Binnenkort komt er wel weer een halve gare populist met de theorie aanzetten dat zwarten een 'criminaliteits-gen' bezitten - wat ik je brom.) Maar goed: hier en nu wil ik vooral kansloosheid en armoede beklemtonen als oorzaken voor wat er allemaal misgegaan is (i.h.b. deze week, als voorbeeld). Wie wind zaait, zal storm oogsten. Wie andere burgers als slaven behandelt, en meent dat alles gerechtvaardigd is om zijn eigen hebzucht te bevredigen, die zal op enig moment de kous op een vreselijke manier op de kop krijgen. Wie als politicus meent dat het best een goed idee is om de rijken rijker te maken, en anderen zo'n beetje als beesten te laten leven, ook die zal in zijn eigen dagen nog de gevolgen zien van zijn overtuigingen.

12 Reacties
ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 11:19

@Frank Lenssen en wat doen we met "klein" racisme zoals mensen uitdrukken als kannibalen, zwarte slaven, etnisch profilering.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen28 jul. 2016 - 11:51

@ ikdus (13:19u) - bedoel je o.m. dat geval in De Efteling? Dat is geen racisme, dat is folklore. Geen kind zal denken dat de donkere buurman mensen eet, omdat het in De Efteling die pop zag. Wie dat gelooft ziet achter elke boom spoken. Zelfde geldt voor Zwarte Piet. Ik had het over echt, hard, alledaags racisme. Zoals dat in de USA in het bijzonder leeft. Wie meent dat ZP en de Efteling-menseneter 'stepping stones' zijn richting Amerikaans racisme, die acht ik een beetje onthecht van de realiteit. Weet je: Amerikaanse zwarten kunnen heel wel genieten van spannende films waarin een gekleurde mens de grote boef en moordenaar is. Ze lijden er niet onder. Als je zwarte mensen niet tot het maken van het onderscheid tussen fictie en realiteit in staat acht, dan neem je hen niet serieus. Etnisch profileren is fout. Je mag niet a priori uitgaan van 'verdacht' als je bijvoorbeeld een gekleurd persoon achter het stuur van een Audi ziet; en betrokkene daarom aanhouden en fouilleren en weet ik wat niet meer. (Ik geloof dat het preventief fouilleren in ons land in Rotjeknor geboren is; die stad heeft in het bijzonder geleden onder ideeën van dom rechts.)

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 12:38

@Frank Lenssen dus we doen niks tegen racistische folklore? hoe kunnen we hard racisme verslaan als we niet eens van klein racisme af kunnen komen.

Ittekleur
Ittekleur8 jul. 2016 - 13:09

[ikdus – 8 juli 2016 at 14:38 dus we doen niks tegen racistische folklore?] hoe kunnen we hard racisme verslaan als we niet eens van klein racisme af kunnen komen.] Zolang slechts enkelen 'klein racisme' als 'racistisch' ervaren, is de kans van slagen wat betreft 'klein racisme' zeer klein. Met het nadelige gevolg dat het woord 'racist' niemand meer achter zijn oren doet krabben.

Blitskikker
Blitskikker8 jul. 2016 - 13:50

De lijken zijn nog niet eens koud, of je komt alweer met verklaringen voor het motief en hoe het allemaal zover heeft kunnen komen die precies in je eigen wereldbeeld passen.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen28 jul. 2016 - 14:33

@ Blitskikker (15:50u) - ach, ik zie nu je sensitieve kant ineens, de tranen springen me in de ogen, want normaal kom je nooit op voor slachtoffers. Mijn verklaring is solide, en heeft heus geen betrekking op deze enkele gevallen van vandaag en verleden week. Trouwens, anderen kwamen ook met verklaringen, dus waarom ik niet? Tenslotte: dat iemand een poging tot uitleg doet, dat wil toch helemaal niet zeggen dat hij niet begaan is met de slachtoffers? PS: mijn wereldbeeld? Nou, dan kom jij eens met een verklaring die bij 'jouw wereldbeeld' past. Je weet niet eens wat mijn wereldbeeld is, trouwens.

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 16:40

@Ittekeur nou inmiddels plaatsen velen wel vraagtekens bij dat zogenaamd klein racisme. de anti-zwartepietenbeweging krijgt steeds meer bijval uit onverwachte hoek. dus blijf jij maar lekker achter je oren krabben. want alle vormen van racisme in het openbaar moet verbannen worden. maak de geesten rijp voor een inclusieve samenleving.

slopsma
slopsma8 jul. 2016 - 17:35

Frank Lenssen 8 juli 2016 at 12:37 Frank, je begint met: We weten nog maar weinig over deze moorden. Om vervolgens een heel verhaal af te steken vol met aannames. En vol met onzin!

Johan Vermeulen
Johan Vermeulen8 jul. 2016 - 18:02

Ik ben het volledig met uw post eens, heer Lenssen. Maar dat alle mensen gelijk zijn qua gedragsvoorkeuren dat lijkt me onwaarschijnlijk. We zijn ook niet allemaal in dezelfde biotoop geevolueerd. Ik ben geen populist, maar toch de mening toegedaan at er verschillen zijn. Daarvan moeten we de voordelen benutten, en de nadelen beperken. Er zit niks anders op. Mensen als Oprah Winfrey zijn misbruikt om dat gelijkheids-evangelie te verkondigen. Ik neem het haar erg kwalijk, want het is niet leuk om in een wereld te leven waarin hetjouw eigen schuld is als je geen chirurg bent geworden, maar slechts straatveger. Dat is eigenlijk, zo beschouwd, een gruwelijk mensbeeld, dat we de afgelopen jaren kregen voorgeschoteld.

Acid Prune
Acid Prune8 jul. 2016 - 18:16

@ikdus U zoekt naar verdachte pakketjes in de samenleving U polariseert daarmee vreselijk Uw strijd tegen het racisme is niet die van mij Uw wit tegen zwart is niet een wereld die mij bevalt En het is tevens zeer kwetsend voor 'witten' die tegen racisme strijden . Tevens contraproductief overigens . U gaat mensen niet overtuigen van het kwaad van racisme als u onschuldigen gaat aanvallen . U bereikt er het tegendeel mee . Zou ik nu meelopen met een mars tegen politiegeweld als ik weet dat er mensen zijn die mij als een deel van het probleem zien?

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 23:02

@acid prune jij bent niet wit... jij bent rood net zoals ik... witte is niet van op jou van toepassing. maar hier had ik het eerder over gehad.. hoe dienen groepen mensen met een verschillende roots aangeduid te worden. je kan niet de één zwart de ander getint en een ander weer blank noemen. dat is een onduidelijk en vaag. of je gebruikt kleurschakeringen of je gebruikt tinten. nu is het te verwarrend. ik denk toch dat we toe moeten naar ander een classificatiesysteem voor diverse groepen mensen. mijn hoop is dat we ooit gewoon als Nederlanders/Europeanen/wereldburger/zuster/broeder/kameraden door het leven kunnen gaan ongeacht in welk deel van de wereld onze oorsprong ligt. want we stammen toch allemaal af van één oermoeder en oervader ... of je nou het scheppingsverhaal of evolutietheorie aanhangt. en met jou zou in ten alle tijden zij aan zij onrecht aan de kaak stellen. en ik denk dat uiterste in het debat het redelijke midden juist zal verenigen. tot nu toe was het een eenzijdig verhaal.

Minoes2
Minoes29 jul. 2016 - 4:50

Frank heb jij die documentaire ook gezien? Levenslang voor wat drugsbezit? Nu zijn blijkbaar de lager opgeleide witten aan de beurt, de mobile homes bewoners. De gevangenissen moeten immers blijven draaien. Het is big-business.

Bagus
Bagus8 jul. 2016 - 9:32

Voor mij is dit -als terroristische daad of uit wraak op de politie- gewoon meervoudige MOORD en zeker geen heldendaad (sluipschutters)! Alle argumenten over racisme bij de politie ten spijt, zo lokt men -als het inderdaad om een wraakactie vanuit Afro-Afrikaanse hoek zou gaan- alleen maar een geweldsescalatie uit! Wat denken de daders daarmee te bereiken, vraag ik mij af?? Als het om terrorisme zou gaan (afwachten van het onderzoek) dan is dergelijk destructief gedrag alleen maar koren op de molen van Trump, vrees ik en louter bedoelt ter destabilisatie van de Amerikaanse (lees: Texaanse) samenleving.

Tom Meijer
Tom Meijer8 jul. 2016 - 9:30

Als dit een reactie is op het vuurwapengedrag van de politie t.o.v. niet-blanken dan kan ik alleen maar verbaasd zijn dat dit niet veeel meer gebeurt. Hoe langer dit doorgaat des te extremer en gewelddadiger de reacties zullen gaan worden. Ik ben bang dat het daar ook op uitloopt, de weerzin tegen niet-blanken zit daarvoor veel te diep.

6 Reacties
BingoGrubb
BingoGrubb8 jul. 2016 - 10:13

u net als vele anderen is zich er niet van bewust dat er in de us 2 keer zo veel blanken worden gedood door politie dan zwarte mensen. http://www.dailywire.com/news/7264/5-statistics-you-need-know-about-cops-killing-aaron-bandler

Peter van Doorn
Peter van Doorn8 jul. 2016 - 10:23

Dat is nogal eenzijdig belicht. De weerzin van niet-blanken tegen blanken is zeker net zo groot. Het is de wederzijdse weerzin die de huidige spiraal veroorzaakt.

Moeder Pietje
Moeder Pietje8 jul. 2016 - 10:33

Elke agent is een moordenaar en of schuldig aan "liquidaties"?

