Joop

Slapeloze nachten? Dat is misschien wel de schuld van je ouders

  •  
12-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6480297645_f71f3bd4f5_z
Wetenschappers hebben voor het eerst genen gevonden die verband hebben met insomnia, of slapeloosheid. In een groot internationaal onderzoek onder leiding van Danielle Posthuma en Eus van Someren van Vrije Universiteit in Amsterdam zijn er belangrijke stappen gezet in het ontdekken van de biologische redenen voor slapeloosheid.
Voor mensen die problemen hebben met slapen en vaak wakker liggen, is er nu eindelijk een lichtje aan het einde van de tunnel. Tot nu toe was de veelvoorkomende kwaal moeilijk te behandelen. Vaak wordt aan mensen die aan insomnia lijden verteld dat het allemaal tussen de oren zit, maar de nieuwe ontdekking bewijst dat dit misschien helemaal niet altijd het geval is. Of ten minste, niet alleen.
Uit wetenschappelijk onderzoek wordt nu duidelijk is dat er een biologisch en zelfs genetische oorzaak kan zijn, kunnen wetenschappers beter onderzoeken hoe hersencellen met elkaar communiceren bij slapeloosheid. Deze doorbraak betekent dat er een hele nieuwe manier is om te zoeken naar behandelmethoden.
Van Someren hoopt dat de wetenschappelijke doorbraak er ook voor zorgt dat er meer erkenning komt voor mensen die last hebben van slapeloosheid. Op dit moment wordt er weinig onderzoek gedaan naar de oorzaken van slapeloosheid, terwijl het een kwaal is die erg vaak voorkomt, en soms ernstige gevolgen kan hebben.
Voorlopig zal deze ontdekking nog weinig veranderen voor mensen die wakker liggen. ‘Nu zijn therapieën nog vooral gericht op het veranderen van gewoontes van mensen. Die behandelingen werken vrij goed. We moeten zien hoe deze ontdekking daar iets aan gaat veranderen’ zegt hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof. Volgens Kerkhof zal het nog wel evne duren voordat er echt gerichte therapie gegeven kan worden aan mensen met insomnia. Deze ontdekking is volgens Kerkhof echter wel een eerste stap.
Foto: CC  Vic

Meer over:

slaap, kijk nou, wetenschap,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

General Kenobi
General Kenobi14 jun. 2017 - 8:35

Die behandelingen werken vrij goed. Overigens kan ik als iemand die met insomnie heeft geworsteld melden dat die behandelingen ook niet alles zijn. Het percentage dat er beter van werd is misschien hoog, maar de behandeling zelf duurt vrij lang en was loodzwaar. Door terugval moest ik het meerdere keren doen.

General Kenobi
General Kenobi13 jun. 2017 - 16:09

Rare titel. Kreeg bijna het gevoel dat het mijn ouders waren die op de raarste tijden ineens keihard muziek gingen luisteren. Maar die wonen 20 km verder.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2017 - 9:52

"Die behandelingen werken vrij goed. We moeten zien hoe deze ontdekking daar iets aan gaat veranderen’ zegt hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof. " Klinkt dit niet een beetje vreemd? :)

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin13 jun. 2017 - 12:27

Haha - scherp opgemerkt, Minoes! Het klinkt niet een beetje vreemd, het is bijzonder vreemd. (Ik zeg het nog maar eens, voor de hardhorigen onder ons: gezonde slaap, zonder onderbrekingen, van ongeveer 6 tot 8 uur, is een eerste levensbehoefte. Onze samenleving is een gekkenhuis, die dit gegeven niet respecteert. Stress, depressie, permanente zorgen, bestaansangst, 'altijd bereikbaar moeten zijn', enz. enz. - die ellende is door mensen veroorzaakt, mensen zonder sociaal besef en zonder geweten. En omdat ze door mensen veroorzaakt is, kan ze ook weer door andere mensen ongedaan gemaakt worden. Politiek, big business, en vooral: big pharma, die zien dat anders. En dat gaat ten koste van ons welzijn.)

TheBigLebowski
TheBigLebowski13 jun. 2017 - 15:26

Hoeft niet ononderbroken te zijn dat is aperte onzin. Als je 4 uur slaapt en dan wakker wordt en weer verder slaapt 2 of 4 uur is het net zo goed als achter elkaar. Dat is echt een broodje aap.

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 jun. 2017 - 18:27

@ Lebowski - dat weet ik, en ik bedoelde ook niet wat je ervan maakt. Iedereen moet wel eens uit bed voor iets, of ligt even wakker.

Molly Sweet2
Molly Sweet213 jun. 2017 - 9:50

'De schuld van je ouders'. 'Schuld' is een woord waar links eens mee op moet houden. We hebben het hier niet over 'schuld', maar over genetische factoren. Het is misschien even schrikken en zo, maar niet alles heeft een schuldige. Wat te denken van slecht weer? Wie heeft daar de schuld aan?

1 Reactie
BramJ
BramJ13 jun. 2017 - 17:19

Links zoekt altijd naar een uitweg om onder de eigen verantwoordelijkheid uit te komen. Een verklaring wordt steevast als synoniem voor excuus gebruikt. Iemand of iets ergens de schuld van kunnen geven geeft comfort en zorgt dat de kop nog iets verder in het zand kan worden gestoken.

