Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Situatie kindvluchtelingen is totaal onacceptabel

  •  
25-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
16654549000_141ed28d65_b
De situatie van vluchtelingenkinderen is rampzalig. Europese kinderombudsmannen luiden gezamenlijk de noodklok, omdat er te weinig wordt gedaan om de veiligheid en gezondheid van de kinderen te kunnen garanderen.
Kinderen die met hun ouders vluchten uit Afrika of het Midden-Oosten, worden bedreigd door dood, ziekte, mensenhandel, scheiding van ouders, afpersing door smokkelaars, uitbuiting en misbruik. Dat schrijft de NOS.
Kindervluchtelingen zouden de hoogste prioriteit van de Europese  leiders moeten hebben, om de veiligheid en het welzijn van de kindervluchtelingen te kunnen garanderen. Daartoe roepen de 41 Europese kinderombudsmannen, in een taskforce onder leiding van de Nederlandse kinderombudsman Marc Dullaert, de Europese leiders dan ook op.
De ombudsmannen deden onderzoek naar de risico’s die kindvluchtelingen lopen, op de vlucht naar een beter bestaan. De taskforce ‘Children on the Move’ concludeert dat de gevarenrisico’s talloos zijn. Daarom moeten er extra maatregelen genomen worden. Officieel zijn er in 2015 zo’n 337.000 kinderen geregistreerd als asielzoeker, maar vermoedelijk zijn het er nog meer. De ombudsmannen willen dan ook dat wettelijk geregeld wordt dat alle kinderen direct worden opgevangen en meteen alle noodzakelijke hulp en bescherming krijgen.
De prioriteit van de opvang van vluchtelingen ligt op dit moment volgens de Ombudsmannen niet bij kinderen. “In de richtlijn die de EU gebruikt bij de verwerking van de toestroom worden kinderen slechts eenmaal in een voetnoot genoemd”, schrijven ze. Sterker nog: volgens de Ombudsmannen schendt Europa de Rechten van het Mens, zoals ze zijn opgesteld door de Verenigde Naties, doordat kinderen slechts bijzaak zijn.
Het AD schrijft over de concrete maatregelen die Europese leiders zouden moeten nemen:
" Kinderen moeten voorrang krijgen bij de uitvoering van het herverdelingsplan. Allenreizende kinderen en gezinnen met kinderen zouden als eerst verplaatst moeten worden. De kinderombudsmannen willen ook minimumeisen bij opvanglocaties: centra moeten verwarmd worden en voorzien van warm water, dekens en kleding. Daarnaast vraagt het ENOC om aparte slaapruimten voor mannen enerzijds en vrouwen en kinderen anderzijds."
cc-foto: Bengin Ahmed
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.