Joop

Sjoerd Sjoerdsma (D66) verlaat Kamer: 'Nog optimistisch en dat blijf ik graag'

  •  
07-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4224 keer bekeken
  •  
ANP-405417504

De massale leegloop in de Tweede Kamer zet voort. Ook D66'er Sjoerd Sjoerdsma keert na de verkiezingen van november niet terug. Dat schrijft hij op X, voorheen Twitter. Sjoerdsma was sinds 2012 lid van de Tweede Kamer, waar hij zich onder meer bezighield met buitenlandse zaken. In een brief op X zegt Sjoerdsma dat hij optimistisch uit de Kamer vertrekt, hoewel hij zegt te beseffen dat "onze democratie niet onkwetsbaar is".

Over die gevaren voor de democratie schrijft hij:

"Als woordvoerder buitenland zie je zorgwekkende trends in andere landen nog voordat ze overwaaien naar Nederland. Zelfs bij democratische bondgenoten glijdt de maatschappij snel af als politici elkaar enkel nog benaderen als vijanden, als feiten verworden tot onderwerp van spot, als rechters worden aangevallen en als journalisten de waarheid niet meer (durven te) brengen. Het zijn ontwikkelingen die inmiddels helaas ook in Nederland zichtbaar zijn."

Als buitenlandwoordvoerder liet Sjoerdsma zich geregeld horen over misstanden in landen als China en Rusland. Zo diende hij een motie in om de onderdrukking van de Oeigoerse minderheid als genocide te bestempelen, waarna China sancties tegen Sjoerdsma instelde.

Ook kwam hij op een zwarte lijst van Rusland terecht, waarschijnlijk door zijn kritiek op het land vanwege MH-17 en zijn werk aan een wet tegen schenders van mensenrechten. De wet werd vernoemd naar de advocaat Sergei Magnitski, die door de Russische politie maandenlang onder erbarmelijke omstandigheden werd vastgehouden en vervolgens overleed in zijn cel.

Sjoerdsma was campagneleider tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Toen haalde de partij, met Sigrid Kaag als lijsttrekker, het beste resultaat ooit met 24 zetels. Tijdens de formatie daarna raakte Sjoerdsma in opspraak, nadat hij een roddel over verkenner Johan Remkes had verspreid met D66-persvoorlichters. Volgens hen had Remkes tijdens formatiegesprekken te veel gedronken. Na zware kritiek maakte Kaag excuses.

De D66'er schuwde de aanvaring met extreemrechtse partijen in de Tweede Kamer ook niet. In 2021 wierp FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen hem tijdens een coronadebat toe: "uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen". In zijn afscheidsbrief noemt Sjoerdsma "de antidemocratische rechtsextremisten het betonrot in ons democratische fundament".

Sjoerdsma zegt desondanks "nog optimistisch en vol vertrouwen" te zijn: "Dat blijf ik graag en daarom is het voor mij tijd voor wat anders." Wat de D66'er nu gaat doen laat hij vooralsnog in het midden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (117)

EenMening3
EenMening38 aug. 2023 - 16:17

Sjoerd Sjoerdsma kaartte als buitenlandwoordvoerder regelmatig misstanden in Rusland en China aan. Hij pleitte bovendien voor maximale steun aan Oekraïne. Dat valt in hem te prijzen, jammer dat hij vertrekt. Het is onbegrijpelijk dat er nog altijd lieden zijn die, uit afkeer van de VS en de NAVO, partij kiezen voor de vijanden van het Westen, de dictators Poetin, Xi, Khameini en Kim.

RaarMaarWaar 0.1
RaarMaarWaar 0.18 aug. 2023 - 8:31

''De massale leegloop in de Tweede Kamer zet voort. Ook D66'er Sjoerd Sjoerdsma keert na de verkiezingen van november niet terug.'' Dat kan positief uitpakken. Vooral als het gaat om die types die de afgelopen jaren aan het stuur hebben gezeten. Natuurlijk is het wel zo dat een heel groot deel van het land dik tevreden is. In de eigen villa met subsidie, Tesla met subsidie, warmtepomp met subsidie, lage belasting op inkomen/winst etc. Maar de keerzijde is dat de tevredenheid van de een teveel over de rug is gegaan over de rug van die ander. De kloof tussen arm en rijk is steeds groter geworden. En dan dan zijn we ook nog in oorlog gerommeld door types als D66 Sjoerdsma die lijden aan het koudeoorlogsyndroom en misplaatst superioriteits- en deuggevoel. Je eigen agressieve NAVO kernwapenmacht doorlopend uitbreiden met het idee dat je die ander dan wel in toom houdt. Wat ''buitenlanddeskundige'' D66 Sjoerdsma betreft ging dat al gelijk fout bij zijn aantreden in de 2e kamer in 2012. Nooit de gevaren gezien van de hele aanloop naar de foute door het Westen (Obama c.s.) gesteunde coup in Oekraïne in 2014. En daarna ook nog eens onverminderd olie op het vuur blijven gooien. Zelfde recept voor China. Ook daar zijn misstanden die aangekaart moeten worden. Maar wel op de juiste diplomatieke wijze. Helaas zit een type als D66 Sjoerdsma in het oorlogszuchtige kamp van Biden c.s. Een ongeleid projectiel als Pelosi naar Taiwan sturen etc. Oologsschepen onder de kust van China.

9 Reacties
MG1968-2
MG1968-28 aug. 2023 - 11:26

@Kees Toen je nog je ergerde aan zaken als villasubsidie was je vermakelijk maar ongevaarlijk. Nu voer je de extreem rechtse agenda om de democratie van binnenuit te ondermijnen omwille gewenste herstructurering naar turks/russisch recept openlijk uit. Wees er maar trots op!

DaanOuwens
DaanOuwens8 aug. 2023 - 13:59

@Kees Jij schrijft: Je eigen agressieve NAVO kernwapenmacht doorlopend uitbreiden met het idee dat je die ander dan wel in toom houdt. De NAVO kernwapenmacht is al jaren niet uitgebreid die van Rusland wel. Er heeft geen coup in Oekraïne plaatsgevonden, de kloof tussen arm en rijk wordt in stand gehouden door slechts te denken in klassieke werknemer/werkgever verhoudingen. Zo zijn alle problemen op de wereld vooral het gevolg van jouw fantasie en jouw manier van denken.

GMatth52
GMatth5210 aug. 2023 - 7:56

RaarMaarWaar 0.1 8 aug. 2023 - 10:31 "Nooit de gevaren gezien van de hele aanloop naar de foute door het Westen (Obama c.s.) gesteunde coup in Oekraïne in 2014. En daarna ook nog eens onverminderd olie op het vuur blijven gooien. " Ik zou ervan opkijken als Sjoerdsma deze aanloop naar de coup van Euromaidan in 2014 niet gezien zou hebben. Sjoerdsma is erg goed in het verzwijgen van de ware toedracht rondom deze staatsgreep en de daaruit voortgekomen burgeroorlog in Oekraïne. Zoals de gevestigde nieuwsmedia doen, om dit te verhullen, en de schuld voor het conflict eenzijdig bij Rusland neer te leggen. Verder volledig eens met uw bijdrage.

GMatth52
GMatth5210 aug. 2023 - 8:14

MG1968-2 8 aug. 2023 - 13:26 @Kees "(...). Nu voer je de extreem rechtse agenda om de democratie van binnenuit te ondermijnen (...). Dat van binnenuit ondermijnen van de democratie kunt u met een gerust hart overlaten aan de regeringen, die ons land in meerdere door de VS ontketende oorlogen hebben 'ingerommeld': kabinet-Kok (Kosovo 1999), -Balkenende (Irak 2004), -Rutte I (Syrië 2011), -Rutte II e.v. (Oekraïne 2014). Minstens zo erg: zij hebben -met uitzondering van Kok over Sebrenica 1995- geweigerd hierover verantwoording af te leggen. Ik noem Kok even als gunstige uitzondering, ook al ging het bij Sebrenica 1995 om een operatie onder VN-vlag. Het omzeilen van de verantwoordingsplicht tegenover de 2e Kamer is door Rutte tot kunst verheven. Ziedaar de rot in onze democratie.

