Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Slapende reus van klimaatveranderend methaangas gewekt bij Siberië

  •  
27-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
20360048536_dae66446a2_k
Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat grote hoeveelheden methaanijs in de Noordelijke IJszee langzaam smelten, waardoor langs de Oost-Siberische kust grote hoeveelheden van het broeikasgas vrijkomen. In de Laptevzee bij Rusland werden tot wel 350 meter diep grote hoeveelheden methaan waargenomen. De vondst is reden voor bezorgdheid bij de onderzoekers. Het vrijkomende gas kan de klimaatverandering drastisch versnellen.
Methaanclathraat, ook wel methaanijs genoemd of ‘de slapende reus van de koolstofcyclus’, bevindt zich in zeer grote hoeveelheden in sedimenten op de bodem van de oceanen. Vermoed wordt dat het vrijkomen van methaan uit de clathraatafzettingen heeft bijgedragen aan eerdere klimaatveranderingen op aarde. Wetenschappers vreesden al langer dat door de opwarming van de Aarde methaangas uit het permafrost kon vrijkomen, wat weer tot een versnelling leidt van diezelfde opwarming.
Methaan is een zeer krachtig broeikasgas, tot wel twintig keer sterker dan bijvoorbeeld koolstofdioxide (CO2). Eerder al werd na Amerikaans onderzoek een destabilisatie van de clathraatafzettingen in de Noordelijke IJszee gezien als een van vier meest ernstige scenario’s die een abrupte klimaatverandering in gang kunnen zetten. Zo ver is het nog niet, zegt de een van de betrokken wetenschappers, de Zweed Örjan Gustafsson. Wel waarschuwt hij dat het smeltproces in gang is gezet en niet vanzelf weer zal stoppen.
Bron: The Guardian / cc-foto: Fiona Paton

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout29 okt. 2020 - 16:35

Arctic news: Three kinds of warming in the Arctic https://arctic-news.blogspot.com/2016/02/three-kinds-of-warming-in-arctic.html

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 okt. 2020 - 18:07

1) http://arctic-news.blogspot.com/2016/01/greenhouse-gas-levels-and-temperatures-keep-rising.html 2) http://arctic-news.blogspot.com/2016/01/arctic-sea-ice-area-at-record-low-for-time-of-year.html 3) http://arctic-news.blogspot.com/p/feedbacks.html Sorry

BlackUhuru
BlackUhuru28 okt. 2020 - 10:09

Ryan, het is gewoon natuurkunde hoor. Bij een bepaalde temperatuur ( ik meen onder 5 graden) en druk vormt methaan afkomstig van organisch sediment methaan ijs. Deze pakketten zijn soms honderden meters dik en zij strekken zich uit over duizenden kilometers langs de flanken van de continenten. Er is veel onderzoek naar mogelijke exploratie gedaan. Wanneer de oceanen opwarmen worden ze instabiel en bij een te grote stijging van de temperatuur kan het in zeer korte tijd vrij komen. Het is een van de meest waarschijnlijke verklaringen voor het grote uitsterven die de Perm-Trias tijdgrens markeert (P-T extinction event). Ook wel ‘the giant belch’ genoemd: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Permian–Triassic_extinction_event

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 11:14

Vreselijk dat te beseffen. Ik houd mijn hart vast. Ik wist helemaal niet dat het ook in ijs voorkwam.

Erikvanwegen
Erikvanwegen28 okt. 2020 - 12:27

Een heldere objectieve bijdrage.... het komt niet vaak voor. Dank u.

Daniel Blank
Daniel Blank28 okt. 2020 - 7:40

Snel die methaan oppompen en in de brand steken.

Ryan2
Ryan228 okt. 2020 - 7:01

Haha Gasvormig H2O is ook een broeikasgas. Laat me niet lachen. Waterdamp bestaat al een tijdje. Laat je niet gek maken. Klimaatveranderingen zijn van alle tijden. En het gebeurt op een tijdschaal, die voor mensen eigenlijk net eens waarneembaar is. Een enkel incident is genoeg, om het hele verhaal een andere kant op te sturen. Als voorbeeld: https://nl.wikipedia.org/wiki/Laki Deze vulkaanuitbarsting had wereldwijd enorme consequenties. Hongersnoden en revoluties. Wat ik zie, is dat nog steeds mensen elkaar zot maken, met verhalen die aan "het einde der tijden" doen denken. Doemdenken dus.

3 Reacties
Tampert
Tampert28 okt. 2020 - 8:18

Voor velen is dit een verdienmodel dus stoppen is geen optie.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 okt. 2020 - 18:01

Het is waar dat waterdamp de grootste bijdrage levert aan het broeikaseffect op aarde. Gemiddeld is het waarschijnlijk verantwoordelijk voor ongeveer 60% van het opwarmingseffect. Waterdamp heeft echter geen invloed op de temperatuur van de aarde, maar wordt in plaats daarvan beheerst door de temperatuur. Dit komt doordat de temperatuur van de omringende atmosfeer de maximale hoeveelheid waterdamp beperkt die de atmosfeer kan bevatten. Als een luchtvolume zijn maximale hoeveelheid waterdamp bevat en de temperatuur wordt verlaagd, zal een deel van de waterdamp condenseren tot vloeibaar water. Dit is de reden waarom wolken zich vormen als warme lucht met waterdamp stijgt en afkoelt op grotere hoogte, waar het water condenseert tot de kleine druppeltjes waaruit wolken bestaan. Werkelijke niet condenseerbare broeikasgassen als CO2, CH4, N2O, en O3 regelen de temperatuur van de aarde omhoog en maken dat waterdamp minder snel condenseert. https://www.acs.org/content/acs/en/climatescience/climatesciencenarratives/its-water-vapor-not-the-co2.html#:~:text=It's%20true%20that%20water%20vapor,instead%20controlled%20by%20the%20temperature.

