Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sint komt altijd terug

  •  
13-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1539 keer bekeken
  •  
sint

Ga zitten in een comfortabele stoel, een kopje hemelse cacaodrank, en laten we het hebben over Sinterklaas en zijn kleurrijke gezelschap, de Pieten. Want het is weer die tijd van het jaar.

Sinterklaas en zijn Pieten zijn als de gasten die onaangekondigd, maar verwacht, aan je deur staan nét als je thuis bent. Ze brengen de zeewind mee, net zo fris als een nieuw idee, en in hun spoor laten ze een lucht van speculaas, kruidnootjes en gezelligheid achter.

Het weerzien met de goede oude Sinterklaas en zijn vrolijke Pieten, hoe ze er ook uit mogen zien, is als het doorbladeren van een oud sprookjesboek waar je het stof afblaast en de magie uit de pagina's je tegemoet springt. Maar dit is geen sprookje, en daar heb je de neergezette knellende schoenen die om de hoek komen kijken.

Een eeuwenoud feest dat in het middelpunt van een pittige discussie staat, het is alsof je grootmoeder's geliefde appeltaartrecept ineens verandert in een red-velvet appeltaart. Verrassend? Jawel. Verwarrend? Absoluut. Maar smaakt het nog steeds verrukkelijk? Zeker weten!

En net als die taart blijft de essentie onveranderd. Het gaat bij het Sinterklaasfeest om de sprankeling in de ogen van de kinderen, de gretige handen die naar een handvol pepernoten reiken, de spanning van schoenen zetten die niet knellen en de prachtige versjes, nog knap gemaakt ook!

Moeten we dan maar niet gewoon gaan genieten van de chocoladeletters, marsepein en het plezier van geven, ongeacht de kleur van de Piet? Misschien wel. Want zoals het gezegde luidt, de mooiste dingen in het leven zijn geen dingen, het zijn momenten, emoties en pepernoten... Vooral pepernoten!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Ben  Liberaal
Ben Liberaal14 nov. 2023 - 15:58

Sint & Pieten krijgen het druk komend weekend, zo ook hun aanhangers cq tegenstanders ... ze doen maar zolang de kinderen hun plezier maar niet afgenomen wordt. Dilemma voor de (groot-) ouders en begeleiders dat steeds meer een schaduw werpt... sommigen hopen op slecht weer om het gedonder te ontlopen.

Jan Wijn
Jan Wijn14 nov. 2023 - 13:04

Bij ons in de buurt hadden we tot 60 jaar geleden een buurtwinkeltje en daar stond op de toonbank een gitzwarte kop met grote vuurrode lippen en een gleuf in die kop met eronder te tekst: voor de missie in Afrika, wanneer je er een munt in gooide begon het hoofd te knikken en de grote ogen te rollen. Racisme als dat met het beeld van een Afrikaan herkende niemand, wij hadden toen in onze buurt nog nooit een zwarte afrikaan gezien. Via school zamelde we zilverpapier in van sigarettendoosjes en kwattas waar de kruimels uitgelikt waren ook voor de missie in Afrika al vroegen sommige zich wel af wat ze daar in Afrika mee aan moesten. Zwarte piet zag eruit zoals die knikkende kop op de toonbank van Bet Sanders. Helaas zijn er nog velen vooral ter rechterzijde die tijdens de Sinterklaas periode een karacteratuur van een Afrikaan willen behouden ook al kwetsen ze daar zeer veel landgenoten mee.

1 Reactie
Ben  Liberaal
Ben Liberaal14 nov. 2023 - 17:36

vergeet de kookpot niet...

android1984
android198414 nov. 2023 - 9:46

Er is geen discussie over sint&piet. Ook nooit geweest. Er is wel kritiek op allerlei aspecten van Sint&Piet. In Amsterdam is bijvoorbeeld na druk van organisaties het kruis van de mijter gehaald. En in de tweede kamer (echt waar!) zijn er vragen geweest over het gebruik van een paard door de sint tijdens intochten. Enz. Echte tradities veranderen dan lokaal een stukje tot de storm weer is geluwd. En de kleine militante groep vreedzame demonstranten zelf kindertjes hebben. In Suriname was Sinterklaas in de jaren tachtig officieel afgeschaft. Maar bleek door de lokale bevolking steeds maar weer terug te komen. Ondanks wanhopige pogingen van bijvoorbeeld Ronald Venetiaan in 2011 in de Nationale Assemblee. Voor een discussie dienen er bediscussieerbare standpunten en onderbouwingen te zijn. Daar is bij een traditie zelden mogelijkheid toe. Het start vrijwel altijd met een starre stelling. Denk eens aan "waarom moet je met eten strooien, er zijn gezinnen waar ze naar de voedselbank moeten!" https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/8579

thjst
thjst14 nov. 2023 - 8:22

Satya Ik ben wel klaar met al die zeurkousen van Kuuk Uut Swarte Piet. De orde verstoren tijdens een kinderfeest lijkt mij niet gepast. Een tegendemonstratie tegen KOZP? Nee bedankt!

