Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell wil niet langer een Nederlands bedrijf zijn en verhuist naar Londen

  •  
15-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
443 keer bekeken
  •  
Coronacrisis drukt zwaar op olie- en gasconcern Shell

© DEN HAAG - Exterieur hoofdkantoor Shell. Het olie- en gasconcern heeft het afgelopen kwartaal minder verkocht vanwege de coronapandemie. ANP BART MAAT

Royal Dutch Shell, de Nederlands-Britse fossiele multinational, wil volledig Brits worden. Het hoofdkantoor wordt van Den Haag verplaatst naar Londen. Eerder al maakte voedselconcern Unilever de definitieve overstap naar Londen , ondanks smeekbedes van premier Mark Rutte.
"Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken, VVD) zegt „onaangenaam verrast” te zijn. Het demissionaire kabinet is in gesprek met het bedrijf over „de gevolgen (…) voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid”. Shell zou hebben verzekerd dat de personele gevolgen beperkt blijven tot alleen de verhuizing van een aantal bestuursfuncties."
Volgens Shell maakt de denaturalisatie het bedrijf aantrekkelijker voor de aandeelhouders. Het bedrijf zegt wel aanwezig te zullen blijven in Nederland met een aantal bedrijfstakken, zoals die van hernieuwbare energie. Het bedrijf zal wel het predikaat ‘koninklijk’ verliezen. Topman Sir Andrew Mackenzie zegt in een verklaring dat de terugtrekking naar Londen het makkelijker maakt te opereren in “een tijd van ongekende verandering voor de industrie”.
Milieudefensie, die vernietiging van klimaat en milieu door het bedrijf aan de kaak stelt, zegt in een verklaring :
"“Voor de Klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell heeft dit geen gevolgen. Die zaak blijft hoe dan ook bij de Nederlandse rechter. Ook voor toekomstige klimaatzaken in binnen- en buitenland heeft dit naar onze mening geen gevolgen. Over de hele wereld hebben bedrijven de verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren en gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk opent eerder een nieuw front. Milieudefensie heeft niet voor niets de handleiding ‘How we defeated Shell’ gepubliceerd waarin we uitleggen dat dit soort rechtszaken gebaseerd zijn op universele gronden zoals mensenrechten, de wetenschap en internationale klimaatafspraken. We denken dat rechters het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering in elke westerse jurisdictie op dezelfde manier zal beoordelen.”"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.