Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

'Slagen voor inburgeringsexamen vaak onmogelijk'

  •  
11-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Inburgering300-2.jpg
Vluchtelingenwerk Nederland dient een klacht in bij de Europese Commissie
Het slagen voor het inburgeringsexamen is voor veel migranten bijna onmogelijk, stelt Vluchtelingenwerk Nederland. Het lesmateriaal van de cursus, die verplicht is om naar Nederland te komen, is in sommige talen niet beschikbaar.
Gezinsleden blijven vaak onnodig lang van elkaar gescheiden, doordat het lesmateriaal van de inburgeringscursus in sommige talen niet beschikbaar is. Buitenlanders die in Nederland willen wonen zijn echter verplicht volgens de Wet inburgering in het buitenland, in eigen land, het examen af te leggen.
Vluchtelingenwerk Nederland dient nu een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens de organisatie is er sprake van discriminatie en is de wet in strijd met internationale wet- en regelgeving.
De organisatie wil dat mensen die in landen wonen waar het onmogelijk is om het examen te doen de kans krijgen het examen in Nederland af te leggen.
Dorine Manson, directeur van Vluchtelingenwerk zegt over het volgen van de cursus en het behalen van het examen:
Dat is voor mensen in landen als Somalië en Afghanistan buitengewoon ingewikkeld. Allereerst bestaat er geen lesmateriaal in deze talen en zijn er vaak geen voorzieningen om Nederlands te oefenen. Daarnaast wordt het examen op een Nederlandse ambassade afgenomen, maar in bijvoorbeeld Afghanistan is die al jaren gesloten vanwege de veiligheidssituatie. Afghaanse gezinsleden moeten dus naar Pakistan, een gevaarlijke en kostbare reis.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

TheoJ2
TheoJ211 nov. 2010 - 11:47

Inburgeringsexamens zijn moeilijk en niet in alle talen beschikbaar. En dit zou dan discriminatie zijn, en in strijd met de mensenrechten. Over welk mensenrecht hebben we het hier? Het recht van iedere aardbewoner om naar Nederland te verhuizen?

cmore
cmore11 nov. 2010 - 11:47

Misschien kunnen die mensen eerst Nederlands leren om zo het examen in hun nieuwe moedertaal af te leggen ? Of is dat teveel gevraagd van onze toekomstige nederlands paspoorthouders ?

[verwijderd]
[verwijderd]11 nov. 2010 - 11:47

"De organisatie wil dat mensen die in landen wonen waar het onmogelijk is om het examen te doen de kans krijgen het examen in Nederland af te leggen." maar daar is het lesmateriaal ook niet beschikbaar

1 Reactie
maccus
maccus11 nov. 2010 - 11:47

In Nederland is dat lesmateriaal altijd beschikbaar. De cursussen worden gewoon in het Nederlands gegeven, in een klas met vele verschillende nationaliteiten door elkaar. De docent spreekt enkel Nederlands en het lesmateriaal is enkel in het Nederlands. Zelfs in NL is het op die manier moeilijk om zo'n examen te volbrengen. Ik ken persoonlijk twee docenten en heb deze informatie uit de eerste hand. In dit licht bezien vindt ik het curieus dat het over lesmateriaal in het Somalisch of Afghaans gaat, dat hebben we dus in NL ook niet. Bij 'de mogelijkheid om de taal te oefenen in het buitenland' kan ik me inderdaad ook weinig voorstellen, aangezien in Somalie verdomd weinig Nederlandse NT-2 docenten zullen rondlopen. Mar volgens mij geldt dat voor eender welk land, behalve Nederland?

leeuw2
leeuw211 nov. 2010 - 11:47

Dat betekent dus dat de maatregel prima werkt.

2 Reacties
eeweew
eeweew11 nov. 2010 - 11:47

Dat het lesmateriaal niet in alle talen beschikbaar is, en dat daar geen rekening mee wordt gehouden betekent dat de maatregel werkt? Dat snap ik echt niet.

Joaquim
Joaquim11 nov. 2010 - 11:47

En dat is nu precies de mensenrechtenschending waar we het hier over hebben. Ja de Verdonk test doet wat de bedoeling was. Nee, dat is niet iets om trots op te zijn maar eerder een rede om Verdonk en Balkenende in de gevangenis te zetten. Dit soort mensenrechtenschendingen is ons beleid de afgelopen 10 jaar onder vvd, cda en pvda mee volgestopt. Ik zie werkelijk geen inherent voordeel aan het alleen achterblijven van vrouwen in Afghanistan en Somalië. Dat is niet links, rechts of populistisch dat is enkel vreemdelingenhaat.