2 Reacties
Satya
Satya14 nov. 2023 - 8:55

Ik denk dat je mijn reactie beter moet lezen. Ik schreef dat ik het lachend zal gedogen maar snap niet waarom het geen feest voor alle kinderen mag zijn.

linksert
linksert14 nov. 2023 - 10:16

Je avatar heeft een kop! Dat klopt toch niet?

Karel78
Karel7814 nov. 2023 - 6:11

Mee eens. Er is wel 1 belangrijk ding waarvan ik vind dat het sinterklaasjournaal het hopeloos laat liggen: de herkenbaarheid van de pieten. We hebben hier als lokale organisatie flinke praktische problemen mee. Dus ofwel kom met een goed verhaal waarom dat niet erg is ('hee kijk dat is papa, die mag sinterklaas helpen' -> net zo'n eretaakje als op school voor de juffrouw het bord uitvegen, past prima in de belevingswereld) ofwel geef die roetvegen een draai zodat ze wel weer voor onherkenbaarheid zorgen. Als die flauwekul met die regenboog- en zelfs stroopwafelpieten er nooit geweest was een gouden of zilveren gezicht met zwarte vegen waarschijnlijk een veel minder omstreden alternatief geweest dan roetvegen. Dat zorgt voor onherkenbaarheid en past ook prima in de traditie. Optie 1 is ook prima. Maar steek niet je kop in het zand door er lokale vrijwilligers mee op te zadelen zoals nu gebeurt.

2 Reacties
Zandb
Zandb14 nov. 2023 - 8:27

Karel Verzin een list..... Dat het hier een feest betreft, waarbij volwassenen het leuk vinden om kinderen te foppen, dat moge volwassenen tenminste duidelijk zijn.

Satya
Satya14 nov. 2023 - 8:53

Hoe zou ik dan zwarte Piet moeten spelen? Denk je dat ze mij niet herkennen?

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 nov. 2023 - 19:58

Het is wachten op de eerste KOZP actie met een Hamas vlag tijdens een sinterklaas intocht. Dat genieten van die chocolade letter mag en kan allang niet meer van de zijde die alles weet

5 Reacties
Zandb
Zandb14 nov. 2023 - 8:29

Joop Ik kan werkelijk niet bedenken waarom wij hier vergast moeten worden op een dergelijk onbenullige opmerking.

Left is not right
Left is not right14 nov. 2023 - 9:57

@Zandb: die reactie gaf je tot afgelopen zondag waarschijnlijk ook als Raymond had gezegd “Het is wachten op de eerste XR actie met een pro-Palestina leuzen tijdens een klimaatdemonstratie”?

linksert
linksert14 nov. 2023 - 12:47

Dus XR mag zich niet over palestina uitlaten, maar rechts mag KOZP wel met "hamas vlaggen" verbinden? Ach ja, rechtse hypocrisie. Whats new? Het is natuurlijk pure laster.

Satya
Satya14 nov. 2023 - 19:48

"“Het is wachten op de eerste XR actie met een pro-Palestina leuzen tijdens een klimaatdemonstratie”?" Het is nu ook al fout pro Palestina te zijn? Maar goed, onder vlag van een land dat in een maand tijd 10.000 mensen heeft vermoord kan alles. Misselijk hoe jullie zwarte mensen steeds onder je proberen te houden met dit soort smerigheid. Zwarte Piet begint steeds irritanter te worden, kan de associatie met dit soort smerigheid niet meer loslaten.

Satya
Satya14 nov. 2023 - 19:51

Linkser Pro Palestina zijn is nu al niet meer toegestaan. Deze mensen hangen een uiterst racistische denkbeelden aan, als donker mens mag je er enkel zijn als je denkt zoals zij je voorschrijven.

Joop  den Uil
Joop den Uil13 nov. 2023 - 18:44

Mooi verhaal ! sfeervol komende week komt de St hier in ons dorp aan. Traditioneel en in volle harmonie.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗13 nov. 2023 - 21:01

« komende week komt de St hier in ons dorp aan. « ……Sint Pieters Omtzigt?