MG1968-2
MG1968-210 aug. 2023 - 11:19

@GMath Met het fout neerzetten van de mening en overtuiging van het merendeel van de bevolking ten tijde van de beslissingen én het kant kiezen voor de agressor in het Oekraïne conflict laat je zien dat je zelf helemaal niets met democratie. Je 'rot' van binnenuit zit bij jou en Kees.

DaanOuwens
DaanOuwens10 aug. 2023 - 14:33

@ GMatth52 Jij schrijft: de VS ontketende oorlogen hebben 'ingerommeld': kabinet-Kok (Kosovo 1999), -Balkenende (Irak 2004), -Rutte I (Syrië 2011), -Rutte II e.v. (Oekraïne 2014). Dat zijn geen van allen door de VS ontketende oorlogen en daar is Nederland ook niet ingerommeld. Feiten zijn voor jou niet zo belangrijk het gaat slechts om het aan de man brengen van het Russische fascisme. En daar is Sjoerdsma erg kritisch over. Dat sympathisanten van Poetin en anti democraten daarom problemen hebben met Sjoerdsma is dan ook wel weer logisch.

GMatth52
GMatth5210 aug. 2023 - 21:45

MG1968-2 10 aug. 2023 - 13:19 @GMath "Met het fout neerzetten van de mening en overtuiging van het merendeel van de bevolking (...). " Wil u suggereren dat er in februari 2014 een soort volksstemming is gehouden over de keus van Oekraïne voor Oost of West? Nee, er waren sinds herfst 2013 betogingen zowel voor als tegen het EU-Associatieverdrag, die in de weken daarna ontaardden in aanvallen van rechtse nationalisten en fascisten -bewapend door de VS- tegen linkse en Russischtalige Oekraïners. Na de gewelddadige staatsgreep tegen de wettige president Janoekovitsj op 22-02-2014 kwam een van tevoren door Nuland en Biden samengestelde 'overgangsregering' aan de macht, die een golf van terreur tegen linksen en Russischtaligen ontketende: ruim 40 doden in Odessa. Tijdens deze burgeroorlog vluchtten 1.000.000 Oost-Oekraïners naar Rusland. Diplomatieke inspanningen van "agressor" Rusland - gericht op de Akkoorden van Minsk 2014-'15, en een alternatief Veiligheidspact uitgaande van Oekraïense neutraliteit december 2021- werden gesaboteerd door de regering in Kiev danwel afgewezen door VS-minister Blinken (jan. 2022). Een NAVO-bolwerk in Oekraïne is voor Rusland onaanvaardbaar en daardoor was Rusland gedwongen tot militair ingrijpen. Hier heeft Amerika op aangestuurd: omdat het deze oorlog wilde. Zie: The mess that Nuland made, consortiumnews.com July 13, 2015

DaanOuwens
DaanOuwens11 aug. 2023 - 13:26

@ GMatth52 Jij schrijft: Een NAVO-bolwerk in Oekraïne is voor Rusland onaanvaardbaar en daardoor was Rusland gedwongen tot militair ingrijpen. Los van de andere onzin. Rusland gaat niet over het Navo bolwerk Oekraïne. Dat kan nooit een reden voor de oorlog zijn. Dat zijn besluiten die Oekraïne zelf neemt. En als Rusland Oekraïne niet was binnengevallen was Oekraïne ook nooit NAVO-lid geworden. Zweden en Finland trouwens ook niet. Rusland heeft met deze oorlog de NAVO gereanimeerd die eigenlijk als half dood was. De enige agressor is Rusland en deze oorlog wordt gevoerd met instemming van mensen zoals jij.

MG1968-2
MG1968-211 aug. 2023 - 13:29

@math Je had het over nederlandse regeringen. En voor het overige..... Ongelooflijk.... Dieptriest

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...8 aug. 2023 - 7:33

Sjoerdsma geeft de Haagse journalistiek het advies zich te bezinnen op de focus op de persoonscultus. Best ironisch, hij was immers campagneleider die het brein was achter de schaamteloze persoonsverheerlijking- denk aan 'Kaag the movie'- van nieuwe partijleider Kaag bij de laatste TK verkiezingen.

Olav Meijer
Olav Meijer7 aug. 2023 - 16:37

[.....de advocaat Sergei Magnitski, die door de Russische politie maandenlang onder erbarmelijke omstandigheden werd vastgehouden en vervolgens overleed in zijn cel.] Ik vrees dat Aleksej Anatoljewitsj Nawalniy eenzelfde lot beschoren is. [In zijn afscheidsbrief noemt Sjoerdsma "de antidemocratische rechtsextremisten het betonrot in ons democratische fundament". Daarin heeft hij volkomen gelijk.

1 Reactie
Willem D2
Willem D27 aug. 2023 - 18:28

Om nu Nawalny op het schild te heisen. De vijand van je vijand is niet per se je vriend. Het democratisch gehalte van hem is ook niet zo groot. Neemt niet weg dat ik hoop dat hij weer snel vrij komt, want hij moet gewoon in vrijheid oppositie kunnen voeren.

Noordermeer2
Noordermeer27 aug. 2023 - 15:52

Fijn dat hij niet meer alleen allemaal anderen de dood in wil jagen en z’n verantwoordelijkheid neemt door zelf aan het front te gaan vechten. Een man met zo veel gevechtservaring kunnen ze daar goed gebruiken. https://twitter.com/swsjoerdsma/status/1562331158913875968

Ben  Liberaal
Ben Liberaal7 aug. 2023 - 14:45

Sjoerdsma weg .... wie verzint zoiets ?? Ik zag op mijn persoonlijke peilstemmeetstation dat D66 door zijn vertrek plots gestegen is in de zetelstempeiling van -2 naar -1 ! een toename van 100%. Sinds Pechtold dat niet meer meegemaakt... wie zorgt ervoor dat de groei vastgehouden wordt naar wellicht de 0 (nul) zetels ? Kom D66-ers .. wie offert zich op om de kiezers terug te laten kruipen...

pahan
pahan7 aug. 2023 - 14:39

De lijst wordt steeds langer. Ik heb me nooit in deze man verdiept, maar heb sterk de indruk dat hij niet verdient wat nu op de socials over hem heen komt. Als ik hier onder lees waar hij zich mee bezig heeft gehouden zijn dat niet de eerste dingen die me zo oppervlakkig te binnen schieten.

Ivan61
Ivan617 aug. 2023 - 14:17

Als China en Rusland met jou bezig zijn dan ben je goed bezig. Succes met alles Sjoerd.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus8 aug. 2023 - 10:36

Zelf bezig zijn met alleen Rusland en China is ook erg éénzijdig...

MG1968-2
MG1968-27 aug. 2023 - 13:29

Aan de duimpjes hier in dit onderwerp te oordelen heeft de fakkelbrigade zich ook op dit forum definitief gevestigd. @Martin heeft gewoon een valide punt.

4 Reacties
itsme3
itsme37 aug. 2023 - 13:48

Het lijkt er meer op dat Sjoerdsma erg weinig fans heeft. U bent zo'n beetje de enige die het voor hem opneemt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde7 aug. 2023 - 14:37

MG, de fakkelbrigade is een mooie typering. Ik vind het borrelpraat. Waarom zou Sjoerdsma het drankprobleem van Remkes niet mogen noemen? Hij -en velen met hem- maakte zich terechte zorgen over de rol van alcohol op mans functioneren. Dat zo'n opmerking zwaarder wordt geteld dan al het inhoudelijke werk dat Sjoerdsma in de Kamer verzette laat hun onwetendheid en oppervlakkigheid zien en dat ze alleen de koppen in de kranten lezen. Politiek op Roddelblad niveau.

JasDon
JasDon7 aug. 2023 - 14:47

Het valt me ook op. Ik kan er niet eens zoveel namen bij bedenken. Hoewel het niet allemaal fakkel argumenten zijn, het betreffen ook zogeheten tankies die in de strijd in Oekraïne een anti-imperialistische strijd zien tegen de VS en consorten. Het lijkt net alsof mensen hier een account hebben gemaakt om te cheerleaden i.p.v. een stelling te beargumenteren. Niet dat dat zo goed lukt wanneer ze het proberen.

