Joop

Situatie Congo loopt uit de klauwen

  •  
20-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Congo_Goma_VN300.jpg
Leger en VN-vredesmacht konden niet voorkomen dat Oost-Congolese stad Goma in handen van rebellen M23 is gevallen ... Bevolking verzet zich niet, ondanks oproep president Kabila 
De rebellenbeweging M23 lijkt zonder veel moeite de Oost-Congolese stad Goma te hebben ingenomen. Dat melden verscheidene media dinsdag. Het Congolese leger kon de zwaarbewapende milities niet tegenhouden en de VN-vredesmacht Monusco greep niet in. Van de bewoners was er evenmin verzet, waardoor de rebellen zo konden doorlopen.
Goma De Britse krant The Guardian schrijft dat de enkele bewoner die zich nog buiten waagde de rebellen verwelkomde en dat lokale politie vrijwillig de wapens inleverde. Maar veel inwoners hebben de komst van de rebellen niet afgewacht en zijn gevlucht naar de grens met Rwanda, meldt de Belgische krant De Morgen.
In de stad zijn explosies te horen en wordt geplunderd, schrijft De Morgen. De VN en hulporganisaties proberen vanwege het geweld zo veel mogelijk personeel weg te halen uit Goma.
M23 begon in april een offensief tegen president Kabila. De groepering heeft zich volgens de VN in zijn opmars op grote schaal schuldig gemaakt aan wreedheden als verkrachting en verminking. Volgens de VN zijn er aanwijzingen dat de rebellen worden gesteund vanuit Congo’s buurlanden Rwanda en Oeganda. Die landen ontkennen dat.
Achtergrond NRC Handelsblad duidt de achtergrond van het conflict:
Rebellenbeweging M23 werd in april opgericht en bestaat voornamelijk uit soldaten die uit het Congolese leger zijn gestapt. Zij zijn bijna allemaal Tutsi’s, dezelfde etnische groep die in 1994 doelwit was van de genocide in Rwanda.
De rebellen zeggen te vechten voor hun bevolkingsgroep, maar experts van de Verenigde Naties zeggen dat Rwanda bij M23 aan de touwtjes trekt en dat de strijd waarschijnlijk meer gaat om de controle over de grote bodemrijkdommen in het oosten van Congo. Noord-Kivu, waar Goma ligt, en Zuid-Kivu bevatten grote voorraden tin, tantaal en wolfraam, delfstoffen die veel gebruikt worden in computers, mobiele telefoons en digitale camera’s.
Ramp Kabila heeft de bevolking opgeroepen zich te verzetten tegen de rebellen, maar die lijkt er vooralsnog weinig voor te voelen. De regering in Kinshasa wees een ultimatum van M23 om binnen 24 uur vredesonderhandelingen te beginnen af. Kabila staat op het punt te vertrekken naar een buitengewone top in Kampala van de landen van de regio van de Grote Meren. Daar zal hij naar eigen zeggen bewijzen op tafel leggen tegen de landen die volgens hem voor de M23-agressie verantwoordelijk zijn, Rwanda en Oeganda.
Hulporganisatie waarschuwen al maanden voor een humanitaire ramp. Volgens Oxfam Novib zijn al zeker 50 duizend mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.
Foto voorpagina: Een M23-rebel loopt voor een VN-busje langs

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 nov. 2012 - 14:03

Het is toch triest dat de grootste vredesmacht van de VN, samenwerkend met het Congolese leger, niet in staat is de bevolking te beschermen. Nauwelijks een schot hebben ze gelost. Aan een leger dat niet wil vechten heb je niets.

MichelReiziger
MichelReiziger20 nov. 2012 - 14:03

Gisteren werd nog aan alle media organisaties bekend gemaakt door de UN dat er van bezetting van Goma geen sprake was dat de UN de stad zou beschermen en dat rebellen geen plannen hadden om de stad te bezetten...UN...United Nothing.

Peterman
Peterman20 nov. 2012 - 14:03

gisteren in het journaal was de dreigende genocide onderwerp in het journaal. Tot slot van het journaal werd als belangrijkste nieuws echter vermeld dat de beschietingen tussen israel en gaza doorgingen ? erg vreemd vond ik dat...