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 11:47

Moedertje Pietje Ken je de Rolling Stones? Just as every cop is a criminal And all the sinners saints As heads is tails Just call me Lucifer 'Cause I'm in need of some restraint (Who who, who who)

ratio2
ratio28 jul. 2016 - 12:10

@BingoGrubb En u negeert het feit dat er 4 a 5 keer zoveel blanken zijn als zwarte mensen, en dat er dus nog steeds buitenproportioneel veel zwarten worden doodgeschoten. Verder kan ik niet zoveel met die statistieken. Te weinig informatie. Hoeveel onschuldige zwarten worden doodgeschoten ten opzichte van onschuldige blanken? Weten we niet precies. (Waarbij ik onschuldig ruim uitleg, iemand die een kapot achterlicht heeft is onschuldig als je het hebt over doodgeschoten worden, iemand die 5 gram wiet in de auto heeft is nog steeds onschuldig als je het hebt over doodgeschoten worden, 5 gram wiet zou hoogstens een boete moeten betekenen, niet een doodvonnis).

OlavM
OlavM8 jul. 2016 - 18:07

@ BingoGrubb: En net al vele anderen ben jij je er kennelijk niet van bewust dat dat helemaal niets zegt, omdat zwarten slechts 13 % van de bevolking van de VS uitmaken.Relatief gezien worden veruit de meeste zwarten en “natives” door de politie doodgeschoten. Zie: http://www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2015/jun/01/the-counted-police-killings-us-database#

Nagus
Nagus8 jul. 2016 - 9:27

Bij ongeveer alle incidenten waarbij zwarte mannen omkomen door politiegeweld is er sprake van wapenbezit van de overledene. De twee laatste gevallen ook weer. Een wapen op zak zou in combinatie met een grote mond en lage opleiding voor een deel de escalatie kunnen verklaren.Het betreft namelijk vrijwel alleen mannen, over vrouwen hoor je dit niet. Ik vraag me af of er niet meer een correlatie bestaat tussen wapenbezit en dood door politiegeweld dan door racisme. In mijn ogen zou de wapenwet in Amerika dan ook grondig moeten worden hervormd.

10 Reacties
janwijn
janwijn8 jul. 2016 - 10:30

Vertel eens: welke VS burger heeft geen vuurwapen. Zij rechtvaardigen die idioterie dat ze zich daarmee altijd moeten kunnen verdedigen. Nu zie dat gebeurd: de zwarte burger verdedigt zich voor de schietgrage politie. De VS is een groot gekkenhuis.

BobbiBrown
BobbiBrown8 jul. 2016 - 10:47

Donkere mannen en vrouwen worden vrijwel dagelijks dood geschoten door andere donkere mannen of vrouwen. Het is alleen interessant wanneer dit gebeurt door een politieagent (blank of Aziatisch) , dan is het wereld nieuws.

trotsopnederland
trotsopnederland8 jul. 2016 - 12:04

We kunnen door middel van slachtoffer tellen de zin van het mogen dragen van een wapen wel aantonen. Schieten met 4 daders op gewapende mensen: 5 dode agenten. Schieten door 1 dader op ongewapende mensen in een club: 49 doden. Schieten door 6 moslims op ongewapende mensen in Parijs: 140 doden. Laten we ons aub zsm hier ook gaan bewapenen.

ratio2
ratio28 jul. 2016 - 12:15

@BobbiBrown Nee, het is met name interessant wanneer er video is van de schietpartij, en de dader dus bekend is, maar als het dan een politie-agent is hij in vrijwel alle gevallen vrijuit gaat. Een zwarte die een zwarte neerschiet, en er is een video van de schietpartij en de identiteit van de dader is bekend, die komt er niet mee weg. Misdaad is onvermijdelijk. Moord is helaas ook onvermijdelijk. Dat er mensen mee wegkomen is ook onvermijdelijk. Maar als de dader bekend is, hij niet is weggevlucht/ontkomen, en hij toch niet gestraft wordt, dat is vermijdbaar. En daar is terechte woede over als het toch elke keer weer gebeurt.

johanversomeren
johanversomeren8 jul. 2016 - 12:36

Vertel eens: welke VS burger heeft geen vuurwapen. 50-60% heeft geen wapen in zijn bezit.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 12:48

Beste trotsopnederland, in de USA zijn er 20 maal zoveel doden door vuurwapen geweld dan in Nederland. Alle landen met hoge aantallen vuurwapendoden hebben een vrij liberale wetgeving wat wapens betreft. In de USA worden 10 mensen per 100.000 inwoners doodgeschoten, in Nederland is dat 0,58 In de USA zijn er naar schatting 300 miljoen wapens onder de mensen, dat is ongeveer 1 per inwoner, baby's meegerekend. In Nederland is het 0,04 per inwoner. Er is dus een duidelijk verband tussen hoeveelheden wapens en doden door vuurwapengebruik. Wat hoopt u te kunnen verwachten van een liberale wapenwetgeving in Nederland? Dat het aantal doden in Nederland ook fors toeneemt? Ik vind dat een nogal vreemde wens, en ik verwacht niet dat u dat hoopt. Dus ik beschouw u berichtje als een poging tot trollen.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen28 jul. 2016 - 13:11

@ trotsopnederland - ik hoop dat je de volkomen idioterie van je 'rekenwerk' nog tijdig in zult zien. Ik ben altijd bereid om op normale vergissingen en verkeerde schattingen te reageren, en te corrigeren. Maar dit is er zó adembenemend naast... dat ik je tot nader order tot het trollendom reken.

dominic24
dominic248 jul. 2016 - 14:28

Jolly jumper,je moet Amerika niet met nederland vergelijken maar met Europa! In Amerika komen jaarlijks 20.000 mensen om bij geweldsdelicten,in Europa halen we dat ook met gemak!In de EU komen denk ik nog meer mensen om. Ook als mensen beweren dat Amerika veel getto,s hefft,lach ik me rot,in Europa heb je veel grotere getto,s. Ben je weleens in de achterbuurten van belfast geweest of heb je de buitenwijken van boekarest wel eens gezien! Als een harde hip hop gansta rapper 1 weekend in de getto,s van roemenie zou moeten doorbrengen dan zou die gillend naar zijn black moma terugrennen in de USA. Amerikaanse getto,s zijn niets vergeleken met de echte getto,s van Europa!

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 16:48

> Jolly jumper,je moet Amerika niet met nederland vergelijken maar met Europa! Beste dominic24, Begrijp ik hieruit dat je voor Europese wapenwetgeving bent, omdat je de cijfers voor heel Europa relevant noemt voor Nederland? Dat vind ik wel verwarrend omdat je je in andere berichten heel erg pro Brexit en anti-Europa hebt uitgelaten. Maar goed, laten we nu dan maar stellen dat Europa erg belangrijk is volgens jou om onze Nederlandse wetgeving op af te stemmen. > In Amerika komen jaarlijks 20.000 mensen om bij geweldsdelicten,in Europa halen we dat ook met gemak! Ook hier geef je weer aan dat je het Europese cijfer erg belangrijk vindt. Wat ik me dan afvraag, klopt het? Overigens heeft Europa bijna 2 maal zoveel inwoners als de USA. Kijkt eens op dit plaatje: https://i2.wp.com/www.scientias.nl/wp-content/uploads/2014/10/moorden-per-jaar.jpg?w=854&ssl=1 In de USA 5-10 moorden per 100.000 inwoners, In Europa in de meeste landen minder dan 1, en in Frankrijk, 1-2 per 100.000 inwoners. Dus in de USA is de kans om aan moord te overlijden 5 tot 10 maal groter dan in Europa, maar in sommige landen, zoals Nederland, zelfs 20 maal zo groot. Maar het komt neer op inderdaad 20.000 per jaar voor de USA en in Europa 5000 per jaar. Je moet je documentatie dan toch nog maar eens goed nalezen. Succes.

mulligan
mulligan10 jul. 2016 - 11:30

"Laten we ons aub zsm hier ook gaan bewapenen. Trots, u vindt de slachtoffercijfers wat aan de lage kant?

Voice
Voice8 jul. 2016 - 9:22

Ben benieuwd hoelang het gaar duren voordat Trump diegene is die dit mede mee veroorzaakt heeft. Ben een Bernie aanhanger, maar ben het zo zat, dat zaken toegeschreven worden aan politici, zoals de dood can mevr. Cox o.a werd toegeschreven aan Nigel Farage door zijn retoriek.

7 Reacties
Nagus
Nagus8 jul. 2016 - 9:46

Dat heb ik ook. Het is een illusie dat de democraten wel iets gaan doen aan de wapenwetgeving. Obama heeft niets gedaan en Hillary zal dit ook niet gaan doen. Sterker nog, welke president ook gekozen zal worden, het zal op geen enkel vlak ook maar iets veranderen. Om moedeloos van te worden.

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 11:26

@voice Hitler was ook een politicus, pol pot ook, Blair ook en zo kan ik het hele rijtje wel afgaan.

trotsopnederland
trotsopnederland8 jul. 2016 - 12:05

Ongetwijfeld zullen er in deze thread ook mensen zijn die het de schuld van Wilders vinden.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 13:14

Leg eens uit, trotsopnederland, waarom denkt u dat mensen een link naar Wilders leggen?

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 16:08

> zoals de dood can mevr. Cox o.a werd toegeschreven aan Nigel Farage door zijn retoriek. Farage zei wel dat de Brexit is gewonnen zonder dat er een schot was gelost, hiermee de moord op Jo Cox, enkele dagen daarvoor negerend. Dat vond ik wel erg schaamteloos. Maar dat terzijde.

