Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slachtrunderen die langs de Waal grazen zitten vol kankerverwekkend gif

  •  
17-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
3566669531_0f6d1a7739_k
De runderen die langs de Waal grazen en waarvan een deel wordt geslacht voor consumptie, zitten vol gif. Dat meldt Brabants Dagblad. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een groot landelijk onderzoek naar de risico’s gestart.
Het gaat om de dieren die aan de Kaliwaal bij Boven-Leeuwen en rond slot Loevestein bij Poederoijen staan. In de dieren zijn opvallend hoge doses dioxine aangetroffen, vermoedelijk door vervuild bodemslib van de rivier dat door hoog water in de uiterwaarden is beland. Bij het grazen krijgen de runderen de giftige stoffen binnen. Dioxines kunnen bij mensen in hoge doses kanker veroorzaken en de vruchtbaarheid aantasten.
De NVWA ontdekte de aanwezigheid van het gif nadat in maart en juni vlees uit de omgeving werd onderzocht. Inmiddels is de verkoop van het vlees, dat onder de naam ‘wildernisvlees’ of ‘oervlees’ bij consumenten terechtkomt, gestaakt.
cc-foto: Rene Passet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 aug. 2020 - 12:08

In Nederland worden ook vele wateren vervuild, giftig slib in gedumpt. Daar wordt grof geld aan verdiend. Het komt met karrevrachten uit het buitenland, bijvoorbeeld uit België. Via de Antwerpse haven wordt het naar hier vervoerd. Veel van dat slib, dat blijkbaar niemand wil en in België zelf niet 'gestort' mag worden is vervuild met dioxine. Er wordt grof geld aan verdiend door fraude, vermenging met ander vuil. De overheid doet er blijkbaar niets tot weinig mee. De Belgen dumpen hun rotzooi goedkoop hier, Geen of nauwelijks controle daarop, integendeel zelfs het dichtknijpen van ogen door de politiek en verantwoordelijke organen, die het weten en oogluikend toestaan, wat niemand meer verbaast wat betreft Nederland. Zie hoe er met vergunningen voor het bedrijfsleven wordt omgegaan en met de wetenschap die ze wel blijken te hebben soms maar niet bestraffen. Dus nee, niets verbaast me nog. Misschien verkopen we dat 'lekker stukje vlees' wel weer aan de Belgische restaurants, wie weet. In Nederland kun je waarschijnlijk alles en overal lossen.

JanB2
JanB217 aug. 2020 - 22:41

Verbaast dit iemand? Die uiterwaarden lopen ieder jaar onder. Weet je ook meteen wat er in de Waal zit.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 aug. 2020 - 11:35

JanB Nee!

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 aug. 2020 - 12:12

RIVM 2006, dioxines in gras en.... etc,....Rijnmond https://edepot.wur.nl/21650

Greendutch
Greendutch17 aug. 2020 - 20:17

er zullen meer mensen bij de warendienst nodig gaan zijn met alle opeen stapelende problemen. wat doen we dieren aan, en ook wat doen degenen die de rotzooi in het water lozen - mogelijk niet bewust- iedereen aan?! meer en meer wordt het idee groter en groter in mijn hoofd dat, waar geld aan verdient wordt, zonder een kritische blik op eigen werk en gedrag te houden, doorgegaan wordt want men zien maar 1 ding: de dollartekens in eigen oog

Jan37
Jan3717 aug. 2020 - 18:09

Vorige week in noord Frankrijk maïs gluten gelost bij Franse boer met mest koeien Die stonden tot aan hun buik in de stront Fijn leven voor ze, dus meer vlees koeien uit Nederland, dan haken we ze wel uit Frankrijk, daar is het beter

4 Reacties
dickser
dickser17 aug. 2020 - 19:30

Gluten zijn een eiwit uit graan, hier kunnen mensen zoals ik allergieën voor hebben, dit noemt men couliakie. Mais kan ik zonder problemen eten, hierin zitten geen gluten. Het hierboven geschreven verhaal kan dus hierbij als onwaar bestempeld worden.

Welp2
Welp217 aug. 2020 - 21:59

@Dick2015 Even los van Jan's verhaal, maar mais bevat wel degelijk gluten (zeine)(2). Dit is echter een ander type gluten met een andere aminozuurvolgorde dan in andere granen. Hiervan zou onderzocht zijn dat het darmweefsel van couliakie-patienten hier niet op reageert (2). Het onderzoek van het LUMC kan ik even niet direct vinden. (1) https://nl.wikipedia.org/wiki/Gluten (2) https://www.glutenvrijgenieten.nl/hoe-zit-dat-met-die-gluten-in-rijst-en-mais/

Eric Minnens
Eric Minnens18 aug. 2020 - 3:31

Als ik google op zowel gluten als coeliakie vind ik dat in mais wel gluten voorkomt, maar geen gliadine. (Gluten is een polymeer, gliadine een monomeer.) Bij coeliakie gaat het niet om gluten, maar om gliadine. Verder heb ik er geen verstand van en wens ik Dirk het beste met zijn ziekte.

Eric Minnens
Eric Minnens18 aug. 2020 - 3:33

Eh... Dick. En Jan succes met zijn leveringen.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander17 aug. 2020 - 16:33

Ik zag op mijn fietsvakantie prachtige Schotse hooglanders met hun kalfjes in het water van de Vecht staan afkoelen. Ze keken in alle rust naar hun soortgenoten - hoornloze geraamte met uiers koeien( Holstein Frisian)- aan de overkant. En ja dan lees je dit. Wat maken we er een zootje van.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2020 - 17:54

Gewoon laten doorleven en niet tot runderlappen verwerken ligt het meest voor de hand.

Welp2
Welp217 aug. 2020 - 22:17

@DanielleDefoe Het betreft dieren die zoiezo verwijderd moeten worden voor de populatiebeheer. De verkoop van het vlees is slechts 25% van hun inkomsten (1). Uit het artikel : "1. Waarom worden Rode Geuzen, Wisenten, Konikspaarden en andere grazers uit de uiterwaarden geslacht? Grote delen van de uiterwaarden van de Maas, Waal, Rijn en IJssel zijn natuurgebied. Bij hoog water lopen ze onder. Om te voorkomen dat deze gebieden dichtgroeien met struiken en bomen, laten grondeigenaren als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten er al enkele decennia ‘wilde’ grazers het hele jaar rondlopen. Veel van deze dieren worden beheerd door Free Nature en Taurus. Als de kuddes te groot worden en overplaatsing niet mogelijk is, dan worden de dieren geslacht." (1) https://www.gelderlander.nl/hetschoneoosten/runderen-langs-waal-zitten-vol-gif-verkoop-van-oervlees-stilgelegd~a9769147/