Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SIRE wil depolariseren

  •  
11-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1290 keer bekeken
  •  
230111 1500pixels SIRE
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Ruud62
Ruud6211 jan. 2023 - 14:55

Marinus C: we zouden elkaar niet meteen etiketten moeten opplakken, daar gaat het mij om. Ook iemand als communist of marxist bestempelen valt daaronder. Het slaat de discussie, en daar gaat het om, meestal meteen dood. Het lijkt er op dat jij je op deze "linkse" website het recht wilt voorbehouden om tekeer te gaan tegen "rechts". Het gaat juist om de toon in deze campagne, m.a.w. mekaar niet meteen neersabelen maar met argumenten discussieren. Geef mensen het recht om ergens anders over te denken, zonder meteen als scherprechter te fungeren

2 Reacties
Marinus C.
Marinus C.11 jan. 2023 - 19:48

Mensen hebben, wat mij betreft, het recht om ergens anders over te denken, en ik heb evenzo het recht daar wat van te vinden. Overigens ben jij niet bepaald vrij van vooringenomenheid en oordelen naar mij toe, en dat mag, dus ik vraag me af waarom je zo moeilijk doet als ik me hetzelfde permiteer. Ok, dat vraag ik me niet af. Je bent gewoon de volgende rechtsgeaarde met een dubbele standaard. Daar hoef je trouwens geen fascist voor te zijn, die dubbele standaard is vrij normaal bij alles wat rechts is. Mij mag je trouwens gewoon communist (of van mijn part fascist) noemen, hoor, ik weet zelf wat ik ben, en ik weet ook welk slag gewoonlijk dat soort dingen tegen me zegt. En ik kan ook prima uitleggen waarom ik denk dat communisme (of fascisme) geen goed idee is en waarom ik dus geen communist (of fascist) ben. Reactionaire rechtsmensjes beginnen gelijk te janken als je zaken benoemt, maar dat is hun probleem zou ik zeggen. Vooral omdat het in veel gevallen een koekje van eigen deeg en tevens terecht is. Verder is er met dat slag sowieso meestal geen sprake van discussie, dus je hoeft niet bang te zijn dat er iets dood zou slaan. Je zou hooguit kunnen zeggen dat het beter zou zijn om die mensen helemaal te negeren. Maar dan voelen ze zich weer ongehoord, en daar komt dan weer kuttelevisie van en zo. Daarbij, ze vragen er meestal om om afgezeken te worden, en als het ze niet bevalt, hey, er is en heel internet vol safe-spaces en echokamers voor dat slag.

Zandb
Zandb12 jan. 2023 - 7:28

Ruud Wanneer je de islam bv omschrijft als een gewelddadige ideologie dan maak je van een moslim een terrorist. Helaas levert dat dan wel de legitieme argumentatie op, voor de stelling dat Wilders 'geen recht heeft' zo te denken en daarvoor veroordeeld moet worden Kortom: Inderdaad, beargumenteren, beredeneren en het kaf van het koren scheiden. En wanneer ik dat doe, dan moet ik 'eerlijk toegeven', dat de mensen die kritiek hebben op rechts, op fascistoïde en/of racistische denkbeelden er het er over het algemeen beter vanaf brengen.

MG1968-2
MG1968-211 jan. 2023 - 11:37

Daar waar eerst hele volksstammen zo van het benoemen waren zijn ze nu o-zo-blij met deze campagne van de sire. Verschillen mogen en moeten benoemd worden. En ja. Het is niet zo gek dat een conclusie dat je iemand een racist vind 'onaardig overkomt'. Dan voegt tot tien tellen niets toe. Of het moet de bedoeling zijn dat dit tot 10 tellen voorkomt dat er benoemt wordt. Ja daar wordt de maatschappij vast een stuk gezelliger van als ongewenst gedrag zonder tegenspraak mag plaatsvinden. Want dat is wel het logische gevolg van 'de lieve vrede bewaren'. En dat lijkt deze reclame als doel te hebben. Als het al niet contraproductief is, is het stelling nemen.