[verwijderd]
[verwijderd]11 nov. 2010 - 11:47

ooit wel eens in een actualiteitenrubriek gezien dat nederlanders niet eens slaagden voor de test ,zo moeilijk is die gemaakt. het gaat kennelijk niet om inburgeren ,maar om een onneembare hindernis in de weg te leggen. prima als ze daarvoor kiezen ,maar laten ze dan stoppen met poppenkast spelen,en gewoon eerlijk mensen weigeren omdat ze niet willen dat die het land in komen ,,weet iedereen waar die aan toe is nu worden we allemaal in de maling genomen met dit soort examens de burger denkt dat het eerlijk geregeld is ,en de allochtone mens denkt dat dat zn familie snel bij hem terug komt ,, en de regering wil gewoon mensen buitensluiten ,maar geen verantwoordelijkheid nemen ook zon kwaal van de kabinetten sinds balkenende 1 ,,dat niemand verantwoordelijk is voor zn handel en wandel ,,ook 1 van de redenen dat we nu met zon rare gedoogconstructie zitten ,,niemand is er voor verantwoordelijk en schuift het af op de ander,,,kasje naar de muur coalitie

1 Reactie
Klaas2
Klaas211 nov. 2010 - 11:47

---[oit wel eens in een actualiteitenrubriek gezien dat nederlanders niet eens slaagden voor de test]--- In het kader van kennis-economie, als we nu de Nederlanders die hem niet halen uit-burgeren, zal mij niet verwonderen indien het electoraat van de PVV deels inzakt.

spijker2
spijker211 nov. 2010 - 11:47

Volgens mij is hier sprake van een misverstand, of liever gezegd spraakverwarring. Voordat een buitenlander naar NL mag komen om zich te vestigen moet er een basistest kennis van de NL taal en samenleving worden afgelegd in het eigen land. Het materiaal ervoor is inderdaad in buitenlandse talen beschikbaar. Pas nadat voor deze test een voldoende is gehaald, kan met succes een eerste machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) worden aangevraagd, en pas dan mag men naar NL vertrekken. Na aankomst in NL moet de mvv worden omgezet in een permanente verblijfsvergunning en moet verplicht binnen enkele jaren een inburgeringsexamen worden afgelegd. Dit examen is veel moeilijker en het materiaal ervoor is bij mijn weten alleen in het Nederlands beschikbaar. Zoals ik het artikel lees gaat het Vluchtelingenwerk dus om de eerste basistest, en niet om het inburgeringsexamen.

2 Reacties
maccus
maccus11 nov. 2010 - 11:47

"Dit examen is veel moeilijker en het materiaal ervoor is bij mijn weten alleen in het Nederlands beschikbaar." Dat klopt. Spraakverwarring, of onzorgvuldigheid van de journalistiek dus.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods11 nov. 2010 - 11:47

++ Uni Ted, do 11 november 2010 14:52 ++ >> Als dat klopt vind ik het een goed systeem, behalve dan misschien dat ik het uiteindelijke taalniveau te laag en het niveau maatschappelijke kennis te hoog vind. Maar de validiteit van de klacht van VN komt ermee wel te vervallen. Ben benieuwd naar de reactie van de Joop-redactie.

omaoeverloos
omaoeverloos11 nov. 2010 - 11:47

Voor iemand die zijn eigen kennis eens wil testen is dit de site. http://www.ikwilnaarnederland.nl/inburgeringstoets.php Vraag 89 is dermate stupide, dat ik die er toch even uithaal: Waar werken de meeste specialisten? In het ziekenhuis.

5 Reacties
Joeri2
Joeri211 nov. 2010 - 11:47

Deze is leuk: 99. Wie werken er in Nederland, alleen mannen of mannen én vrouwen? Mannen en vrouwen Dat valt dus erg mee in Nederland. T.o.v. andere landen werken Nederlandse vrouwen heel weinig. http://www.debezigebij.nl/web/Boek-5.htm?dbid=29508&typeofpage=139647

cormol
cormol11 nov. 2010 - 11:47

Ik vond de volgende vraag wel interessant, gegeven het gedoogakkoord: 53. Heeft Nederland één staatsgodsdienst of zijn er veel godsdiensten? Antwoord: Veel godsdiensten Volgens mij is het ''goede'' antwoord: veel godsdiensten en een ideologie. Moet de PVV hier geen vragen over stellen in de Kamer?

