Lange tijd werd gedacht dat er 81 partijen mee zouden doen aan de komende verkiezingen voor de volksvertegenwoordiging, wat leidde tot veel discussie over het politiek stelsel. Nu blijkt dat er uiteindelijk fors minder partijen echt meedoen. Naast de zittende partijen in de Tweede Kamer doen VoorNederland (VNL, van ex-PVV’ers Bontes en Van Klaveren), Denk (van ex-PvdA’ers Kuzu en Öztürk), Nieuwe Wegen (van ex-PvdA’er Jacques Monasch), Forum voor Democratie (van Thierry Baudet) en de Ondernemers Partij (van ex-PVV’er Hero Brinkman) mee in alle twintig kiesdistricten. Dat zijn zestien partijen.
Daarnaast zijn er een aantal nieuwe partijen die niet in alle districten meedoen. De Piratenpartij en de Vrijzinnige Partij (van ex-50Plusser Norbert Klein) houden bijvoorbeeld alleen het kiesdistrict Bonaire, goed voor zo’n 13.000 kiezers, voor gezien. Drie partijen zijn geschrapt omdat ze de borgsom van 11.250 euro niet betaald hebben: Vrouwenpartij, Respect en Trots op Nederland (waarmee Rita Verdonk volgens de peilingen ooit premier van Nederland had zullen worden). In totaal doen er 28 partijen mee, in 2012 waren dat er 21. De afgelopen 25 jaar lag het gemiddelde aantal op 22. In 1981 namen er ook 28 partijen deel aan de verkiezingen. Er hoeft dan ook geen nieuw stembiljet ontworpen te worden om alle partijen te vermelden, zoals eerder gevreesd werd.
De volgorde op de lijst:
1. VVD 2. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) 3. PVV (Partij voor de Vrijheid) 4. SP (Socialistische Partij) 5. CDA 6. Democraten 66 (D66) 7. ChristenUnie 8. GROENLINKS 9. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) 10. Partij voor de Dieren 11. 50PLUS 12. OndernemersPartij 13. VNL (VoorNederland) 14. DENK 15. NIEUWE WEGEN 16. Forum voor Democratie 17. De Burger Beweging 18. Vrijzinnige Partij 19. GeenPeil 20. Piratenpartij 21. Artikel 1 22. Niet Stemmers 23. Libertarische Partij (LP) 24. Lokaal in de Kamer 25. JEZUS LEEFT 26. StemNL 27. MenS en Spirit/Basisinkomen Partij/V-R 28. Vrije Democratische Partij (VDP)
GroenLinks en de PvdA zijn een lijstverbinding aangegaan, net als ChristenUnie en SGP. Deze partijen kunnen bij de verdeling av de zogeheten restzetels de stemmen aan elkaar overdragen en daardoor meer kans maken op zo’n zetel.