Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Slachthuizen zijn wereldwijd bron van coronabesmettingen

  •  
19-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
slachthuis

© cc-foto: BlackRiv

De vleesverwerkende industrie blijkt in verscheidene landen een brandhaard voor coronabesmettingen. Nieuwsuur berichtte gisteren over een slachthuis van het Nederlandse Vion in het Duitse Bad Bramstedt, waar al het personeel in quarantaine zit. Vion, dat een van de financiers was van het boerenprotest tegen het stikstofbeleid, heeft 108 Roemeense uitzendkrachten in dienst bij zijn vestiging in Bad Bramstedt.
Bij andere Duitse slachthuizen zijn er eveneens grote problemen. Zo werden in april al honderden Roemenen ziek in een slachterij in Birkenfeld. Omdat de gastarbeiders vaak samen worden ondergebracht in kleine kamers, is de kans op besmetting groot. “Te veel mensen met te weinig wc’s, douches en gemeenschappelijke ruimtes”, vat Marcel Mansouri van vakbond NGG het probleem samen. Ook worden de werknemers in kleine busjes naar hun werk vervoerd.
Ook in andere landen gaat het helemaal mis. Zo bleken deze week bij een slachthuis in het Franse Fleury-les-Aubrais 54 werknemers te zijn geïnfecteerd met het coronavirus. Het was bepaald niet het eerste vleesverwerkende bedrijf met een uitbraak in Frankrijk. Zo werden bij een slachthuis in Côtes-d’Armor 69 werknemers ziek.
In de Verenigde Staten zijn al zeker dertig werknemers van slachthuizen overleden. In de helft van de Amerikaanse gebieden waar het coronavirus tot nu toe het hardste heeft toegeslagen, is de uitbraak te herleiden tot een slachthuis. Bij een slachthuis in de staat Minnesota raakten bijna vijfhonderd werknemers besmet. Omdat veel slachthuizen in de VS als gevolg van de corona-uitbraak zijn gesloten, besluiten boeren om hun kippen te laten stikken door de ventilatie af te sluiten.
cc-foto: BlackRiv

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

karel_2
karel_222 mei 2020 - 10:47

Wordt het niet de hoogste tijd te stoppen met vlees eten? Ons bewust te worden van de megastallen de fijnstof en ammoniak die zeer slecht is voor de mensheid en al vele doden vraagt! Luchtverontreiniging naast besmettingsgevaren. Stank die onaanvaardbaar is als je er in de buurt woont en onverkoopbare huizen. Longen die kapot gaan. Hoeveel slachtoffers vallen er simpelweg door deze gore grote vleesindustrie. 650 miljoen dieren in Nederland alleen al. In zo klein land! Laten we de landbouw gronden niet voor de varkens benutten maar voor onze mensen. Kleine biologische bedrijven met max 50 stuks vee. Beperk het aantal bedrijven! Maak vlees 3 x zo duur dan kan de boer er ook van leven. Geen gore slachterijen meer welke dier en mensontwaardig zijn. Geen ziektes meer door dieren! Antibiotica zal niet meer nodig zijn. Zodat we dit middel nog lang kunnen inzetten voor mensen. Minsiter Carona van Schouten tijd om een juiste omwenteling! Vlees uit Nederland! Met alle dodelijke infecties voor zowel mens als dier! Leve de carona! Whats next? En maar pappen en drooghouden. Onderzoek naar onderzoek. Volslagen onzinnig en levensgevaarlijk! Denk eens en verander! Dit kan niet langer zo doorgaan.Dien de mensen en zorg voor de economie Zou het zo erg zijn mensen en dierenlevens te redden?

1 Reactie
Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 7:46

Ik begrijp dat dit een mooie gelegenheid is om voor je eigen groepje op te komen. Om aan te tonen hoe slecht het daar is, tevens vergeet je dan wel alle voordelen te noemen en dat is best jammer. Mij is geleerd als je iets wil bereiken zul je moeten leren geven en nemen en dan pas kan je tot een oplossing komen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2020 - 6:46

Die slachthuizen daar daar is al zoveel over te doen geweest, ook in het verleden, dat als daar niets verandert en niets veranderd is, dit dus ook de overheid is aan te rekenen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 mei 2020 - 20:32

Het met velen dicht en lang naast elkaar werken onder een dak is veel te lang doorgegaan. In de VS moeten op bevel van Trump de slachterijen open blijven. Daar komt nog de belabberde situatie bij dat veel medewerkers niet of slecht verzekerd zijn en zich niet ziek melden. In Nederland kwamen de aanpassingen in de slachterijen (verder uit elkaar, tussenschermen) al in een vroeg stadium tot stand en bleven deze toesneden tot nu uit.

