Joop

Slachthuizen verdrinken varkens nog steeds in gloeiend heet water

  •    •  
23-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
274 keer bekeken
  •  
Slachthuis van Vion in Boxtel

© BOXTEL - Varkens in het pand van vleesverwerker Vion in Boxtel. Een slachthuis van het bedrijf in Apeldoorn moet de deuren sluiten nadat de coronarichtlijnen niet nageleefd werden. ANP ROB EN

Nederlandse slachthuizen verdrinken varkens nog altijd in gloeiend heet water. Dat blijkt uit onderzoek van Varkens in Nood dat constateert dat er van alles misgaat bij het bedwelmen en doden van de dieren. Ook in slachthuizen waar veel toezicht is, zowel met camera’s als door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden de dieren gemarteld.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat inspecteurs de misstanden door de vingers zien en pas na lange tijd een rapport schrijven. De slachthuizen zelf zouden tegelijkertijd niet of nauwelijks naar de aanwijzingen van de inspecteurs luisteren.
Het doden van de varkens met behulp van heet water, een zogenaamde broeibak, kwam aan het licht in 2017 nadat videobeelden uit een Belgische slachterij werden gedeeld. Volgens het kabinet werden broeibakken in Nederland niet gebruikt, maar dat bleek in 2018 wel degelijk het geval te zijn. De bedoeling van de broeibak, is dat het hete water de haren van het varken losweekt. Het dier moet dan wel al dood zijn. Doordat het bedwelmen en doden niet goed wordt uitgevoerd, gaan veel varkens levend het hete water in. Ondanks ophef en aangekondigde maatregelen bleek het in 202o nog steeds mis te gaan. En nu, twee jaar verder, ook nog.
Varkens in Nood heeft de rapporten over de overtredingen die wel zijn opgesteld opgevraagd. In een ervan staat:
"Ik zag daar dat een varken direct nadat de neus met het hete broeiwater in contact kwam, begon te bewegen en dat het dier zijn kop oprichtte om contact met het hete water te ontwijken. Naarmate het varken met de kop verder in het hete water zakte werden de bewegingen van het hele lichaam heftiger."
De camerabeelden blijven nu nog in bezit van de slachthuizen zelf. Wanneer de NVWA die wil zien, moeten inspecteurs naar het slachthuis toe om de beelden ter plekke te bekijken, waardoor veel misstanden onopgemerkt blijven. Varkens in Nood wil het toezicht nu verplicht maken en dat de NVWA op afstand rechtstreeks kan meekijken.
Bronnen: Nu.nl, MSN Nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Norsemen
Norsemen23 feb. 2022 - 15:06

Iedereen die vlees in de supermarkt koopt is hier net zo goed schuldig aan als de medewerkers van het slachthuis.

Uw Psychiator
Uw Psychiator23 feb. 2022 - 12:51

Er staat in het bericht: "Doordat het bedwelmen en doden niet goed wordt uitgevoerd, gaan veel varkens levend het hete water in." Ja, slachten is altijd een ernstige bezigheid; naar om te doen, zo lijkt het me. Nee, ik begrijp niet waarom dit beginwerk van bedwelmen en doden 'niet goed wordt uitgevoerd'. Dat dat vaak mislukt, daar kan ik me niets bij voorstellen. Tenzij ook hier geldt: alleen door kostenbesparende onzorgvuldigheid (die dan bewust in stand gehouden wordt) kan uiteindelijk het prijsniveau van de kiloknaller gerealiseerd worden. Ik eet (nog) vlees (ook vis). Zou graag wat bij willen leggen voor voedsel dat gegarandeerd niet met bovenstaande praktijken werd zoals het in de koelvakken ligt; ofschoon mijn inkomen niet hoog is.

Eric Minnens
Eric Minnens23 feb. 2022 - 11:26

Smakelijk eten Als ik naar de supermarkt, Hoor ik varkens gillen. Als ik in een restaurant, Zie ik kippen krijsen... Als ik langs een dierentuin. Voel ik vissenhaken. Als ik door de polder fiets, Ruik ik koeienbloed. Als ik aan mijn tafel zit, Proef ik stront, poep en shit.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2022 - 11:37

Geen vleeseten geeft rust in het hoofd.

Eric Minnens
Eric Minnens23 feb. 2022 - 12:12

PS Interpunctie niet optimaal, maar goed... dat ergert waarschijnlijk alleen mijzelf...

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2022 - 12:22

Problemen met interpunctie in drie talen. Eet geen vlees!

Eric Minnens
Eric Minnens23 feb. 2022 - 10:48

Gerard Bakker kan er wel om lachen. https://www.algemenebestuursdienst.nl/organisatie/topmanagementgroep/wie-is-wie-binnen-de-topmanagementgroep/bakker-g.j.c.m

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2022 - 10:51

Hij wordt waarschijnlijk ook goed betaald voor zijn niet-optreden tegen het martelen van hulpeloze varkens..

Eric Minnens
Eric Minnens23 feb. 2022 - 11:51

@DD, tussen de €8.300.= en €11 000.= per maand. https://www.caorijk.nl/cao-rijk/hoofdstuk-17

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2022 - 12:25

OmG!

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2022 - 13:57

Dan is er ook nog de mogelijkeheid voor salarisverhoging wegens uitstekend functioneren! Waar is de verlaging voor lui die er een zootje van maken?

Paul250371
Paul25037123 feb. 2022 - 9:57

Wanneer houdt dit soort beestachtige taferelen nou een keer op? Wanneer gaan de inspecteurs van de overheid een keer hun werk doen?

1 Reactie
adriek
adriek23 feb. 2022 - 13:59

De AIVD is zo ver wegbezuinigd dat mooie rapporten schrijven nog net haalbaar is maar daadwerkelijk controleren en waar nodig optreden niet meer. Nederland exportland moet natuurlijk wel geld blijven verdienen in ons prachtige kapitalistische systeem. Met dank aan tien jaar Rutte: „luisteren naar elkaar, naast elkaar gaan staan.” die waarschijnlijk gewoon weer de grootste wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2022 - 9:39

Het sluiten van slachthuizen is de enige methode die werkt.

4 Reacties
MG1968
MG196823 feb. 2022 - 9:52

Sommige zaken zijn gewoon niet geschikt voor de industriële, lopende band werkwijze waarbij het ingebakken zit dat er af en toe een pakketje 'van de band valt'. Dat accepteren gaat alleen bij die zaken waar de waarde van dat pakketje alleen in geld uit te drukken valt en er voor het overige 'geen harm done is'. Dat is bij de slacht uitdrukkelijk niet het geval. Dus ja het sluiten van slachtfabrieken is de enige methode. .

adriek
adriek23 feb. 2022 - 14:02

Hier geldt natuurlijk wel: als het hier niet gebeurt, gebeurt het elders waar nog minder regels gelden en de arbeid nog goedkoper is. Slachthuizen sluiten helpt alleen als europa helpt om te zorgen dat alle vleesfabrieken aan de hoogste standaarden voldoen willen ze aan Europa mogen leveren. Het gaat nog wel even duren voor iedereen het vlees eten er aan geeft.

MG1968
MG196823 feb. 2022 - 14:42

"Hier geldt natuurlijk wel: als het hier niet gebeurt, gebeurt het elders waar nog minder regels gelden en de arbeid nog goedkoper is. " Wees blij dat ik je beroofde, een ander had je ook nog van kant gemaakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2022 - 20:18

[als het hier niet gebeurt .. ] Dat zeiden de nertsenfokkers ook.