Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slachtoffers Bangladesh wachten nog steeds op compensatie

  •  
24-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dhaka300.jpg
Zes maanden na instorten van kledingfabriek heeft 94 procent van de slachtoffers nog geen enkele vorm van compensatie gekregen
Een half jaar geleden, op 24 april, stortte bij de stad Savar in Bangladesh een gebouw van acht verdiepingen in. In dit gebouw waren vooral textielbedrijfjes gevestigd. Na drie weken zoeken naar slachtoffers en overlevenden werd het dodental opgemaakt: tussen de 1127 en 1132 arbeiders waren om het leven gekomen. In het gebouw werkten meer dan 5000 mensen. Nu, zes maanden na dato, wacht 94 procent van de slachtoffers nog steeds op enige vorm van compensatie.
Hulporganisatie Actiod Aid sprak met tweederde van alle overlevenden en nabestaanden. Uit deze gesprekken concludeert de organisatie dat veel werknemers geen inkomen hebben en in grote financiële problemen dreigen te komen, doordat ze niet kunnen werken. Bij sommigen zijn ledematen geamputeerd, anderen zijn verlamd. De meesten zijn bovendien getraumatiseerd.
Action Aid meldt dat alleen kledingbedrijf Primark een vergoeding heeft geboden. NOS schrijft hierover dat 3300 Bengalezen een bedrag van 140 euro uitgekeerd hebben gekregen. Het Nederlands Dagblad houdt het op 550 overlevenden en families van slachtoffers. Zij zouden een half jaarsalaris hebben ontvangen.
Primark maakte donderdag bekend nogmaals een compensatie te zullen uitkeren aan de slachtoffers. C&A zegde eerder toe ook een miljoen euro aan de slachtoffers van de ingestorte fabriek te zullen uitkeren, maar tot nu toe is Primark het enige bedrijf dat de belofte reeds heeft waargemaakt.
De Schone Kleren Campagne meldt over de totale compensatie dat zo’n 71 miljoen euro nodig is. 45 procent van dit bedrag komt voor rekening van de kledingmerken. De rest van het compensatiebedrag moet komen van de overheid van Bangladesh, de werkgeversorganisatie BGMEA en werkgevers.
cc-foto: Rijans

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

bEngel2
bEngel224 okt. 2013 - 13:43

Het zal niet anders gaan als bij de Bopal ramp.

omaoeverloos
omaoeverloos24 okt. 2013 - 13:43

Die mensen snappen natuurlijk ook wel dat er belangrijker zaken spelen op dit moment.