Joop

Slaapproblemen leiden tot grote maatschappelijke kosten

  •    •  
04-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bed-2607154_640
Steeds meer mensen hebben een slechte nachtrust en de behandeling daarvan laat te wensen over
Hoe je het ook wendt of keert: ieder lichamelijk probleem is altijd ook psychisch. Dat zal ook niemand ontkennen, maar in de praktijk houden we er weinig rekening mee: kanker hoort bij de oncoloog en een gebroken been bij de chirurg. Of deze specialisten ook de psyche betrekken in hun werk is eerst en vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Zeer gewaardeerd als ze het wel doen, maar het hoeft niet. Het is een cadeau, geen harde eis.
Voor steeds meer gezondheidsklachten geldt dat ze niet duidelijk het domein van een bepaalde expert betreffen, maar dat ze een ‘multidisciplinaire’ aanpak behoeven. Zo zijn er nu slaapexperts met uiteenlopende achtergronden, hoorde ik onlangs op de radio. Een somnoloog, zo heet het dan, vertelde enthousiast dat psychische complicaties van slaapstoornissen wellicht beter te voorkomen zouden zijn. Zoals een depressie. Maar ik heb juist geleerd dat slecht slapen een symptoom is van depressie, en dat doeltreffende depressiebehandeling leidt tot betere slaap.
Door mijn cerebellaire ataxie , waarvan na negen maanden nog steeds niet duidelijk is wat de oorzaak is, slaap ik al maanden heel slecht. Ik word altijd eerder wakker dan ik zou willen, en ook als ik de tijd heb voor de ooit vertrouwde acht uur eindigt het meestal na zes uur slaap. Dat er een verband is met een disfunctionerend cerebellum heb ik trouwens zelf moeten bedenken. Maar los daarvan: als reactie op emotionele gebeurtenissen slaap ik direct nog slechter. Maar dat zou ik ook gedaan hebben met een cerebellum in topvorm. Een hoeveel van mijn slaapgebrek aan wat ligt weet niemand, ook de experts niet.
Een van de belangrijkste remmers op een multidisciplinaire aanpak zijn de kosten: hoe meer experts, hoe duurder. Dan is er maar één oplossing: professionals leren om breed te kijken. Om niet alles door te verwijzen naar de expert aan de andere kant van de schutting, maar zelf ook eens over die schutting te kijken.
Ik ken een KNO-arts die vanwege de opbrengsten voor de maatschap een polispreekuur ‘tinnitus’ (oorsuizen) begon. Het liep vanaf het begin als een dolle, cijfermatig. Hoeveel mensen nu echt tevreden waren met de opbrengst in termen van minder klachten dan voor het polibezoek wist hij niet. Oneerbiedig noemde hij het tegen mij zijn ‘psychiatrisch spreekuur’ en dat lijkt me veelzeggend genoeg.
Toename Steeds meer mensen hebben problemen met slapen en de kosten die er door worden veroorzaakt nemen gestaag toe: medische consumptie uiteraard, maar ook arbeidsverzuim, onnodige ongelukken, etc. Je kunt doen wat je wilt, en sommige slaapproblemen worden uitstekend behandeld door bevlogen professionals, maar zolang je niet ziet dat de toename verband houdt met onze leefwijze is het dweilen met de kraan open. En aan wie adviseer je dat nu?
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Dinglish
Dinglish5 dec. 2018 - 12:12

In het VK staan er grote boorden langs de snelweg: "Lack of sleep kills". Slaap gebrek is dodelijk. Ik heb dat nog nooit hier gezien of zelfs maar van gehoord.

Darth Batman
Darth Batman4 dec. 2018 - 13:18

"Hoe je het ook wendt of keert: ieder lichamelijk probleem is altijd ook psychisch. Dat zal ook niemand ontkennen, maar in de praktijk houden we er weinig rekening mee: kanker hoort bij de oncoloog en een gebroken been bij de chirurg" Niet om het een of ander, maar een gebroken been is wel het slechtste voorbeeld wat ik kan bedenken als je mensen wilt overtuigen dat ieder lichamelijk probleem ook psychisch is.

4 Reacties
Karingin
Karingin4 dec. 2018 - 15:22

Maar het heeft wel degelijk ook psychische gevolgen, omdat je een tijd afhankelijk bent van anderen bijvoorbeeld, of gewoon omdat je veel pijn hebt.

Hans Idem
Hans Idem4 dec. 2018 - 15:33

Been kan toch gebroken zijn omdat iemand uit wanhoop en zielenpijn toevlucht zocht in drank en drugs? En daarom een traptray miste?

Dinglish
Dinglish5 dec. 2018 - 12:16

Traumatische gebeurtenissen, verdriet, stres zijn de trigger dus niet de oorzaak. Dat is vooral bij diabetici 1 bekend. Ziekte zit al sluimerend in lichaam en door zo een gebeurtenis kan het geactiveerd worden.

Darth Batman
Darth Batman7 dec. 2018 - 8:00

Speculatie lieve mensen. Niet iedere beenbreuk of blessure die je afhankelijk maakt bezorgt je stres. Als dat wel zo was zou Arjen Robben meer PTSD hebben dan de rest van de mensheid bij elkaar.