Zandb
Zandb14 nov. 2023 - 8:31

Joop Dat bepaalde volwassenen daar maar veel plezier aan mogen beleven. Kinderen maakt het niet uit al kwam er een sinterpiet met een witte of zwarte of rode klaas.

Satya
Satya13 nov. 2023 - 18:38

"Moeten we dan maar niet gewoon gaan genieten van de chocoladeletters, marsepein en het plezier van geven, ongeacht de kleur van de Piet? Misschien wel." Ja maar wel hopen op de dag dat zwarte Piet verdwenen is. Ben wel klaar met een figuur die zoveel pesten veroorzaakt maar zal hem lachend gedogen.

10 Reacties
Jozias2
Jozias213 nov. 2023 - 20:55

@satya Dat pesten moeten we bestrijden maar volgens deze redenatie zouden we ook brilsmurf en vuurtorens moeten verbieden.

Satya
Satya13 nov. 2023 - 21:35

"Dat pesten moeten we bestrijden maar volgens deze redenatie zouden we ook brilsmurf en vuurtorens moeten verbieden. " Want vuurtorens en brilsmurfen lijken zo op bestaande mensen? Zwarte Piet is natuurlijk een karikatuur van een Afrikaan.

Gio Servas
Gio Servas14 nov. 2023 - 6:14

Ik hoor dat vaker over dat pesten, nu ben ik zelf al meer dan 50 jaar best wel donker en woon ik zo'n 40 jaar in Nederland, maar geen problemen gehad die anderen ook niet hadden op die leeftijd met bepaalde kenmerken. (roodharige, sproeten, bril, dikke kinderen, magere kinderen, te kleine kinderen, te grote kinderen, kinderen met beugel.) Natuurlijk wel eens, maar daar was ik best wel trots op. Zwarte Piet was acrobatisch en de hulp van Sinterklaas. Welk kind wil dat nu niet? Met die redenatie had het pesten niet veel zin natuurlijk. Toen mijn zoon jong was, was het nog makkelijker. Inmiddels was Zwarte Piet ook nog eens slim en leek deze meer op een mantelzorger voor de oude warrige Sinterklaas.

Satya
Satya14 nov. 2023 - 8:50

Gio Sproeten of rood haar zijn iets anders als een karikatuur van een Afrikaan. In mijn omgeving zijn wel mensen die er last van hebben. Ik zal niet de kozp methode kiezen maar veranderen ben ik voor.

Jozias2
Jozias214 nov. 2023 - 9:29

@satya Je had het over ‘een figuur die zoveel pesten veroorzaakt’ Los van het feit dat veel kinderen zwarte Piet als held zagen en zich daarom als zwarte piet verkleden. Denk je dat het voor een kind op de basisschool met een bril echt minder erg is dat brilsmurf niet op een echt mens lijkt als hij of zij daarmee wordt uitgescholden? Of dikzak (of vroeger Billy turf) of vuurtoren etc kinderen die willen pesten vinden altijd wel iets om het slachtoffer mee te pesten. De vergelijking is daarbij het middel niet zozeer de aanleiding.

linksert
linksert14 nov. 2023 - 10:19

Gio, ik denk dat jij een aparte ervaring hebt gehad in deze. Misschien kun je er een boek over schrijven?

linksert
linksert14 nov. 2023 - 10:20

Jozias, heb je nog wat te zeggen over de bijdrage van Satya?

Satya
Satya14 nov. 2023 - 13:51

"Denk je dat het voor een kind op de basisschool met een bril echt minder erg is dat brilsmurf niet op een echt mens lijkt als hij of zij daarmee wordt uitgescholden? " Ik denk dat het een heel groot verschil maakt of jij gepest wordt door een vergelijking met een stripfiguur of met een karikatuur die veel volwassenen van jou maken. Zeer zeker zal dat verschil maken.

Jozias2
Jozias214 nov. 2023 - 17:51

@satya Ik denk dat dit voor een kind helemaal niets uitmaakt waar het mee gepest wordt, andere context, hoe de omgeving er mee om gaat, hoe lang het duurt en de eigen weerbaarheid zijn veel bepalender. En dat is per situatie verschillend.

Satya
Satya14 nov. 2023 - 20:06

Jozias Dus volgens jou maakt het in de beleving van een kind geen verschil of een kind gepest wordt met iets dat volwassenen bewust creëren, een karikatuur van wat jij bent? Volwassenen nemen daarmee vertrouwen weg en dat dat voor kinderen zeer schadelijk is staat vast.