Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slecht eten, dat pik je toch niet?

  •  
25-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als eetbaar de maatstaf is dan ligt de lat kennelijk niet erg hoog
Het is goed nieuws dat Albert Heijn uit dozen gaat verkopen. Mits dit betekent dat kostenbesparingen op de kwaliteit van voedingsmiddelen hiermee ten einde komen. Nederlanders zouden uit zelfrespect geen genoegen meer moeten nemen met het huidige disfunctionele voedsel.
Voedingsbodem Per definitie gaan producenten voor maximale winst, waardoor we al opgescheept zitten met een systeem van zo laag mogelijke productiekosten. Het verwachtingspatroon van de Nederlandse klant zet de prijs verder onder druk; wij zijn gewend aan de lage prijzen voor levensmiddelen, zeker vergeleken met de ons omringende landen.
Gelukkig telt voor de gemiddelde Nederlander niet de kwaliteit maar de smaak van producten. Als lekker de graadmeter is, dan voorziet de markt hier van harte in via goedkope, inferieure vulmiddelen, conserveringsmiddelen en de nodige geur-, kleur- en smaakstoffen.
Oliedom Exemplarisch en veelzeggend is het gebruik van de term eetbare olie in de voedselindustrie. Als eetbaar de maatstaf is dan ligt de lat kennelijk niet erg hoog. Palmolie is de goedkoopste eetbare olievariant en zit verwerkt in 60% van onze lang houdbare, inhoudsarme voedingsmiddelen. Kwaliteitsvolle olie bevat namelijk veel voedingsstoffen. Deze stoffen zijn niet meer te vinden in de warm geperste, geraffineerde, ontkleurde, ontgeurde en ontslijmde palmolie.
Goedkoop en kwaliteit staan op gespannen voet. Hoe kan het dat de hedendaagse burger uitermate mondig is, maar kritiekloos ten opzichte van de samenstelling van zijn voedsel? Dit is zorgwekkend nu wetenschappelijk onderzoek in toenemende mate de relatie tussen voedsel en welbevinden aantoont. De onkunde van de gemiddelde consument staat haaks op deze kennisrevolutie.
Voedsel is ons fundament en heeft meerdere – voor velen nog onderbelichte – functies. Door te genieten van producten met enkel kwaliteitsvolle ingrediënten die zo vers mogelijk zijn, ben je bijvoorbeeld ook bezig met onderhoud van je lichaam en preventie van ziekten. Er is een mentaliteitsinnovatie bij de Nederlanders nodig om te komen tot dergelijk functioneel eten. De veranderende keuzeafwegingen van de consument die hieruit voortvloeien, hebben direct effect op voedselproducenten.
AH-ervaring Voeding is een van de weinige zaken is waar je echt controle en invloed over kan hebben als mens. Het biedt een simpele mogelijkheid jezelf naar een hoger plan te tillen. Eerbied voor jezelf zou suboptimale voeding dan ook uit moeten sluiten. Ik gun iedereen zo’n AH-ervaring.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

QuosEgo
QuosEgo25 okt. 2012 - 11:48

Gezien het huidige beleid van Albert Heijn, lijkt mij deze nieuwe strategie, het 'uit de dozen verkopen' eerder een cosmetisch kostenbesparend iets. De prijzen bij de AH liegen er niet om, en de kwaliteit is voornamelijk afhankelijk van de keuze van leverancier. Tevens begrijp ik deze opmerking niet: "Het verwachtingspatroon van de Nederlandse klant zet de prijs verder onder druk; wij zijn gewend aan de lage prijzen voor levensmiddelen, zeker vergeleken met de ons omringende landen." Is dit weer de zoveelste oproep om de prijzen maar weer te verhogen? Net zoals bij drinkwater, elektriciteit en gas?

Rootman
Rootman25 okt. 2012 - 11:48

Kwaliteit en goedkoop kan WEL goed samengaan: gewoon veel minder voorbereide spullen kopen: dus minder kant en klaarmaaltijden, slavinken, sauzen etc. Gewoon verse, herkenbare producten, zelf bereiden. Met een beetje planning kun je dan zelfbereide maaltijden invriezen, dan duurt het ook niet zo lang om te maken. Ik kweek mijn eigen groenten maar anderzijds vind ik pizza's weer heel erg lekker

rbakels
rbakels25 okt. 2012 - 11:48

Het vreten wat je in restaurants krijgt valt wel eens tegen - zeker met de exorbitante Hollandse prijzen, maar op de spullen die ik in de supermarkt koop heb ik niets aan te merken. Of ben ik te weinig kritisch? Met mijn eenpersoonshuishouden wil ik ook snel klaar zijn in de keuken - dan kan ik mij snel weer aan mijn JOOP.NL verslaving zetten!

1 Reactie
seniorg
seniorg25 okt. 2012 - 11:48

Ga dan eens naar een restaurant waar je eten krijgt, in plaats van vreten. is mij goed bevallen.