Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sigrid Kaag thuis bedreigd door complotextremist met brandende fakkel

  •  
05-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1773 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-01-05 om 20.52.02
De beruchte complotdenker Max van den B. is woensdagavond gearresteerd, nadat hij met een brandende fakkel D66-leider Sigrid Kaag op haar thuisadres lastigviel. Van den B. werd in december al aangehouden wegens het intimideren van demissionair zorgminister Hugo de Jonge.
Volgens getuigen zou Van den B., een aanhanger van complotgroepering QAnon, diverse leuzen hebben geroepen richting Kaag, waaronder “NSB weg ermee”. Op beeldmateriaal is te zien dat hij daarbij met een grote brandende fakkel zwaaide. Kaag zou Van den B. hebben laten weten zich bedreigd te voelen.
Van den B. is een vurig tegenstander van de coronamaatregelen. Op 17 december werd hij aangehouden nadat hij zich meldde op het woonadres van Hugo de Jonge waar hij naar eigen zeggen “verhaal kwam halen”. Net als bij het ongewenste bezoek aan Kaag, filmde hij zijn actie en deelde die live op Facebook.
Update, donderdag: Kaag heeft inmiddels gereageerd op het dreigende bezoek van woensdagavond. Ze dankt iedereen die haar sterkte wenst, en vraagt aandacht voor het probleem van intimidaties. “De stelselmatige bedreiging van politici ondermijnt de rechtsstaat en de democratie.”
In haar verklaring besteedt ze ook aandacht aan de individuen en partijen die voortdurend haatzaaien. “Tegen wie denkt deze bedreigingen te moeten aanjagen, zeg ik: wat je zegt doet ertoe, hitst op, maakt mensen bang, maakt onze samenleving onveilig.”
Kaag krijgt bijval van Hugo de Jonge, die wijst op de rol van Forum voor Democratie. “De manier waarop Forum voor Democratie zijn woorden kiest, is niet zonder gevaar”, aldus de bewindsman tegenover het AD. “Mensen voelen zich daardoor gelegitimeerd om over te gaan tot gedrag jegens politici dat ver over de grens is.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.