Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sitalsing schetst de leegheid van Ruttes politieke dromen

  •  
13-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
sitalsing
Columnist in Buitenhof Sheila Sitalsing mocht in twee minuten het premierschap van Mark Rutte samenvatten. De premier kwam er niet best vanaf.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Break on through
Break on through14 jan. 2019 - 12:38

Heb het gezien. Rutte zit duidelijk klem. Al was het maar om z'n opruiende teksten van vorige week. Rutte zit te hakkelen en weet zich er moeilijk uit te draaien. We hebben Rutte de grote verliezer gezien.... VVD is de campagne begonnen maar als je het mij vraagt tegen beter weten in. De VVD weet dat ze deze verkiezingen gaan verliezen....

vdbemt
vdbemt14 jan. 2019 - 10:01

Bravo. Heerlijk. Wat zit hij daar toch ongemakkelijk te wezen. Vaak hoor of lees je dit soort columns en denk je: dat moet de man zelf lezen of horen, misschien doet het hem dan wat. Welnu. Hij wordt ermee geconronteerd ten aanzien van vele kijkers. Het doet hem duidelijk wat. Of hij er daarna ook wat mee doet, valt natuurlijk te betwijfelen.

Oen2
Oen214 jan. 2019 - 9:09

Je kan het leegheid noemen. Maar intussen profiteert zijn doelgroep, de rijke helft van Nederland (zeg maar de villa eigenaars met subsidie) dik van VVD Rutte beleid. Daarbij afwisselend geholpen door D66, PVV, GL, CU PvdA en CDA. De conclusie kan niet anders zijn dat Rutte het gewoon heel goed doet (voor zijn doelgroep) Dat anderen hem daarbij praktisch ongeremd zijn gang laten gaan, sterker nog daarbij helpen is het probleem. Het maakt blijkbaar niet van welke partij politieke elite zijn, profiteren van Rutte beleid doen ze allemaal. In de oppositie lukt het nog wel om links/progressief te lullen en stiekem rechts zakken te vullen maar 1 keer op het pluche of op een andere manier aan zet valt links/progressief steeds snoeihard door de mand als VVD Rutte gestopt moet worden.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt14 jan. 2019 - 11:30

Ja. Geld en/of macht maken de gemiddelde mens zwak, egoïstisch, immoreel.

Sam V
Sam V14 jan. 2019 - 8:59

Mevrouw Sitalsing legt prima uit dat Rutte een mooi beeld heeft van een Nederland waarin mensen eigen verantwoordelijkheid nemen. Geen luchtkastelen en dooddoeners, maar haalbare doelen. Het voorbeeld dat zij noemt, is precies zo'n voorbeeld waarin mensen voor elkaar kunnen opkomen en niet altijd de makkelijke weg zouden moeten kiezen en naar de overheid te kijken voor oplossing. In mijn straat worden hulpverleners niet belaagd, wordt er niet met vuurwerk naar elkaar gegooid en ruimen we op 1 januari de rommel op. In mijn ogen zou de de overheid er alleen moeten zijn om er voor te zorgen dat de basisbehoeften in dit land beschikbaar zijn en dat zwakkeren beschermd worden. Niet meer en niet minder. We hebben al te veel regels. Liever niet nog meer erbij. Wat let je om je buren aan te spreken en om zelf initiatief te nemen? De maatschappij zijn wij, niet Mark Rutte!

2 Reacties
7anpau1
7anpau114 jan. 2019 - 12:40

Op zich zou het mooi zijn als hetgeen u schetst hetgeen zou zijn waarvoor Rutte zou staan. Dat is alleen niet zo. Er zijn door Rutte 1 t/m 3 honderden miljoenen bezuinigd op collectieve voorzieningen en uitvoer van kerntaken. Desondanks zijn tegelijkertijd de lasten voor burgers en het mkb aanzienlijk verzwaard. Waar is al dat geld naartoe? Naar het eigen ambtelijk en bestuurlijk apparaat in NL en de EU en naar grote bedrijven! Het is geen liberalisme of kapitalisme, het is socialisme voor de rijkste 1% en multinationals. U heeft echter in zoverre gelijk, dat we het met zijn allen doen. Iedereen die werkt of een onderneming heeft en die meer verdient dan circa 1,5x modaal heeft geen enkel heil te verwachten van de linkse partijen. Ons hele democratische systeem dobbert namelijk op het electoraal uitspelen van de have nothings tegen de have littles, waarbij de have littles door zowel links als rechts uitgeknepen worden als een citroen om de respectievelijke agenda’s en kadootjes voor de eigen achterban te financieren.

