Joop

Slim: Ikea laat Duitse moslims bidden op parkeerplaats

  •    •  
25-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ikeamoslims
Social distancing maakt diensten in kerken en moskeeën ingewikkeld. In de buurt van Frankfurt stapten moslims daarom naar de plaatselijke Ikea met het verzoek of ze op parkeerplaats konden bidden. De meubelgigant zag dat wel zitten en dus konden honderden moslims op veilige afstand van elkaar hun gebedskleed neerleggen in de buitenlucht, meldt BBC-journalist Abdirahim Saeed.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Abu Al-Kafiruna
Abu Al-Kafiruna28 mei 2020 - 16:03

Slim? Ze kunnen natuurlijk ook gewoon niet bidden. Dat is nog veel slimmer. Allah bestaat niet, net zo min als Dionysos, Tezcatlipoca, Wodan en andere verzinsels van mensen.

webmaatje
webmaatje26 mei 2020 - 7:16

Zo zag de Ikea- parkeerplaats eruit: https://www.20min.ch/video/ramadan-feier-auf-ikea-parkplatz-637884505063 Een grote parkeerplaats Is een creatiieve oplossing als ruimte het probleem is, zeker in coronatijden.

poeslief
poeslief26 mei 2020 - 6:32

Gebetsteppich Gokhan jetzt nur 23,50 euro. Lief van Ikea hoor.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mei 2020 - 19:24

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Mat Von
Mat Von26 mei 2020 - 7:25

Het gaat over beiden. En vernieuwing en vooruitgang wil ik het niet noemen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 mei 2020 - 17:09

Ben atheist dus dit soort onwetenschappelijke uitingen slaan in mijn optiek nergens op. Zou zeggen als je door opvoeding of misleiding een of andere god wilt behagen en en gunsten vragen doe het lekker in besloten kring sta je ook niet voor .... tegenover rationeel denkende mensen.

7 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.225 mei 2020 - 19:35

Waarom zou de keuze om ergens in te geloven niet rationeel kunnen zijn? Uit onderzoek (ja ja) blijkt namelijk dat het gezonder is om wel religieus/spiritueel te zijn. Er zijn meerdere onderzoeken naar gedaan, maar hier één: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671693/ "A large volume of research shows that people who are more religious/spiritual have better mental health and adapt more quickly to health problems compared to those who are less Religious/spiritual"

Zandb
Zandb26 mei 2020 - 6:42

Marcus Wanneer een onderzoek door hormonale schommelingen al bijna onmogelijk is, hoe is zo'n onderzoek met zo'n oneindig aantal factoren dan wel mogelijk en zijn de uitslagen betrouwbaar? Wanneer je daarbij nog een bedenkt dat je zelfs niet weet of het feit dat je gelooft oorzaak of gevolg is...…. Het zou bv zo maar kunnen dat blije, dus minder kritische mensen ontvankelijker voor geloof (vertrouwen?) zijn dan wat realistisch ingestelder kritische mensen. Verder is een keuze om te geloven rationeel, in ieder geval het resultaat van rationaliseren. Maar dat maakt wat je gelooft nog niet niet rationeel.

Marcus A.2
Marcus A.226 mei 2020 - 17:00

@zandb "Wanneer een onderzoek door hormonale schommelingen al bijna onmogelijk is, hoe is zo’n onderzoek met zo’n oneindig aantal factoren dan wel mogelijk en zijn de uitslagen betrouwbaar?" Onderzoek is onderzoek. Als het wetenschappelijk is zijn daar methodes voor die rekening houden met allerlei variabelen. En zoals ik al zei, dit onderzoek staat niet op zichzelf. Daarnaast, is het niet logisch dat religie mensen helpt om zich beter te voelen? Het geeft verklaringen, biedt troost, geeft perspectief, er is een sociale component, het geeft zin en betekenis aan het leven.

Mat Von
Mat Von27 mei 2020 - 6:55

Zo geloof ik niet in klimaatverandering, dat scheelt een hoop gedoe. Zie wat ik hier doe?

Marcus A.2
Marcus A.227 mei 2020 - 10:15

@Mat Von Een religie als bijvoorbeeld het christendom behelst wel wat meer dan een simpele stelling. Ik zie wat je doet, maar die vergelijking is een enorme simplificatie.

