Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Singapore stopt met vaccineren na raadselachtige sterfgevallen

  •  
26-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
442 keer bekeken
  •  
Griepprik halen bij de huisarts

© AMERSFOORT - Een patient krijgt een griepprik tijdens een bezoek aan een huisartsenpraktijk. ANP SEM VAN DER WAL

Singapore heeft onmiddellijk het griepprik-programma stopgezet, nadat in Zuid-Korea enkele tientallen mensen zijn overleden nadat ze het vaccin toegediend hadden gekregen. Zuid-Korea bevestigt dat inderdaad sinds zaterdag 48 mensen die ingeënt waren zijn gestorven, maar zegt geen verband te hebben gevonden tussen de overlijdens en het vaccin.
In Singapore zelf zijn geen sterfgevallen die in verband worden gebracht met de griepprik. Volgens de overheid is het stopzetten van de vaccinaties dan ook uit voorzorg terwijl meer onderzoek wordt gedaan. Het gaat om de vaccins SKYCellflu Quadrivalent en VaxigripTetra. Die laatste wordt ook voor het griepseizoen 2020/21 gebruikt door het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) van het RIVM. Twee andere door Singapore aangekochte vaccins worden binnenkort mogelijk wel weer uitgedeeld, aldus de autoriteiten.
In Zuid-Korea zelf wordt het vaccinatieprogramma wel voortgezet, hoewel ook daar onrust is ontstaan bij een deel van de bevolking na de sterfgevallen. Vorige maand al moesten vijf miljoen doses van de vaccins worden vernietigd, nadat bleek dat ze niet onder de juiste omstandigheden waren opgeslagen. Minister van Volksgezondheid Park Neung-hoo erkende zondag dat vaccins soms ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken, maar dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen.
Voor dit jaar heeft Zuid-Korea 20 procent meer griepvaccins besteld dan vorig jaar, in een poging te voorkomen dat het land deze winter door zowel Covid-19 als een uitbraak van het griepvirus getroffen wordt. Sinds september zijn in het land al 9,4 miljoen mensen gevaccineerd. Er zijn naast de 48 doden, 1.154 gevallen van diverse bijwerkingen gemeld.
Bron: SCMP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Stijn Geel
Stijn Geel25 nov. 2020 - 10:22

9.4 miljoen vaccins op 50+ miljoen inwoners, het lijkt erop dat de risicogroep ingeënt is. 1.554 bijwerkingen op 9.4 miljoen vaccins, 1 op 8.145 heeft dus bijwerkingen. Welke bijwerkingen wordt niet vermeld, maar dat zal vermoedelijk variëren van licht (hoofdpijn, eczeem, etc) tot zwaar. Vergelijkbaar risico als een paracetamol pilletje nemen waarbij niemand nadenkt over de bijwerkingen, lees de bijsluiter maar eens. 48 doden op 9.4 miljoen vaccins. Elke dode is er een teveel, maar het alternatief van niet vaccineren zou resulteren op ca. 1 dode per 750 griepgevallen. Als 10% van de ingeënte groep daadwerkelijk de griep zou krijgen, dan zullen er ca. 1.250 overlijden. Vaccineren lijkt me de betere keuze

3 Reacties
Jack van der Veen
Jack van der Veen5 dec. 2020 - 15:24

Of je kan niet rekenen, of je houdt ervan om gruwelijk te overdrijven en derhalve te misleiden. Inderdaad vinden we niet leuk wanneer er mensen sterven. Juist de nabestaanden vinden dat vaak erg. Maar lijden, lijden en nog eens lijden, heeft men daar weleens aangedacht? Daarnaast zorgt de griep voor voor jaarlijks, algemeens geaccepteerd, voor circa 1 dode op 8.000 aardse inwoners. Het is bijna te verwaarlozen. Kans dat men aan griep overlijd, heeft vooral op oude, zwakke en zieken mensen betrekking, is 0,0125%.