Zandb
Zandb8 aug. 2023 - 6:42

Itsme Als het aantal fans af te lezen zou zijn aan wie de moeite neemt om dat in alle openheid te verklaren laat staan dat ze het voor zo iemand opnemen dan hebben maar weinig mensen veel fans. Daarentegen zijn over het algemeen zijn leden van de fakkelbrigade nou juist wel heel gedreven om iemand af te branden.

Gerygrr
Gerygrr7 aug. 2023 - 13:13

Triest, alweer een vertrek uit de Kamer. “Betonrot”, inderdaad en die ander “tribunalen” zit er nog…… Alle goede kamerleden vertrekken teleurgesteld. Hard werken loont niet, zo lijkt het.

EenMening3
EenMening37 aug. 2023 - 11:39

"Als buitenlandwoordvoerder liet Sjoerdsma zich geregeld horen over misstanden in landen als China en Rusland. Zo diende hij een motie in om de onderdrukking van de Oeigoerse minderheid als genocide te bestempelen, waarna China sancties tegen Sjoerdsma instelde." Kamerleden die waarschuwen tegen schurkenstaten als China, Rusland, Iran en Noord-Korea zijn goud waard. Jammer dat hij vertrekt. Een sterke defensie binnen een sterke NAVO. Oekraïne steunen totdat de Russische troepen uit dit land vertrokken zijn. Taiwan veranderen in een "stekelvarken", zodat Xi het wel uit zijn hoofd laat om dit land aan te vallen.

korheiden
korheiden7 aug. 2023 - 11:36

D66 staat op fors verlies in de peilingen, dus logisch dat Sjoerdsma op zoek gaat naar een functie elders. Hij zette zich in voor de mensenrechten, maar zal toch ook herinnerd worden van verdachtmakingFeen t.a.v. Remkes en zijn vermeend alcoholgebruik. Felle tegenstander van BBB c.s.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 aug. 2023 - 6:44

por Dat is inderdaad een logische gedachte, dat op zoek gaan naar 'een functie elders' als resultaat van de uitslagen van peilingen. Maar dat is het dan ook wel. Ik bedoel, weet u veel!

Ed Verbeek
Ed Verbeek7 aug. 2023 - 10:29

“ als journalisten de waarheid niet meer (durven te) brengen” Ja, zelfs In de tijd dat alle Nederlandse kranten nog niet in handen waren van 1 of 2 uitsluitend op winst gerichte multinationals, zoals nu, las mijn vader, ARP-lid, regelmatig De Waarheid, van de CPN. Hij zei: ja, daar staan nog wel eens dingen in die je nergens anders te lezen krijgt. Tegenwoordig zijn Russische internetsites zelfs van overheidswege geblokkeerd voor ons. Zelfs geen vrijheid van informatievergaring meer. Het is dus nog erger dan Sjoerdsma hier stelt!

1 Reactie
JasDon
JasDon7 aug. 2023 - 16:54

Ed, als je nieuwsgierig genoeg bent kan je gewoon een VPN'etje pakken. Ik ben overigens heel erg benieuwd welke desinfo je mist.

ChefSache
ChefSache7 aug. 2023 - 10:18

Qua inhoudelijke politiek vrijwel altijd met de man eens, maar qua persoon vind ik het geen fijn mens.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 aug. 2023 - 7:53

Toch is hij volgens mij diplomaat geweest. De vaardigheden heeft hij dus wel in huis. Soms wordt het je ook wel moeilijk gemaakt denk ik dan en heeft diplomatie geen enkel effect meer.

weereenmening
weereenmening7 aug. 2023 - 10:17

Begrijpelijk, hij heeft D66 niet veel goeds gebracht.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 aug. 2023 - 14:20

mening Nou, laten we er eens een discussie van maken: Dat ben ik niet met u eens.

weereenmening
weereenmening7 aug. 2023 - 14:55

Pechtold heeft D66 gered van de afgrond door te ageren tegen de PVV, maar om verder te groeien moest men nieuwe kiezers trekken. Dus kwam het plan om zetels weg te halen bij GroenLinks. En Sjoerdsma werd ingezet om hier werk van te maken. Met vel ageren tegen klimaat ontkenners, boeren, wappies, of eigenlijk iedereen die 'onjuiste' dingen zei of dacht hoopte men de progressieve linkse kiezer aan zich te binden. Maar het werd een drammerig niet authentiek verhaal, dat vaak uitmondde in scheldpartijen. Veel D66 kiezer zijn daardoor vertrokken, en de linkse kiezer is niet overstag gegaan. Ik vraag me af of het tij nog te keren is valt, ik denk dat de kiezers het vertrouwen in de oprechtheid van D66 inmiddels is verloren. En Sjoerdma is hier naast Kaag een belangrijke oorzaak van geweest. De keizer wil een eerlijk authentiek en consistent verhaal, en daarvoor is een nieuwe bestuurscultuur nodig.

Gaitj
Gaitj7 aug. 2023 - 9:46

Jammer dat ie weggaat. Hij was in z'n eentje toch als snel verantwoordelijk voor een winst van -2 zetels voor D66.

JohnVKR
JohnVKR7 aug. 2023 - 8:38

Kunnen we misschien afspreken Twitter gewoon Twitter te blijven noemen en geen X. Omdat we Elon Musk gewoon niet gunnen dat Twitter ooit als X ingeburgerd raakt.

1 Reactie
EenMening3
EenMening37 aug. 2023 - 18:00

Je kunt je "X"-account ook opheffen. Elon Musk is een visionair die er voor gezorgd heeft dat de volledig elektrische auto is doorgebroken. Tesla gaat dit jaar ca 1,8 miljoen elektrische auto's produceren. Auto's van zeer goede kwaliteit die minder stroom verbruiken dan die van de concurrent.

Realpolitik
Realpolitik7 aug. 2023 - 8:35

Ik zal hem niet missen. Sjoerdsma heb ik altijd een beetje de Baudet van d66 gevonden; achterbaks (Omtzigt), vol met 'jij bakken' en in zijn ogen was ook iedereen fout die het niet voor 100% met hem eens was. Dat hij nu opstapt is absoluut geen gemis voor de Haagse politiek.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 aug. 2023 - 14:27

Real Noem eens een paar van jij-bakken? En geef eens wat voorbeelden van die Baudetse achterbaksheid? Is het niet ook zo, dat iedereen die het niet met u of mij eens is, het bij het verkeerde eind heeft, dus fout zit? U en ik gaan toch niet willens en wetens aanpassen aan 'foute meningen'? Kortom: U bent blij dat die opstapt. Maar klopt uw argumentatie wel?

Willem D2
Willem D27 aug. 2023 - 17:13

@zandb ja

Joop  den Uil
Joop den Uil7 aug. 2023 - 8:21

Ook al van de tafel gevallen, wie volgt ? de kamervoorzitter ? (nu ik gisterenavond Arib heb zien worstelen met haar beslissingen)

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr8 aug. 2023 - 12:01

In de naam van de democratie kon de huidige versplintering ontstaan. Dat was tegelijkertijd de oorzaak van de krampachtige kamerdiscipline. En geheimhouding en gekonkel en achterbaks gedoe. Gewoon als politicus gewaardeerd worden voor het mogen uiten van de eigen mening en de eigen achterban vertegenwoordigen mocht niet meer. Zie Omtzigt. We waren een geweldig land. Grote partijen met elk een paar dissidenten, die er gewoon bij hoorden. Zo moet het zijn. Een PvdA met Spekmannen en Jacobi’s om te koesteren. De nette pakken zeggen mij niets.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 13:48

hobbezakken garanderen ook niks

Kit2
Kit27 aug. 2023 - 8:16

‘glijdt de maatschappij snel af als politici elkaar enkel nog benaderen als vijanden’ Je vraagt je af waar zo’n ventje het lef vandaan haalt. Hij was nu juist degene die niet op de argumenten inging maar onmiddellijk op de persoon ging spelen. Remkes afschilderen als dronkelap, en in het debat over Oekraine iedereen die er anders over dacht een ‘meeloper van een oorlogsmisdadiger’ noemen en zodra iemand het niet eens was met zijn meningen (die hij graag feiten noemt) zijn ze ondemocratisch. Ik hoop dat ie bij zijn afscheid een spiegel mee krijgt.

itsme3
itsme37 aug. 2023 - 7:43

Het enige wapenfeit dat ik me van hem herinner is dat hij samen met fractiegenoten probeerde Remkes het label van alcoholist op te spelden om hem in diskrediet te brengen. Er is dus niet veel aan hem verloren.

