Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts: allergieseizoen nu al begonnen

  •  
05-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
633 keer bekeken
  •  
ANP-325885874

Januari is nog maar net begonnen, maar het hooikoortsseizoen – traditioneel toch een voorjaarsallergie – is van start gegaan. Dat meldt Weeronline. Als gevolg van een zeer milde eind december, gevolgd door een winterse hittegolf, zijn de elzen en hazelaars aan het bloeien. Het enige pluspunt voor de hooikoortslijders is dat de regen voorlopig de meeste pollen uit de lucht haalt.

Omdat het er niet naar uitziet dat het de komende weken opeens winters koud wordt, blijven de bomen bloeien. Weeronline voorspelt:

Deze week is het nog bijzonder zacht met maxima van een graad of 12. Volgende week komen we uit op middagtemperaturen van ongeveer 8 graden en in de meeste nachten is het een graad of 5. Normaal is het in januari ongeveer 6 graden overdag en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt.

Hoewel veel mensen met hooikoorts last hebben van de pollen van de els en hazelaar, zijn nog veel meer mensen allergisch voor de pollen van de berk. Die bloeit normaliter pas vanaf april. Als de warme winter doorzet, zal ook die boom waarschijnlijk eerder voor overlast zorgen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

omaoeverloos
omaoeverloos5 jan. 2023 - 10:32

Voor elzen en hazelaars is januari de normale bloeitijd.

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas5 jan. 2023 - 11:19

Je kunt alles wel goedpraten naar de omstandigheden maar de els bloeit normaal in maart. De hazelaar kan wel al eind december in bloei staan als deze maand zacht is. Het zal uiteindelijk dus wel normaal worden dat deze 2 in januari al in bloei staan, maar dat komt dan toch door het opwarmen van het klimaat.

omaoeverloos
omaoeverloos5 jan. 2023 - 12:19

Zwarte els - Alnus glutinosa : "De katjes met mannelijke bloemetjes kunnen als ze rijpen tot 12 cm lang worden. Ze beginnen te bloeien voordat er blad aan de boom komt. Elzenpollen is matig allergeen en aangezien de Zwarte els als een der eerste boomsoorten al in de winter begint te bloeien een van de hooikoorts veroorzakende boomsoorten." Bron : https://www.floravannederland.nl/planten/zwarte_els Ik praat niets goed, Pindaklaas, er zijn vele tekenen in de natuur die erop wijzen dat zaken veranderen door opwarming. De komst van de zilverreiger bijvoorbeeld. Maar de bloei van els en hazelaar is geen teken van de opwarming maar een normaal verschijnsel voor de tijd van het jaar. Overigens, de hazelaar bloeit bij mij in de Wieringermeer al wel, de els nog niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jan. 2023 - 16:27

Mijn hazelaars staan ook in bloei.

Eric Minnens
Eric Minnens5 jan. 2023 - 8:52

Ik ben geen echte patiënt, maar als in het voorjaar de lucht vol zit met pollen van alleplant en iedreboom, slaat het mij toch vaak ook behoorlijk kriebelkuchend op de keel. Duurt gelukkig meestal maar één of twee dagen. Oké, dit jaar dus een maandje of wat eerder. Als de pollen niet allemaal tegelijk komen, heb ik er waarschijnlijk weinig last van.