Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Situatie Ivoorkust escaleert

  •  
02-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Strijders van Gbagbo vallen VN-militairen aan
De situatie in Ivoorkust is volledig uit de hand gelopen. Strijders van Laurent Gbagbo hebben zaterdag een patrouille van de VN-vredesmacht aangevallen. Hierbij zijn zes gewonden gevallen. Even leek het er vrijdag op dat Gbagbo de strijd had verloren, maar nu vecht hij hard terug. Bij gevechten in de stad Duékoué zijn naar schatting 1000 mensen gedood. Hulporganisatie Caritas meldt dat deze ook ‘verdwenen’ kunnen zijn. Het Rode Kruis spreekt van 800 doden.
Het grootste deel van Ivoorkust is in handen van Gbagbo’s opponent Alassane Ouattara. Ouattara won in november de presidentsverkiezingen, maar Gbagbo weigert zijn troon af te staan aan hem.
Vrijdag hadden aanhangers van Ouattara ruim 80 procent van het land ingenomen. Even leek het erop dat Gbagbo plaats moest maken voor Ouattara, maar de president van Ivoorkust wist de staats-tv weer in handen te krijgen. NRC Handelsblad schrijft over de situatie:
Maar vandaag duurden de gevechten voort. Vooral rond het paleis zijn zware beschietingen gehoord. Op de staats-tv werd een gewelddadige jongeren-militie, gelieerd aan Gbagbo, geïnstrueerd om twee bruggen in te nemen. Daar zouden honderden gehoor aan hebben gegeven.
Ook hebben strijders van Gbagbo zaterdag in de stad Abidjan een patrouille van de VN-vredesmacht aangevallen. Hierbij zijn zes VN-militairen ernstig gewond geraakt.
Lees meer over dit onderwerp bij de Britse krant The Guardian: Ivory Coast descends into chaos as ethnic violence leaves 800 dead
Update 3.4 14.00
Frankrijk heeft extra troepen naar Ivoorkust gestuurd. Ook hebben Franse militairen het vliegveld in Abidjan ingenomen. Er wordt rond Abidjan al dagen zwaar gevochten tussen aanhangers van Gbagbo en aanhangers van Ouattara. Frankrijk is sinds 2002 gelegerd in Ivoorkust op grond van overeenkomsten met Ivoorkust en de Verenigde Naties.
cc-foto: Stefan Meisel

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 apr. 2011 - 20:45

Ivoorkust is het grootste cacaobonenland maar 3.2 % van de opbrengst van bijvoorbeeld een chocolade reep gaat naar de boeren. Door privatisering en liberalisatie van de markt hebben de boeren het nog moeilijker. 5 concerns beheersen de cacaoverwerking en de eindindustrie. Miljoenen boeren modderen al jaren door om de eindjes aan elkaar te knopen en werken vaak met kinderen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Nederland heeft de grootste cacao opslagplaats in Amsterdam. Het gaat er niet om,om meer te betalen voor chocolade in de winkel maar om een eerlijke prijs voor boeren en de detailhandel.De detailhandel heeft een marge van 43 %. Door de slechte omstandigheden zullen jongeren niet in de cacao gaan werken,trekken naar de stad en zijn vaak werkloos. Met meer steun voor de boeren kan de cacao industrie veel beter werken met meer toekomst voor jongeren. Nu wil men in Vietnam ongeveer 100.000 ton cacao gaan verbouwen. Dit terzijde, al maanden zijn de onrusten bezig,vrouwen en kinderen worden op straat of op de markt dood geschoten. Al in januari werd er door de VN veel geweld gemeld,VN kon alleen maar toekijken en de kazernes ingaan. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/14/aanval-op-vn-troepen-in-ivoorkust/

HenkJohanFaber
HenkJohanFaber2 apr. 2011 - 20:45

Waarom bombarderen we hier niet en wel in Libië? Een chocolade reep in de schappen is toch stukken belangrijker dan benzine in de pomp!

2 Reacties
grolschje2
grolschje22 apr. 2011 - 20:45

Omdat er net verkiezingen zijn geweest daar. Er zit een NAVO leger. Het zijn twee ongeveer gelijkwaardige legers die tegen elkaar vechten.

flipse2
flipse22 apr. 2011 - 20:45

Wat wou je dan bombarderen? De hutjes van de mensen die elkaar vermoorden? Ik word zo moe van dat eeuwige "waarom daar wel en daar niet?". In elk land zijn de omstandigheden anders. Het heeft weinig zin om vanuit een F16 de partijen in Ivoorkust uit elkaar te houden. Het leger van Khadaffi is een heel wat makkelijker doelwit. En stel je voor dat "we" wel zouden ingrijpen. Dan komt bij elke dode weer het verwijt dat "we" burgerslachtoffers maken en er niets te zoeken hebben. Zo kun je lekker aan de zijlijn altijd je gelijk halen. Maar het enige wat je laat zien is je bekrompen anti-autoritaire houding.

FransAkkermans
FransAkkermans2 apr. 2011 - 20:45

Ik verbaas me dat Ivoorkust zo weinig aandacht krijgt. Terwijl het woord 'bloedbad' toch al gevallen is. Een miljoen (!) vluchtelingen. Er zitten 12 000 VN-ers, en Fransen maar die beschermen de expats. De AU heeft niets tot stand gebracht en het is angstig afwachten wat er gaat gebeuren. En wat de internationale gemeenschap gaat doen. Spijt krijgen zoals met Rwanda in 1994?

2 Reacties
FransAkkermans
FransAkkermans2 apr. 2011 - 20:45

Inmiddels heeft Joop een artikel geplaatst over de Franse ' interventie' in Ivoorkust. Afwachten en de andere kant opkijken is er gelukkig niet meer bij.

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 apr. 2011 - 20:45

De Afrikaanse Unie heeft te weinig of slecht betaalde militairen. Ook in Congo is dit het geval,duizenden militairen maar wat is het resultaat? 5 miljoen doden in Congo en al meer dan 800 doden in een weekeind in Ivoorkust. Net een Franse militair horen zeggen"jullie moeten ze arresteren en niet doden,het moet over zijn met dat moorden"Daar zal men van onder de indruk zijn.