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 nov. 2012 - 14:03

Er is geen enkele aanwijzing dat er sprake is van een dreigende genocide. Die overdrijving is nergens voor nodig.

bruces
bruces20 nov. 2012 - 14:03

In Congo heeft het nog nooit in de klauw gelopen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2012 - 14:03

Wat is toch de reden dat jongemannen in Afrika hun eigen volk het leven zo onmogelijk willen maken. (Geen dooddoeners over kolonialisme a.u.b.)

2 Reacties
BasVV
BasVV20 nov. 2012 - 14:03

Ach. Wat zou je denken. Ze krijgen betaald.

denmol
denmol20 nov. 2012 - 14:03

Wat denk je van de bodemschatten zoals je hebt coltan, diamanten en wie er belang bij heeft ze in handen te krijgen tegen de beste prijs uiteraard zo kom je bij de verantwoordelijken en wegkijkers terecht.

TillValhall
TillValhall20 nov. 2012 - 14:03

Exact hetzelfde scenario als destijds in Sierra Leone en Rwanda: de VN stonden erbij en keken ernaar. Daar moet je zeker geen Hollandse kleitrappers, maar gewoon een goede Private Military Company naartoe sturen die orde op zaken komt stellen. Die lui hebben duizend jaar ervaring, en in tegenstelling tot staatslegers hun act together. Om maar wat te noemen: Wij geven elk jaar 8 miljard uit aan die sociale werkplaats en nog steeds stelt het geen mallemoer voor. Afschaffen die onzin. Voor dit soort brandhaarden moet je gewoon een contractor in de arm nemen. Alhoewel het Franse Vreemdelingenlegioen ook wel raad weet met dit soort averij.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 nov. 2012 - 14:03

Waar u voor pleit is de terugkeer van huurlingen naar de Congo. Daarmee is geen goede ervaring opgedaan. Mobuto is met hulp van huurlingen aan de macht gekomen en ik neem aan dat u weet dat op zijn bewind geen zegen heeft gerust.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2012 - 14:03

"Heb je ook nog een inhoudelijke reactie.." --- U begrijpt het concept 'schelden' ook al niet, maar dat was te verwachten. Goed lezen, ik stel dat de vuiligheid uit uw eigen brein komt. Dat zou zelfs voor iemand als u inhoudelijk genoeg moeten zijn.

1 Reactie
denmol
denmol20 nov. 2012 - 14:03

Goed nadenken voordat je iets opschrijft is voor een ieder aanbevelenswaardig.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 nov. 2012 - 14:03

Ja daar gaan we weer lekker de beest uithangen stoned met een Kalashnikov over je schouders dorpen platbranden, verkrachten en leegroven. Ben altijd erg benieuwd hoe in vredesnaam dat tuig aan die wapens komt. Corrupte regeringen denk ik die het ontwikkelingsgeld even ander uitgeven dan ons verteld word. Maar ja een ieder loopt te huilen als er een miljard minder uitgegeven word aan deze wrede corrupte zooi. Spijt me verschrikkelijk voor de onschuldige bevolking maar ben bang dat dit een cultuur gebonden gedrag is. En begin nu even niet weer met Afrika's koloniale verleden de schermen want daar trapt zo onderhand terecht niemand meer in. Maar nogmaals je zal je wieg er maar hebben staan. Loop je pakweg 15 jaar later ook met een Kalashnikov.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 nov. 2012 - 14:03

" Maar ja een ieder loopt te huilen als er een miljard minder uitgegeven word aan deze wrede corrupte zooi." U overdrijft. Er zijn er miljoenen die blij zijn dat er minder wordt uitgegeven. En die halen hun gelijk weer uit sit soort verhalen. Maar de bewering dat er ontwikkelingshulp naar M23 cs. is gegaan is grote onzin die nergens op is gebaseerd. Wat wel heel erg is is het feit dat blauwhelmen weer niet in staat bleken te zijn de bevolking die ze moesten beschermen ook die bescherming werkelijk te bieden. Goma lijkt op Srebrenica.