OlavM
OlavM8 jul. 2016 - 16:31

@ Nagus: [Obama heeft niets gedaan.....] Dat is een ongerechtvaardigde opmerking. President Obama heeft al diverse pogingen gedaan het wapenbezit aan banden te leggen, maar wordt voortdurend dwarsgezeten door de Republikeinse meerderheid in het Congres.

Van der Wal
Van der Wal9 jul. 2016 - 7:31

Waarom? De VS is een democratie, en als de mensen daar het hebben van een wapen belangrijker vinden dan de extra doden die daardoor vallen is dat helemaal hun eigen probleem.

broudsov
broudsov8 jul. 2016 - 9:17

We weten niet wat precies is gebeurd. Maar als ik zou moeten gokken op grond van de informatie die we nu hebben: terroristen die het oplaaiende vuur tussen politie en anti-racisme activisten nog wat verder willen doen oplaaien.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 9:14

Voor zover we weten zijn het minimaal 4 personen die met zware aanvalswapens op politie schieten. Dit is een geplande actie. En geplande acties zijn altijd mogelijk, of je wetgeving hebt tegen wapens of niet. Mijn theorie is dat een groep mensen probeert de Amerikaanse maatschappij te destabiliseren, en een burgeroorlog tussen zwarten en blanken te provoceren. De daders kunnen vanuit allerlei profiel komen: - IS zou baat kunnen hebben bij een gedestabiliseerde Amerikaanse maatschappij waarin de politie en leger om raciale redenen minder goed functioneren. - Het kan een wraakactie zijn van kleurlingen, dat is wat prominent Tea Party aanhanger Joe Walsh heel voorbarig al roept. - Het kan een groepje doorgedraaide Tea Party aanhangers zijn, die de Amerikaanse Burgeroorlog willen beëindigen in het voordeel van White Supremacy. We weten het niet. Vast staat dat het een kleine groep mesne is die dit doet, en dat er geen volksbeweging achter zit, op dit moment. Maar het kan wel zijn dat ze hopen om een volksbeweging op gang te krijgen. Mijn complimenten aan de politie van Dallas dat ze erin geslaagd zijn om enkele daders levend te pakken te krijgen. Die mensen gaan ons duidelijk maken wie en wat erachter zit en waarom dit gebeurd is.

2 Reacties
OlavM
OlavM8 jul. 2016 - 16:25

@ Jolly Jumper: [Mijn theorie is dat een groep mensen probeert de Amerikaanse maatschappij te destabiliseren, en een burgeroorlog tussen zwarten en blanken te provoceren.] Dat lijkt me inderdaad heel goed mogelijk.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper9 jul. 2016 - 8:34

Gelukkig leren de feiten ons dat wat ik hier schreef niet klopt

Nick Ros
Nick Ros8 jul. 2016 - 9:12

Met dit soort acties komen wij in de volgende fase. Agenten gaan nog meer kiezen tussen de arrestant en hun gezin ofwel voor lijfsbehoud.

3 Reacties
ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 11:28

@Nick Ross de politie is er in eerste instantie niet voor zichzelf maar voor de burger. de veiligheid van de burger gaat voor die van de individuele politieagent.

Van der Wal
Van der Wal9 jul. 2016 - 7:33

Vergeet dat maar. Geen normale agent gaat zich voor een burger laten doodschieten. Dat doen soldaten niet eens, en de beroeps al helemaal niet.

ikdus2
ikdus29 jul. 2016 - 13:15

@van der wal daar heb je volledig gelijk in. het is een repressiemacht die er puur en alleen voor is om het bezit en macht van de gevestigde orde te waarborgen. ze zijn er per definitie niet voor de burger ook al doen ze voorkomen van wel.

Acid Prune
Acid Prune8 jul. 2016 - 8:59

voordat men juichend over terugkaatsende ballen begint: schieten op mensen is ook fout als het niet door de politie gedaan wordt

4 Reacties
ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 11:36

@Acid prune ik denk niet dat er veel gaat worden gejuicht. het is momenteel nu tijd elkander te bestoken met argumenten voor of argumenten tegen de politie. wat ik wel duidelijk waarneem in zowel de reacties hier als in de VS dat de witte man het in grote lijnen opneemt voor de politie en minderheden zich van hen afkeren. hoe komt het dat de witte man zich wel vertegenwoordigd voelt en minderheden in grote mate niet. waarom zien grote groepen witte mensen de politie als heldeninstutuut en minderheden op hun beurt weer als repressieapparaat. laten we eerst dit soort vragen stellen en hoe we dit weer in balans kunnen krijgen zodat een ieder zich beschermd voelt door de veiligheidsdiensten.

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 11:37

heldeninstituut

Acid Prune
Acid Prune8 jul. 2016 - 16:57

Die witte man van u , is dat een pierrot of is ie overleden verder valt het natuurlijk te verwachten dat een aantal figuren het altijd voor de politie opneemt omdat je nu eenmaal mensen hebt die autoriteiten nooit in twijfel trekken . Ik ben zelf vooral boos dat de politie amper zich hoeft te verantwoorden voor het doden van mensen . Zowel in Nederland als de VS Als justitie daarin te kort schiet dan ontstaat er vanzelf enigengerichtheid met dit soort ellende . Ik ben zelf een blauwogige groninger en ik maak ze erg zorgen over het geweld van de politie . Uw bewering dat dat een rassenkwestie zou zijn vind ik haast kwetsend als ik daadwerkelijk een raciaal zelfbeeld zou hebben . Racisme dient echter rationeel en niet emotioneel bestreden te worden . Anders krijg je inderdaad zwart-wit tegenstellingen waarbij mensen dingen in de schoenen geschoven worden op basis van hun huidskleur .

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 17:04

@jolly jumper dom links hè..doe je niks aan

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 8:57

Tea Party lid roept op tot oorlog tegen Obama en Black Lives Matter movement, maar trekt later die oproep weer in. Rep. Joe Walsh, a one-term Illinois Tea Party darling, responding to news on Thursday that snipers had shot and killed Dallas police officers at a Black Lives Matter protest: Eerste Tweet: 3 Cops killed, 7 wounded. This is now war. Watch out Obama. Watch out Black Lives Matter punks. Real America is coming after you. De volgende tweet, waarin hij schrikt van zijn eigen woorden en het afzwakt: I wasn't calling for violence, against Obama or anyone. Obama's words & BLM's deeds have gotten cops killed. Time for us to defend our cops. http://www.slate.com/blogs/the_slatest/2016/07/08/former_congressman_joe_walsh_this_is_now_war_watch_out_obama.html

2 Reacties
ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 11:39

de ware aard van de neo-nazi's in de politieke vertegenwoordiging van de VS. ze zitten er....

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 13:16

Je hoeft niet alles te zeggen wat op het puntje van je tong ligt, ikdus, mensen zelf dingen laten bedenken is veel krachtiger.

H.Witte
H.Witte8 jul. 2016 - 8:46

Gisteren al onder een ander artikel voor gewaarschuwd. Amerika roept binnenlands het terrorisme op zich af, zoals ze dat ook in het Midden-Oosten deden. Natuurlijk is het gruwelijk, maar een tegenreactie op de recente gebeurtenissen lag in het ver'schiet'. Nailes hieronder merkt terecht op dat er meer zwarte en blanke mensen goed tegenover elkaar staan. De verschijnselen zijn inderdaad uitwassen. Gelukkig maar. Ik vrees echter dat, als de VS hier niet krachtig tegenop treedt, ook het in de VS opkomend populisme, waarin bijna onontkoombaar besloten ligt dat minderheden de schuld krijgen van alles wat er mis gaat, de spanningen tussen blank en zwart verder zullen doen toenemen.

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten8 jul. 2016 - 17:23

''waarin bijna onontkoombaar besloten ligt dat minderheden de schuld krijgen van alles wat er mis gaat, de spanningen tussen blank en zwart verder zullen doen toenemen.'' Ik wil u de mogelijkheid in overweging geven dat het zwart-wit denken van de z.g.n. antiracisten een belangrijke oorzakelijke factor is van verdere polarisatie, met als triest gevolg de slachtpartij in Dallas, waarvan vaststaat dat hij gericht was tegen blanken omdat het blanken waren. In het geval van de moordende agenten staat dit geenszins vast, maar wordt het wel zo geframed.

Bernie2
Bernie28 jul. 2016 - 8:25

Wat een tragedie. Het is nog lang geen gelijkspel, maar een exces als deze dwingt het VS rechtssysteem, met name justitie en het zwoegend blauw op straat, om hand in eigen boezem te steken. Zoveel kleurlingen doodgeschoten, vaak weerloos en zonder reden, doet zwaar racistische politiekorpsen vermoeden. Moordende politieagenten/burgerwachten die te vaak gemakkelijk met hun daden wegkomen. En dat zet veel kwaad bloed, zeer begrijpelijk. Dat in het zwaar racistische zuiden van de VS niet allang de meest felle rellen zijn uitgebroken verbaast me.

1 Reactie
Nagus
Nagus8 jul. 2016 - 9:57

"Het is nog lang geen gelijkspel......". De wereld boft maar met mensen zoals u en Arie Roos.

boerjan35
boerjan358 jul. 2016 - 8:13

Eind 70er jaren was ik voor het eerst in de VS, de hoeveelheid scheldwoorden voor minderheden schokte me toen al. Zelfs vijftiger jaren Nederlands immigranten vond ik racistisch. Waarom VS politiemensen zoveel zwarten doodschieten ontgaat me volledig. Zelfs de domste racist kon toch bedenken dat er teruggeschoten ging worden ?