5 Reacties
Jansen7
Jansen711 jan. 2023 - 17:26

@MG1968-2: 1) we kunnen op de lijn verder gaan die je beschrijft maar dan moet je a) niet klagen over polarisatie en b) zeker niet eenzijdig de schuld daarvan bij de buurman leggen. 2) Wilders onderbouwt zijn kritiek op de Islam tenminste (verwijzingen naar de Koran, uitspraken van geestelijken of van Ergogan, en LBNL natuurlijk de aanslagen wereldwijd die het westen maar ook landen als India en zelfs China die eerste 20 jaar van de 21e eeuw hebben beziggehouden.) Zijn onderbouwing is vaak uitgebreider en meer controleerbaar dan de statements van mensen ter linkerzijde dat mensen die meer grenscontrole willen, racisten zijn. Voor de duidelijkheid: je hoeft het niet met Wilders eens te zijn, maar je kan wel kijken wie er het meeste zijn best doet om zijn standpunt controleerbaar te onderbouwen.

MG1968-2
MG1968-212 jan. 2023 - 12:08

@Jansen Wat een gekke reactie. Stellen dat mensen die meer grenscontrole willen racisten zijn is natuurlijk onzin. Het gaat om de onderbouwing van de mensen waarom die meer grenscontrole de te begane weg is. En die kan racistisch zijn en niet racistisch. Wilders onderbouwt inderdaad. Maar wel op een manier die inherent racistisch is. Hij wordt juist aangesproken om die (nogal extensieve) onderbouwing: door deze krijgt hij dat predicaat.

Jansen7
Jansen713 jan. 2023 - 9:12

@MG1968-2: Je zei: "wat een gekke reactie" Zonder te onderbouwen waarom het onzin is in een Nederland waarin je voor het minste of geringste voor racist wordt uitgemaakt, en de term Godwin is jou natuurlijk ook vreemd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Godwin https://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law Ook het racisme van Wilders onderbouw je niet, je geeft alleen aan dat anderen dat zouden doen, dat heet een cirkelredenering. Of is het jouw wens dat iedereen op dit forum zomaar wat gaat roepen? Je kan onderbouwen, maar alleen als je dat wilt, waar religiekritiek overgaat in racisme.

MG1968-2
MG1968-213 jan. 2023 - 13:10

@Jansen Het is geen circelredenering. Jij geeft impliciet aan dat hij geen racist is omdat hij onderbouwt. Ik geef aan dat die redenatie niet klopt omdat de onderbouwing racistisch kan zijn. "Of is het jouw wens dat iedereen op dit forum zomaar wat gaat roepen?" Daar ageerde ik tegen: jij riep zomaar dat wilders niet racistisch is omdat hij onderbouwt, wat niet het racisme uitsluit. "Je kan onderbouwen, maar alleen als je dat wilt, waar religiekritiek overgaat in racisme." Kijk, je geeft een reden aan waarom zijn onderbouwing toch racistisch kan wezen. Ik persoonlijk denk dat hij de vorm religiekritiek gebruikt omdat rechtstreeks racisme niet toegestaan aan is en hij hier (dus) een minder directe vorm kiest. Dat wordt ondersteund door het geheel aan uitspraken die hij doet maar dat ga ik hier niet 'onderbouwen' op de manier dat jij van mij eist. Het was enerzijds de vraag niet en anderzijds is het een herhaling van zetten die uitputtend op dit forum naar voren zijn gekomen. Het blijven vragen naar die zelfde onderbouwing is over het algemeen een afleidingsmanoeuvre.

Jansen7
Jansen716 jan. 2023 - 14:26

@MG1968-2: je laat precies zien waarom de SIRE-campagne niet besteed is aan mensen aan de linkerzijde: die willen graag alles en iedereen een racist noemen zonder het te onderbouwen (anders hebben ze geen 'noodrem' bij discussie over open grenzen en terrorisme. Zelfs met Wilders neem je niet de moeite om een quote erbij te pakken. Ik zei al dat je het niet met Wilders eens hoeft te zijn, maar hij behandelt Moslims in zijn beschuldigingen eerlijker (onderbouwing: al dan niet slecht) dan de linkse stemmer dat doet richting de rechtse stemmer (geen onderbouwing, dus er is ook geen controle en kritiek op mogelijk).