Stijn Geel
Stijn Geel11 dec. 2020 - 13:24

@Jack, 1:8145 had inderdaad 1:6049 moeten zijn. Ik denk dat jij degene ben die niet kan lezen of rekenen. Ik zeg dat als 10% van de groep van 9.4 miljoen griep zou krijgen er dan ongeveer ongeveer 1 op de 750 overlijdt. Dit is dus 940.000 griepgevallen op 50 miljoen Koreanen. 1.250 doden op 50 miljoen is 1 op de 40.000, is 0.0025% Volgens jou zouden er bij 0.0125% ongeveer 6.250 overlijden. Nogmaals; vaccineren is de betere keuze.

What is A God To A Non Believer
What is A God To A Non Believer2 jan. 2021 - 5:32

@jack Wauw, wat een gemiep om zijn rekenen, maar ZELF ben je te beroerd om dan aan te tonen waar zijn fout dan zit. Min één Verder blaat je maar over "lijden" terwijl je niet hardmaakt wie of wat er dan zo ontzettend lijdt. Nu gaat ie vast komen met "oehoe... autisme"! Dit is VOL. LEE. DUG. Trumpiaans! Min twéé. Én min drie! Wat nog veel erger is, je zegt dat 1 op de 8000 doden te verwaarlozen is. Dat is op wereldschaal 979.526 mensen, bijna een miljoen!!! Ga jij het even vertellen aan een miljoen mensen dat hun dood VERWAARLOOSBAAR is ???? Alvast bedankt!

Ick2
Ick220 nov. 2020 - 7:17

48 op 9.400.000 en 'geen verband gevonden tussen de overlijdens en het vaccin' Ter vergelijking: In Nederland sterven dagelijks gemiddeld 414 op 17.280.000 mensen. Als je dan ook nog bedenkt dat groepen met een verhoogd overlijdensrisico over het algemeen oververtegenwoordigd zijn in vaccinatieprogramma's lijkt me de kans dat er in dit geval daadwerkelijk iemand overleden is dóór een griepprik waarschijnlijk vergelijkbaar met de gevonden correlatie van 0,0005%.

Hallahan2
Hallahan226 okt. 2020 - 14:58

9.4 miljoen inentingen, 48 doden= 0,0005106383%

1 Reactie
PVDB2
PVDB226 okt. 2020 - 17:25

Ja waar hebben we het over. Tenzij je 1 van de 48 bent natuurlijk. Je kind, je echtgenoot. Het is geen experimenteel vaccin waar wat stappen zijn overgeslagen en met goedkeuring van de overheid de genoegen neemt met een wat grotere risicofactor. Maar een griepprik die mogelijk de oorzaak kan zijn. Je kan weinig uitsluiten wat de oorzaak kan zijn. In het Engels heeft daar een mooi spreekwoord voor "Assumption is the mother of all f*ck ups". Verder onderzoek lijkt me dan verstandig want het gaat ook de 1154 bijwerkingen en wat daar de gevolgen mogelijk van zijn. Mocht het toch over langere tijd bij meer mensen langdurige schade aanbrengen, dan is het de vraag wie de schuldige zal zijn en wie er voor de kosten op kan draaien. Niet ieder lichaam reageert op een medicijn hetzelfde weten we. Het is dan goed mogelijk dat het wel eens een tijd kan duren voor dat men weet waarom. Het kan ook anti-vaxxers in de kaart spelen en de wil om je te laten inenten verkleinen. Het hangt van de persoon af. En of je dat wil als overheid en gezondheidsdienst vraag ik me af. De kans is erg klein

NoahAmber
NoahAmber26 okt. 2020 - 13:47

Zuid-Korea bevestigt dat inderdaad sinds zaterdag 48 mensen die ingeënt waren zijn gestorven, maar zegt geen verband te hebben gevonden tussen de overlijdens en het vaccin. 48 doden na inentingen en nog eens 1154 gevallen met bijwerkingen?! Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om vast te stellen dat er wel een verband is. Verder is het met deze getallen wel handig om te weten hoeveel proefpersonen zo'n vaccin gehad hebben. Als er 1202 mensen waren met de inentingen, dan heb je een probleem. Waren het er 12.020.000 dan stelt het niet zoveel voor.