15 Reacties
rechtdoorzee
rechtdoorzee8 jul. 2016 - 8:44

Het komt op mij over dat u deze actie goedpraat.

Gammana
Gammana8 jul. 2016 - 8:48

Dus omdat sommige agenten racistisch zijn mogen alle agenten verwachten dat er op ze geschoten word. En dat vindt u terecht. Gaat dat ook gelden voor andere groepen in de samenleving? Moslims moeten dan niet gek staan te kijken als onschuldigen dood worden geschoten want er zijn bepaalde islamitische groeperingen die dat uitgelokt hebben. Of geldt die logica alleen voor blanke agenten?

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 8:53

Nou nee. Racisten zijn in de regel namelijk HEEL erg dom. Maar verder heb je gelijk. Dit was gewoon een kwestie van tijd. Zeker in een land waar iedereen die tegen vrij wapenbezit is als een smerige communist met als het even kan afwijkende seksuele voorkeuren wordt weggezet.

truusbeek2
truusbeek28 jul. 2016 - 9:00

Vertel dat aan de collega's van de ca 50 agenten die door geweervuur vorig jaar werden gedood. Trouwens praat u de daad hier tussen de regels nu goed?

trotsopnederland
trotsopnederland8 jul. 2016 - 9:18

Er vallen 4x zoveel blanke slachtoffers door politie geweld dan zwarte, hoezo veel zwarte dus? Uw verhaal geeft in een 'nutshell' de oorzaak van gisteren weer, leugens van de media die het volk ophitsen.

Buzzer
Buzzer8 jul. 2016 - 9:25

Wat hier gebeurt is, is doelbewuste moord op politieagenten. ik kan hier geen enkel excuus voor bedenken.

boerjan35
boerjan358 jul. 2016 - 9:51

Ik praat niets goed, ik leg uit waarom ik denk dat dit gebeurde. Het vervelende is, dat geef ik toe, dat elke uitleg het begin van een excuus is. Daar kan ik niets aan doen.

Nagus
Nagus8 jul. 2016 - 10:25

In 1999 was ik in New Orleans. In ons hotel aldaar werd ik gewaarschuwd niet linksaf te gaan, maar alleen rechts, omdat de ervaring leerde dat er een grote kans was dat ik het vanwege mijn blanke huid niet zou gaan overleven. Ik was daar toen erg door geschokt, niet wetende dat in Nederland 17 jaar later ook zulke zones zouden bestaan waar je als blanke niet meer veilig over straat kunt en waar je als blanke de wijk wordt uitgepest. Het verschil in benadering is dat er voor zwarte mensen allerlei excuses worden gemaakt voor dit gedrag, terwijl de blanke mens wordt weggezet als enge racist. Laten we nu eindelijk eens iedereen gelijk gaan behandelen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje8 jul. 2016 - 10:40

Trots Op NL Gisteren deelde Nondejuu een link naar een site waar op een ongeveer in absolute aantallen 50/50 cijfer stond. Zowel Minorities(incl zwart) en blank beide ong 500 doden Ik dacht altijd dat er veel meer zwarten in de USA leefden, maar blijkbaar maken ze maar 12,5% uit? In relatieve zin kun je r dan idd van maken dat zwarten relatief meer sterven door ".politiegeweld" Maar jij hebt weer andere cijfers? Bron?

Joe Speedboot
Joe Speedboot8 jul. 2016 - 10:56

'Er vallen 4x zoveel blanke slachtoffers door politie geweld dan zwarte' bron???

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 11:41

Moeder Pietje, wat je met je vraag aantoont is dat simpele berichtgeving zelden zinvol is. Mensen lezen een zinnetje en soms zonder context, of ze slaan zelf de context over, en komen dan met een onvolledig of verkeerd begrepen of een verkeerd interpreteerbaar getal. Als je wilt beoordelen hoeveel kleurlingen er door politiegeweld om het leven komen, ten opzichte van blanken, dan kun je dat op veel verschillende manieren bekijken, en volkomen verschillende cijfers geven, die allemaal waar zijn. - hoeveel mensen betreft het absoluut? - hoeveel mensen betreft het relatief in context van het deel van de bevolking - hoeveel mensen betreft het relatief in context van het deel van de etniciteit van de aangehouden mensen ten opzichte van de bevolking - hoeveel mensen van een bepaalde etniciteit wordt onterecht aangehouden - hoeveel mensen van een bepaalde etniciteit komt te overlijden na een onterechte aanhouding - hoeveel mensen worden terecht aangehouden maar is hun overlijden tijdens die aanhouding het gevolg van disproportioneel geweld vanuit de politie - ...... - ...... Er zijn heel veel legitieme invalshoeken, en afhankelijk van je standpunt vooraf, zul je bij een bepaalde gebeurtenis een bepaalde invalshoek kiezen die het beste past bij je standpunt vooraf. ------- En dan nog iets, dat speelt ook nog een rol, en dan gaat het niet om onvolledige gegevens, of gegevens met onvoldoende context, maar domweg om foute opname van waarnemingen. Mensen hebben denkbeelden.... Mensen kunnen niet alle waarnemingen analyseren, maar alleen die ze interessant vinden. Mensen laten dus tot hun verstand laten doordringen is afhankelijk van wat hun denkbeelden waren voorafgaand aan de waarneming. Simpel gezegd: Als je in spoken gelooft dan zul je vaker een spook tegenkomen in je leven dan als je er niet in gelooft. Als je in god gelooft zul je veel bewijs vinden dat god bestaat. Kortom, middels zintuiglijke waarneming bevestigen mensen zichzelf. Er zijn heel veel onderzoeken geweest die met frappante voorbeelden dit aantonen. Getuigenverklaringen zijn heel vaak gekleurd door wat mensen voorafgaand waar ze van getuige waren dachten.

trotsopnederland
trotsopnederland8 jul. 2016 - 11:57

De statistieken zijn makkelijk te vinden. Wat feiten dan: - Ongeveer 25% van alle politie doden zijn zwart. - Ongeveer 50% van alle misdaad wordt gepleegd door zwarten. - In 2012 was 38% van de bevolking wit en man en die pleegden 4.582 moorden, tegelijkertijd was 6,6% zwart en die pleegden 5.531 moorden! - Tussen 1980 en 2008 werd 52% val alle moorden gepleegd door zwarten. En dat is dus wat mij mateloos irriteert aan de hypocrisie van Black Lives Matter. Wat er in eigen gelederen gebeurd interesseert ze helemaal niks. Het gaat ze puur om het rellen en het vingertje wijzen naar anderen, met dit soort verschrikkelijke gebeurtenissen van gisteren als gevolg.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 15:56

> Er vallen 4x zoveel blanke slachtoffers door politie geweld dan zwarte Beste trotsopnederland, bedankt dat u uw cijfers uitdiept. Het toont aan wat ik schrijf. U schrijft: > Ongeveer 25% van alle politie doden zijn zwart. Dat betekent dat 75% niet zwart is, dus 3 maal 25% Dat is uw eerste vergissing: Er zijn 3 maal zoveel niet-zwarten, niet 4 maal, zoals u beweert. Uw tweede vergissing is dat u dan stelt dat alles wat niet zwart blank is. Misschien is het u ontgaan dat een deel van de USA van Aziatische en een deel van Latijns-Amerikaanse afkomst. In de USA worden die onder hun eigen noemer gebracht, "asian" en "latino". En niet te vergeten, er zijn heel veel multiraciale mensen in de USA, mensen die dus "halfbloed" zijn. Dat maakt het aantal "blanke" slachtoffers nog minder dan 3 maal, misschien maar twee maal. De helft van wat u noemt. Tja, de rest laat ik maar even zitten.

OlavM
OlavM8 jul. 2016 - 16:10

@ trotsopnederland: Ook jij gaat geheel voorbij aan het feit dat de zwarte bevolking slechts ongeveer 13 % uitmaakt van de gehele bevolking van de VS. Relatief gezien worden veruit de meeste zwarten en "natives" door de politie doodgeschoten. Zie: http://www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2015/jun/01/the-counted-police-killings-us-database#

OlavM
OlavM8 jul. 2016 - 16:14

Dit is een rectie op: trotsopnederland 8 juli 2016 at 11:18

Nailles
Nailles8 jul. 2016 - 7:53

Er zijn er al hier die begrip tonen voor dit geweld zonder dat ze weten wat erachter steekt. Ze weten bovendien niet eens wie de slachtoffers zijn, maar hebben blijkbaar begrip ervoor dat dergelijke moordacties, in geval het een reactie is op (het) dodelijke zwarte slachtoffer(s) van naar zeer grote waarschijnlijkheid racistische agenten, dat nu willekeurige agenten neergeschoten worden zonder aanziens des persoons. Het feit dat het agenten zijn zou al genoeg excuus zijn om het begrijpelijk te maken? Dan is een zwarte huid ook voldoende excuus om vanwege de hoge vertegenwoordiging in criminaliteit, de zwarte gangcultuur in diverse steden, willekeurig zwarte mensen neer te schieten. Ik dacht nu juist dat we dat met z'n allen niet moeten willen, goedpraten, of excuseren. Het een niet houdt in dat je het andere ook niet wilt, excuseert, of goedpraat. Er zijn veel meer zwarte en witte burgers die zo niet tegenover elkaar staan dan er voorkomende gewelddadige racistische minderheden wederzijds zijn. Goede initiatieven, met ook het nemen van zelfverantwoordelijkheid op basis van zelfreflectie van de leefgemeenschappen bestaan en verdienen meer aandacht en steun. Lees dit lange maar sterke artikel over deze problemen en de aanpak: https://www.propublica.org/article/how-the-gun-control-debate-ignores-black-lives?utm_source=et&utm_medium=email&utm_campaign=dailynewsletter&utm_content=&utm_name=

