Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NTR Sinterklaasjournaal zoekt nuance: beetje racisme moet kunnen

  •  
05-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
255 keer bekeken
  •  
5212469610_f133afdb2c_b
Bij de NTR zullen in het komende Sinterklaasjournaal geen bontegekleurde pieten te zien zijn. De pieten in allerlei kleuren werden vorig jaar geïntroduceerd, omdat de NTR dacht dat dat het antwoord zou zijn op de discussie rond het traditionele blackface-uiterlijk. Maar dat werkte niet, zegt de omroep nu: ‘Het paste te weinig binnen de traditie en het zag er niet leuk uit’.
Wat de NTR dit jaar wél gaat doen, blijft nog even een verrassing. Maar dat in navolging van concurrent De Club van Sinterklaas de NTR, en eerder al RTL, overstapt op roetvegen lijkt allerminst zeker. In gesprek met de Telegraaf zegt NTR-mediadirecteur Willemijn Francissen dat de kijker meer moet denken aan “een soort vijftig tinten grijs”. Maar dan zonder het sadomasochisme, waarschijnlijk.
Francissen lijkt erop te hinten dat de NTR vasthoudt aan zwartgeschminkte pieten. Ze zegt:
"We weten allemaal dat je zwart wordt als je door een schoorsteen gaat en dat is wat Pieten doen. Bij ons is zwart geen huidskleur, maar roet."
Of dat inhoudt dat dan dus ook de kostuums zwart van het roet zijn laat zich raden. Dat het racistische karakter van de traditionele piet, of liever gezegd het uiterlijk daarvan, nu al jaren ter discussie wordt gesteld, lijkt bij de NTR niet te landen. Volgens Francissen laat de omroep ‘onze oren niet hangen naar welke extreme groep dan ook’. Francissen benoemt daarbij dat de pieten dan weliswaar nog altijd getooid waren in blackface, maar: ‘Sinds 2006 hebben we het niet meer over Zwarte Piet, lang voor de hele discussie begon. We hebben Huispiet, Pietje Precies, Wellespiet, dat soort namen.’
Volgens Francissen heeft de discussie het feest voor ‘best veel mensen bijna verpest, ook voor programmamedewerkers’. Ze zegt dat de discussie zo uit de hand gelopen is dat je het voor een deel van de kijkers nooit meer goed kunt doen. Een van de programmamedewerkers die er inderdaad geen zin meer in had is voormalig Hoofdpiet Erik van Muiswinkel. Hij wilde vanwege het racistische karakter van het uiterlijk niet langer de rol spelen. Presentator Dolores Leeuwin verliet het programma om dezelfde reden.
De NTR denkt ondertussen dat er ook gezocht kan worden naar een manier om maar een beetje te kwetsen: ‘Wij zoeken de nuance, de gulden middenweg.’

Meer over:

ntr, zwarte piet, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.