5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 mei 2020 - 20:33

…toesneden… moet zijn... toestanden tot nu toe uit.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 mei 2020 - 15:49

Toch werken die aanpassingen niet. Vandaag werd erkend dat Vion in Groenlo dicht moet vanwege alweer een coronabesmettingshaard in de vleesindustrie. En intussen heeft iedereen het alleen maar over slechte werkomstandigheden voor migranten. Maar dat is het niet. Het is het vlees dat voor besmetting zorgt. overal zitten migranten in busjes en we ningen op elkaars lip. Maar alleen migranten in de vleesverwerkende industrie lopen corona op. De oorzaak staart ons al jaren in de ogen en toch willen we het niet zien. Uit een soort van misplaatste loyaliteit naar onze boeren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 mei 2020 - 17:25

en bleven deze toestanden tot nu uit. Ahum.. https://www.ad.nl/binnenland/slachterij-vion-in-groenlo-per-direct-dicht-bijna-kwart-personeel-heeft-corona~a17a180f/

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 mei 2020 - 19:49

Ik schreef tot nu toe. Helaas nu ook dus in Nederland. "Het is het vlees dat voor besmetting zorgt." Zoiets beweren zonder (wetenschappelijke) bronvermelding is ongepast.

Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 7:49

@FransAkkermans1947 , kun je mij vertellen hoe dat ding over mijn botten heet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 mei 2020 - 19:12

Zo, die kilo die knalt niet meer.

Buitenstaander
Buitenstaander19 mei 2020 - 14:07

MIsschien moeten we het verhaal een beetje 'lostrekken'. Als je tegen de vleessector an sich bent vanwege 'vlees', prima, en als je ook de stikstofprotest aan de orde wilt stellen, ook prima, maar eigenlijk gaat het hier dus in wezen om de slechte arbeidsomstandigheden, waar terecht wat aan gedaan moet worden, alleen al vanwege hygiene, zeg dat dan, en laat de rest er nu even buiten. Dat steeds 'kleuren' dat kennen we nu wel. Bij China's Wuhan koppelen we hier toch ook niet die vieze markten aan het mensenrechtenbeleid naar de Oeigoeren.

5 Reacties
Polletje2
Polletje219 mei 2020 - 14:46

Als niemand zo gek is, dan doet Norm het wel. Met het excuus dat hij dat juist niet doet natuurlijk, dat is vaste prik bij dat extreem-rechtse volk. "eigenlijk gaat het hier dus in wezen om de slechte arbeidsomstandigheden, waar terecht wat aan gedaan moet worden, alleen al vanwege hygiene." Yep, want het virus zit er wel in, maar zo lang het er niet uit kan is er niets aan de hand. Iedereen die met vlees omgaat moet zich gewoon verkleden als marsmannetje en na afloop laten ontsmetten, dat is alles.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 mei 2020 - 15:14

'en laat de rest er nu even buiten.' Ik begrijp dat dat voor jou vervelend is, maar het zijn toch echt allemaal loten van dezelfde stam; het lak hebben aan het welzijn van mens, dier en milieu met als enig doel er zelf beter van te worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2020 - 6:47

Die slechte werkomstandigheden daar die zijn al jaren en jaren geleden aangekaart. Mij verbaast het dus niet als daarin in al die tijd geen verandering is gekomen.

Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 7:52

@Norm, "maar eigenlijk gaat het hier dus in wezen om de slechte arbeidsomstandigheden" Het Staat los van de arbeidsomstandigheden, het gaat om groepsvorming, meedere groepen in een huis, vervoer meerdere mensen in een voertuig, niet houden aan regels

Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 7:55

@Minoes&tuin, deze slecht omstandigheden zijn in veel sectoren buiten de vleesindustrie ook te vinden. - vrachtwagen chauffeur -zorg -glasbouw land en tuinbouw enz

Leontrotsky
Leontrotsky19 mei 2020 - 13:24

Wederom een bewijs van het feit hoe slecht vlees is voor klimaat, milieu en volksgezondheid. Het wordt tijd om over te gaan op vervangers van vlees.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 mei 2020 - 13:03

Ik denk dat het niet zo zeer de werkomstandigheden zelf zijn hoewel die wel een belangrijke rol spelen. De slechte omstandigheden in slachthuizen zorgen dat het virus een kans krijgt. Wat al deze situaties gemeen hebben is vlees en dieren. Blijkbaar is het iets met vlees en dieren dat als een katalysator werkt. Of het nu gaat om Corona of factoren die van invloed zijn op de mate waarin iemand vatbaar is voor Corona. Want in andere werksituaties komen ook slechte arbeidsomstandigheden voor maar daar is geen link met Corona. De oorzaak en de verbreiding van Corona heeft niet alleen met vlees in China te maken maar met vlees in het algemeen. Met boerderijen en slachterijen. Ik denk dat het achterhalen van die relatie misschien nog wel belangrijker is dan het creëren van een vaccin. Een vaccin neemt de oorzaak niet weg, minder dieren mogelijk wel. Een vaccin is niets meer dan een doekje voor het bloeden.

2 Reacties
Polletje2
Polletje219 mei 2020 - 13:39

"Blijkbaar is het iets met vlees en dieren dat als een katalysator werkt." Dat zou je bijna denken ja. Maar al ben ik een groot tegenstander van de intensieve veeteelt zou ik toch niet zomaar willen stellen dat het vaststellen van die relatie belangrijker is dan een vaccin. En terwijl ik er aan de ene kant een groot voorstander van ben om kinderen in de modder te laten spelen om weerstand op te bouwen, ben ik aan de andere kant van mening dat de uitvinding van het vaccin een van de elegantste uitvindingen is van de medische wetenschap.

Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 8:03

Het is zeer duidelijk dat de relatie mens en dier is. Dus is het ook eenvoudig te achterhalen. Een mens is van vlees en een dier ook, dit virus heeft een levende bron nodig om te verspreiden. Buiten slachthuizen en locatie waar met dieren wordt gewerkt komt dit ook voor. Dus weet je dat mensen het verspreiden. Een aantal mensen wil zeer graag gebruik maken dat het nu aan de slachterijen lig maar waar dit virus is ontstaan was geen slachthuis. De Mens leeft in groepen en lapt graag bepaalde regels aan de laars en juist dat is 1 van de verspreidingsbronnen

Greendutch
Greendutch19 mei 2020 - 11:45

ik heb in mijn leven nu hét voorbeeld dat er blijkbaar weinig geleerd wordt door ondernemers en fabrikanten etc. bedrijfseigenaren die blijkbaar nog steeds niet in willen zien dat men mensen dient te respecteren, goed moet behandelen en voldoende betalen! in de jaren '60 wilden arbeiders niet meer voor hongerloontjes erg zwaar werk doen, onder slechte omstandigheden, soms met gevaar voor eigen leven. en dus werden goedkope arbeiders ingevoerd vanuit Spanje en Italië, later uit Marokko en Turkije. ook toen werden die in armzalige kamertjes gezet, bijv. met 10 man in kleine, bijna onbewoonbaar verklaarde huisjes, die daardoor veel winst brachten voor de eigenaren, en met strikte regels wat betreft gedrag zodat zij geen of weinig vrijheid hadden, in achterstandswijken moesten leven en amper ontspanning konden genieten. de gevolgen dáárvan, én van het niet goed omgaan met, niet begeleiden in taal e.d. en/of integreren in onze gemeenschap van die groep , zien we nu dagelijks terug in de vorm van Wilders en baudet met aanhang (helaas) die hier geen zg 'buitenlanders' met ander geloof en cultuur willen om zich te mengen met boreale lieden?? destijds wilden bedrijfseigenaren niet méér salaris betalen, méér investeren in machines, méér moeite doen, méér zorg besteden aan Nederlandse arbeiders, gewone hardwerkende mensen. nu worden wéér goedkope krachten vanuit Roemenië, Bulgarije en zelfs zuid Amerika ingevlogen om werk te doen dat hier door niemand die híer leeft gedaan wil worden omdat het té zwaar, té smerig, té laag betaald is en onder té slechte omstandigheden gedaan moet worden!! men krijgt zelfs geen studenten, horecapersoneel, reisagenten enz zover om aardbeien te plukken of asperges te steken? laat staan dieren vermoorden en kapot snijden terwijl men zelf met de voeten in het bloed staat. kunnen we niet afspreken - niet omdat ik arme Europeanen geen werk en beter leven gun - dat we alleen beesten laten slachten als er mensen van híer! zijn die dat willen doen en dat die voldoende rechten hebben, goed betaald en gerespecteerd worden! én dat iedereen daarom €10.- per kilo meer gaat betalen en de bedrijfseigenaren en investeerders inleveren. het kan niet zo zijn dat dieren moeten lijden om sommige mensen rijk te laten worden. nog nooit in mijn leven heb ik per jaar zo vaak van stalbranden gehoord. ook dat is een bijkomstigheid van wat men 'welvaart ' wil noemen?? waarom niet meer en beter focussen op plantaardig voedsel, met nog wel dierlijke eiwitten binnen maar nieuw te formuleren grenzen, waarin veel jongeren graag willen werken omdat het mooi, goed, schoon werk is dat voldoening geeft en waaraan we als maatschappij meer waarde toekennen zoals we nu gaan doen t.o.v. zorgpersoneel, beveiligers, schoonmakers enz, al die vitale beroepen verdienen op alle fronten beter.