7 Reacties
Peter_K2
Peter_K28 jul. 2016 - 8:23

U heeft altijd goed doordachte commentaren! Hier nog een stuk dat de vinger op de zere plek poogt te leggen: http://www.nytimes.com/2015/10/18/upshot/police-killings-of-blacks-what-the-data-says.html?_r=1

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk8 jul. 2016 - 8:30

hoge vertegenwoordiging in criminaliteit, de zwarte gangcultuur in diverse steden, willekeurig zwarte mensen neer te schieten. Hebt je het hier over afro amerikanen of over zwarten in het algemeen in de VS want er zijn ook vele Htianen, Nigerianen, Jamaicanen en andere caribishe en afrikaanse nationaliteiten die totaal niet in dit plaatje passen. Nigerianen bijvoorbeeld doen het als collectiefe groep zelfs beter dan welke amerikaan ook. En zijn te vinden in wat u benoemd als " zwarte gangcultuur '' wat dat precies mag zijn.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk8 jul. 2016 - 8:32

*Maar voor de rest snap precies wat u bedoeld en ben ik het met u eens

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk8 jul. 2016 - 8:37

@Peter_K Goeie artikel van de New York times. Maar wat we wel kunnen vastellen is dat de relatie met de politie en afro amerikanen ( dus geen immigranten van landen met dominante donkere bevolkingen) al eeuwen slecht is geweest.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jul. 2016 - 9:11

@ Nailles Dat deze moorden gepleegd worden is naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van het politie geweld tegen gekleurde mensen. En juist de mensen die dit racistische aspect ontkennen reiken geradicaliseerde mensen het motief aan voor dit soort schietpartijen. Namelijk het goedpraten van het politiegeweld en het doodschieten van ongewapende mensen. Juist het feit dat er mensen zijn die gekleurde doden als gevolg van politie optreden toeval noemen, maakt dat het geloof in de rechtstaat verdwijnt en mensen eigen rechter gaan spelen. Voor het overige valt mij op dat je nu vooral wijst op onzekerheid en de noodzaak van onderzoek terwijl je dit niet doet wanneer het gekleurde mensen of moslims betreft die een misdaad gepleegd hebben. Of wanneer de politie inderdaad een zwarte burger dood schiet. In dat soort situaties is voor jou de toedracht tot een stuk sneller duidelijk.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 9:15

Mijn inschatting is dat de gebeurtenissen los staan van de gebeurtenissen van afgelopen dagen. Dat is wel een aanleiding, maar geen oorzaak. Dus of de politie veel of weinig mensen doodschiet, of er wapenwetgeving is of niet, dat zijn vraagstukken die, volgens mij, niets met deze gebeurtenissen te maken hebben, en ook los van deze gebeurtenissen besproken moeten worden.

Arie Roos
Arie Roos8 jul. 2016 - 12:58

[Ze weten bovendien niet eens wie de slachtoffers zijn, maar hebben blijkbaar begrip ervoor dat dergelijke moordacties, in geval het een reactie is op (het) dodelijke zwarte slachtoffer(s) van naar zeer grote waarschijnlijkheid racistische agenten, dat nu willekeurige agenten neergeschoten worden zonder aanziens des persoons. Het feit dat het agenten zijn zou al genoeg excuus zijn om het begrijpelijk te maken? ] Nee, een verklaring. Wat is dat toch met rechtse mensen ... ze raken al geirriteerd als je naar verklaringen aan het zoeken bent.

Peter_K2
Peter_K28 jul. 2016 - 7:52

"Tijdens een protest tegen politiegeweld in de Texaanse stad Dallas hebben drie onbekenden vanuit het niets het vuur geopend op politieagenten." Wat een ironie. Als dit iets bewijst is het wel waarom die agenten zo zenuwachtig zijn en zo makkelijk de trekker overhalen. Die mensen willen immers óók graag gezond en wel hun pensioen halen.

4 Reacties
boerjan35
boerjan358 jul. 2016 - 8:14

Alles wijst er op dat het een hinderlaag was.

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 9:10

Kip......Ei.......

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 9:14

hoeveel ONGEWAPENDE witte Euro-Amerikanen mensen worden door de politie gedood in tegenstelling tot Afro-Amerikanen. dat laten die cijfers simpelweg niet zien. dat haal je niet uit de cijfers. laat dat eerst verduidelijkt worden alvorens men statistische conclusies maakt. neem dan ik gelijk de sociaaleconomische cijfers mee in het gehele verhaal. met een deken van transparantie bedekt men de waarheid.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 9:17

Precies, boerjan35, het is een geplande actie, hoe de politie om moet gaan met mensen die zonder achterlicht rijden staat volkomen los van deze gebeurtenissen.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jul. 2016 - 7:52

Als de politie zijn legitimiteit gaat verliezen bij een deel van de bevolking zijn dit soort excessen het gevolg. Het is niet zo dat alle kleurlingen in oorlog zijn met de politie, maar een groot deel vertrouwd de politie niet meer. Een deel van de gekleurde burgers is wel in oorlog met de politie. Er is niet een groep schuldigen aan te wijzen. Maar meerdere. Het zijn natuurlijk de schutters, maar ook de politie zelf, de politie en de voorstanders van de vrije wapen verkoop. Maar de belangrijkste schuldigen vind ik de mensen die beweerde dat er niets aan de hand was, dat er geen sprake was van discriminatie. Deze mensen hebben volgens mij nog het sterkst bijgedragen aan het creëren van een klimaat waarin geweldsescalatie niet kan uitblijven.

12 Reacties
Ben Binnen
Ben Binnen8 jul. 2016 - 8:15

Ik denk dat je geen legitimiteit bedoelt, maar iets in de trant van vertrouwen. Maar dat terzijde. In je opsomming van verantwoordelijken mis ik een paar aspecten. Namelijk dat ongeveer 90% van de dodelijke zwarte slachtoffers wordt gedood door andere zwarte medeburgers, dat de verhouding zwart-naar-wit geweld ettelijke tientallen keren hoger ligt dan andersom, dat afro-amerikaanse subculturen gangstergedrag, met wapens zwaaien, geweld, eenoudergezinnen en een bestaan in de marge als een voorbeeld worden gesteld en dat er talloze getto's zijn waar shootings aan de orde van de dag zijn. Daarmee praat ik politiegeweld niet goed. Absoluut niet. Dat is echter niet, zoals de Black Lives Matter beweging suggereert, een wit tegen zwart fenomeen. Er is extreem veel geweld in de afro-amerikaanse gemeenschap, ook onderling, en dat is één probleem. Anderzijds is de politie erg triggerhappy en dat is een ander probleem. Als je beide wilt oplossen is het contraproductief om als BLM-beweging op beide fronten de helft van het probleem te negeren en alles te baseren op vermeend racisme. Want daarmee bewerkstellig je alleen dat *beide* problemen juist niet worden opgelost. Sterker nog: ze drijven nog verder een wig tussen de blanke en afro-amerikaanse gemeenschap. Als segregatie de bedoeling is, dan lukt dat aardig zo.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jul. 2016 - 8:45

@ Ben Binnen. Ik bedoel wel legitimiteit. Het gaat namelijk veel verder dan wantrouwen, een deel van de gekleurde gemeenschap wijst het geweldsmonopolie van de politie af omdat er geen neutraliteit is maar discriminatie. De rechtvaardigheid van het politie handelen staat nu ter discussie en daarmee de basis onder het functioneren. Het gaat hier toch echt alleen om zwarte burgers die door de politie gedood worden en niet om doden als gevolg van criminele oorlogen waarin misdadigers elkaar doden. Jij doet in jouw reactie exact wat ik omschrijf als de belangrijkste oorzaak achter deze escalatie. Het niet erkennen van het racistische aspect achter het politie geweld is volgens mij een belangrijk motief voor de escalatie. En kan zelfs leiden tot geweld tussen burgers onderling.

EdjePedje
EdjePedje8 jul. 2016 - 8:46

Wanneer het geweld van de politie komt is het per definitie fout begrijp ik, maar wanneer het geweld tegen de politie is gericht dan is dat wel weer logisch te verklaren. Raar. Het argument dat een groot deel de politie niet meer vertrouwd (generaliserend) heeft uw begrip. Het omgekeerde feit dat de politie mensen van kleur minder vertrouwd gezien de misdaadcijfers mag dan weer niet. Ik keur geen van beide redeneringen goed, maar het valt wel op dat het zoeken van nuance (of juist niet), afhangt van de richting waar het geweld vandaan komt.

truusbeek2
truusbeek28 jul. 2016 - 9:07

advies kijk naar prograama van gisteren van Louis Theroux ook deze scene is mede verantwoordelijk voor houding van bepaalde groepen tegen het gezag en verherlijking van crimineel gedrag met alle gevolgen van dien.