Poeh, poeh
Poeh, poeh11 jan. 2023 - 11:29

Goed idee om dit onder de aandacht te brengen. Een van de dingen waarvoor aandacht wordt gevraagd: "Laat anderen uitspreken." Lijkt me een prima tip voor de praatprogramma's. Zou de kwaliteit ervan goed doen.

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen11 jan. 2023 - 13:10

Poeh, Elkaar laten uitspreken is een kwestie van beschaving, alleen zijn er mensen met verantwoordelijkheid die er misbruik van kunnen maken. Als je Rutte rustig laat uitspreken in een praatprogramma dan weet je dat er precies niets gezegd wordt.

Gerygrr
Gerygrr11 jan. 2023 - 13:30

Ik denk, dat dat niet kan. De presentatoren hebben overduidelijk zelf te weinig vakkennis om effectief te zijn in hun vraagstelling en meedenkend vermogen. Daarnaast zitten er redactieleden in hun oortje te tetteren. Ook telt uiteraard de werkdruk mee. Het snijden in budgetten. De efficiëntie op het werk. Zie de excessen grensoverschrijdend gedrag.

Backtobasics
Backtobasics11 jan. 2023 - 11:00

symtoombestrijding.................zoals zo vaak............. ga eens werken aan de dieper liggende oorzaken.

Joop  den Uil
Joop den Uil11 jan. 2023 - 10:45

met melk meer mans ... tot bleek dat melk helemaal niet goed voor je is . En, is het voor noordpool, zuidpool, antipolen, gewone Polen,

3 Reacties
Zandb
Zandb11 jan. 2023 - 13:33

Joop hebt u wel enig idee wat hier met polarisatie bedoeld wordt?

Joop  den Uil
Joop den Uil11 jan. 2023 - 14:14

@Zandb, jazeker ! polar is een kledinglijn. Dus iedereen in een monojasje. Soort Mao-pakje dus , allen hetzelfde dragen en denken.

Zandb
Zandb12 jan. 2023 - 7:36

Joop U kunt of wilt niet begrijpen wat ik bedoelde? Ik bedoel natuurlijk dat afhankelijk van hoe je polarisatie ziet, dat een probleem kan zijn of niet. Er wordt hier toch niet bedoeld, dat je niet van mening mag verschillen. En dat is wat u 'blijkbaar (?)' onder polarisatie tegengaan verstaat: We moeten allemaal hetzelfde denken. Die polarisatie wordt dus uitdrukkelijk niet bedoeld.

Ruud62
Ruud6211 jan. 2023 - 10:12

Een goed streven, tegenstellingen versterken geeft alleen maar agressie. Ook op deze site zijn er nogal wat die bij zichzelf te rade kunnen gaan hierover. Er zijn er een paar die al snel beginnen met o.a. "dom gelul" en andere onvriendelijke commentaren, het iemand die min of meer rechts is meteen uitmaken voor fascist en racist, dan kan allemaal wel minder. Dat valt me trouwens toch op, ook in de redactionele stukken, zonder degelijke onderbouwing ben je hier al snel racist of fascist, dit ook werkt de polarisatie in de hand. Laten we daar allemaal aan denken, discussieren en standpunten uitwisselen maar stoppen met die snelle kwalificaties. En overigens ben ik van mening met Han van der Horst dat het toeslagenschandaal snel opgelost moet worden. Ik hoorde Rutte in augustus zeggen dat er duizend ambtenaren aan werken, als je gaat rekenen moet dit dus binnen een aantal maanden opgelost zijn.

