© cc-foto: rey perezoso https://flic.kr/p/X3hLaf
De heer Sleijpen vergeet als econoom één 'detail': volkscultuur. Een ieder die stelt dat we de economieën naar elkaar toe moeten laten groeien, moet eens 'ter leering ende (zeker niet) vermaeck' gaan proberen te werken in de zuidelijke landen, zoals ik heb gedaan. Sinds die tijd weet ik dat naar elkaar toegroeien onmogelijk is, gegeven de corruptie, het gebrek aan werkmentaliteit, de 'nee, want..' cultuur, het zich nooit houden aan afspraken, de miljoenen (!)ambtenaren die elk initiatief smoren in bureaucratie etc., etc. Heb je geen tijd om het zelf te ervaren, lees dan het e-book '(S)pain of Europe', werkelijk geinig geschreven maar oh zo pijnlijk voor de EU-plannen en de euro.
Dus als ik het goed begrijp liggen de lonen in Italie nu hoger dan in Nederland en is de belastingdruk in Nederland hoger dan in Italie. Waarom hebben wij de Italianen dan uit de brand moeten helpen? Laten ze eerst eens beginnen met het innen van belastingen daar.
"Zo zou Nederland de lonen structureel moeten verhogen om te voorkomen dat Italië de lonen moet korten." Is dit weer Famke Louise? "als deze crisis voorbij is moeten we gaan werken aan vermindering van schulden" De schulden ontstaan doordat de huizenprijzen zo hoog zijn. En de huizenprijzen zijn zo hoog doordat (a) er te weinig huizen worden gebouwd (voornamelijk door regerinigsbeleid) en (b) de EU de rente zó laag houdt dat mensen en bedrijven hun geld in huizen stoppen (meer vraag leidt tot hogere prijzen). En de rente kan niet omhoog omdat dan de PIGS masaal failliet gaan.... Ben benieuwd hoe je de Bulgaarse of zelfs de Italiaanse economie ooit richting dat van het Nederlandse krijgt. Dat zegt hij er dan weer niet bij. Veel roepen, geen oplossingen.
Beste Paul, Door het vestigingsbeleid zo op elkaar af te gaan stellen dat bedrijven die laaggeschoolde arbeiders nodig hebben, zich niet in het land met de hoogstopgeleide bevolking gaat lopen vestigen omdat arbeiders in landen geworven kunnen worden die juist die economische activiteiten nodig hebben om zich tot ons niveau te kunnen doorontwikkelen.
Waar bemoeid de DNB zich mee. Laat dat lekker aan de politiek over
Sorry,.... BemoeiT. Los vd onderwerpen zie ik vaak taal en grammaticafouten. Mss correctieknop aanzetten. Of ken dat net. Haha????
Economieën gelijktrekken. Graag ook de belastingdruk voor de EU bevolking gelijk trekken. Als we deze druk allemaal gelijk trekken aan de Nederlandse druk hebben we meteen revoluties in 3/4 van de EU en bestaat deze niet meer. Ik zie een win/win situatie. Zijn we van een groot deel van de corrupte Eurofiele partijen af en van de EU.
Die revolutie zal wel meevallen, Fredje. Als je bekijkt wat het minst verdienende deel van onze eigen bevolking al voor veren heeft gelaten de afgelopen 40 jaar, dan zal de belastingdruk gelijkstellen ook wel lukken. Maar dan moet je het geleidelijk aan doen (zoals VVD & CO), zodat niemand het door heeft en niet in een klap.
Ik verwacht ook niet hier en misschien wel niet een revolutie in de klassieke zin van het woord, maar als veel andere burgers van de EU, vooral in zuid en oost net zo hard door hun regeringen worden genaaid als wij, zullen zij niet zo genadig zijn.
Zoals al bijna 60 jaar het geval is, is ook nu weer het grote geld beslissend voor de vormgeving van de EU. De democratie bij de EU mag geen naam hebben, de bescherming van wat er nog resteert aan democratie wordt geëlimineerd, de integratie tot een broeder-gemeenschap is een illusie, het grootkapitaal bepaalt het beleid, en de verwevenheid met een militaire organisatie is maximaal.
Dat is dan direct het gevolg van het stemgedrag van de Europese bevolking, Bert. De mensen doen het dus zelf. "Sociaal beleid", dat rekening houdt met mens, dier, natuur en milieu die zich niet kunnen verweren tegen het grootkapitaal, is een vies woord geworden.
@Bert de Vries: en sommige partijen zijn daar erg blij mee, want een democratischer EU vinden zij een afname van de soevereiniteit.
En de netto-netto koppeling?
Beste Martin007, Nou als je voor een positieve loonontwikkeling over de hele linie bent, je eerst zou moeten pleiten voor een exceptionele verhoging van ons minimumloon zodat de slachtoffers van deze crisis die uiteindelijk langdurig in een uitkeringspositie komen te zitten daar ook van gaan profiteren.