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 9:11

Hear!

ikdus2
ikdus28 jul. 2016 - 9:19

waar zijn de sterke Afro-Amerikaanse leiders. moeten ze het echt alleen maar doen met Jesse Jackson. hebben de succesvolle Afro-Amerikanen de minder bedeelden uit eigen minderheidsgroep in de steek gelaten. waar zijn de Malcolm-X, Martin Luther King van deze tijd. er moeten weer charismatische Afro-Amerikaanse leiders opstaan om deze minderheidsgroep te kunnen vertegenwoordigen.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 9:23

Ik denk dat het beiden is, Ben Binnen, Een zwarte community waarin veel geweld voorkomt, zoals dat gebruikelijk is in de achterstandskringen in de USA. In Philadelphia is het meeste geweld van Ierse afkomst, in New Jersey van Italiaanse afkomst, in Los Angeles van Mexicaanse afkomst, en in andere steden van Afro-Amerikaanse afkomst. Ik denk ook dat de politie sneller geneigd is om een zwarte dood te schieten dan een blanke. Ik vergeet nooit dat voorval van de politieagent die aan een kleurling die op een trapje zat om zijn ID vroeg. De kleurling bracht zijn rechterhand naar de binnenzak van zijn colbert-jasje, en de agent schoot hem dood want die schrok van die handbeweging. Zo snel kan het gaan, die kleurling had niets kunnen doen om zijn leven te redden, hij deed wat de politieman hem vroeg, en was onbewapend.

Mark Huysman
Mark Huysman8 jul. 2016 - 10:18

@Ben Binnen [Namelijk dat ongeveer 90% van de dodelijke zwarte slachtoffers wordt gedood door andere zwarte medeburgers] Niet waar. 62% wordt gedood door een zwarte medeburger. Voor blanken geldt dat 56% gedood wordt door een blanke medeburger. http://2kpcwh2r7phz1nq4jj237m22.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/07/NCFS-Table.jpg [dat de verhouding zwart-naar-wit geweld ettelijke tientallen keren hoger ligt dan andersom] Niet waar. 13,7 procent van de blanke slachtoffers wordt gedood door zwarten.10,4% van de zwarte slachtoffers door blanken. Wel is het zo dat het totaal aantal blanke slachtoffers vier keer zo groot is als zwarten maar dat is logisch aangezien er veel meer blanken in de VS zijn dan zwarten: ongeveer 6 keer zoveel. Daarnaast: zoals Daan al schrijft, het gaat niet om blank tegen zwart geweld of omgekeerd. Het gaat om het structurele geweld van politie-agenten tegen zwarten. Zwarten hebben 3 keer meer kans dan blanken om door de politie doodgeschoten te worden. Sinds Ferguson zijn 2614 burgers gedood door de politie.

Ben Binnen
Ben Binnen8 jul. 2016 - 11:34

@ Mark Huysman: In 2014 zijn 2451 afro-americans omgebracht, waarvan 2205 door afro-americans. Dat is precies 90%. https://www.fbi.gov/about-us/cjis/ucr/crime-in-the-u.s/2014/crime-in-the-u.s.-2014/tables/expanded-homicide-data/expanded_homicide_data_table_6_murder_race_and_sex_of_vicitm_by_race_and_sex_of_offender_2014.xls Daarnaast zijn zwarte jongeren tussen de 13 en 30 gewelddadiger dan blanke jongeren. In de leeftijdscategorie 20-24 zijn er 802 moorden door blanken gepleegd. https://www.fbi.gov/about-us/cjis/ucr/crime-in-the-u.s/2014/crime-in-the-u.s.-2014/tables/expanded-homicide-data/expanded_homicide_data_table_3_murder_offenders_by_age_sex_and_race_2014.xls Aangezien die ongeveer 65% van de bevolking uitmaken en zwarte jongeren ongeveer 13% zou je verwachten dat dit onder de zwarte jongeren (13/65)*802 = 160 keer voorkomt. De statistiek laat 1425 moorden zien, dus relatief NEGEN keer zo vaak als onder blanke jongeren in dezelfde leeftijdscategorie. Als je dan als jonge crimineel zoveel vaker het criminele pad kiest, dan kom je automatisch ook vaker met de politie in aanraking, uiteraard met meer dodelijke slachtoffers tot gevolg. Als er relatief drie keer zo vaak dodelijke slachtoffers vallen onder de zwarte bevolking, dan is dat hiermee afdoende verklaard.

Ben Binnen
Ben Binnen8 jul. 2016 - 12:26

@ DaanOuwens: "Het gaat hier toch echt alleen om zwarte burgers die door de politie gedood worden en niet om doden als gevolg van criminele oorlogen waarin misdadigers elkaar doden." Jij doet precies wat ik de Black Lies Matter beweging verwijt: een deel van het verhaal vertellen en daar je conclusies op baseren. De grote lijn is dat er erg veel geweld is in de VS, waaronder veel onder afro-americans onderling. Dat afro-americans veel vaker dader dan slachtoffer zijn laat je weg, waardoor je een beeld creëert waarin de zielige zwarten alleen maar slachtoffer zijn en de boze witte racistische politie (waar mensen van alle kleurtjes en etniciteiten werken) alleen maar dader. Dat soort kwaadaardig simplisme, of noem het populisme, dient te worden bestreden met feiten die het hele verhaal weergeven. Je hebt recht op je eigen mening, maar niet op je eigen feiten.

Arie Roos
Arie Roos8 jul. 2016 - 13:03

[Je hebt recht op je eigen mening, maar niet op je eigen feiten.] Jazeker. Nog zo'n feit: bendes in de Verenigde Staten zijn geen overheidsinstellingen. Ze staan niet onder democratische controle. Ze houden zich, per definitie, niet aan de wet of internationale verdragen. Er is eigenlijk amper controle over ze. Tegen ze protesteren heeft dan ook niet zoveel zin. Een ander feit: de politie in de Verenigde Staten is, grotendeels, wel een overheidsinstelling. Ze staat wel onder democratische controle, en moet zich per definitie aan de wet houden. Het heeft dus wel degelijk zin om tegen wantoestanden binnen de politie te protesteren. Immers, het is iets dat politici zouden kunnen aanpakken. Want dat is waar het hier om gaat: een overheidsinstelling, wiens gedrag voor zeel veel ellende zorgt voor een hele specifieke groep. Dan kan je nog zo schermen met je "feiten", maar dat verandert daar helemaal niets aan.

Van der Wal
Van der Wal9 jul. 2016 - 7:36

@DaanOuwens Je gebruikelijke reactie, het is altijd de schuld van jouw politieke tegenstander. Kijk eerst maar eens naar de geweldscijfers per ethniciteit. Ik verwacht niet dat jij door de feiten van mening veranderd, maar er zijn hier voldoende verstandige mensen die in ieder geval wel naar de feiten kijken.

Sjaak4
Sjaak48 jul. 2016 - 7:37

"het is in Texas toegestaan om met een dergelijk wapen op straat rond te lopen" waarom?

6 Reacties
Tombone
Tombone8 jul. 2016 - 8:19

Hele goede vraag. Omdat het in de wet staat - is het antwoord. Maar het blijft een goede vraag.

BassievonToor
BassievonToor8 jul. 2016 - 8:20

Omdat dat dit in de grondwet staat.

Gammana
Gammana8 jul. 2016 - 8:22

Freedom.

Gringo2
Gringo28 jul. 2016 - 8:23

Omdat een meerderheid in Texas dat wil. Democratie en zo. Hun land, hun regels.

Tom Meijer
Tom Meijer8 jul. 2016 - 9:25

Het is een perversie van vrijheid. Die perversie is nota bene in hun grondwet opgenomen. Volstrekt onbeschaafd.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 9:28

Omdat vooral de republikeinen en vooral de tea-party ieder wet die wapenbezit en aankoop ook maar iets reguleren blokkeren. Iedere keer denken we, nu is het genoeg, een highschool, tientallen doden, wapens via postorder bedrijf verkregen, een 3 jarig kind dat zijn moeder doodschiet, een puber die een kleuterschool uitmoordt, nu weer, een groepje mensen die een burgeroorlog proberen uit te lokken. En iedere keer zijn er republikeinse politici die tegen iedere wapenbeperking stemmen. Zelfs volkomen onschuldige beperkende wetten, zoals, een achtergrond check, worden geblokkeerd. De Tea Party wil vasthouden aan de vrijheid om op elk moment van de dag, zonder een seconde vertraging, een zwaar oorlogswapen te kunnen verkrijgen, en er mee op straat te mogen lopen. Zolang dit niet verandert zullen in de USA veel doden vallen door vuurwapengeweld.

Haastig
Haastig8 jul. 2016 - 7:36

Niet "Sluipschutters executeren agenten.." ?

1 Reactie
Kowalski
Kowalski8 jul. 2016 - 9:27

Inderdaad.

peterh2
peterh28 jul. 2016 - 7:33

Toch is er iets vreemds met deze walgelijke daad: een sluipschutter die zo effectief zoveel slachtoffers maakt is geen boze burger, dat vraagt militaire precisie en uitgebreide training. Dit was geen impulsieve daad, dit was heel nauwkeurig gepland lijkt wel. Eerder terrorisme?

1 Reactie
JanB2
JanB28 jul. 2016 - 9:07

Verkijk je niet. Dit kan inderdaad niet anders dan goed gepland zijn geweest. Maar "good marksmanship" is in de VS een deugd. Veel Amerikanen oefenen dan ook met vuurwapens alsof ze op een missie naar Afghanistan gaan. Dat maakt ze potentie gevaarlijker dan menig IS-terrorist. Ze kunnen immers wat de gemiddelde IS-terrorist niet kan: professioneel omgaan met vuurwapens.

Arie Roos
Arie Roos8 jul. 2016 - 7:10

Tsja, het is niet alsof er al niet decennia lang geprotesteerd wordt tegen institutioneel racisme. Wie kaatst, kan de bal verwachten. Ik moet zeggen, dat ik opvallend weinig empathie voel voor de politie in deze zaak.