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-27 aug. 2023 - 8:27

@Itsme3 Het lijkt mij inderdaad voor jou dan ook niet logisch of te verwachten dat je je zijn inzet wat betreft mensenrechten wilt herinneren. Op onderwerpen die ook een morele component kennen was hij immers continue jou ideologische tegenpool door je onmogelijkheid die componenten te herkennen laat staan erkennen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde7 aug. 2023 - 10:28

Inderdaad MG, de opmerking van Itsme en de vele duimpjes zegt alles over het niveau van de opmerking.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk8 aug. 2023 - 6:31

"Inderdaad, de opmerking van Itsme en de vele duimpjes zegt alles over het niveau van de opmerking. " Het is maar net hoe jij dat niveau beoordeelt.

MG1968-2
MG1968-28 aug. 2023 - 14:02

@IHAG Zo kun je het bekijken. Maar in elk geval kan geconcludeerd worden dat er nogal wat mensen van acuut selectief geheugenverlies. Hoewel ik inderdaad ook niet uitsluit dat het gewoon chronisch en daarmee niet selectief is.

Norsemen
Norsemen7 aug. 2023 - 7:35

Ik herinner me deze man als iemand die continue de wereld aan het indelen was in goed en slecht. Vreselijk kereltje die Sjoerdsma met z'n moralistisch gepreek.

39 Reacties
MG1968-2
MG1968-27 aug. 2023 - 8:31

@Norseman Moet je vooral niet willen. Mensenrechtensituatie in China benoemen. Van leer trekken tegen Rusland. "moralistisch gepreek" Waardevrij benoemen is impliciet kant kiezen voor de bestaande situatie.

Norsemen
Norsemen7 aug. 2023 - 9:34

"Waardevrij benoemen is impliciet kant kiezen voor de bestaande situatie." Hier ben ik het totaal niet mee eens. Je zegt hiermee in feite dat de andere kant alleen al begrijpen betekent dat je een onmens bent. Je gaat hiermee iets begrijpen en het er mee eens zijn als hetzelfde zien, en dat is levensgevaarlijk. Je kunt prima zaken benoemen en/of stelling nemen tegen iets zonder de andere partij als onmens/monster te bestempelen. Dat totaal misplaatste moralistisch plaatjes plakken vind ik totaal niet passen bij een liberale partij.

Mathijsco
Mathijsco7 aug. 2023 - 10:38

Wat u zegt. Als een kille steward / hour of power -dominee met ijskoude blik, waakte hij over 'zijn' coalitieschaapjes in de kamer die in het gareel moesten blijven. Een 'kick', en men had zijn 'aandacht' en razor-scherpe blik.

MG1968-2
MG1968-27 aug. 2023 - 15:14

@Norsemen "Je kunt prima zaken benoemen en/of stelling nemen tegen iets zonder de andere partij als onmens/monster te bestempelen." Dat vind ik pas een vreemde aanname. Dat niet-waardevrij automatisch zou inhouden dat je de ander als onmens/bestempel. Dat is wel een heel niet-waardevrije invulling -en feitelijk onjuist- van hetgeen ik schreef nietwaar. En hoe beschrijf je de mensenrechten situatie in waardevrij die tegelijkertijd de situatie aldaar aan de kaak stelt. Of wil je dat laatste niet? De praktijk is nu eenmaal dat als je geen moreel oordeel uitspreekt dat dat (terecht) gezien wordt en werkt als steun voor de bestaande situatie. "Dat totaal misplaatste moralistisch plaatjes plakken vind ik totaal niet passen bij een liberale partij. " Als ze misplaatst zijn is dat een inhoudelijk oordeel van jou. Dan is de situatie domweg minder ongewenst dan dat die uitgesproken wordt. Dat zonder discussie afdoen als 'moralistisch' toont dat je het oordeel niet deelt maar er niet over in discussie wilt. "Je kunt prima zaken benoemen en/of stelling nemen tegen iets zonder de andere partij als onmens/monster te bestempelen." Een racist is een racist. Een moordenaar is een moordenaar. Mensenrechtenschenders zijn precies dat. Je hebt nu vast ook verschillende voorbeelden waar hij de zaken feitelijk niet correct benoemde en een 'misplaatst moreel oordeel' uitsprak. Dat zijn stijl je niet aansprak dat is wat anders. Maar waardevrij beschrijven is niet oordelen dat is instemmen.

Norsemen
Norsemen7 aug. 2023 - 15:50

@MG1968-2 Sjoerdsma lijkt in mijn ogen niet te snappen dat of je in het kamp van het "kwaad" zit of in het kamp van het "goede" voor het grootste deel afhangt van toevalligheden waar je zelf geen enkele invloed op hebt. Ik wil je dit interview met Chomsky aanraden. De interviewer doet mij Sjoerdsma denken. https://www.youtube.com/watch?v=RiA9PtTLi-Q

DaanOuwens
DaanOuwens7 aug. 2023 - 18:29

@Norseman Jij schrijft: Dat totaal misplaatste moralistisch plaatjes plakken vind ik totaal niet passen bij een liberale partij. Daarmee begeef jij je op nogal glad ijs. Want dan wordt mensenrechten kritiek op Rusland en China moralistisch gedoe.

JasDon
JasDon7 aug. 2023 - 19:59

Daan, Zolang het niet over de VS gaat mist een groot deel van de mensen hier een richtingsgevoel.

Norsemen
Norsemen8 aug. 2023 - 7:34

@Daan "Daarmee begeef jij je op nogal glad ijs. Want dan wordt mensenrechten kritiek op Rusland en China moralistisch gedoe." Het hebben van een andere moraal is geen moralistisch gedoe. Kritiek hebben op anderen is helemaal prima. Maar als iemand vanuit bijvoorbeeld zijn vakgebied begrijpt (kan uitleggen) waarom China handelt zoals het handelt qua mensenrechten, betekent dat niet dat je het ermee eens bent. Je kunt in mijn ogen iets prima begrijpen en aan de andere kant veroordelen/er niet mee eens zijn. En wat Sjoerdsma in mijn ogen doet is iemand die de vijand begrijpt zien als iemand die de vijand steunt. Kijk naar het fragment met Chomsky. Hoe de interviewer handelt is precies wat ik bedoel.

Norsemen
Norsemen8 aug. 2023 - 7:49

En Sjoerdsma zou als liberaal moeten snappen dat je een product bent van je omgeving, en dat jij je waarden en normen niet meekrijgt van één of andere god.

DaanOuwens
DaanOuwens8 aug. 2023 - 8:33

@Norseman Jij schrijft: En wat Sjoerdsma in mijn ogen doet is iemand die de vijand begrijpt zien als iemand die de vijand steunt. Dat doet Sjoerdsma niet. En het gladde ijs waarop jij je begeeft is wat je nu begrijpen noemt. Het schenden van mensenrechten zoals die van de Oeigoeren valt niet te begrijpen. Als je dat vindt dan krijg je daar dus ook kritiek op.

Norsemen
Norsemen8 aug. 2023 - 9:54

"Het schenden van mensenrechten zoals die van de Oeigoeren valt niet te begrijpen." Wel vanuit Chinees perspectief. En het kunnen uitleggen waarom het vanuit Chinees perspectief wel begrijpelijk is, heeft niets te maken met China steunen. Hetzelfde met Rusland. En ik vind dat Sjoerdsma dat onderscheid (bewust) niet maakt.

MG1968-2
MG1968-28 aug. 2023 - 11:36

@Norsemen "En ik vind dat Sjoerdsma dat onderscheid (bewust) niet maakt. " Dan heb jij vast voorbeelden van een Sjoerdsma die duiders verantwoordelijk maakt van het geduide daar waar de duider zelf geen expliciete dan wel impliciete waardering of goedkeuring uitsprak. Want b.v. een Baudet als duider wat betreft de Russische situatie (of hierboven een @Kees) zijn zelf geen waardevrije duiders. "En het kunnen uitleggen waarom het vanuit Chinees perspectief wel begrijpelijk is, heeft niets te maken met China steunen." Dat klopt. Maar ik heb nergens de waardevrije duiders aangevallen gezien door sjoerdsma. Wel de niet-waarde vrije. Maar dat lijkt me terecht. Maar je hebt vast wel voorbeelden voor me.

