Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sigarettenfabrikanten moeten in Spanje betalen voor opruimen peuken

  •  
04-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1938 keer bekeken
  •  
rookverbod

Dankzij nieuwe milieuregels zijn tabaksfabrikanten vanaf vrijdag verplicht om de rekening te betalen voor het opruimen van weggegooide sigarettenpeuken. Ook moeten de fabrikanten de bevolking gaan voorlichten over het verantwoord weggooien van peuken.

Het is nog onduidelijk hoeveel de tabaksindustrie jaarlijks kwijt zal zijn aan schoonmaakkosten. Volgens Catalaans onderzoek zou het jaarlijks om ruim een miljard euro gaan, meldt The Guardian.

De Spaanse overheid heeft al verscheidene maatregelen genomen om de milieuvervuiling door sigaretten tegen te gaan. Zo is het op ongeveer 500 Spaanse stranden verboden om te roken. Alle stranden in Barcelona zijn rookvrij.

Het duurt ongeveer tien jaar voor een peuk uit het milieu verdwijnt. Bij de ontbinding van een opgerookte sigaret komen giftige stoffen als arseen en lood vrij. Wereldwijd komen er jaarlijks zo’n 5 miljard peuken in de oceanen terecht. Daarmee vormen sigaretten een grotere bron van vervuiling dan bijvoorbeeld plastic tassen of flessen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.