Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sleijpen (DNB): ‘Europese economieën sneller naar elkaar toe laten groeien, Nederlandse lonen omhoog’

  •  
22-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
36125525576_12cf118f22_k

© cc-foto: rey perezoso https://flic.kr/p/X3hLaf

Het Europees herstelfonds is een stap naar meer economische gelijkheid tussen de landen in Europa. Dat zegt Olaf Sleijpen, directeur Monetaire Zaken van De Nederlandsche Bank, in de podcast Betrouwbare Bronnen. “Er is nu een betere mix van monetair beleid en budgettair beleid. Monetair beleid kan de structurele problemen in een aantal landen niet oplossen. Het is goed dat daar nu stappen worden gezet.”
Sinds de kredietcrisis werd in Europa vaak geklaagd dat de Europese Centrale Bank met haar beleid in het gat sprong dat de Europese regeringen lieten liggen. Dat die elkaar nu aanspreken op gebreken in hun financieel-economische systemen, juicht Sleijpen toe. Hij is blij dat premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën) na een aanvankelijk afwerende houding uiteindelijk instemden met de komst van het herstelfonds.
Sleijpen vindt net als bankpresident Klaas Knot dat Europa het nationale beleid onderling sterker moet gaan coördineren. Zo zou Nederland de lonen structureel moeten verhogen om te voorkomen dat Italië de lonen moet korten. “Landen als Italië vragen ze te verlagen? Veel succes! Zeker in sectoren waar de productiviteit hoog is kunnen de lonen omhoog.”
Een van de lessen die Nederland volgens Sleijpen nu al uit de coronacrisis kan trekken is dat er sterkere buffers nodig zijn bij bedrijven en gezinnen. “Niet nu, maar als deze crisis voorbij is moeten we gaan werken aan vermindering van schulden.”
Volgens Sleijpen werken de steunpakketten van de overheid. “Uit onze eigen DNB-analyses blijkt onder meer dat hierdoor tot op dit moment weinig faillissementen zijn.”
Sleijpen pleit voor rust op het pensioenfront. “Als wij als Nederlandsche Bank het pensioenakkoord hadden mogen ontwerpen had het er anders uitgezien. Het had beter gekund, maar je moet verder. Het is goed dat het er is.”
Vanuit Europa wordt met belangstelling naar de goed georganiseerde Nederlandse pensioenen gekeken. Sleijpen is niet bang dat anderen ons geld willen afpakken. “Ik zie geen afgunst, wel belangstelling voor de kwaliteit van het systeem en van het toezicht.” Elementen van het Nederlandse stelsel zijn ook elders bruikbaar, zegt hij.
cc-foto: rey perezoso
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

De Boer3
De Boer323 sep. 2020 - 15:11

De heer Sleijpen vergeet als econoom één 'detail': volkscultuur. Een ieder die stelt dat we de economieën naar elkaar toe moeten laten groeien, moet eens 'ter leering ende (zeker niet) vermaeck' gaan proberen te werken in de zuidelijke landen, zoals ik heb gedaan. Sinds die tijd weet ik dat naar elkaar toegroeien onmogelijk is, gegeven de corruptie, het gebrek aan werkmentaliteit, de 'nee, want..' cultuur, het zich nooit houden aan afspraken, de miljoenen (!)ambtenaren die elk initiatief smoren in bureaucratie etc., etc. Heb je geen tijd om het zelf te ervaren, lees dan het e-book '(S)pain of Europe', werkelijk geinig geschreven maar oh zo pijnlijk voor de EU-plannen en de euro.

Snakepit
Snakepit23 sep. 2020 - 10:02

Dus als ik het goed begrijp liggen de lonen in Italie nu hoger dan in Nederland en is de belastingdruk in Nederland hoger dan in Italie. Waarom hebben wij de Italianen dan uit de brand moeten helpen? Laten ze eerst eens beginnen met het innen van belastingen daar.