Zandb
Zandb27 mei 2020 - 10:52

Marcus Ik vind dat een tikje belachelijk, het volgende te beweren: "Daarnaast, is het niet logisch dat religie mensen helpt om zich beter te voelen? Het geeft verklaringen, biedt troost, geeft perspectief, er is een sociale component, het geeft zin en betekenis aan het leven." 1. Niet alleen religie vermag zoiets (zin en betekenis geven aan, helpen je beter te voelen); dat geldt voor meer overtuigingen. 2. Net als voor overtuigingen geldt, kan religie er ook voor zorgen dat mensen zich juist slechter voelen. M.n. als het gaat om fundamentalistische stromingen. 3. Religie is nu juist onverklaarbaar. Het heet niet voor niets 'geloof'. 4. Religie biedt dan wel troost maar vaak in situaties en op manieren waar verzet beter zou zijn geweest. Niet voor niets zegt Marx dat de godsdienst de opium is van het volk. 5. Religie heeft ook geen enkele meerwaarde als het om een sociale component gaat, als het om soortgelijke groepen gaat. Verder hebt u geen idee waar u het over heeft, als u meent dat de ene keer (wetenschappelijk) onderzoek (bijna) niet mogelijk is en in een nog complexere situatie beweert, dat het om wetenschappelijk onderzoek gaat en het dus wel goed zit.

Marcus A.2
Marcus A.227 mei 2020 - 11:32

@Zandb Dat niet alleen religie mensen zichzelf beter kan laten voelen / zin kan geven / troost kan bieden, enz. neemt natuurlijk niet weg dat religie die rol voor veel mensen wel vervuld. Waarom zou dat een belachelijke bewering zijn? Wat zou jouw verklaring zijn voor het gegeven dat de mensheid, al vanaf vér voor chr. tot op de dag van vandaag religieus is geweest? En religie de inspiratiebron was voor o.a. de Pyramides, de Griekse mythologie, de inca tempels, het werk van Michelangelo, tot aan de kerktoren in Uddel aan toe? Natuurlijk zijn er uit naam van religie ook misdaden begaan, en niet de minste, maar dat neemt niet weg dat religie bij de mensheid hoort. Wat Marx betreft, als religie opium is voor het volk, welke bittere drank was zijn eigen ideologie dan wel niet? Geef mij dan maar opium! "Verder hebt u geen idee waar u het over heeft, als u meent dat de ene keer (wetenschappelijk) onderzoek (bijna) niet mogelijk is en in een nog complexere situatie beweert, dat het om wetenschappelijk onderzoek gaat en het dus wel goed zit. " Ik heb wel enigszins een idee. In ieder geval komt het er op neer dat het medisch onderzoek waarbij vrouwelijke proefpersonen worden gebruikt, waar je op doelt, niet is uitgevoerd omdat er bij het gebruik van vrouwelijke proefpersonen factoren zijn (zoals hormonen) die de "resultaten van het onderzoek kunnen beïnvloeden". Dat staat in dat artikel, en ik begrijp dat wel. Maar het is niet mijn conclusie, het zou mooi zijn als het anders was. Feit: dat is blijkbaar (nog) niet zo, en niet voor niets. De onderzoeken naar het verband tussen gezondheid en religie, zijn uitgevoerde onderzoeken, en gepubliceerd. Dat betekend dat zij op de wetenschappelijke methode zijn uitgevoerd. Aan die methode mag je best twijfelen, maar het is het beste wat we in huis hebben. Blijkbaar ben jij degene die onderzoek / de wetenschap in twijfel trekt, en niet ik. We kunnen, net zoals Trump doet bijvoorbeeld, op individueel niveau wetenschap in twijfel gaan trekken, maar wellicht is het beter om, zoals gebruikelijk is, de uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken in ieder geval als voorlopig waar te beschouwen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9325 mei 2020 - 16:54

Echt social distancing is dit natuurlijk niet. Het is beter dan in de moskee (of kerk zo bleek recent weer), maar je bent nog altijd best dicht bij elkaar.

1 Reactie
Zandb
Zandb26 mei 2020 - 6:43

Rechtdoor NAAR zee Onlangs nog aan het strand geweest?

[verwijderd]
[verwijderd]25 mei 2020 - 16:50

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb26 mei 2020 - 6:48

Mark We kunnen thuis ook 'shoppen', de meeste mensen kunnen thuis ook buiten zitten, of thuis muziek luisteren, televisiekijken, vergaderen, werken...… Je hoeft niet naar het strand, het theater, vaak niet naar het werk, je familie. En nee, ook niet naar de kerk of samen te bidden, hard te lopen, te chillen enz. enz. enz. enz. De boel niet letterlijk nemen? Dat is net zo verkeerd als dat het goed is. Je moet het letterlijk nemen, dat je niet door het rode licht mag rijden, behalve wanneer je dat niet letterlijk moet nemen.

