Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Slob in het nauw met de Grondwet en heibel in het kabinet over corona

  •  
11-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kee & Van Jole bespreken deze week aan tafel bij Natasja Gibbs van De Nieuws BV de capriolen van minister van Onderwijs Arie Slob die van de ChristenUnie is. Dat laatste is niet onbelangrijk want hij kwam in de problemen door de praktijk van sommige christelijke en joodse scholen om niet-homoverklaringen te eisen van leerlingen en ouders. Van Jole constateert tevreden dat in de politiek ineens weer grote liefde bleek te bestaan voor Artikel 1 van de Grondwet. “Terwijl Wilders dat artikel eerder nog wilde schrappen en vervangen door een bescherming van joods-christelijke traditie. Dan waren de homo’s nu echt de pisang geweest.”
Kee legt uit dat Slob het wat onhandig gespeeld heeft maar dat er eigenlijk geen sprake was van een omstreden standpunt. Daarom kon hij een dag later ook makkelijk weer van standpunt veranderen. Of het beter weergeven.
De parlementair journalist van onder meer Op1 gaf daarna een inkijk in de conflicten die in het kabinet spelen over de coronacrisis. Zo heeft Rutte kabinetsleden verweten ‘deloyaal’ te zijn, een belediging waar hij zich later voor excuseerde.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Jaco38
Jaco3812 nov. 2020 - 14:29

“FransAkkermans1947: Punt is dat rechters hebben gezegd dat zo’n verklaring mag” Idd maar inzicht van de rechter kan door de tijdgeest wel wijzigen, of dat nu al zover betwijfel ik ook, dacht dat die uitspraak dateert uit 2007? Gaat uiteindeljk om een botsing van grondrechten en hoe de rechter dat weegt (geen onderscheid maken op seksuele geaardheid vs. art 23). Volgens mij kent u het wereldje ook wat van binnenuit als ik mij niet vergis, ik wel en ik contrasteer dat ook in die kringen de opvattingen hierover de laatste jaren fors zijn gewijzigd. Het hele orthodoxe standpunt tav homoseksualiteit was een jaar of 15 terug mainstream, de laatste jaren steeds verder de flank ingedrukt. Zoals de jongeman in M ook aangaf is wetgeving helemaal niet de oplossing, inzichten verschuiven vanzelf.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 nov. 2020 - 19:12

Toch merkwaardig dat hij in de problemen kwam. De NRC van vandaag schrijft: "De reuring over de uitspraken van Slob is ergens opmerkelijk. De identiteitsverklaringen zijn niet nieuw, ze zijn in 1988 en 2007 zelfs bij de rechter aangevochten. Die oordeelde dat ze onder de vrijheid van onderwijs vallen mits scholen ze consequent door alle ouders laten ondertekenen. Ook het gegeven dat homoseksualiteit in orthodoxe kring (circa 0,6 procent van de scholen) wordt afgewezen is bepaald niet nieuw. Maar de tijdsgeest verandert: homo-emancipatie staat van links tot rechts op de politieke agenda. En de vrijheid van het individu wordt steeds belangrijker gevonden, ten koste van die van de groep. Daarmee staat ook de vrijheid van onderwijs steeds meer onder druk. Het ruim honderd jaar oude artikel is bedoeld om de minderheid te beschermen tegen het juk van de meerderheid, maar de maatschappelijke steun voor religieuze minderheidsstandpunten slinkt. De VVD en PvdA willen grondwetsartikel 23 aanpassen."

4 Reacties
Jaco38
Jaco3811 nov. 2020 - 21:50

Idd. Juridisch / inhoudelijk heeft Slob niets geks gezegd. Hij had het wel beter moeten uitleggen maar de extreem heftige reactie verdiend hij niet, laat staan de suggestie dat de uitspraak van Slob discriminatie zou zijn. Als er discriminatie is dan ligt dit bij de scholen die binnen de kaders van art 23 GW (wat wij daar ook van vinden) zo’n verklaring eisen. Niet de minister die droog verwoord verwoord wat de status quo is. Duidelijk is dat art 23 GW aan modernisering toe is, maatschappelijke opvattingen veranderen. Ik vond het interview met een jongeman bij M gisteren die op zo’n school gezeten heeft indrukwekkend.

Norsemen
Norsemen11 nov. 2020 - 22:26

Mensen laten geloven dat de vrijheid van wat dan ook onder druk staat door homo’s als net zo normaal te zien als hetero’s is niet alleen van de zotte, maar ronduit schandalig.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 nov. 2020 - 10:51

Mensen krijgen ook steeds meer door dat religie verdeeldheid zaaiende irrationele achterlijkheid zonder enig praktisch nut is, en beginnen zich steeds meer af te vragen of men wel het recht heeft om daar normale mensen mee lastig te vallen. Maar vooral zo doorgaan, hoe meer de godsmensjes in het kader van vrijheid van godsdienst over alles en iedereen blijven heen blijven schijten, hoe sneller het afgelopen is met die volkomen achterhaalde vrijheid van godsdienst. En hoe wordt de vrijheid van het individu trouwens boven die van de groep gesteld? Het is niet alsof homokindertjes elkaar tijden Frans en Wiskunde in de reet lopen te neuken of zo. Sterker nog, het mooie van homoseksualiteit is dat vrijwel niemand er last van heeft. Het probleem is dus niet de individuele homo, het probleem is de ziekelijke en opdringerige bemoeizucht van gelovigen. Gelovigen moeten maar eens leren dat hun religie hun eigen probleem is, en dat het niet gepast is anderen lasstig te vallen het je kleingeestigheid en waanideeën

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 nov. 2020 - 12:36

@Jaco38 Punt is dat rechters hebben gezegd dat zo'n verklaring mag. Ik heb die verklaring gelezen. Dat die groepering sex voor het huwelijk en homosexuele relaties zondig vinden kan toch niemand verbazen? En komt er dan wetgeving die gebaseerd wordt op een andere, moderne interpretatie van de bijbel? Als u die verklaring zou lezen gaat het daarom: theologie en daar zou de staat zich toch niet mee moeten bemoeien. Overigens denk ik dat in reformatorische kringen deze aanpak wel besproken word en dat er meer veranderingen plaats vinden dan de goegemeente weet van heeft. Het helpt echt niet om er activisten op af te sturen, integendeel.