DaanOuwens
DaanOuwens8 aug. 2023 - 13:40

@Norseman Jij schrijft: En het kunnen uitleggen waarom het vanuit Chinees perspectief wel begrijpelijk is, heeft niets te maken met China steunen. Dat is dus China steunen. Het schenden van mensen rechten is vanuit geen enkel perspectief begrijpelijk.

MG1968-2
MG1968-28 aug. 2023 - 14:09

@Daan Oe ja. Je hebt natuurlijk gelijk. Aangeven waarom iemand iets doet is niet hetzelfde als aangeven waarom het begrijpelijk is waarom iemand iets doet. Het laatste impliceert steun. Moet inderdaad beter leren lezen...

MG1968-2
MG1968-28 aug. 2023 - 14:22

@Norsemen en @Daan Feit: Norsemen's uitspraak krijgt veel duimpjes. Mijn duiding: De vele duimpjes onder Norsemens post zijn waarschijnlijk vanuit een geheel andere insteek gegeven dan die van de Norsemen zelf. Zowel het geven van de duiding als het bewust nalaten van een duiding (en alleen het feitelijke brengen) is niet waardevrij. Het aantal duimpjes in relatie tot het gewoonlijk uitgedeelde duimpjes doet namelijk vermoeden dat er iets aan de hand is wat duiding behoeft. Laat je dat na, doe je dat met een reden. Het zwart-wit neerzetten @norsemen impliceert een kunstmatige scheiding die in de praktijk niet aanwezig zal zijn. Ook journalistiek is niet alleen beschrijvend en alleen beschrijvend is (vaak) ook kiezen.

Norsemen
Norsemen8 aug. 2023 - 15:45

"Dat is dus China steunen. Het schenden van mensen rechten is vanuit geen enkel perspectief begrijpelijk." Deze manier van denken klopt natuurlijk niet en is bovendien gevaarlijk. Als je bijvoorbeeld niets met mensenrechten hebt (de Chinese regering), is het schenden daarvan vanuit dat perspectief toch begrijpelijk? Daan, als jij in afgelegen bergdorp ergens in Afghanistan was geboren had je niet zo over mensenrechten gedacht zoals je nu doet. Dat in gedachte houdende kun je toch niet vol blijven houden dat deze gedachtegang begrijpen betekent dat ik de vrouwenonderdrukking in Afghanistan steun?

MG1968-2
MG1968-28 aug. 2023 - 18:13

@Norsemen Als je de constatering dat je begrijpt waarom vrouwen aldaar geen rechten hebben niet vergezeld met een moreel oordeel zeg je -impliciet- dat die situatie wat jou betreft gecontinueerd kan worden. Natuurlijk is daar waar je geboren bent van invloed op je denken. Maar dat gaat maar ten dele op. Hier in nederland zou het helemaal niet vreemd zijn als ik me zou voegen bij de fakkelbrigade. Dat doe ik niet. Jou benadering is heel deterministisch. Geen rechten? Deal with it! Fout geboren. Een moreel oordeel over een situatie is niet automatisch een moreel oordeel over iedere individuele persoon. Nee. Het is niet te verwachten dat iedere vrouw zich kan ontworstelen van een situatie van rechteloosheid. Daarom moet juist jij, en ik en een ieder die het heeft over die situatie stelling nemen. Tegen o.a. de mannen die misschien inderdaad anders waren geweest als ze hier waren geboren maar dat niet zijn. Maar dat zijn ze niet. Maar als je mensenrechten als universeel ziet is de reden van de mensenrechtenschender niet zo bijster interessant. En ik zie ze als universeel.

Norsemen
Norsemen9 aug. 2023 - 6:52

"Als je de constatering dat je begrijpt waarom vrouwen aldaar geen rechten hebben niet vergezeld met een moreel oordeel zeg je -impliciet- dat die situatie wat jou betreft gecontinueerd kan worden." Ik snap echt niet hoe je dit kunt zeggen. Begrijpen betekent niet begrip hebben voor.

Norsemen
Norsemen9 aug. 2023 - 7:03

Mensenrechten vind ik iets goeds en ik zou willen dat iedereen dat zou vinden. Maar het is een westers begrip en het feit is dat lang niet iedereen iets met dat begrip heeft. Zelfs in Nederland zijn er politieke partijen die vinden dat homo's geen gelijke rechten mogen hebben. En ik snap waarom de SGP dat vindt. Het is namelijk een logisch gevolg van het zijn van streng gereformeerd. Met het geven van een waarde oordeel wordt het een hele andere discussie. Dan verandert de discussie in 'hoe denkt de SGP' in 'wat vind ik van het denken van de SGP'. Beide prima discussies, maar die kunnen heel goed los van elkaar gevoerd worden.

DaanOuwens
DaanOuwens9 aug. 2023 - 12:51

@Norsemen Jij schrijft: Maar het is een westers begrip en het feit is dat lang niet iedereen iets met dat begrip heeft. Het is een universeel begrip en je mag verwachten dat iedereen ter wereld daar begrip voor heeft. Dat maakt ook het onderscheid waarom vindt Rusland dat zij andere mensen mogen doden en wat vinden wij van de opvattingen van Rusland irrelevant. Je opende discussie met de vraag naar haat. Daarmee stel je dat de wens anderen te onderdrukken en te doden gewoon een punt van gesprek voor jou kan zijn. Je hebt begrip voor die wens. Dan kan je ook wel begrip hebben voor de haat die de Russische waarden en normen oproepen. Dat kan dan voor jou helemaal geen probleem zijn.

MG1968-2
MG1968-29 aug. 2023 - 15:17

@Norsemen Als je mensenrechten niet als universeel ziet heb de kern van mensenrechten niet begrepen. Ze zijn onvervreemdbaar en iedereen heeft die. Als anderen -van welk 'begrip' dan ook- daar anders over denken en daar consequenties aan verbinden zijn het mensenrechtenschenders. Mensen die begrip voor hebben dat anderen mensenrechten schenden zijn het facilitators van mensenrechten schenders. Je kunt wel beschrijven dat mensen het doen maar beschrijven waarom ze het doen zonder te benoemen dat het mensenrechtenschending is impliceert begrip (waarom anders dat niet benoemen). Begrijpen is wat anders als begrip maar begrijpen en begrip in morele situaties is niet zwart wit en nauwelijks te scheiden. Je mag dat wel zeggen niet te begrijpen maar je gaat ook niet op de argumenten in. Wat ik niet verwacht had is dat jij mensen die in regio's wonen waar de macht weinig heeft met mensenrechten jij dat 'begrijpt' als 'colour local'. Er geen stelling tegen nemen is begrip en toont dat je zelf mensenrechten als vervreemdbaar ziet. Niet door jou maar wel door anderen.

Norsemen
Norsemen9 aug. 2023 - 16:39

@MG Ik neem zeker wel stelling tegen het schenden van mensenrechten. Poetin zou tegen de muur gezet moeten worden voor wat hij allemaal gedaan heeft. Maar wat er bij jou en Daan volgens mij maar niet ingaat is dat mensenrechten belangrijk vinden, daar überhaupt ooit van gehoord hebben, afhankelijk is van waar je bent geboren. Het is geen universeel concept, het is ook niet iets wat overal belangrijk wordt gevonden. Een Afghaanse boer die denkt/vindt dat zijn vrouw ondergeschikt is omdat zijn hele dorp dat al duizend jaar vindt zou opgevoed moeten worden, educatie etc. Ik zou vinden en uitdragen dat hij dat niet zou moeten doen, maar hem moreel veroordelen als een slecht mens zou ik niet doen. En hiermee praat ik dus niet het onderdrukken van vrouwen goed.

Norsemen
Norsemen9 aug. 2023 - 19:11

“ Als je mensenrechten niet als universeel ziet heb de kern van mensenrechten niet begrepen. Ze zijn onvervreemdbaar en iedereen heeft die” Dat vinden jij en ik, maar een redelijk groot deel van de wereld vindt dat helemaal niet.