bolito
bolito25 mei 2020 - 15:05

Waarom is het gelegenheid geven tot, en het aanmoedigen van bidden slim ? Volgens Ivan Wolffers (21 mei), kan bidden geen kwaad, maar ik vind het toch een tamelijk verontrustend idee als volwassen mensen een denkbeeldige oppermacht aanroepen en om de één of andere zegen smeken. Om nog maar te zwijgen over de nog veel griezeliger uitingen waardoor “gelovigen/onderworpenen” hun leven, en dat van hun kinderen, laten beheersen. De “Chr.” Kerken raken godzijdank al decennia lang steeds meer klandizie kwijt, steeds meer gelovigen hebben zich bekeerd tot de god van het consumisme en de geheiligde 24 uurs economie. (en de voetbal natuurlijk) Maar toen kwam tot mijn verbijstering een door het opperbevel zelf uitgenodigde golf van broodnodige radertjes tbv het hongerige productie apparaat ! Hijlaas bleek “de verlichting” bij die golf nog een paar honderd jaar achter te lopen, en moeten er nu Ikea parkeerplaatsen beschikbaar gesteld worden om voornoemde golf gelegenheid te geven tot bidden. Werd ik gedwongen om te kiezen tussen de 2 angstaanjagende uitingen van het “superieure” wezen Mens, dan zou ik tóch voor het bidden kiezen. Zegen het parkeerterrein en laten we bidden voor goed weer.

2 Reacties
Zeurmachine
Zeurmachine25 mei 2020 - 20:49

Die dwang tot een keuze is er niet, dus nee zeggen tegen beide is een goede keuze. Bovendien: vaak kunnen dergelijke "uitingen" niet zonder elkaar. Het maakt dan niet uit wie je steunt. Ook nu rammen steeds extremere meningen graag tegen elkaar in, ze lijken steeds meer op elkaar. Aan de planeet met alles wat goed en mooi is hebben ze bitter weinig boodschap. Eigenlijk heel typerend, een geloof dat alles wil beheersen op een terrein van een van de multinationals die hun wereldplannen ook niet wensen te beheersen.

Zandb
Zandb26 mei 2020 - 7:03

Sisyphus Dan zullen we het er toch eerst over eens moeten zijn, wat we precies onder bidden verstaan. En dat is nog niet zo makkelijk, ben ik bang. En ik meen dat "gelegenheid geven tot" niet dwingend impliceert dat je "aanmoedigt". Er bestaan natuurlijk "griezelige vormen" van opvoeden. Maar niet iedereen die gelooft, verknalt zijn kinderen. Net zo min als iedereen die alcohol of drugs gebruikt of een kampverleden heeft, of in de gevangenis zit, automatisch zijn kinderen zal verknallen. Was het maar zo simpel.

Jorah
Jorah25 mei 2020 - 15:01

Of je oefent je geloof gewoon tijdelijk thuis uit zonder opzichtig aandacht te trekken.

6 Reacties
Jorah
Jorah25 mei 2020 - 19:23

Waarom zou het mij steken? Ik heb niets tegen moslims en niets met extremisme. Matthëus 6:5-6 "En wanneer jullie bidden, doe dan niet als de huichelaars die graag in de synagoge en op elke straathoek staan te bidden, zodat iedereen hen ziet. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als jullie bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen."

Thuiszitter
Thuiszitter25 mei 2020 - 20:31

Joran - +1

Thuiszitter
Thuiszitter25 mei 2020 - 20:32

Joran is jorah

Zandb
Zandb26 mei 2020 - 7:12

Jorah Ach, hoe schattig, dat volwassen mensen zoiets serieus nemen: "En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.” "Jantje zag eens pruimen hangen..." is er niets bij.

Jorah
Jorah26 mei 2020 - 8:52

Wat tekenend dat je zo neerbuigend over het geloof van mensen denkt te moeten praten om jezelf te verhogen Zandb.

Zandb
Zandb26 mei 2020 - 15:20

Jorah Ik vind het belachelijk wanneer volwassen mensen menen dat je zo'n kinderlijk kinderachtige verbeelding van een menselijke god serieus moet nemen. Over neerbuigend gesproken. Kan, wat je dan een waardevolle boodschap wilt noemen, nu niet zo gebracht worden dat volwassen mensen ook als volwassenen aangesproken worden? Als mensen menen dat ze god op zo'n manier mogen verwoorden, dan ziet het er niet best uit voor god. En het maakt mij niet uit, welk waardeoordeel u mij in de schoenen schuift. Ik weet wel beter.