© cc-foto: CIFOR
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Zolang wintturbines alleen op subsidie kunnen draaien, is dit nog niet een goed alternatief http://www.energiebusiness.nl/2016/02/19/windmolens-draaien-op-subsidie/
Het ontgaat me waarom Siemens nu de gebeten hond is van de milieubeschermers. De schuldige is de overheid. Waterkrachtenergie is heel aantrekkelijk voor Brazilië want er lopen enorme rivieren door het land. De Amazone is met afstand de grootste rivier ter wereld: ruim 200.000 kubieke meter per seconde, vijfmaal zoveel als nummer 2, de Congo in Afrika, en die transporteert weer vijf keer zoveel water als de Donau, de grootste West-Europese rivier. In Laos zag ik een enorme waterval - zonder water, want dit straatarme land verdient graag wat aan waterkrachtenergie.
[De schuldige is de overheid] bedrijven hebben de macht in de wereld overheden niet
Acid Prune Maar de overheid is degene die hen die macht geeft. Dat is nu precies wat ik bedoel. Zowel Brazilië alsmede Europa en m.n. Duitsland moeten hier een stokje voor proberen te steken. Niets doen is geen optie. Dat is nu precies wat mijn bezwaar is tegen de Eu politiek en de EU-landen die alles uit handen geven, door dik en dun de bedrijven steunen die deze plannen uitvoeren. De aandeelhouders kunnen enkel de wereld regeren als de overheden en de politiek dat laten gebeuren. Helaas draait Europa enkel om de eigen economie en hegemonie van het eigen bedrijfsleven. We hebben het al te ver laten komen ben ik bang.
Het is mar helemaal de vraag of waterkracht zo'n aantrekkelijke optie is voor Brazilië. Ja, de grootste rivier ter wereld loopt door het land. Maar het is niet alleen de hoevéélheid water die bepaalt hoeveel energie er te halen is: het gaat net zo hard het hoogteverschil waarover dat water naar beneden komt vallen. En daar zit 'em de pijn van dit project: Brazilië is een behoorlijk platte pannekoek (ik heb me wel eens laten vertellen dat de rivierbodem, 1500 km landinwaards -bij Manaus- nog altijd onder zeeniveau ligt). Om daar een stuwdam te bouwen creëer je een gigantisch groot stuwmeer (en heb je een absurd lange dam nodig). . De vraag is: is dit de beste oplossing voor het energievraagstuk van Brazilië? Men had wellicht ook voor nucleair hebben kunnen kiezen, of energiebesparing, of wind. Maar ieder voordeel heb z'n nadeel in deze discussie, helaas.