Norsemen
Norsemen9 aug. 2023 - 19:16

“ Wat ik niet verwacht had is dat jij mensen die in regio's wonen waar de macht weinig heeft met mensenrechten jij dat 'begrijpt' als 'colour local” Niet de macht, de inwoners zelf. Een heel groot gedeelte van de wereld denkt echt anders over gelijkheid, etc dan wij met onze universele mensenrechten.

DaanOuwens
DaanOuwens10 aug. 2023 - 7:48

@Norseman Jij schrijft: Een heel groot gedeelte van de wereld denkt echt anders over gelijkheid, etc dan wij met onze universele mensenrechten. De wereld denkt daar hetzelfde over. Zeker als het individu zelf mogelijk slachtoffer is. Alle mensen claimen hun mensenrechten, niemand stemt uit overtuiging in met onderdrukking door anderen. Het gaat meer om het wij in jouw zin. Blijkbaar heb jij een privé opvatting over mensenrechten. Ze gelden volgens jou niet overal ter wereld. Het is een soort hobby voor sommigen. Jouw Afghaanse boer is een foute kerel als hij zijn vrouw onderdrukt. Net zoals een Zeeuwse boer die hier hetzelfde doet. Die normen en het gedrag zijn prima te veroordelen. Het is zelfs onzinnig dat niet te doen. Jouw hele betoog, dat je nu een paar keer hebt herhaald, komt neer op het ontkennen van mensenrechten vastgelegd in verdragen die zelfs China heeft ondertekend. Jouw opstelling maakt dat jijzelf, het is jouw opvatting niet een algemeen geldende, dat je helemaal niets meer kan benoemen of stelling kan nemen. De visie van Norseman is immers dat alles kan en mag.

Norsemen
Norsemen10 aug. 2023 - 9:22

"De wereld denkt daar hetzelfde over." Hoe kom je daar toch bij? Echt heel bizar. Je blijft maar doen alsof het vinden dat je bijvoorbeeld iemand niet mag slaan geen opvatting is maar een natuurwet. En hoezo zou van mij alles kunnen en mogen? Echt, hoe kun je dit uit mijn woorden halen. Je blijft maar begrijpen en begrip hebben voor door elkaar halen. Wat jij doet is de handeling volledig los zien van de achterliggende reden. Als de handeling fout is doet het er niet toe hoe iemand tot die handeling kwam. Een zwerver die een appel steelt is niet alleen wettelijk fout, maar in jouw ogen ook moreel fout. Want stelen is nu eenmaal fout, en waarom de zwerver de appel steelt doet totaal niet ter zake in jouw manier van denken/oordelen. En als jij iemand voor wie vrouwen onderdrukken normaal is qua cultuur/geschiedenis/wetgeving/omgeving etc (de Afghaanse boer) op dezelfde manier veroordeelt als iemand voor wie vrouwen onderdrukken niet op die manier normaal is (de Nederlandse boer), ben je echt een zeer beperkt iemand. Dan zit je qua manier van denken echt op het niveau PVV En die Afghaanse boer die jij moreel fout vindt, vindt jou op exact dezelfde manier moreel fout.

MG1968-2
MG1968-210 aug. 2023 - 9:36

@Norsemen Voor mijn reactie op jou verwijs ik naar de laatste van @Daan. Hij beschrijft perfect (en beter dan ik had gekund met mijn warrige schrijfstijl) hoe ik er ook in sta. Ik heb daar dan ook niets aan toe te voegen.

Norsemen
Norsemen10 aug. 2023 - 10:18

@MG1968-2 Vinden dat iets begrijpen hetzelfde is als iets goedpraten/verdedigen, vind ik echt van het niveau PVV. Iemand die iets niet weet (Afghaanse boer) op dezelfde manier beoordelen als iemand die dat wel weet (Nederlandse boer) vind ik ook niveau PVV. En dat blijven hameren op dat moreel oordelen, het fout moeten vinden, vind ik iets voor mensen met een gebrek aan empathie. Dit valt me echt zwaar van jullie tegen.

MG1968-2
MG1968-210 aug. 2023 - 11:24

@Norsemen "Een Afghaanse boer die denkt/vindt dat zijn vrouw ondergeschikt is omdat zijn hele dorp dat al duizend jaar vindt zou opgevoed moeten worden, educatie etc. " Op grond van wat? Welke richting op? Impliceert dat niet een moreel oordeel?

MG1968-2
MG1968-210 aug. 2023 - 15:51

@Norsemen En wat betreft morele oordelen: "Iemand die iets niet weet (Afghaanse boer) op dezelfde manier beoordelen als iemand die dat wel weet (Nederlandse boer) vind ik ook niveau PVV." Dat terwijl ik alleen heb aangegeven dat ik beide veroordeel in de zin van stelling nemen. Dat dat op dezelfde manier is een invulling jou. Het veroordelen van de Nederlander die beter had moeten weten kan wat mij betreft tot een significante straf leiden. (Je kunt je zelfs afvragen of mensen die andere mensenrechten ontzeggen alhier uberhaupt zelf stemricht verdienen, maar dat is een andere discussie). Bij die afghaanse boer ligt dat genuanceerder. Maar het moreel oordeel is wat mij betreft hetzelfde: Fout. Maar 'op dezelfde manier' is jou (morele) invulling. En waarom mag jij dat wel. En mijn voorgaande vraag... als educatie voorstelt.. op basis van wiens normen is dat dan. Als het van die afghaanse boer is hoef je geen educatie voor te stellen. Dus het is de jouwe. Waarom mag jij wel je oordelen uitspreken. Van mij mag je. Moet je zelfs. Want niet doen impliceert goedkeuring. Dat was sowieso het beginpunt.

Norsemen
Norsemen11 aug. 2023 - 7:04

"Jouw Afghaanse boer is een foute kerel als hij zijn vrouw onderdrukt. Net zoals een Zeeuwse boer die hier hetzelfde doet." Hier wordt niet alleen de handeling maar ook de Afghaanse boer zelf als fout bestempeld, op exact dezelfde manier als de Nederlandse boer.

Norsemen
Norsemen11 aug. 2023 - 7:08

"op basis van wiens normen is dat dan" De universele rechten van de mens. Dat is toch wat de wereldgemeenschap (VN) wil? Je gaat iemand die niet weet hoe te handelen toch niet veroordelen? Die ga je dan leren hoe wel te handelen.

DaanOuwens
DaanOuwens11 aug. 2023 - 13:37

@Norseman Jij schrijft: Je blijft maar doen alsof het vinden dat je bijvoorbeeld iemand niet mag slaan geen opvatting is maar een natuurwet. Dat klopt dat is geen opvatting maar een natuurwet. Van een heel basaalniveau. En: Je blijft maar begrijpen en begrip hebben voor door elkaar halen. Dat is ook hetzelfde. Jouw begrijpen is begrip en vs. En: Een zwerver die een appel steelt is niet alleen wettelijk fout, maar in jouw ogen ook moreel fout. Klopt dat vond Muskens ook. De vraag was of het tot juridische vervolging zou moeten leiden. Exact het tegenovergestelde van was jij hier loopt te beweren. En dan eindig je nog met dit: Je gaat iemand die niet weet hoe te handelen toch niet veroordelen? Die ga je dan leren hoe wel te handelen. Ik neem mensen serieus ook als ze fouten maken of fout zijn. Jij kijkt naar mensen vanuit de optiek dat het geestelijk geen volwaardige mensen zijn. De Zeeuwse en Afghaanse boer zijn voor mij gelijk. Worden langs dezelfde maatstaf gelegd. Rusland ook trouwens. Zo werkt de verklaring van de rechten van de mens ook. Jij hebt met je betoog al je gereedschap ingeleverd om nog ergens een land, groepering of individu aan te spreken op het handelen tegen mensenrechten. En dat op een erg paternalistische manier.

Norsemen
Norsemen11 aug. 2023 - 14:02

"Dat klopt dat is geen opvatting maar een natuurwet. Van een heel basaalniveau." Dan houdt het verder op. Dit is kleuterschoolniveau

Norsemen
Norsemen11 aug. 2023 - 14:05

"En: Je blijft maar begrijpen en begrip hebben voor door elkaar halen. Dat is ook hetzelfde." Serieus?

