Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Slachtoffers teleurgesteld in rapport Deetman over misbruik

  •  
11-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
misbruik.jpg
Vrouwenplatform Kerkelijk Misbruik: Bevindingen rondom misbruik in de rooms-katholieke kerk 'uitermate teleurstellend'
Slachtofferorganisaties zijn teleurgesteld in de bevindingen die in het maandag verschenen rapport staan, over misbruik in de rooms-katholieke kerk. Het Vrouwenplatform Kerkelijk Misbruik (VPKK) noemt de uitkomsten ‘uitermate teleurstellend’. Vrouwen die slachtoffer zijn geweest van misbruik hebben volgens de slachtofferorganisaties te weinig tijd gehad om naar buiten te treden en hun verhaal te doen.
De Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik noemt het onderzoek ‘beperkt’. Het zou onduidelijk blijven in hoeverre de bisdommen op de hoogte waren van alle voorvallen en wat ze hiermee hebben gedaan.
Volgens VPKK roept het rapport meer vragen op dan dat het antwoorden geeft:
Het vermeldt bijvoorbeeld geen (geschatte) totaalaantallen van seksueel, fysiek en / of psychisch geweld tegen minderjarige meisjes. Niet alleen is er te weinig bruikbaar materiaal gevonden in archieven en dergelijke, ook was het aantal nieuwe meldingen te laag om harde conclusies aan te verbinden.
VPKK is niet verbaasd over de lage hoeveelheid aanmeldingen, de aanmeldtijd zou extreem kort zijn geweest, nog geen veertig dagen.
Deetman spoort de kerk in het rapport aan om in te zetten op erkenning en bemiddeling. Misbruik en mishandeling hoeft wat hem betreft niet bewezen worden, omdat de materie juridisch zo complex is, dat streven naar bewijslast zou afleiden van ‘heling, herkenning en herstel’.
De Nederlandse bisschoppen en hogere oversten hebben inmiddels hun excuses aangeboden in een perscommuniqué. Tezamen gaan ze zich inzetten om “slachtoffers recht te doen, leed te erkennen en wonden zo goed mogelijk te genezen”.
NOS schrijft hierover:
De vrouwen vinden het verder spijtig dat de commissie zich vooral op misbruik en geweld in kloosters en congregaties heeft gericht, en nauwelijks op delicten die in de parochie- of familiesfeer zijn gepleegd. “Uiterst wonderlijk”, vinden de vrouwen, omdat bij de meeste slachtoffers het misbruik thuis of in de parochie heeft plaatsgevonden.  Verder vindt het VPKK het jammer dat de commissie-Deetman geen antwoord geeft op de vraag hoe de kerk de hulpverlening en genoegdoening aan de slachtoffers moet regelen, en hoe in de toekomst herhaling kan worden voorkomen.
Commissie Deetman kreeg 181 meldingen binnen, waarvan er 79 nader zijn onderzocht.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Laroi
Laroi11 mrt. 2013 - 18:05

ook hier geldt: god(!?)zijdank dat eindelijk de waarheid min of meer aan het licht komt... er is nog een heel lange weg te gaan