Apropos
Apropos13 jun. 2017 - 9:21

Lekker makkelijk. De schuld bij de ouders leggen. Onzinnige stelling. Insomnia heeft zoveel oorzaken. En in de huidige samenleving ligt die in de eerste plaats bij die kleine beeldschermpjes. Je weet wel, die je s'avonds als laatste bekijkt en waar je s'morgens als eerste weer op kijkt... Genetisch is echt kolder. Pure gedrags problematiek.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer213 jun. 2017 - 8:43

"Uit wetenschappelijk onderzoek wordt nu duidelijk is dat er een biologisch en zelfs genetische oorzaak kan zijn, kunnen wetenschappers beter onderzoeken hoe hersencellen met elkaar communiceren bij slapeloosheid." Dat er een genetische component bestaat bij insomnia is uiteraard allang uit tweelingenonderzoek duidelijk. De doorbraak is dat men nu op het spoor is van de specifieke genen. 7 in totaal. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170612115358.htm

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin13 jun. 2017 - 9:34

Je kunt aanleg hebben voor slapeloosheid. Die kan floride worden door ziekmakende omgevingsfactoren. Die laatste kan je wegnemen. Het mag niet de bedoeling van de neurowetenschappen zijn om almaar nieuwe reparatiemethoden aan te leveren voor stoornissen die onze helse maatschappij teweeg brengt. Ik noem dat, net als mijn vader en mijn opa: het paard achter de wagen spannen. https://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/27/een-veilige-samenleving-vol-angst-a1468483

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer213 jun. 2017 - 21:01

Helse maatschappij? Insomnia bestaat al sinds het begin der mensheid, werd bijvoorbeeld al door de Grieken beschreven, en komt in alle culturen voor. U voert een gevecht tegen de feiten.

Cliff Clavin
Cliff Clavin14 jun. 2017 - 17:13

@ BB - je hebt een bijzondere gave om je eigen mening, aanwijzingen, standen van zaken, bewijzen, en opperste vaagheid te mengen, en dan met potsierlijke commentaren te komen, die voor rationeel of zelfs 'wetenschappelijk' door moeten gaan. Dat zie je zelf niet, omdat je weinig of geen oog hebt voor het totale beeld. Natuurlijk was er in het oude Griekenland, in Rome, bij de Maya's en de Azteken, en in dat dorpje in Amorica, waar Assurancetourix de voorloper van Bob Dylan was, ook slapeloosheid. Door de afwezigheid van een ziekenfonds, door vrees voor oorlog, door onbehandelbare drankzucht, en duizend andere oorzaken. De slapeloosheid van nu kent andere oorzaken, en die zijn bijzonder goed te definiëren.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer215 jun. 2017 - 10:05

@ Cliff Ja Cliff, en die oorzaak ligt onder andere in de genen. En daarnaast spelen ook omgevingsfactoren en zaken als leeftijd en sexe een rol. Waar wil je nou eigenlijk naar toe? Dat we maar stoppen met hersenonderzoek of het ontwikkelen van medicijnen? Het laatste is prima voor de gezonde medemens want minder kosten maar een slag in het gezicht voor mensen die lijden aan chronische slapeloosheid, of mensen die lijden aan andere chronische "onzichtbare" aandoeningen als chronische pijn of depressie.

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 jun. 2017 - 8:38

Scepsis is aanbevolen - ik ga het artikel van Posthuma en van Someren nog bekijken, zeg ik erbij. Er worden visioenen geschetst, die me doen denken aan het optimisme dat aanvankelijk heerste in de biologische psychiatrie. Na de beschrijving van het humane genoom zou er veel kennis verworven kunnen worden over de associaties tussen genetische varianten en de uiteenlopende geestelijke aandoeningen (depressie, angststoornissen, schizofrenie, andere ziektes). Die verwachtingen zijn niet ingelost. Ja, er zijn associaties gevonden. Replicatie bleek moeilijk. Polygene en pleiotrope effecten werden gezien (niet verwonderlijk, wel belangrijk). De experimentele populaties waren maar al te vaak te klein (en je kan ze niet zo maar naar believen uitbreiden). Epigenetische processen moesten ook ontcijferd worden. Enz. enz. enz. Nu is slapeloosheid geen psychiatrische stoornis in enge zin - anderzijds kan chronische stress wél tot depressie en angsten leiden. Ik zou zeggen, als praktisch geörienteerd man: als de bestaande methoden, vaak gestut op menselijke ervaringskennis, goed werken, blijf daarop dan vertrouwen. In antwoord op Piet de Geus: de manier waarop onze economie nu ingericht is (en dat al dertig jaar lang) is in zeer hoge mate ziekmakend, en ze leidt ook tot slapeloosheid. Dat ontkennen, dat is werkelijk zot en gevaarlijk; je kan net zo goed beweren dat het licht zich met 3 kilometer per seconde voortplant. Nu kan iemand daarvan wel zelf zeker zijn, maar een gehoor zul je in deze wereld niet vinden.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus13 jun. 2017 - 12:01

"de manier waarop onze economie nu ingericht is (en dat al dertig jaar lang) is in zeer hoge mate ziekmakend" Terwijl we jou alle rust gunnen?

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 jun. 2017 - 12:21

Piet, je gaat af als een gieter - en je overschrijdt ook weer grenzen. Dat gebeurt, bij iemand die het onverdedigbare tracht te verdedigen.

Piet de Geus
Piet de Geus13 jun. 2017 - 0:16

Daar gaan al die mensen die roepen dat het de politiek is die hen slapeloze nachten bezorgt: het is niet de politiek, niet het neoliberalisme, niet de islam en niet het populisme. Het is weer de schuld van de ouders, net als in die goede oude jaren 70. Hadden die ouders maar wat beter DNA bij elkaar moeten graaien. Overigens: het DNA speelt ook een rol, niet de enige en niet de doorslaggevende. Dat is niet anders dan bij verslavingsgevoeligheid: je wordt niet moddervet of alcoholisch door je DNA, je zult er evengoed zelf nog flink je best voor moeten doen. Iets minder weliswaar dan iemand die die gevoeligheid niet in zijn DNA heeft maar desalniettemin.