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 18:31

Het verschil tussen begrijpen (ww) en begrip hebben voor (een soort nominalisering) lijkt mij verwaarloosbaar. De laatse uitdrukking is abstracter. Het is ook niet wezenlijk voor de discussie. Mensen (mannen) kunnen andere mensen (vrouwen) geen mensenrechten onthouden of toekennen. Iedereen (of niemand) heeft ze.

Norsemen
Norsemen12 aug. 2023 - 7:48

Begrijpen = snappen Begrip hebben = goedkeuren/goedpraten Dat verschil is niet verwaarloosbaar, dat verschil is enorm. De betekenissen zijn totaal anders. En mannen kunnen vrouwen wel mensenrechten onthouden. Het is toch een feit dat dit overal ter wereld nog gebeurd? Vinden dat iedereen mensenrechten heeft/zou moeten hebben, of dat nu gaat om vrouwen, homoseksuelen, gelovigen, kinderen, of een extremer geval gevangenen, is een opvatting. Een opvatting waar ik volledig achtersta, maar het blijft een opvatting. Vinden dat het fout is om iemand te vermoorden omdat hij een opmerking over je schoenen maakt is een opvatting. Vinden dat het goed is om iemand te helpen die dood gaat van de honger is ook een opvatting. De opvattingen of iets goed of fout is komen voort uit de moraliteit. En moraliteit is aangeleerd, en niet aangeboren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 9:59

Zoals Daan al uitlegt zijn de rechten onontvreembaar.

Norsemen
Norsemen12 aug. 2023 - 11:05

Die rechten zijn onontvreembaar? Wat bedoel je met zijn? Zijn zoals het is zo, zoals 1+1=2? Of zijn zoals in dat is een opvatting? Jullie lijken wel een stelletje streng gelovigen. Die denken ook dat dat wat goed en slecht is iets is wat geen opvatting is maar iets is wat echt bestaat.

geitenbreier
geitenbreier7 aug. 2023 - 7:35

Zal hem niet missen met zijn oorlogstaal en Rusland haat. Alleen maar pleiten voor meer wapens naar het front, i.p.v vrede te bepleiten.

9 Reacties
Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen7 aug. 2023 - 9:27

U verwart de pleidooien om te stoppen met de steun aan Oekraïne en dat land en haar bevolking aan Rusland uit te leveren met pleidooien voor vrede.

Radio-Head
Radio-Head7 aug. 2023 - 9:36

Een vraag is misschien, achter welke ideologie en belangen deze representant van (D66, GL, WOKE, LHBT.....) zogenaamd "progressief" uitgedragen gedachtengoed werkelijk staat. https://biotexcom.com/features/surrogacy-egg-donation/ https://www.lumc.nl/over-het-lumc/actueel/2023/februari/zwangerschap-buiten-het-lichaam-utopie-of-realiteit/ Fijne dag.

JasDon
JasDon7 aug. 2023 - 9:46

Even vertalen hoor: "Rusland haat" = Een agressor veroordelen en tegenwerken die honderdduizenden slachtoffers heeft gemaakt. "Alleen maar pleiten voor meer wapens naar het front, i.p.v vrede te bepleiten." = Oekraïne niet dwingen om illegaal geannexeerd land op te geven en helpen zich binnen de eigen landsgrenzen te verdedigen. Veel tankies hier.

vdbemt
vdbemt7 aug. 2023 - 10:18

Ja. En Rusland is nog wel zo vredelievend.

DaanOuwens
DaanOuwens7 aug. 2023 - 12:36

@ geitenbreier Jij schrijft: Alleen maar pleiten voor meer wapens naar het front, i.p.v vrede te bepleiten. Het pleiten voor vrede moet in Rusland gebeuren. Maar dat kan daar niet en dat willen de meeste Russen ook niet. De Russen willen oorlog en degenen die het niet willen vormen een minderheid die opgepakt en wordt veroordeeld. Alle reden dus om Rusland te haten en wapens naar Oekraïne te sturen. Hier pleitten voor vrede heeft geen zin. Dat wil iedereen al. Het probleem ligt in Rusland.

Norsemen
Norsemen7 aug. 2023 - 14:26

@Daan "Alle reden dus om Rusland te haten" Dit meen je toch niet hoop ik.

DaanOuwens
DaanOuwens8 aug. 2023 - 6:47

@ Norsemen Jij schrijft: Dit meen je toch niet hoop ik. Dat meen ik wel. Dat heb ik hierboven ook toegelicht. Ik vind dat jij en een aantal anderen een heel merkwaardig beeld van Rusland hebben. Vooral gebaseerd op het verleden en de culturele en technologische prestaties van Russen in een tijd die achter ons ligt. Inmiddels is Rusland een totalitair land met een grotendeels achterlijke burgerbevolking in klakkeloos de suggesties accepteert om kernbommen op Londen of Rotterdam te gooien. Er is geen Russische tegenhanger van de vredesactivisten hier. Er is geen Russische tegenhanger van geitenbreier die pleit voor vrede en mensen met jouw opvatting zijn allang opgepakt. Rusland roept haat op door het gedrag van het regime, de oorlogsmisdaden van het Russische leger en de lethargie en desinteresse van de Russische bevolking. Hoe voelt het bij jou als je in een Russische actualiteiten rubriek ziet dat men een kernbom op Rotterdam een goed idee vindt? Voel je dan liefde? Of haat?

Norsemen
Norsemen8 aug. 2023 - 8:14

"Hoe voelt het bij jou als je in een Russische actualiteiten rubriek ziet dat men een kernbom op Rotterdam een goed idee vindt? Voel je dan liefde? Of haat?" Beide niet. Ik denk dan meer in termen van dom, gevaarlijk etc. Jij lijkt het de Russen kwalijk te nemen dat ze niet denken zoals wij hier in het westen. Waarom is liever hebben dat Oekraïne de oorlog wint niet voldoende, waarom moet je de Russen ook nog eens haten? Die haat wordt je aangepraat, en daarin meegaan is levensgevaarlijk.

DaanOuwens
DaanOuwens8 aug. 2023 - 13:50

@ Norsemen Jij schrijft; Jij lijkt het de Russen kwalijk te nemen dat ze niet denken zoals wij hier in het westen. Nee ik neem Russen kwalijk dat mensenlevens en zelfbeschikking waarden zijn die er voor hen niet toe doen. Op die manier denken zij inderdaad anders. Maar het is niet alleen denken, zij handelen ook volgens die waarde. En dat levert een oorlog en doden op. En die daden leveren haat op. Mensen sterven dankzij die Russische waarden. Die haat wordt door niemand aangepraat of aangewakkerd die haat is het gevolg van Russisch handelen. Gevaarlijk is het ook niet. Er is op dit moment geen groter gevaar dan de Russische dreiging en die is al levensgevaarlijk. Wat hier in het westen wordt gedacht of gedaan is daarop niet van invloed. Je probeert een soort opvatting of manier van denken te schetsen die gezien de opstelling van Rusland, en ik bedoel daarmee zowel het regime als de bevolking, van geen enkele waarde is. Je probeert een soort brug te slaan van goede wil of rede naar Rusland, maar er staat helemaal niemand aan de andere kant.

Polarisario
Polarisario7 aug. 2023 - 7:32

Het gaat hard. Niet bij ieder vertrekkend kamerlid heb ik het een idee dat dit een groot verlies is. Sjoerdsma is vrij waarschijnlijk de man achter de drankroddel en ik vond hem in debatten niet altijd een prettige bijdrage leveren. D66 gaat vrij zeker electorale klappen krijgen bij de komende verkiezingen. Na Kaag en Sjoerdsma zullen er nog veel meer een functie elders moeten zoeken aangezien ook de plekken die nu de partij in de regering heeft niet vervuld kunnen worden. Er blijven genoeg kandidaten over van een behoorlijk niveau om de plekken op te vullen. Dat wordt voor Jetten en zijn mensen dus nog lastig om te kiezen wie op een verkiesbare plek wordt gezet.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 aug. 2023 - 7:41

"D66 gaat vrij zeker electorale klappen krijgen bij de komende verkiezingen." De bij de vorige door D66 gewonnen stemmen zullen bij de volgende verkiezingen waarschijnlijk naar de fusie GL/PvdA gaan. Zou dat het Timmermans-effect zijn? Verklaarbaar dat Kamerleden dan daarop voorsorteren.

itsme3
itsme37 aug. 2023 - 8:37

@IHAG "Zou dat het Timmermans-effect zijn?" Nee, dit is het Kaag effect. Ze trok aan omdat ze de grote onbekende van het kabinet was, maar wel met mooie woorden kon komen. Pas na de verkiezingen kwamen de mensen erachter hoe ze werkelijk was, waardoor de kiezers weer met bosjes wegrennen.