Paul11
Paul1123 sep. 2020 - 8:27

"Zo zou Nederland de lonen structureel moeten verhogen om te voorkomen dat Italië de lonen moet korten." Is dit weer Famke Louise? "als deze crisis voorbij is moeten we gaan werken aan vermindering van schulden" De schulden ontstaan doordat de huizenprijzen zo hoog zijn. En de huizenprijzen zijn zo hoog doordat (a) er te weinig huizen worden gebouwd (voornamelijk door regerinigsbeleid) en (b) de EU de rente zó laag houdt dat mensen en bedrijven hun geld in huizen stoppen (meer vraag leidt tot hogere prijzen). En de rente kan niet omhoog omdat dan de PIGS masaal failliet gaan.... Ben benieuwd hoe je de Bulgaarse of zelfs de Italiaanse economie ooit richting dat van het Nederlandse krijgt. Dat zegt hij er dan weer niet bij. Veel roepen, geen oplossingen.

1 Reactie
frankie48
frankie4823 sep. 2020 - 15:33

Beste Paul, Door het vestigingsbeleid zo op elkaar af te gaan stellen dat bedrijven die laaggeschoolde arbeiders nodig hebben, zich niet in het land met de hoogstopgeleide bevolking gaat lopen vestigen omdat arbeiders in landen geworven kunnen worden die juist die economische activiteiten nodig hebben om zich tot ons niveau te kunnen doorontwikkelen.

Handige harry
Handige harry23 sep. 2020 - 6:56

Waar bemoeid de DNB zich mee. Laat dat lekker aan de politiek over

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet23 sep. 2020 - 13:16

Sorry,.... BemoeiT. Los vd onderwerpen zie ik vaak taal en grammaticafouten. Mss correctieknop aanzetten. Of ken dat net. Haha????

Fredje3
Fredje323 sep. 2020 - 3:36

Economieën gelijktrekken. Graag ook de belastingdruk voor de EU bevolking gelijk trekken. Als we deze druk allemaal gelijk trekken aan de Nederlandse druk hebben we meteen revoluties in 3/4 van de EU en bestaat deze niet meer. Ik zie een win/win situatie. Zijn we van een groot deel van de corrupte Eurofiele partijen af en van de EU.

2 Reacties
Martin007
Martin00723 sep. 2020 - 8:16

Die revolutie zal wel meevallen, Fredje. Als je bekijkt wat het minst verdienende deel van onze eigen bevolking al voor veren heeft gelaten de afgelopen 40 jaar, dan zal de belastingdruk gelijkstellen ook wel lukken. Maar dan moet je het geleidelijk aan doen (zoals VVD & CO), zodat niemand het door heeft en niet in een klap.

Fredje3
Fredje323 sep. 2020 - 11:48

Ik verwacht ook niet hier en misschien wel niet een revolutie in de klassieke zin van het woord, maar als veel andere burgers van de EU, vooral in zuid en oost net zo hard door hun regeringen worden genaaid als wij, zullen zij niet zo genadig zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries22 sep. 2020 - 21:03

Zoals al bijna 60 jaar het geval is, is ook nu weer het grote geld beslissend voor de vormgeving van de EU. De democratie bij de EU mag geen naam hebben, de bescherming van wat er nog resteert aan democratie wordt geëlimineerd, de integratie tot een broeder-gemeenschap is een illusie, het grootkapitaal bepaalt het beleid, en de verwevenheid met een militaire organisatie is maximaal.

2 Reacties
Martin007
Martin00723 sep. 2020 - 8:18

Dat is dan direct het gevolg van het stemgedrag van de Europese bevolking, Bert. De mensen doen het dus zelf. "Sociaal beleid", dat rekening houdt met mens, dier, natuur en milieu die zich niet kunnen verweren tegen het grootkapitaal, is een vies woord geworden.

rvb2
rvb223 sep. 2020 - 10:37

@Bert de Vries: en sommige partijen zijn daar erg blij mee, want een democratischer EU vinden zij een afname van de soevereiniteit.

frankie48
frankie4822 sep. 2020 - 20:24

En de netto-netto koppeling?

2 Reacties
Martin007
Martin00723 sep. 2020 - 8:16

Die snap ik niet Frankie.

frankie48
frankie4823 sep. 2020 - 15:26

Beste Martin007, Nou als je voor een positieve loonontwikkeling over de hele linie bent, je eerst zou moeten pleiten voor een exceptionele verhoging van ons minimumloon zodat de slachtoffers van deze crisis die uiteindelijk langdurig in een uitkeringspositie komen te zitten daar ook van gaan profiteren.