5 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky26 okt. 2020 - 14:31

Er is zowiezo nooit een relatie te bewijzen tussen de vaccinatie zelf en iemand die gevaccineerd wordt en die ziek wordt. Mensen kunnen onderliggende ziektes hebben die zich toevalligerwijs openbaren na een vaccinatie maar die ook ontstaan waren als die persoon niet gevaccineerd is. Iemand kan toevallig net na vaccinatie ziek worden terwijl het vaccin hier niks mee te maken heeft en je kan zo doorgaan. Er is dus nooit te bewijzen dat vaccinatie de oorzaak van overlijden is of er mee te maken heeft. Vaccins zijn veilig (ze zijn altijd terdege getest en worden pas toegediend als ze 100% veilig zijn) dus je kan gevoegelijk aannemen dat een vaccinatie nooit de oorzaak is van overlijden.

adriek
adriek26 okt. 2020 - 14:43

Daar zit nu precies het verschil tussen een mening en een feit. Het ligt voor de hand dat je gelijk hebt, en het is beter om de experimenten stil te leggen, maar het is ook heel belangrijk om aan te tonen dat er inderdaad een verband is (behalve het statistische verband). https://www.tylervigen.com/spurious-correlations

JasDon
JasDon26 okt. 2020 - 15:56

"Sinds september zijn in het land al 9,4 miljoen mensen gevaccineerd." Dat is een beetje het gevaar met dit soort artikelen, Want mensen kunnen vaak niet goed lezen, los dat ze zelden goed kunnen inschatten over welke orde van grootte het precies gaat. Korea kent 50+ miljoen inwoners, dus je mag er ook nog van uit gaan dat het de risicogevallen betreft die gevaccineerd zijn. @Leon Ben ik het nu een keer met je eens!?! Ja, en daarom vind ik het zo bizar dat Dave Ensberg nogwattes... antivaxxer onzinvraagjes stelde in een ander stukje.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 okt. 2020 - 16:24

Het werkingsmechanisme van een vaccin bestaat uit het op gang brengen van het afweersysteem door een gecontroleerde infectie. Vaccins geven doorgaans minder bijwerkingen dan medicijnen maar 100% veilig bestaat niet.

Ick2
Ick220 nov. 2020 - 7:19

Het artikel noemt 9.400.000 inentingen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2020 - 11:40

Bijwerkingen hebben gewone griepvaccins zo nu en dan ook! Ik heb nog nooit een medicijn gezien en/of gehad dat totaal geen bijwerkingen heeft.

3 Reacties
adriek
adriek26 okt. 2020 - 14:46

Definieer 'zo nu en dan'. Vinden we het acceptabel dat één op een miljoen mensen overlijdt aan de bijwerkingen van een griepprik? En één op tienduizend? Of één op duizend? Voor overlijden kun je ook 'levenslang invalide' of 'hartpatient' lezen. Geen simpele beslissing, vooral niet als je zelf een van die miljoen (of duizend) bent.

JasDon
JasDon26 okt. 2020 - 16:03

@Minoes, Vaccins hebben zelden bijwerkingen. Vaccins zijn ook nauwelijks te vergelijken met medicijnen. Medicijnen hebben een werkzame stof die soms bijeffecten kent. Vaccins triggeren een reactie van het lichaam en leren het afweersysteem het virus herkennen en daar snel op te reageren. Die reactie kan soms wat heftiger zijn bij de een dan de ander.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 okt. 2020 - 16:17

Alle werkzame middelen hebben bijwerkingen. Er zal dus altijd sprake zijn van een afweging.