Polarisario
Polarisario7 aug. 2023 - 9:28

@JijHebtVaakGelijk: Als je per blok kijkt dan zie je dat links (of wat daarvoor door wil gaan) per saldo niet eens zo vreselijk veel verliest. De stand is nu ongeveer minus 4. Sommigen zien hier D66 als rechts en dan is er zelfs een flinke verschuiving naar links. Dat de wolk profiteert is niet zo slecht. Ik zie vooral bij de PvdA vaak wat meer realiteitszin dan bij Drammers66.

DaanOuwens
DaanOuwens7 aug. 2023 - 7:24

Mooi sinds 2012 in de tweede kamer. Hoog tijd wat anders te gaan doen. Goed parlementslid trouwens. Maar ik denk dat ergens tussen de 7 en 10 jaar de maximale houdbaarheid van een kamerlid ligt. Dan moet je wat anders gaan doen, nieuwe ervaringen opdoen, zorgen dat je niet vastroest in politieke rituelen. Deze vent vindt wel weer wat anders.

10 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2023 - 7:46

Ik zou liever hebben dat ze wat langer bleven. Het kost al tijd om je in te werken en je de parlementaire taal eigen te maken lijkt me. Je hebt nu eenmaal veel kennis daarvoor nodig. Het is wat anders als men puur een herhaling van zichzelf wordt.

DaanOuwens
DaanOuwens7 aug. 2023 - 8:10

@ Minoes&tuin Jij schrijft: Het kost al tijd om je in te werken en je de parlementaire taal eigen te maken lijkt me. Als dat na 1 jaar nog niet is gebeurd komt het nooit goed. Voor mij moet een kamerlid ook geen inhoudsdeskundige zijn. Ze moeten in staat zijn beleid op zijn effect en resultaat te evalueren. En zich daarbij laten ondersteunen door inhoudsdeskundigen. Juist afstand nemen en verbanden met andere beleidsonderwerpen kunnen leggen. Meer een kwestie van intelligentie dan van kennis. Hoe langer ze er zitten des te meer ze zich gaan bemoeien met uitvoering en dat is ongewenst, dat moet het kabinet regelen. Ze moeten scherp zijn op de resultaten. Het probleem is volgens mij dat ze vaak wel concrete vragen stellen naar aanleiding van een krantenberichtje maar niet naar aanleiding van een rapport van bijvoorbeeld de ombudsman. En die deed bijvoorbeeld al hele duidelijke uitspraken over de toeslagaffaire voordat de hele kamer wakker was. Vandaar dus maximaal 7 tot 10 jaar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2023 - 8:40

DaanOuwens Eens. Na zo'n jaar of 8 is het tijd wat anders te gaan doen. Ook te snel vertrekken heeft nadelen voor het functioneren van de TK.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2023 - 11:10

Daan Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik zal er eens over nadenken, misschien heb je gelijk. Ik vind het soms taaie steeds weer terugkomende onderwerpen, weinig verandering aan kabinetszijde van desbetreffende problemen. Het ligt waarschijnlijk ook aan het functioneren van de kabinetten Rutte de laatste jaren en het uitblijven van antwoorden en werkelijke veranderingen. Ik zie vooral een herhaling van zetten. Wat betreft de rapporten van de ombudsman heb je volkomen gelijk. Die rapporten zijn vaak erg to the point en naar mijn mening zeer goed. Ze leggen de vinger op de zere plek, maar worden blijkbaar amper gelezen, worden te vrijblijvend voor politici. Ze zouden in het debat ook veel meer aan de orde moeten komen. Ik zie dat tot mijn grote spijt niet aan de orde komen. Ik heb dat nooit begrepen. Ook mensen zelf wenden zich niet voor niets tot de ombudsman. Het is voor velen een laatste strohalm.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2023 - 11:13

Danielle Dat is wat ik bedoel, 'het geheugen' van de kamer is belangrijk voor het functioneren ervan.

DaanOuwens
DaanOuwens7 aug. 2023 - 18:27

@ Minoes&tuin Leuk dat je er zo naar wil kijken. Dit hangt voor mij nauw samen met de manier waarop ik naar de staatsinrichting kijk. Maar het is wel een elitaire visie. Een soort Raad van Toezicht model waarin de tweede kamer de hoogste toezichthouder is en dan gaat politiek over abstracties. Mijn opvatting staat haaks op een kamer die een afspiegeling is van de bevolking. Het is dus een optie maar niet de enige optie. Mijn allergie zit vooral in de discussies voor de bühne op basis van een oppervlakkig krantenberichtje. Terwijl er dikke stapels liggen van inderdaad de Ombudsman maar ook SCP, CBS, alle organisaties als AFM, Centrale bank. Dat soort info moeten kamerleden volgens mij gebruiken om ministers te volgen en te bekritiseren. Maar dan gaat het in de kamer dus niet over in welk ziekenhuis de hartchirurgie voor kinderen moet blijven, dat is uitvoering en geen toezicht. Maar wel of minister Kuipers goed onderbouwd een besluit heeft genomen. En op die manier naar politiek kijken is niet erg populair op deze site. Maar het is wel de mijne.

Rene712
Rene7128 aug. 2023 - 5:52

@DaanOuwens Interessante invalshoek, zowel die van de termijn (u stelt voor ergens tussen 7 en 10 jaar wat op zich prima zou kunnen zijn - een jaar inwerken, 6 maanden overdragen aan je opvolger en tussentijds dan pak 'm beet 8 jaar echt effectief kunnen werken als kamerlid). Interessant ook uw "elitaire visie" zoals u die zelf noemt. Ik zie daar wel wat in. Dan kan de politiek weer meer het aansturen van het land worden, praten over visie, missie en strategie gebaseerd op degelijke onderzoeken. De uitvoering komt dan op een ander niveau te liggen. Het zou fijn zijn als er meer gedebatteerd zou worden op inhoud, luisterend naar verschillende argumenten in plaats van op de man te spelen en met min of meer krachtige one-liners de eigen achterban tevreden te houden en nieuwe stemmers proberen te trekken. Met de huidige uittocht uit de politiek ben ik wel benieuwd of er voldoende aanwas van goede nieuwe politici is. Anders wordt het alleen maar erger daar nieuwelingen zich zullen willen laten zien in het debat en wellicht juist meer op punten en komma's en op de man spelen zullen richten. We gaan het zien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2023 - 8:19

Het leren van de (on) parlementaire taal lukt de meesten snel genoeg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2023 - 8:22

[Dat soort info moeten kamerleden volgens mij gebruiken ... ] Mijn indruk is wel eens dat ze dat nu juist niet doen. Mogelijk gaan rapporten van deskundigen per omgaande op de plank, tot ze door journalisten worden becommentarieerd

DaanOuwens
DaanOuwens9 aug. 2023 - 12:55

@ Rene712 Jij schrijft: Het zou fijn zijn als er meer gedebatteerd zou worden op inhoud, luisterend naar verschillende argumenten Dat zou mooi zijn. Overigens denk ik dat een dergelijk parlement heel snel tot de conclusie zou komen dat er geen gezamenlijk toekomstvisie voor het land te vinden is. Dan wordt het pas echt interessant. Hoe moet het vanuit die constatering dan verder?

Farmer3.0
Farmer3.07 aug. 2023 - 7:13

Oprecht jammer. Sprak meestal zonder meel in de mond. Dat is tegenwoordig zeldzaam in de politiek.

Mathijsco
Mathijsco7 aug. 2023 - 7:11

Ook de mascotte van in steen gehouden onverzettelijke dichtgetimmerdheid des coalitie in de kamer vertrekt. Met zijn allen weglopen als er gestemd moet worden over zorgsalarissen... Ongekend. Succes in Europa.