5 Reacties
Pater
Pater19 mei 2020 - 12:09

Groot gelijk, zware concurrentie en winstmaximalisering zijn de redenen om de slachters onder te betalen en het vee op weg naar en in de slachterij schandalig te behandelen. Betere betaling, intensievere controle, hogere prijzen. En dan zeggen de boeren en slachterijen natuurlijk: dan doen ze het elders wel. Ja, zo zijn kinderarbeid en de 60- of 70-urige werkweek ook lang verdedigd (in o.a. India bestaan ze nog steeds). Aanpakken die boel, en hoe internationaler hoe beter.

adriek
adriek19 mei 2020 - 13:10

Zoalang de gemiddelde consument zonder verder nadenken het pakje vlees met de laagste prijs uit het vak pakt komt er geen einde aan deze race to the bottom. Gelden die 'van hier' regels alleen voor de slachterijen of mogen er wat jou betreft ook geen door goedkope arbeid geplukte aardbeien, appels en peren, asperges, tomaten en paprika's meer verkocht worden? In het laatste geval wordt het hongeren, zelfs (of vooral?) in de biologische landbouw wordt het schoffelwerk voornamelijk door Polen gedaan. Dat heeft met geld te maken, maar (vooral) ook omdat Nederlanders geen zin hebben om voor (iets meer dan) het minimumloon van 's morgens zes tot 's middags vier te werken.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2020 - 14:29

@ Eirda Jij schrijft: .... omdat Nederlanders geen zin hebben om voor (iets meer dan) het minimumloon van ’s morgens zes tot ’s middags vier te werken. Als je een ondernemer bent ga je wat doen aan dat soort dingen. Wie laat zijn personeel om 6 uur 's morgens beginnen? Wat is dat voor een belachelijk idee. Waarom niet om 10 uur? En waarom niet maximaal 4 of 6 uur werken? En waarom geen fatsoenlijk loon? Dit soort belachelijke banen omstaan door slecht ondernemerschap. De boeren hebben hun productie gemaximaliseerd en hun winstmarge geminimaliseerd. Zij hebben al hun bedrijfsactiviteiten gefinancierd door bijvoorbeeld de RABO-bank. Een daardoor hebben zij zichzelf financieel helemaal klem gezet met enorme financieringslasten. Deze boeren moet ophouden met ondernemen, dat kunnen ze blijkbaar niet. Laat ze maar een beetje schoffelen in hun eigen moestuin want een goed bedrijf opbouwen kunnen ze niet.

Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 8:18

@Greendutch, Voor een groot gedeelte van u verhaal ben ik het met u eens wel wil ik een opmerking maken mbt: "Amerika ingevlogen om werk te doen dat hier door niemand die híer leeft gedaan wil worden omdat het té zwaar, té smerig, té laag betaald is en onder té slechte omstandigheden gedaan moet worden!!" Het probleem was niet dat Nederlanders dit niet wilde doen maar dat de grenzen opengesteld werden. Er werd juist goed betaald aan de Nederlanders en ik weet zeker dat de arbeidsomstandigheden niet zo slecht waren hoe sommige dat weergeven, het was zwaar werk maar dat is stratenmaker ook. De Nederlanders die er werkte en een kleine groep van Buitenlanders (2% hooguit)Waren gewoon tevreden. Doordat ede open grenzen door is gedrukt, is er een situatie ontstaan waardoor mensen die het in andere landen slecht hadden totaal geen inkomsten hierheen zijn gekomen. Deze personen boden zichzelf aan voor 25 % minder. Deze mensen begrijp ik ook wel die kwamen met groepjes huurde 1 woning met 25 personen om de kosten te drukken. Werkte hier een korte periode en konden onder bepaalde kosten uitkomen. Het bedrijfsleven heeft hier gretig gebruik van gemaakt wat ook begrijpelijk is. Echter de gevolgen werden in de jaren 80 al lang besproken onder het Personeel. Doordat de meeste mensen die in deze sector werkte voor een Nederlands inleen bedrijf bestond er altijd een risico dat als er geen werk was op locatie a dan kon je naar locatie b. Buitenlandse bedrijven hebben soortgelijke bedrijven in hun eigen land opgezet en zo is De Nederlandse werknemer hier de dupe van geworden.

Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 8:39

@DaanOuwens, Mooi om te lezen hoe u reageer. Maar nu ga ik mezelf echt afvragen welke belangen u wil kenbaar maken. Ten eerste dat daar om 6:00 uur begonnen wordt vaak is een feit. Tevens kan ik erbij vermelden dat er locatie's waren waar zelfs om 5 uur werd begonnen. Dat u niet weet wat de reden is is wel heel opmerkelijk. In vele andere beroepen beginnen mensen op verschillende tijden zo zullen nachtwakers nachts werken. in deze zorg zal men in verschillende diensten werken allemaal onmenselijke tijden. Ik geniet ervan dat u de naam van uw bedrijf er bij vermeld. Want dit is 1 van de bedrijven die begonnen is dmv een buitenlandse stichting op te zetten u als werk nemer van dit bedrijf is de oorzaak van dit gebeuren. U had op dat moment gewoon bij bijvoorbeeld Renee Verhoef kunnen Gaan werken of bij flexa. later bij Condor Deze mensen betaalde erg goed. En waren zeer belangrijke bedrijven binnen deze sector. Het personeel van Flexman wilde op minimum loon staan en stuksprijzen binnen slepen veelal waren dat de zogenaamde zzp'ertjes Tevens kan ik u verzekeren dat de kwaliteit die werd geleverd lang niet zo goed was doordat deze personen voor minder gingen werken en steeds harder moesten werken om een normaal loon bij elkaar te schrapen. hebben deze mensen de boel om zeep geholpen. De andere bedrijven haalde geen geen mensen bij bureau's waar die werkte die namen personeel aan met een slagers opleiding of gaven zelf de opleiding. Gezien het feit dat u bij een bureau werkte wat samen met flexman deze constructie maakte om goede detachering bureau's er uit te werken. kan ik nu al zeggen dat de kans erg groot is dat u daar werd gebruikt als inpakker ophanger. het is vervelend dat u een slachtoffer bent geweest van dit bedrijf als u daar gestopt was kon u zo bij de andere bedrijven beginnen. Ik hoop dat als u vecht voor betere samenleving dat u ook erbij vermeld dat er meer goede dan slechte waren. en niet omdat u 1 slechte ervaring heeft dit nu gebruik om een ander doel te bereiken. Vertel me maar wat je echte doel is.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2020 - 11:31

De situatie in Nederland zal niet wezenlijk anders zijn. En als bron voor verspreiding van Corona zeker zo groot in Nederland. Nederland heeft naar verhouding een nog grotere vleessector. Veel te groot zelfs. Nieuwsuur liet zien dat de werkomstandigheden en de huisvesting de oorzaken zijn. Mensen werken en leven op minimale afstand van elkaar. Het enige voordeel is wellicht dat deze Roemenen weinig contact hebben met de autochtone bevolking. Het is een goede reden die veesector in Nederland fors af te bouwen die redenen waren er al en dit is slechts een extra motief. Bovendien bespaart het weer grootschalige subsidie uit aan boeren die weer een extra bijdrage willen van de samenleving aan hun bedrijfsvoering.

