Joop

Situatie kwetsbaren in Brazilië nog penibeler

  •    •  
30-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mst
Sinds de verkiezing van Jair Bolsonaro als president van Brazilië hebben sociale organisaties als de Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST), vrij vertaald de Arbeiders Zonder Land Beweging, het erg moeilijk. Grootgrondbezitters kunnen zich niet vinden in de strijd die MST voert voor landhervormingen. Daarnaast vecht de organisatie tegen sociale ongelijkheid en ongelijke berechting. Dat het grootste land van Zuid-Amerika gevaarlijk is voor Braziliaanse activisten blijkt wel uit het feit dat vorig jaar zeventig van hen stierven. Een meerderheid van die groep behoorde tot de MST.
Al Jazeera zocht de landloze arbeiders op en maakte een verslag in het zuidwesten van Brazilië. Hieruit blijkt wel dat het onder Bolsonaro, die dinsdag wordt ingezworen, hoogstwaarschijnlijk niet makkelijker wordt voor activisten. Een anti-terrorismewet die momenteel in de senaat wordt besproken moet het voor Bolsonaro eenvoudiger maken bewegingen als MST aan te pakken. Eerder noemde hij hen al terroristen en zwoer bij die gelegenheid de landloze arbeiders te gaan vervolgen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Albert Borsje2
Albert Borsje21 jan. 2019 - 1:30

De MST is een terroristische organisatie die vele jaren steun gaf en steun kreeg van de PT. De MST heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan moordpartijen van landeigenaren, arbeiders in de landbouw, politie agenten en politicie verder vernietigingen van land, gewassen en persoonlijke eigendomen. Landroof ging altijd gepaard uit financieel eigenbelang het zijn beslist geen Robin Hoods die van de reken stellen om dit aan de armen te geven, zij moorden zelfs die armen uit als deze armen op het land werken. Het is een grote schande dat deze organisatie al zoveel jaren ongestoord hun werk hebben kunnen doen, nu tijd om het zooitje op te pakken

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jan. 2019 - 0:47

Albert Borsje Draai het nu eens om!

HM van der Meulen
HM van der Meulen31 dec. 2018 - 21:40

Ze verraden zich meestal door hun taalgebruik: als ze het hebben over de revolutie van '64 en over MST als terroristen, dan roepen ze om een sterke man en willen dat de burgerij zich bewapend. In Brazilie is die tendens heel sterk onder de immigranten van Italiaanse afkomst en natuurlijk binnen het politieapparaat en het leger.

Joop Liefaard
Joop Liefaard31 dec. 2018 - 15:27

Als je uitgaat van het idee dat het bereiken van politieke doelstellingen door middel van het gebruik van geweld terrorisme is, dan is er natuurlijk wel wat voor te zeggen dat de MST een terroristische organisatie is. Ik blijf het een lastig onderwerp vinden. Aan de ene kant strijd de MST tegen een in hun ogen groot onrecht en ze worden daarbij gesteund door overwegend linkse partijen maar aan de andere kant gaat die strijd met heel veel geweld gepaard, zoals het bezetten van agrarische bedrijven en het vernietigen van de oogsten, het doden van vee en het in brand steken van gebouwen e machines. De vernietiging van een sinaasappelplantage staat nog steeds op mijn netvlies gebrand. Het klopt dat leden van de MST zijn vermoord. Dat gebeurde vaak door of in opdracht van de landeigenaren die zich het slachtoffer voelden van die invasies en waartegen de politie nauwelijks optrad en die door eerdere regeringen ook niet openlijk werden veroordeeld. Er is ook een groot onderzoek gaande naar de vermeende banden tussen de MST en de PCC. PCC is het Primeiro Commando da Capital, een beruchte criminele organisatie die zich bezighoudt met drugs- en wapensmokkel, mensensmokkel, gedwongen prostitutie, ontvoeringen en aanslagen. Ook een organisatie die ervan wordt verdacht invloed te hebben in de volksvertegenwoordigingen op federaal, statelijk en gemeentelijk niveau. Als de nieuwe president Jair Bolsonaro organisaties als MST gaat aanpakken kan dat op steun van de een deel van Braziliaanse bevolking rekenen. Die wil een einde aan het geweld van deze organisaties. Nogmaals, het is een lastig onderwerp dat hier in Brazilië nogal gevoelig ligt. https://www.youtube.com/watch?v=YbqLd1Sa7qY

2 Reacties
LaBou
LaBou 31 dec. 2018 - 15:51

Je noemt in ieder geval één waarheid als een koe: "Als de nieuwe president Jair Bolsonaro organisaties als MST gaat aanpakken kan dat op steun van de een deel van Braziliaanse bevolking rekenen." Het gaat dan wel over de Braziliaanse 1%, maar gezien de politiek die Bolsonaro wil gaan voeren was dat natuurlijk ook wel te verwachten.

HM van der Meulen
HM van der Meulen31 dec. 2018 - 21:31

Ach, als iemand een kraakbeweging die uit de nood is geboren op zo'n manier gaat criminaliseren om ongelimiteerd geweldsmiddelen in te kunnen zetten, dan weet je uit welke hoek de wind waait.

Bouwman2
Bouwman231 dec. 2018 - 13:22

Het blauwdruk Trump is onder de xerox gelegd en zijn ze me toch een pot blij in Brazilië. Waarmee weer eens is aangetoond dat aperte domheid universeel is.

RealistischLinks
RealistischLinks31 dec. 2018 - 10:59

Het doet je toch weer beseffen wat een goed land Nederland toch weer is. We klagen hier wel veel maar is dat veelal ook terecht?

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen31 dec. 2018 - 14:57

Ga eens een huis kraken of onder een brug wonen, dan kun je dat pas enigszins vergelijken.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren30 dec. 2018 - 15:20

Dit lijkt op het platteland van Limburg of Brabant voor 1789, waar de ongeschoolde knechten en landarbeiders ook zwaar werk voor weinig geld moesten doen, met het risico van marteling(stroppade, duimschroeven, brandmerken) door de Schout of de soldaten van de plaatselijke Edelman.