8 Reacties
Marinus C.
Marinus C.11 jan. 2023 - 12:49

Waar ik een beetje moe van wordt zijn rechtsmensen en centristen, die ons linksmensen op deze linkse site komen vertellen hoe we zouden moeten discussiëren, welke woorden we al dan niet zouden moeten gebruiken en welke toon we moeten aanslaan. Helemaal als er dan, zoals meestal, en eigenlijk ook in uw geval ook weer, eigenlijk niet gerept wordt over het veelvuldig wegzetten van linksvolk als communisten, stalinisten, marxisten en, nu we het er toch over hebben, zelfs als fascisten. Tja, rechtsmensen hebben dat wel vaker, jullie moeten alles maar mogen zeggen en benoemen, zelfs als dat volkomen van de pot gerukt is, maar links moet ieder woord zorgvuldige afwegen. Een beleefde poging om linksmensen, onder het mom van een volledig eenzijdige roep om fatsoen, de bek te snoeren, meer is het niet. Hoewel, het is ook een poging de verantwoordelijkheid van alles wat rechts verkloot in de schoenen van links te schuiven natuurlijk. En wellicht een subtiel dreigement.

Jansen7
Jansen711 jan. 2023 - 13:21

@Marinuc C.: ik heb zo de indruk dat als je iemand op de werkvloer of op het schoolplein (of het nu VMBO of gymnasium is) voor racist uitmaakt iedereen begrijpt wat je bedoeld. Als je iemand voor communist, stalinist of marxist uitmaakt op de werkvloer of schoolplein dan zul je op zijn best niet-begrijpend worden aangekeken. Ook op dit forum zullen er genoeg (rechtse en linksprogressieve) mensen zijn die het verschil eerst moeten opzoeken tussen een communist, stalinist of marxist, gewoon omdat ze die termen bijna nooit meer gebruiken.

Gerygrr
Gerygrr11 jan. 2023 - 13:26

Precies, Ruud. En waarom moeten er duizend ambtenaren zo lang een nutteloos salaris verdienen? Had meteen die ambtenaren aan het werk gezet met geld terug storten! Waren we klaar geweest tegen veel lagere kosten. Net als nu iedere Nederlander de energietoeslag geven? ook degenen, die dat absoluut niet nodig hebben? Maar ja, wie rijk is verdient toch meer?

Tuck'R
Tuck'R11 jan. 2023 - 16:05

"Tja, rechtsmensen hebben dat wel vaker, jullie moeten alles maar mogen zeggen en benoemen, zelfs als dat volkomen van de pot gerukt is, maar links moet ieder woord zorgvuldige afwegen. " Zeg Marinus heb jij de reacties van links en rechts hier wel eens vergeleken. Dan kom kom je (onafhankelijk of je het er mee eens bent) tot een wezenlijk andere conclussie.

Marinus C.
Marinus C.11 jan. 2023 - 17:00

@Jansen. Wat is je punt? Heb je überhaupt wel een punt? Ik bedoel, het lijkt me duidelijk dat iemand die een Groen Links stemmer aanduidt als een communist of een fascist, niet weet waar hij over lult, nee, maar op rechts zijn hele volksstammen Dunning Kruger gevallen die het desondanks toch doen. @Tucker. En tot welke conclusie zou ik dan moeten komen volgens jou? Overigens heb ik gelezen en vergeleken, en kom ik tot de bovenstaande conclusie, en niet tot de conclusie die jij blijkbaar voor me bedacht hebt. Maar bedankt voor het maken van mijn punt door me te vertellen wat ik moet denken.

Tuck'R
Tuck'R11 jan. 2023 - 20:23

Nou Marinus, tel het aantal scheldwoorden en wees daarna wat eerlijker.

Marinus C.
Marinus C.11 jan. 2023 - 21:42

@Tucker Als je me ergens van wil overtuigen dan moet je dat gewoon doen. Het is niet reeel om van mij te verwachten dat ik mezelf overtuig van jouw vermeende gelijk. Vooral niet omdat je het nogal vaag houdt wat je punt precies is. Verder ging het me er niet om welke groep meer scheld, maar welke groep er een dubbele standaard op na houdt.

Jansen7
Jansen712 jan. 2023 - 11:41

@Ruud62: het punt dat je ontwijkt is hoe gangbaar de ' scheldwoorden ' zijn. En mocht je weg willen duiken voor de frequentie waarmee de scheldwoorden worden gebezigd. Racisme is iets kwaadsaardigs, en voor de wet strafbaar. Op stalinisme na zijn jouw voorbeelden op zijn best overdrijvingen. GroenLlinks (deels opvolger van de CPN) is in Nederland een hele hippe legale partij.