14 Reacties
PocoPoco
PocoPoco8 jul. 2016 - 8:23

3 van de agenten zijn "black"....

Gammana
Gammana8 jul. 2016 - 8:23

Dat zegt een hoop over u als mens, deze agenten hebben niemand vermoord en zijn gewoon onschuldige slachtoffers.

Gringo2
Gringo28 jul. 2016 - 8:28

Dat heb ik vaak met criminelen die door de politie worden doodgeschoten. Ook als ze net op dat moment misschien niet veel deden. Vaak hebben ze toch een behoorlijk strafblad. Dus ik voel heel veel empathie voor uw gebrek aan empathie. En voordat u in een kramp schiet, met het bovenstaande maak ik een punt. Als u goed nadenkt, begrijpt u hem misschien.

EdjePedje
EdjePedje8 jul. 2016 - 8:52

"De politie" als in, ze zijn allemaal hetzelfde?

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 9:08

Voelt u dan wel eens empathie?

trotsopnederland
trotsopnederland8 jul. 2016 - 9:19

5 agenten zijn in koele bloede vermoord en u voelt geen empathie. Oef, dat zegt heel veel over u.

Ben Binnen
Ben Binnen8 jul. 2016 - 9:19

Daarin is de premisse besloten dat het bestaan van institutioneel racisme een basis in de werkelijkheid heeft, dat de protesten dus terecht zijn, dat vergelding gelegitimeerd is. De kers op de pudding is dat u empathieloos bent als het aankomt op *willekeurige* politieagenten. Vermeend institutioneel racisme wordt *niet* ondersteund door cijfers en statistieken. De reactie in de vorm van protesten heeft dus ook geen basis in de werkelijkheid. Laat ik er eens een analogie tegenaan gooien. Moslims begaan wereldwijd misdaden tegen onschuldige niet-moslims. Niet allemaal natuurlijk, maar dat onderscheid wens jij ook niet te maken as het aankomt op politieagenten. Dus zou het volstrekt legitiem zijn om willekeurige moslims af te knallen, puur en alleen *omdat* ze moslim zijn. Ze maken immers deel van uit van een groep waarvan leden institutioneel geweld plegen tegen niet-moslims. En ik zou me geen moment zorgen hoeven te maken over of medeleven te tonen naar moslims. Zie je niet hoe ontzettend belachelijk dat is? Niet de vergelijking dus, maar de redenatie? Ofwel je wijst de initiatie van geweld af, of je doet dat niet. Ik ben tégen geweld, dus tegen het geweld tegen politieagenten èn tegen het geweld tegen moslims in mijn analogie. Jij bent net als JanB elders in deze draad vóór geweld. Heel bizar.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 9:30

Ja Arie Roos, daar zak je door de mand, het spijt me.

Pietersen2
Pietersen28 jul. 2016 - 9:31

'Wie kaatst, kan de bal verwachten. Ik moet zeggen, dat ik opvallend weinig empathie voel voor de politie in deze zaak.' Nu diskwalificeer je jezelf Altijd blijven beseffen waar het om gaat

Arie Roos
Arie Roos8 jul. 2016 - 12:00

Even voor de duidelijkheid, er zijn al duizenden slachtoffers gevallen door racistisch politiegeweld. Al decennialang wordt dit probleem aangekaart. Het valt me nog mee dat het niet eerder gebeurd is.

Ittekleur
Ittekleur8 jul. 2016 - 15:27

[Arie Roos – 8 juli 2016 at 14:00 Even voor de duidelijkheid, er zijn al duizenden slachtoffers gevallen door racistisch politiegeweld. Al decennialang wordt dit probleem aangekaart. Het valt me nog mee dat het niet eerder gebeurd is.] Kunt u dan voor de duidelijkheid statistieken met racistisch gemotiveerde doden van de amerikaanse politie tonen. Ik heb ze zelf niet kunnen vinden. U weet dat het om 'duizenden slachtoffers' gaat, en dat heeft u denk ik niet uit de lucht gegrepen. nb: Elke moord, en zeker elke racistische moord is er 1 teveel.

Arie Roos
Arie Roos9 jul. 2016 - 10:59

[Kunt u dan voor de duidelijkheid statistieken met racistisch gemotiveerde doden van de amerikaanse politie tonen. Ik heb ze zelf niet kunnen vinden. U weet dat het om ‘duizenden slachtoffers’ gaat, en dat heeft u denk ik niet uit de lucht gegrepen.] Heb jij onder een steen geleefd de afgelopen decennia ? Dit speelt echt al heel erg lang. Het zal om ongeveer 100 tot 150 man per jaar gaan. Trek dat 40 jaar door en je zit op een paar duizend. Er zijn meer dan genoeg cijfers over te vinden.

mulligan
mulligan10 jul. 2016 - 11:36

Maar, beste trots, u bent er toch juist voorstander van dat we ons allemaal moeten gaan bewapenen? Wie praat er nu over 'empathie' voor slachtoffers als hij eerst iedereen een wapen in de handen drukt? Overigens, waar is uw empathie voor verdronken bootvluchtelingen? Of is zelfs empathie onderhevig aan hypocritische devaluatie?

Ittekleur
Ittekleur10 jul. 2016 - 22:49

[Arie Roos – 9 juli 2016 at 12:59 Heb jij onder een steen geleefd de afgelopen decennia ?] Dat gaat u niets aan. [Het zal om ongeveer 100 tot 150 man per jaar gaan. Trek dat 40 jaar door en je zit op een paar duizend. Er zijn meer dan genoeg cijfers over te vinden.] Ik kan echt geen cijfers over 'racistisch gemotiveerde doden' door de politie vinden. Heeft u echt geen link paraat?

GeachteLezer
GeachteLezer8 jul. 2016 - 6:46

Een van de aanvallers zei iets van "het is einde is nabij". Klinkt dus eerder als een of andere religieuze sekte dan als anti-racistische actie. Camoeflagepakken, AR-15 geweren, ik denk dan aan doorgeslagen doomsday-preppers.

5 Reacties
JanB2
JanB28 jul. 2016 - 6:58

Madness comes in all sorts. Guns too in the US. Vroeg of laat loopt het daar gruwelijk uit de hand.

Common Sense
Common Sense8 jul. 2016 - 7:08

Je klinkt als een hopeloos geval van cognitieve dissonantie.

Johannes Partikulier
Johannes Partikulier8 jul. 2016 - 7:50

Droef, heel droef. Als hier niet fundamenteel ingegrepen wordt, dan escaleert dit tot een all-out rassenstrijd. Wat dat betreft is de opmerking "het einde is nabij" wel van toepassing. Maar GeachteLezer, begrijp ik nou goed dat je dit niet als racisme bestempelt, want het geldt niet als witte politieagenten vermoord worden?

ATM2
ATM28 jul. 2016 - 9:30

Drie van de gedode politieagenten zijn zwart. Dan wordt het toch tenminste vreemd om deze aanslag racistisch te noemen. Terrorisme, uit welke hoek dan ook, is waarschijnlijker. Zeker geen verwarde burgers, want deze operatie heeft een grondige voorbereiding gehad, ga daar maar van uit.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 9:34

Johannes Partikulier, ik denk dat de geachte GeachteLezer zich er niet over uit laat of het racisme is. We weten het gewoon niet.

[verwijderd]
[verwijderd]8 jul. 2016 - 6:25

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
JanB2
JanB28 jul. 2016 - 7:02

Het lijkt er eerder op dat de politie eindelijk het antwoord krijgt dat al lang in de pijplijn zat. En ook al die geschifte wapenlobbyisten krijgen hiermee trouwens een koekje van eigen deeg.

Ben Binnen
Ben Binnen8 jul. 2016 - 8:33

@ JanB: Het is altijd prettig als mensen eerlijk en open zijn over hun mening. Je keurt geweld dus blijkbaar niet af. Punt. Oog om oog tand om tand. De politie, zonder aanzien des persoons, heeft dit gewoon verdiend volgens jou en dus is *elke* politieagent vogelvrij verklaard. Mooie samenleving sta je voor.

Nick Ros
Nick Ros8 jul. 2016 - 9:16

JanB. Wapens kun je gewoon via internet bestellen. Ook buiten de VS.

JanB2
JanB29 jul. 2016 - 4:24

@ Ben Lezen wat er staat is ook niet je sterkste kant. Erop los intepreteren des temeer.

JanB2
JanB29 jul. 2016 - 4:25

@ Nick Ervaring?

peterh2
peterh28 jul. 2016 - 6:11

Iets met wie storm zaait zal storm oogsten...

5 Reacties
BingoGrubb
BingoGrubb8 jul. 2016 - 10:18

dan is het hopen dat de blanke bevolking in amerika er niet achter gaat komen dat er 2 keer zo veel blanken als zwarte mensen om komen bij politie geweld in de us

OlavM
OlavM8 jul. 2016 - 15:44

@ BingoGrubb: Uit gegevens die The Guardian bijhoudt blijkt iets anders: http://www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2015/jun/01/the-counted-police-killings-us-database# Hieruit blijkt dat relatief de minste witten worden gedood door de polite, relatief iets meer hispanics, en relatief veel meer zwarten en "natives". Er rekening mee worden gehouden dat de zwarten slechts ruim 13 % uitmaken van de bevolking van de VS.

OlavM
OlavM8 jul. 2016 - 15:48

Correctie: Er moet rekening mee worden gehouden.....

