Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sigrid Kaag geeft ministerschap op, gaat voor VN hulp bieden aan Gaza

  •  
26-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6048 keer bekeken
  •  
ANP-486705427

Sigrid Kaag legt haar functie als vice premier en minister van Financiën neer en wordt namens de Verenigde Naties Speciaal Humanitair en Wederopbouw Coördinator voor Gaza. Voordat ze Haagse politiek betrad was ze ook diplomaat. Demissionair premier Rutte noemt haar benoeming "goed nieuws" en zegt dat het gaat om een "cruciale en veeleisende opdracht. Ik ben ervan overtuigd dat Sigrid Kaag de kennis en ervaring meeneemt deze taak als geen ander te vervullen. Ik wens haar veel succes met dit belangrijke werk."

Op Instagram schrijft Kaag:

"Vandaag heb ik Zijne Majesteit de Koning verzocht mij per 8 januari 2024 ontslag te verlenen als vice-minister-president en minister van Financiën. Afgelopen zomer heb ik mijn vertrek uit de Nederlandse politiek al aangekondigd. Dit moment is sneller dan voorzien. 

De afgelopen jaren waren bijzonder en uitdagend voor het kabinet. Het is goed te benoemen dat er in een relatief korte kabinetsperiode veel gedaan is op het gebied van klimaat, de steun aan Oekraïne, de versterking van de Europese en internationale rol van Nederland, koopkracht naast een hernieuwde inzet voor stabiele overheidsfinanciën en de hervorming van de Europese begrotingsregels. Ook heeft dit kabinet de aandacht gevraagd en excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Het was een eer en genoegen om Nederland sinds 2017 in verschillende politieke rollen te mogen dienen.

Ik wil de medewerkers op het ministerie van Financiën enorm bedanken voor hun professionele en onvermoeibare inzet voor het publieke belang, hun loyaliteit en steun. Jullie weten hoe zeer ik dit heb gewaardeerd, en ik wil dit graag nogmaals op deze manier onderstrepen. Dank!!!

Vrede, veiligheid, en rechtvaardigheid zijn altijd mijn drijfveren geweest. Het is eervol dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, mij heeft verzocht de belangrijke taak als Speciaal Humanitair en Wederopbouw Coördinator voor Gaza op me te nemen, in navolging van VN Veiligheidsraadsresolutie 2720. Ik heb deze bijzondere opdracht aanvaard in de hoop een bijdrage te leveren aan een betere toekomst."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.