Pater
Pater28 okt. 2020 - 21:08

@Ryan Zet je oogkleppen af. We hebben het over vrijkomend methaangas, (CH4), als broeikasgas ongeveer 25 (!) keer zo sterk als CO2. En dat komt vrij door dooi als gevolg van de stijgende temperatuur. Dat is een structurele oorzaak, door mensen veroorzaakt. Iets totaal anders dan een vulkaanuitbarsting, die een mist op het hele noordelijke halfrond veroorzaakte waardoor de temperatuur tijdelijk omlaag ging.

Leo van der Schoor
Leo van der Schoor28 okt. 2020 - 4:57

Hebben de onzoekers ook naar Ethaan, propaan en butaan gekeken? en waar moet ik nou op koken (methaan of propaan?)

Joop Schouten
Joop Schouten27 okt. 2020 - 23:23

Temperatuurdaling is NU van groot belang. Wind en zonnenenergie zijn slechts een druppel op de gloeiende plaat. Nucleare energie is veruit de minst dodelijke en de meest voor de hand liggende oplossing heb ik sinds 2 maanden 'eindelijk doorzien'. (James Hansen.) Zet alles in op thorium-centrales. De ontwikkeling schat men (op het huidige tempo) in op 40 jaar. Die tijd hebben we niet meer. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hij-waarschuwde-als-een-van-de-eersten-voor-klimaatverandering-en-nu-omarmt-hij-kernenergie~bf31ff95/ Met een pingpongballetje uranium kun je New-York een jaar lang van energie voorzien. Als het met thorium werkt is het feest.

Dave Velzen
Dave Velzen27 okt. 2020 - 21:07

Mooi. Ik wens de rechtse struisvogels er veel plezier mee. Mijn tijd duurt het wel.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer29 okt. 2020 - 7:52

Heb je kinderen?

ton14024
ton1402427 okt. 2020 - 19:19

Nogmaals, misschien moeten onze energie meer richten op de gevolgen van opwarming dan op het remmen.

1 Reactie
Albero
Albero28 okt. 2020 - 6:52

Ja we zullen wel moeten, maar het blijft jammer dat we de put pas dempen als het kalf verdronken is. En dat alleen maar omdat de rechtse schreeuwlelijks nooit de moeite nemen om naar intelligentie mensen te luisteren

Berend5
Berend527 okt. 2020 - 18:30

Paar decennia terug was er al het verhaal dat als de permafrost zou ontdooien er zoveel methaan zou vrij komen dat het einde verhaal was voor onze maatschappij. We gaan het pas geloven als het te laat is.

Greendutch
Greendutch27 okt. 2020 - 17:28

zeker 10 á 15 jaar geleden heb ik op een duits tv kanaal een wetenschappelijke documentaire gezien waarin werd gezegd dat als de permafrost in Siberië gaat smelten er zoveel methaan vrijkomt dat het klimaat in een versnelling komt en dat we in een nieuwe ijstijd komen. hier wordt gesproken van methaan in zee maar voor de rest komt het verhaal overeen. uiteindelijk beginnen beide met de opwarming die al lang -door de mens gestart- in gang gezet is en gaat alles ineens sneller. ik maak me veel zorgen voor alle dieren die zich moeilijker kunnen verdedigen dan de mens ik ben boos op alle politici en rijken-der-aarde die niet al 50 jaar geleden juiste beslissingen hebben genomen

5 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer27 okt. 2020 - 18:31

"en dat we in een nieuwe ijstijd komen." Nee. Methaan zorgt voor opwarming, het is als CO2 een broeikasgas. Een sterker broeikasgas dan CO2 waarbij de aantekening dat CH4 ook eerder afbreekt. Hoe dan ook, bij meer vrijkomend CH4 gaat de opwarming sneller. Veel methaan-ijs ligt aan de randen van de continenten. Bij zeespiegelstijging heeft dat direct effect op de opgeslagen CH4, dat komt dus eerder vrij. Lekker vooruitzicht.

Hakkepuf
Hakkepuf27 okt. 2020 - 18:41

@Tom Meijer: Wanneer CH4 wordt afgebroken dan ontstaat er CO2 en H2O. En dan zitten we toch weer in de CO2.

Tom Meijer
Tom Meijer27 okt. 2020 - 20:48

@Hakkepuf Ja, dat klopt. Maar de tijd dat het methaan nog niet is afgebroken zorgt het voor meer temperatuurstijging dan het geval was als er vanaf het begin alleen maar CO2 (en H2O) was geweest. Gasvormig H2O is ook een broeikasgas.

webmaatje
webmaatje27 okt. 2020 - 21:25

Een bieuwe ijstijd kan zeker nu de Golfstroom al met meer dan 20% is afgenomen. In de winter zullen we dan de minimumtemperaturen krijgen die nu nog alleen in o.a. Canada en het noorden van de VS voorkomen.

Pater
Pater28 okt. 2020 - 21:14

@Tom, Hakkepuf Stijgt de temperatuur door de komst van extra kooldioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer, dan komt er in korte tijd extra waterdamp vrij. Door de extra broeikaswerking gaat de temperatuur vervolgens nóg wat meer omhoog. Hierdoor kan de atmosfeer meer warmte vasthouden. Kortom: waterdamp zorgt voor een versterkend broeikaseffect.