vdbemt
vdbemt14 jan. 2019 - 16:24

"In mijn ogen zou de de overheid er alleen moeten zijn om er voor te zorgen dat de basisbehoeften in dit land beschikbaar zijn en dat zwakkeren beschermd worden". En dat is nou precies wat kabinetten Rutte niet doen. Het is niet doorgegaan (de VVD is tegengehouden), maar alleen al de gedachte om arbeidsgehandicapten, die op het minimumloon zitten, te korten wanneer ze niet een hele week werken, is geen stevige getuigenis van 'zwakkeren beschermen'. Mensen die samen gaan wonen om het financieel te kunnen rooien, gaan korten omdat ze samenwonen, ook niet. Een beetje wrang dat Rutte dan wel heel erg goed voor buitenlandse aandeelhouders zorgt.

Libertain
Libertain14 jan. 2019 - 7:20

Helemal niet verbazingwekkend dat Rutte gewoon fan van Sitalsing zou zijn. Met alle respect voor Sitalsing, indien je drie (3) regeringsperiodes nodig heb om door te krijgen dat Rutte lege neoliberale dromen heeft, krijg je vanzelfsprekend heel veel fans in ons land. PVV is koploper ermee, gevolgd door de VVD op de tweede plaats. Moeten er nog drie (3) regeringsperioden voorbij gaan opdat er duidelijk zou worden dat de hele neoliberale partij die achter Rutte staat en hem gekozen heeft, niets anders dan lege sociaal-maatschappelijke plannen heeft?

mjansen2
mjansen214 jan. 2019 - 7:19

Rake typering van Sitalsing. Het ontwikkelingspeil van een land meet je af aan de manier waarop er met de zwakkeren in de samenleving wordt omgegaan, hoe de welvaart verdeeld is....dan komt Nederland er bekaaid af met onze voedselbanken en gezondheidszorg voor de rijken. Rutte wil teveel overlaten aan het maatschappelijke debat. Te makkelijk en ook trouwens onverantwoordelijk. Terwijl hij wordt betaald om te regeren in dienst van de samenleving.

Lucas2000
Lucas200013 jan. 2019 - 21:19

Rutte is gewoon een gladde aal die de politiek als opstapje gebruikt voor het grote geld. Kijk naar Barroso die nu zijn zakken aan het vullen is bij NB Goldman en Sachs. Jammer dat nog teveel naievelingen geloven in echte democratie en idealen. Rutte is een leeg mannetje.

Perezoso
Perezoso13 jan. 2019 - 20:55

De leegheid van Mark: het was niks, is niks, en wordt niks. Twee seconden.

geronimo3
geronimo313 jan. 2019 - 20:24

Rutte lacht alles weg,het is alsof hij drie borden beton voor zijn hoofd heeft,het doet hem allemaal niks,wat mensen ook zeggen,gosternokke wat ben ik die man zat!!!

1 Reactie
Martinel
Martinel14 jan. 2019 - 15:18

Hier nog eentje!

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren13 jan. 2019 - 18:40

Er is weinig mis met een Eigen zaak en zelf je stoep schoonvegen, helaas kan 1/4 van de bevolking die taken niet aan. Mark Rutte spreekt overigens ook over de verantwoordelijkheid van iedereen voor de Nederlandse samenleving, en geeft terecht kritiek op Schreeuwers zonder Eigen plannen.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen13 jan. 2019 - 22:02

Welke "Schreeuwers zonder Eigen plannen"? Plannen genoeg, al sinds 1968.

Bouwman2
Bouwman213 jan. 2019 - 15:47

Rutte zei toch duidelijk zo iets van dat ie een beetje fan is van mevrouw Sitalsing. Ik vind dat fantastisch van hem. Want zelf kan ik haar mening in de VK wel schieten. Ik zeg er maar even bij voordat je weer schande spreekt dat ik zoiets niet kan en ook nooit zal doen. Maar wat zei Rutte eigenlijk zelf, ik dacht dat hij het woord had of vergis ik me nu, meneer Witteman?

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen13 jan. 2019 - 22:54

"Ik vind dat fantastisch van hem." Ja dat weten we: jij vindt alles fantastisch van hem. Het doet langzamerhand een beetje denken aan die hysterische bakvissen bij de Beatles vroeger: Mark...., Mark...

OlavM
OlavM15 jan. 2019 - 0:52

@ Bouwman: [Ik vind dat fantastisch van hem.] Haha! Dan heb je niet door dat het gewoon de doorgewinterde, aalgladde politicus Rutte is, die weet dat je moet blijven glimlachen en je bewondering uitspreken, zodat je het publiek daarmee kan inpakken. Daarvan ben jij een perfecte illustratie.