Bram Emanuel
Bram Emanuel9 jul. 2016 - 0:55

@ OlavM De meeste doden door politiegeweld vallen in slechte, criminele wijken waar de politie begrijpelijkerwijs meer op de hoede is voor vuurwapens. En in die wijken zijn de verhoudingen blank/zwart/hispanic heel anders. Als u de gevallen van neergeschoten agenten en door agenten neergeschoten burgers op een kaart zet is er veel overlap. Toeval? Denk het niet.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper9 jul. 2016 - 8:43

Bram, een politie functionaris die uit zenuwen iemand dood schiet die helemaal niets verkeerd heeft gedaan is mogelijk niet geschikt voor dat beroep. Iedereen kan fouten maken, maar in een dergelijk geval hoort de reactie van de overheid toch te zijn: ontslag, tenzij --- ipv -- geen ontslag, tenzij. De politie heeft een enorme verantwoordelijkheid vanwege het geweldsmonopolie, er strenge eisen worden gesteld aan hun functioneren.

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 6:04

Sodemieter! Een motief mag dan niet bekend zijn maar ligt natuurlijk wel voor de hand. Het verbaasd me overigens dat dit al niet eerder is gebeurd. Deze toestand heeft alles in zich om goed uit de hand te lopen: een land vol wapens, een land vol gekken. Resultaat van een kompleet doorgeslagen "ideologie" rondom vrij wapenbezit en een nog altijd latent aanwezig racisme. In combinatie vormen die twee een levensgevaarlijke cocktail.

9 Reacties
Sfinx2
Sfinx28 jul. 2016 - 6:28

Nou zie je maar waar politiefobie tot kan leiden

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 6:55

Je gebruik van het woord fobie is incorrect. Een fobie is een irrationele angst.

Sjaak4
Sjaak48 jul. 2016 - 7:35

@JanB u moet weten dat meer dan de helft van de VS ontzettend dunbevolkt is. States als Nevada, Arizona, Colorado en de Dakota's. In die staten gaat alles wel goed en je hoort nooit iets van schoet incidenten daar. Je moet dus niet het heel land vergelijken met wat er in de grote steden gebeurd.

truusbeek2
truusbeek28 jul. 2016 - 7:46

Weet u hoeveel agenten (blank, zwart, rood en geel) er jaarlijks in de VS worden doodgeschoten of gewond door schietpartijen? googel eens zou ik zeggen en u begrijpt tevens de in onze ogen zeer overdreven houding van de politie.

Peter_K2
Peter_K28 jul. 2016 - 8:10

"Het verbaasd me overigens dat dit al niet eerder is gebeurd." Het is al eerder gebeurd: http://www.msn.com/en-us/news/us/2-officers-shot-at-protest-outside-ferguson-police-station/ar-AA9FOSX

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 8:46

@ Peter K Klopt. Maar daar zijn alleen agenten gewond geraakt. Misschien ook niet eens zozeer met opzet. Dit was daarentegen een geplande en gerichte actie. Er zouden in totaal 11 agenten zijn neergeschoten. Vijf zijn er overleden. Deze schutters wisten precies wat ze deden. En ze waren goed in wat ze deden.

JanB2
JanB28 jul. 2016 - 8:50

@ truus Google ook even hoeveel zwarten er vorig jaar in de VS door politiekogels zijn omgekomen. Tel daar nog eens het aantal niet-zwarten bij op en je komt op een aantal dat het rechtvaardigt om elke agent die je zomaar aanspreekt preventief onder schot te houden.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper8 jul. 2016 - 11:24

> Het is al eerder gebeurd: Hoewel er veel overeenkomsten zijn, zijn er ook veel verschillen tussen deze zaak en die in Ferguson De overeenkomst is natuurlijk dat in beide gevallen, de scenery een demonstratie tegen politiegeweld tegen kleurlingen is. Het belangrijkste verschil is dat het hier een gerichte actie tegen de politie in het algemeen is met zware aanvalswapens en gepland en goed voorbereid. De verdachte uit Ferguson echter, Jeffrey Williams, gaf aan niet op de politie te hebben gericht, maar in een "argument" met iemand anders was. De twee politie-agenten, die gelukkig niet ernstig gewond waren, ze konden beiden dezelfde dag het ziekenhuis verlaten zouden zijn geraakt door verdwaalde kogels. Jeffrey Williams was 20 jaar oud, en niet politiek actief of geïnteresseerd. Ik denk dat de zaak nog steeds onder de rechter is, want ik kan niet vinden hoe het afgelopen is.

Bram Emanuel
Bram Emanuel9 jul. 2016 - 0:59

"Het is al eerder gebeurd" 2 jaar geleden zijn er in New York 2 agenten vermoord door een black-lives-matter fanaticus. https://en.wikipedia.org/wiki/2014_killings_of_NYPD_officers

Dopper2
Dopper28 jul. 2016 - 6:01

Met als resultaat dat agenten nu nog veel nerveuzer en met de vinger om de trekker iedere zwarte persoon zullen benaderen.

4 Reacties
JanB2
JanB28 jul. 2016 - 6:05

Met als resultaat dat er nog meer agenten neergeknald gaan worden.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 jul. 2016 - 6:16

Of ze denken als godvrezend volkje voortaan "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet"

PocoPoco
PocoPoco8 jul. 2016 - 7:19

Precies, gevaarlijke vicieuze cirkel.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk8 jul. 2016 - 22:01

Dopper@ Deden ze al jaren met de vinger om de trekker op zwarte amerikanen schieten. Eerlijk gezegt gaat dit al eeuwen terug zelf in de jaren van slavernij. Maar hier jouw ik aangezien sommige daar liever niks willen van horen. Nu zijn het politie agenten vroeger waren dat wat je noemt slave patrols in het zuiden van de VS.

Mark Gh
Mark Gh8 jul. 2016 - 6:00

Verschrikkelijk, maar om te zeggen dat je dit niet hebt kunnen zien aankomen? Het treurigste van deze situatie is dat wat deze moordenaars vandaag gedaan hebben precies is waar het recht om wapens te dragen voor bestaat: kunnen opstaan tegen een overheid die niet langer het beste met je voor lijkt te hebben.

8 Reacties
Arie Roos
Arie Roos8 jul. 2016 - 7:12

Ja, inderdaad ... dit is precies het idee achter de Amerikaanse wapenwetgeving. Toch vermoed ik, dat het in de VS anders uitgelegd zal worden.

Sjaak4
Sjaak48 jul. 2016 - 7:41

Het recht om wapens te dragen komt uit het feit dan pioniers zich zelf moesten beschermen tegen indianen en bandieten. Ook was het in die tijd heel normaal dat gebieden voordat ze officieel staten werden eerst zogenaamde territories waren. In deze territories was de wet niet van kracht en hier speelde het wilde westen zich af. Nu wordt de wet vooral gebruikt veelal iets te dikke opgefokte middelbare mannetjes die te laf zijn om zich te melden bij het leger maar wel stoer willen doen met een wapen in hun handen.

Tombone
Tombone8 jul. 2016 - 8:07

in 1787 ja, toen de wet is geschreven. Dat is al lang niet meer van toepassing, maar wordt door de NRA, en u, nog steeds aangehaald als legitieme reden van wapenbezit.

Johannes Partikulier
Johannes Partikulier8 jul. 2016 - 8:23

@Sjaak, nee, dat recht is direct afgeleid van de gedachte dat je je altijd moet kunnen verdedigen tegen een overheid die zich tegen jou keert. Onderdeel van de Second Amendment. Dat schiettuig in afgelegen streken verder handig kan zijn voor verdediging tegen natuurlijke vijanden is bijzaak. Een voorbeeld hiervan is de Bundy Ranch standoff (zoek op Youtube), waarbij de overheid onrechtmatig land toeëigende en belasting wilde heffen, waarna de burgers gewapend in opstand zijn gekomen om hun eigendommen te beschermen. Voor Nederlandse begrippen volslagen krankjorum, maar dat is hoe het daar werkt.

Frans Akkermans
Frans Akkermans8 jul. 2016 - 9:47

@Johannes Particulier "Een voorbeeld hiervan is de Bundy Ranch standoff (zoek op Youtube), waarbij de overheid onrechtmatig land toeëigende en belasting wilde heffen, waarna de burgers gewapend in opstand zijn gekomen om hun eigendommen te beschermen." Een slecht voorbeeld. U bent niet goed geïnformeerd en u neemt het op voor een zogenaamde vrije jongen en iemand die vindt dat zwarten beter af zijn als slaaf.

Mark Gh
Mark Gh8 jul. 2016 - 11:47

Tombone: ik steun de wapenwetgeving in de VS allerminst, ik geef slechts aan dat deze wetgeving bestaat opdat burgers zich kunnen beschermen tegen de overheid. Wat mij betreft worden zeer strikte gun control wetten gisteren nog ingevoerd...

Arie Roos
Arie Roos8 jul. 2016 - 12:02

Bundy Ranch is een slecht voorbeeld, maar op zich klopt het wel. Het idee achter die wapenwetgeving, oorspronkelijk, was dat burgers zich tegen een eventuele oppressieve overheid zouden kunnen verweren. In feite is dat wat er hier is gebeurd, waarschijnlijk.

zegikniet2
zegikniet28 jul. 2016 - 12:16

@Frans Akkermans [Een slecht voorbeeld. U bent niet goed geïnformeerd en u neemt het op voor een zogenaamde vrije jongen en iemand die vindt dat zwarten beter af zijn als slaaf. ] Bronnen en argumenten graag en zeker in context.