9 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2020 - 12:27

In de slachthuizen wordt net als in de tuinbouw veel gewerkt met buitenlands personeel. Dat is nu ook voor een deel terug naar huis.

Buitenstaander
Buitenstaander19 mei 2020 - 14:01

@Daan Altijd sterk om je eigen verhaal waar het je om draait: Minder minder boeren, in te leiden met 'zal' en dan je hele opbouw naar minder boeren te leiden. Kwalijk. Wederom.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2020 - 14:22

@ DanielleDefoe Jij schrijft: In de slachthuizen wordt net als in de tuinbouw veel gewerkt met buitenlands personeel. Dat is nu ook voor een deel terug naar huis. Dat klopt maar er is nog steeds een groep Oost-Europeanen in West-Europa die worden nog steeds door gespecialiseerde uitzendbureaus ingezet. Onder die groep vindt die corona besmetting plaats.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2020 - 14:31

@ Norm Jij schrijft: Minder minder boeren, in te leiden met ‘zal’ en dan je hele opbouw naar minder boeren te leiden. Dat klopt Nederland heeft veel te veel boeren. En je schrijft: Kwalijk. Wederom. Vooral dit soort kwalificaties van jou zijn kwalijk. Een soort taboe om te pleiten voor minder boerenbedrijven? Het zijn mensen zoals jij die een kwalijke bedrijfstak overeind houden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2020 - 14:51

@DO de slachthuiseigenaren klagen vnl over "personeelstekort".

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2020 - 16:16

@ DanielleDefoe Jij schrijft: @DO de slachthuiseigenaren klagen vnl over “personeelstekort”. Ja die zijn terug naar Oost-Europa of zitten ziek in hun pensioen met corona.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2020 - 17:27

@DO klopt. De reden zal ze een zorg zijn zou je gaan denken.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2020 - 19:22

@ DanielleDefoe Het is maf maar 35 jaar geleden werkte ik voor en organisatie van het toenmalige gewestelijk arbeidsbureau en de gemeente Rotterdam. In een soort vorig leven dus. Een van de werkgevers die altijd personeel nodig had was Flexman die 3 productielijnen van een slachterij bemensden. Vooral allochtonen en die moesten varkens slachten, merkwaardige combinatie vond ik dat. Ik heb destijds al laten weten dat de oorzaak het waardeloze werkgeverschap was en de suggestie gedaan daar eens iets aan te doen. Het personeelsverloop was krankzinnig. Maar dat er in 35 jaar nog niet een verbetering van de werkomstandigheden heeft plaatsgevonden die maakt dat het een behoorlijk betaalde baan is met normale werkomstandigheden is toch verbijsterend. Die ondernemers hebben dus 35 jaar geen ruk gedaan voor hun personeel. Ik vind dat bizar.

Polletje2
Polletje220 mei 2020 - 0:01

In het kader van het neo-liberalisme is dat niet "bizar", maar normaal.

Bouwman2
Bouwman219 mei 2020 - 11:13

Als je je vlees goed bakt, is het nagenoeg steriel. En een virus kiest een levende donor, nooit een dooie. Wel bacteriën kunnen er op rauw vlees leven, maar die kun je elimineren. En mocht je toch trek hebben in iets rauws, met kappertjes en zo, dan neem je loperamide. Abattoirs mogen best -hoewel het met de hygiëne best meevallt - een beetje vies zijn,. Dit in tegenstelling met je bedoelingen, daarvoor is kraakhelderere zindelijkheid een vereiste.

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot19 mei 2020 - 12:12

'Als je je vlees goed bakt, is het nagenoeg steriel.' Dat lijkt me met die arbeiders wat lastig. Het probleem is niet dat vlees besmet raakt door de slordige manier van werken, maar dat medewerkers een besmettingshaard vormen.

vdbemt
vdbemt19 mei 2020 - 13:27

Geweldig, Bouwman. Jij kunt dus gewoon lekker je stukje vlees eten. Niets aan de hand. Maar Bouwman, je gaat voorbij aan al die arbeiders, waarvan er al in 1 slachterij honderden ziek zijn. Door de onacceptabele manier van werken en wonen. En aan het feit dat AL die slachthuizen inmiddels haarden zijn voor nieuwe verspreiding. Och. Jij hebt je stukje vlees.

