Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sinterklaascomité schrapt kinderfeest na lawine van haat om CoronaCheck

  •  
26-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
Sinterklaas is being tested at the XL test street Schiphol

© epa08861803 Sinterklaas is being tested for the corona virus in the XL corona test street at Schiphol, the Netherlands, 04 December 2020. All Dutch people can go to the new location for both

Het traditionele kinderfeest Mega Sinterklaasintocht 2021 in Veendam moet het dit jaar doen zonder pleinfeest. Nadat de organisatie aankondigde dat een CoronaCheck nodig is voor toegang tot het plein, leverde dat ‘veel negatieve en zelfs bedreigende reacties’ op.
De intocht bestaat al jarenlang uit drie onderdelen: de aankomst, een optocht en vervolgens een feest op het plein. Dat laatste geldt als een evenement en dus is een QR-code nodig. Stichting Sintcentrale Veendam kondigde de maatregel aan op Facebook, en werd bedolven onder een stortvloed aan hatelijke reacties.
De organisatie laat nu weten:
"De aankomst en optocht zijn aangemerkt als doorstroom, waarbij het feest op het plein een evenement is. Hierin zijn wij als vrijwilligersorganisatie verplicht de door de overheid opgestelde en door de gemeente opgelegde maatregelen te volgen. We hebben geprobeerd om het maximale te kunnen bieden binnen deze regels, echter gezien de hevige reacties hebben wij na veel overleg besloten om het feest op het plein dit jaar niet door te laten gaan. Dit is besloten omdat we de veiligheid en het plezier van onze vrijwilligers en bezoekers voorop stellen en om geen tweedeling te creëren voor onze bezoekers. "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

OlavM
OlavM27 okt. 2021 - 0:31

Voor degenen die menen hierbij weer de anti-Zwarte Pietacties te moeten betrekken: dit heeft daarmee totaal niets te maken. Het betreft hier door de overheid opgelegde regels en beperkingen. Is dat zo moeilijk te begrijpen?

JanB2
JanB226 okt. 2021 - 23:52

Dan geen Sinterklaas.

The Apple
The Apple26 okt. 2021 - 17:59

Heerlijk dit soort stukjes waarin “links” weer eens lijnrecht geplaatst wordt tegenover “rechts”, de gelovigen tegenover de ongelovigen en de gevaccineerden tegenover de ongevaccineerden. Sommigen noemen dat “polarisatie”, maar ik noem dat “maatschappelijke discussie” en is er iets mooiers binnen een democratie? Bovendien kan ik zo dagelijks ook mijn bijdrage leveren en dat geeft me een enorm voldaan gevoel. Ik weet niet wie ik hier meer dankbaar voor moet zijn, Rutte & Co of de media die er in zo in slagen om niet alleen hun dagelijks brood te verdienen, maar ook het maatschappelijk belang te dienen. Wat leven we toch in een tof landje.

2 Reacties
Ik weet het wel
Ik weet het wel26 okt. 2021 - 19:52

Waar zie jij de woorden ‘links’ en ‘rechts’ genoemd worden in dit stukje? Ben je eigen waarheid aan het creeeren?

The Apple
The Apple27 okt. 2021 - 0:38

Ik snap dat het onbegrijpelijk is voor je, maar dat zit zo: het zijn maar voorbeelden. Ik had ook meer categorieen kunnen bedenken, door bijvoorbeeld “gelovigen” op te splitsen in “moslims” en “gristenen”. Aangezien elke deling die niet precies door het midden gaat een meerderheid en een minderheid ten gevolgen heeft, had ik ook kunnen uitgaan van een formulering waarbij sprake is van een meerderheid en een minderheid of minderheidsgroepen. Kun je het een beetje volgen? Maar ik druk iets vaak graag wat “beeldender” uit, dus koos ik voor dat voorbeeld. Dat is alles.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 okt. 2021 - 15:22

Het hele Sinterklaasfeest is al jaren het strijdtoneel van extreem rechts. Eerst ging het om hun dierbare Zwarte Piet, een namaak zwarte man omdat ze echte zwarte mannen en hun opvattingen het liefst uit hun omgeving bannen. En nu gaat het om coronamaatregelen die al maanden gelden maar nu worden aangegrepen om hun ongenoegen te laten zien. Wie dacht dat de boze witte man of vrouw niet meer bestond, komt van een koude kermis thuis. Hopelijk hebben ze nog wel het fatsoen hun kinderen niet te indoctrineren met hun haat tegen de wereld.

4 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot26 okt. 2021 - 17:44

Haha idd koren op de molen van de anti zwarte pieten lobby... die dit leuke kinderfeest vanuit de Amsterdamse grachtengordel trachten te verbieden... Er ziiten zeker blanke gekkies tussen de pro-pieten, maaar dit kinderfeest is toch echt verpest (in de Randstad) door anti pieten...