ErnsTT2
ErnsTT211 nov. 2010 - 11:47

Volgens mij werken de meeste specialisten nog altijd in de de bouw :-) Ik weet niet meer wanneer het was, maar een tijdje geleden hebben bekenden nederlanders die test gedaan, en toen bleek al dat velen hem niet haalden van de autochtonen. En laatst hoorde ik een roomblank kamerlid in zijn betoog nog zeggen dat het de enigste mogelijkheid wes... Kortom, ik ben het er mee eens dat ze beter Nederlandse les moeten krijgen, echter moeten we dan wel zorgdragen dat we *zelf* ook eerst eens beter les krijgen, want het niveau van sommige kamerleden die toch het goede voorbeeld moeten kunnen geven is abominabel, en die Stikvoort die bij Pauw & Witteman ging vertellen dat het probleem vooral bij de ouders zit die niet netjes Nederlands praten, was wel heel schrijnend. Het leek wel alsof er iemand uit Oud Zuid zat, allemaal voor hem te moeilijke woorden gebruikend in een wel heel erg plat pratend betoog :-)

Yggdrasil
Yggdrasil11 nov. 2010 - 11:47

Vraag: Waar wonen de meeste buitenlanders ? Antwoord: In het buitenland Antwoord volgens de PVV: In Nederland

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 nov. 2010 - 11:47

Deze vond ik ook wel interessant: "Als u bij iemand op bezoek gaat, maakt u dan meestal een afspraak of loopt u zomaar naar binnen? Ik maak een afspraak" Ik maak nooit een afspraak. Ik zal wel buitenlander zijn... En deze: "Wie betaalt uw verzekering tegen ziektekosten: de gemeente of uw partner? Mijn partner" Ik betaal die verzekering gewoon zelf. Nooit geweten dat dat niet Nederlands is, Of deze: "Wat is makkelijker te vinden: werk in de beveiliging of in de landbouw? In de beveiliging" Terwijl de asperge-, aarbeien- en champignonkwekers steen en been klagen dat er geen mensen te vinden zijn. Of deze: "Hoe vindt u gemakkelijker werk, via familie of via de krant? Via familie" Ik heb nog nooit werk gevonden via de familie; tot nu toe altijd via de krant.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 nov. 2010 - 11:47

Wat is inburgeren? en waarom ? Ga vooral alstublieft niet beginnen met: jaaa, maar dat betekent meedoen en zo....'' meedoen? wat is dat? Als ik hier woon, spreekt géén een mens perfect Nederland, werk zoals iedereen, respecteer de Nederlandse wet en grondwet en ik respecteer alle mensen.

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 nov. 2010 - 11:47

....spreek geen perfect Neders,..bedoelde ik. Correctie, bedankt.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods11 nov. 2010 - 11:47

++ Wat is inburgeren? en waarom ? ++ >> Voor mij betekent inburgeren in principe: behoorlijk de taal spreken. De maatschappelijke kennis komt vanzelf wel, en er staan een heel stel maatschappelijke vragen in het examen die autochtonen ook niet weten, dus ik vind het belachelijk dat buitenlanders die wel moeten weten. En van mij hoeven mensen niet eens persé in te burgeren, want dat verlang ik van Britten en Amerikanen waar ik mee samenwerk ook niet. Alleen, als je om een bijstandsuitkering komt vragen moet je van mij wel behoorlijk Nederlands kunnen spreken, omdat anders de kans veel te klein is dat je nog aan het werk komt. Dus praktisch gezien is inburgeren voor mij: behoorlijk Nederlands kunnen spreken als je om een bijstandsuitkering komt vragen. De WW is een verzekering waar je premie voor betaalt, dus volgens mij kun je daar niet dezelfde eis aan stellen. Maar als dat wel kan: dan wellicht ook.

maccus
maccus11 nov. 2010 - 11:47

Ik ken een Oost Europeaan die na de val van het communisme naar NL is gekomen. Voor hem heeft inburgeren, gezien zijn herinneringen uit het communistische tijdperk, een heel negatieve bijklank.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai11 nov. 2010 - 11:47

Natuurlijk een examen is niet leuk maar als er geen kans of mogelijkheid is dat je kunt zakken of slagen is het geen examen maar een wassen neus. Als er problemen zijn met de vraagstelling of de moeilijkheid's factor is dat een mogelijkheid tot bezinning en kritiek maar een examen is iets waar je voor kunt zakken gelijk welk examen dan ook. En ik heb een beetje de indruk dat Vluchtelingenwerk Nederland een examen wil die een 100% slaag kans heeft. En dan hoef je dit examen niet te geven.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 nov. 2010 - 11:47

Je hebt blijkbaar het artikel waarop je reageert niet gelezen? "De organisatie wil dat mensen die in landen wonen waar het onmogelijk is om het examen te doen de kans krijgen het examen in Nederland af te leggen." "Het lesmateriaal van de cursus, die verplicht is om naar Nederland te komen, is in sommige talen niet beschikbaar."