LaBou
LaBou 19 mei 2020 - 16:39

Het wordt als extreme dierenkwellerij gezien om dieren goed te bakken vóór het slachten.

Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 8:48

@vdbemt, Grappig je naam is hetzelfdeals van een vleesbedrijf, gelukkig weet ik door je reactie dat jij zeker niet op de hoogte ben hoe het in deze sector to zijn werk ga. De onacceptabele manier van werken heeft totaal niets hiermee te maken en De huisvestiging is niet aan de orde deze is door deze mensen zelf zo gecreëerd en dat is eigen verantwoordelijkheid. De meeste bedrijven zorgen nergens voor je huisvestiging. Dat dit nu een haard is is een feit. Net zoals plekken waar mensen samenkomen. zonder dieren

Jan Man
Jan Man19 mei 2020 - 11:06

De meeste Nederlanders of Duitsers willen denk ik niet in slachthuizen werken omdat ze niet om kunnen gaan met het dierenleed en de slechte werkomstandigheden. Roemenen hebben geen keus omdat ze zo arm zijn. Het geeft wel aan dat het welzijn en de gezondheid van mensen en dieren niet tellen in de vleesindustrie, alleen zo veel mogelijk geld verdienen.

1 Reactie
ton14024
ton1402419 mei 2020 - 15:09

Barbecueën en een biefstukje eten gaat meestal beter als je niet in die industrie werkt.

Jozias2
Jozias219 mei 2020 - 10:11

Komt het door het product, bedrijfsproces, werkomstandigheden of de huisvesting. In Duitsland komt het vooral door de huisvesting of men nu in een slachterij of kwekerij of een andere fabriek werkt.

4 Reacties
Polletje2
Polletje219 mei 2020 - 10:56

Jozias - Ja dat staat er ook: "Omdat de gastarbeiders vaak samen worden ondergebracht in kleine kamers, is de kans op besmetting groot." Dus daarmee heb je in ieder geval het bewijs geleverd dat je kunt lezen en dat is al heel wat. Maar hoe verklaar je nou de rest? Is er altijd sprake van -uitsluitend- slechte huisvesting, of ligt het ook aan het product, het bedrijfsproces en/of de werkomstandigheden? Is er sprake van enige samenhang met het feit dat het steeds slachterijen betreft, of is de inhoud van jouw reactie nu juist dat er helemaal geen samenhang bestaat en het allemaal één groot toeval is?

Jozias2
Jozias219 mei 2020 - 15:31

@polletje De vraag die je stelt is exact de vraag die ik ook stel. Ik weet het antwoord niet maar er kunnen dus uiteenlopende oorzaken zijn. De kop en de inhoud van het artikel is mijn inziens suggestief en eenzijdig. Er wordt daarmee een verband gesuggereerd wat er misschien niet is.

Polletje2
Polletje220 mei 2020 - 8:29

Jozias: "De kop en de inhoud van het artikel is mijn inziens suggestief en eenzijdig. Er wordt daarmee een verband gesuggereerd wat er misschien niet is." Er staat slechts dat de slachthuizen wereldwijd een bron zijn van coronabesmettingen en het artikel somt een aantal gevallen op. Het enige verband dat gelegd wordt in het artikel is dat de gastarbeiders vaak samen worden ondergebracht in kleine kamers en dat daarom de kans op besmetting groot is. Waarom klaag je dan dat er een verband gesuggereerd wordt wat er misschien niet is?

Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 9:00

@Jozias, Bedankt dat jij het op deze manier vraag. Het staat in dit geval los van het product en bedrijfs proces, de werkomstandigheden kan een mogelijke oorzaak kunnen zijn maar alleen maar als mensen dicht op elkaar staan aangezien dat men vermoedt dat het in bepaalde ruimtes makkelijker verspreid, zou dit zeker afgewogen moeten worden. De kans dat het varken het virus binnen heeft gebracht is haast onmogelijk zeker als je weet hoe een slachtproces in zijn werk gaat. Ik kan nu al met zeer grote zekerheid vertellen dat Het door personen is binnen gebracht en overgegaan op een andere persoon. of de personen hebben buiten hun werkplek elkaar besmet en die is tevens het meest aannemelijke. Doordat deze mensen toch in groepsvorming leven en omgaan in hun vrije tijd, en zich niet aan de regels houden is de verspreiding kans zeer groot. om niet alleen naar deze personen te wijzen mag je zeker niet vergeten dat er personen van de keuringsdienst van waren besmet zijn. deze personen komen op bepaalde plekken samen en reizen tussen verschillende locatie dus ook 1 van deze personen kan een oorzaak zijn.

adriek
adriek19 mei 2020 - 10:06

Slachthuizen zijn voorbeelden van fabrieken waar te veel goedkope, buitenlandse arbeidskrachten te dicht bij elkaar met slechte arbeidsvoorwaarden aan het werk zijn. Ziekmelden is geen optie, want dan krijgen ze geen geld, de lopende band gaat snel en ze werken schouder aan schouder. Allemaal ten behouve van onze kiloknallers.

8 Reacties
Bert VanDuren
Bert VanDuren19 mei 2020 - 10:39

Hier had ook Amazon kunnen staan, maar nu komt het goed uit dat het toevallig een slachthuis is. Kunnen mensen dat weer gebruiken in de campagne tegen het eten van vlees.

Polletje2
Polletje219 mei 2020 - 10:58

Bert VanDuren: Ik wist niet dat ze bij Amazon dezelfde problemen hebben? Hebben andere verzendhuizen die ook?

Zeurmachine
Zeurmachine19 mei 2020 - 11:22

@BertVanDuren. Bij Amazon leg je studieboeken in een doos. Da's wat anders dan nietsvermoedende vogels of zoogdieren met afslachtapparaten opwachten. Geld of geen geld, hoog IQ of simpel, vrijgezel of 10 kinderen: dergelijke arbeid móet je niet doen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 mei 2020 - 12:16

'Hier had ook Amazon kunnen staan' Veelzeggend dat je dieren met goederen vergelijkt. 'Kunnen mensen dat weer gebruiken in de campagne tegen het eten van vlees' Logisch. Het is het zoveelste signaal dat slachthuizen het afvalputje van het bedrijfsleven zijn.

Bert VanDuren
Bert VanDuren19 mei 2020 - 12:53

@Joe 'Veelzeggend dat je dieren met goederen vergelijkt.' Ik vergelijk grote bedrijven met elkaar.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 mei 2020 - 15:10

'Ik vergelijk grote bedrijven met elkaar.' Het is geen toeval dat het aan je laars lappen van dierenwelzijn en zorg voor het milieu samengaat met het ranzig omgaan met je personeel. Zoals ik al schreef gaat het hier om het afvalputje van het bedrijfsleven.

Polletje2
Polletje220 mei 2020 - 8:39

Bert VanDuren: "Ik vergelijk grote bedrijven met elkaar." Nee, dat doe je niet, want ik heb nog steeds geen antwoord op mijn vragen gehad. Je suggereert alleen maar iets.

Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 9:04

@eirda, net als skivakantie Wuhah, carnaval,winkels, protesten, demonstraties enz Neem aan dat jij bedoel alle plekken waar meerdere mensen samenkomen

wesley4
wesley419 mei 2020 - 9:35

Wat ik hier in leest. 'slechte arbeidsomstandigheden zorgen voor corona brand haard.'

3 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg19 mei 2020 - 11:04

Dat denk ik ook. Doet denken aan de constatering in Nijmegen en omstreken dat 25% van het personeel in verpleeghuizen besmet bleek te zijn.

Polletje2
Polletje220 mei 2020 - 8:36

Dus als 25% van het personeel in verpleeghuizen besmet bleek te zijn dan ligt dat aan de slechte arbeidsomstandigheden en niet aan het tekort aan beschermende middelen op de wereldmarkt?

Stingray Ray
Stingray Ray23 mei 2020 - 9:07

@Wesley, Het zijn niet de arbeidsomstandigheden, het gaat echt om groepsvorming maar dat is al heel duidelijk. al het andere wat men ervan maakt klopt geen hol van en is alleen vanuit een ander belang. Zet maar 1000 mensen in 1 ruimte en kijk naar de uitslag