The Apple
The Apple26 okt. 2021 - 18:15

“Hopelijk hebben ze nog wel het fatsoen hun kinderen niet te indoctrineren met hun haat tegen de wereld.” Dat verdient natuurlijk verre de voorkeur boven het aanzetten tot haat tegen minderheidsgroepen. Je doet gewoon of het allemaal “wappies” zijn en zo neutraliseer je gelijk ook iedereen met een wat genuanceerder standpunt dan het jouwe. Bovendien vereenvoudig je daar het mensbeeld van je kinderen aanzienlijk mee, zodat ze gelijk leren dat het effectiefste standpunt altijd is: “Wie niet voor ons is, is tegen ons” En o wee als iemand tegenwerpt dat je zo de deur op een kier zet voor het fascisme, want die maak je gelijk met de grond gelijk door over de holocaust te beginnen.

Eid
Eid26 okt. 2021 - 18:55

@Martin Waarmee u direct suggereert dat als je voor het Sinterklaasfeest bent, je in de extreem rechtse hoek thuis hoort? Kotmisselijk word ik van die suggestieve koppelingen van deugers, Bah.

FredD2
FredD227 okt. 2021 - 4:54

Euh... nee hoor, het strijdtoneel is begonnen door mensen die het verschil niet weten tussen verkleden en racisme en het verschil niet snappen tussen goed en kwaad. Extreem rechts heeft zich daar pas veel later mee bemoeid omdat men erachter kwam dat er met achterlijken niet te spreken viel.

peterpeter
peterpeter26 okt. 2021 - 14:43

Ieder nadeel heeft een voordeel. Het scheelt weer een hoop rare Pieten zoals daar zijn de stroopwafelpiet, de zebrapiet en de kanariepiet.

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij26 okt. 2021 - 18:33

Gewoon weer één piet: Zilveren Piet, die is grijs van de as in de schoorsteen. Iedereen happie.

spelregeltoerist
spelregeltoerist26 okt. 2021 - 18:54

Daar doet de Sintcentrale in Veendam niet aan, alle Pieten zijn zwart als roet zoals ieder jaar.

De Baas
De Baas26 okt. 2021 - 14:27

Kinderfeestje ???????????????????????????? volwassenen idioten zijn het!

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -26 okt. 2021 - 14:22

wat is de overeenkomst tussen een StKlaas intocht en een voetbalwedstrijd ? Kinderen worden gebruikt voor pleziertjes van de ouders.

AlexanderVolken
AlexanderVolken26 okt. 2021 - 14:16

Treurig. Deze bedreigers - die anderen hun plezier afnemen - voelen zich vast echte vrijheidsstrijders. Jammer dat een enkeling het voor zovelen kan verpesten. Hard optreden tegen dit soort gedrag dat de samenleving ontwricht. Staat gelijk aan terrorisme en moet ook zo behandeld worden.

Haz
Haz26 okt. 2021 - 13:20

Net zoals bij de zwarte pieten discussie: de kinderen willen gewoon plezier hebben, maar de ouders vinden hun eigen mening belangrijker.

2 Reacties
nikita72
nikita7226 okt. 2021 - 15:09

Het is niet zo dat de organisators hun mening belangrijker vinden. Ze willen gewoon een feest organiseren volgens de regels die nu gelden. En de tegenstanders? We weten niet wie het zijn, misschien hebben ze helemaal geen kinderen.

Haz
Haz26 okt. 2021 - 17:13

Ik had het dan ook over de mensen die bedreigingen uiten etc ;) keuze van de organisators snap ik.

Phantom3
Phantom326 okt. 2021 - 13:18

Prima om dit racistische feest af te schaffen. Als we daar coronawappies voor nodig hebben, zijn ze nog ergens goed voor.

5 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist26 okt. 2021 - 14:10

Het woord “racisme” is inmiddels gedegradeerd tot een begrip met een zelfde soort lading als bijvoorbeeld “boos” en “verdrietig”. Mij doet het in ieder geval inmiddels helemaal niets meer. Wist je trouwens dat de Sintcentrale in Veendam alleen maar zwart geschminkte Pieten in haar bestand heeft?

Geen3
Geen326 okt. 2021 - 14:17

He? Wat is er racistisch aan het Sinterklaasfeest? Zwarte pieten zijn (terecht) al verbannen, toch? Is Sinterklaas racistisch omdat hij een witte overjarige babyboomer is?

Frans Kwakman
Frans Kwakman26 okt. 2021 - 14:26

Maar het kinderfeest is juist volledig nclusief. Kinderen van alle gezindten en kleur nemen daar aan deel, behalve misschien Jehova's Getuigen, op school, sportclub, noem maar op. Mensen als jij die racistisch gescheld uiten zijn net als de mensen die een prik weigeren de boosdoeners.

De Baas
De Baas26 okt. 2021 - 14:28

Echt he ????????

Eid
Eid26 okt. 2021 - 14:34

@Phantom De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Principes tot in de prullenbak. Zo sneu.

rvb2
rvb226 okt. 2021 - 13:18

Haal die vaccinatie op, dan kunnen we van de QR code af!

1 Reactie
Thuru
Thuru26 okt. 2021 - 15:53

Een van de weinige keren dat ik het met je eens bent.