Joop

Shell vindt aandeelhouders belangrijker dan integriteit

  •    •  
27-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
15173789301_006b63fd49_k
Waarom is de Shell-NAM-constructie nooit opgemerkt door scherpe juristen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het Groninger gasdossier?
Het intrekken van de aansprakelijkheidsverklaring van Shell voor de schulden van de NAM toont aan hoe perfect Shell Legal de belangen behartigt van de aandeelhouders van Shell. De NAM kan nu desnoods failliet gaan en de Staat opzadelen met alle ellende van de Groninger gaswinning. Integer handelen en Integriteit is aan dat aandeelhoudersbelang volledig ondergeschikt gemaakt.
Overheid heeft liggen slapen Iedere bedrijfsjurist weet dat je een met een BV (besloten vennootschap) die als dochteronderneming (de NAM) van een moeder (Shell en Exxon) opereert juridisch leuke dingen kunt doen om aansprakelijkheid te kunnen ontlopen. De gemakkelijkste manier om niet meer aansprakelijk te zijn voor dat laatste is een dochter BV failliet te laten gaan wanneer de schulden teveel zijn om te kunnen of willen betalen. Maar er zijn ook andere methoden zoals het langzaam leeghalen van de BV en het weghalen van waardevolle bezittingen. Dat kan niet zo maar. Ook dat is aan regeltjes gebonden maar onmogelijk is het niet. Heeft de overheid zich bij de NAM dit nooit gerealiseerd?
Voor banken is het vragen van een  hoofdelijke aansprakelijkheid de normaalste zaak van de wereld Voor elk bankkrediet van een dochter bv (de NAM in dit geval) wordt het moederbedrijf (Shell en Exxon) altijd hoofdelijk medeaansprakelijk gehouden. Als de dochter niet betaalt, dan kan het krediet verhaald worden op de moeder (in dit geval de Shell). Waarom is deze constructie nooit opgemerkt door scherpe juristen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het Groninger gasdossier? Was er altijd zoveel vertrouwen dat de NAM niet kapot zou kunnen gaan? En mocht dat wel het geval zijn dat dan teruggevallen kon worden op de moeder?
Shell bekent kleur door intrekken aansprakelijkheidsverklaring Shell heeft nu duidelijk gemaakt dat ze het belang van aandeelhouders belangrijker vinden dan de schade die een dochter BV, de NAM, heeft veroorzaakt in Groningen. Het intrekken van de aansprakelijkheidsverklaring moet als een helder juridisch signaal worden opgevat dat Shell haar handen volledig vrij wil hebben mocht blijken dat de aardbevingsschade wel heel erg in de papieren gaat lopen. En dat het in de papieren gaat lopen staat volgens deskundigen al wel vast. Integriteit verhoudt zich weer eens heel slecht met marktmechanismen die aandeelhoudersbelangen  op een hoger plan zetten dan integer en humaan handelen. En de juridische werkelijkheid biedt daar in Nederland alle instrumenten voor.
Staat zal door eigen onhandig manoeuvreren heel veel van de schade nu zelf moeten betalen Het Groningse gasdossier laat goed zien dat je als samenleving niet moet en kunt vertrouwen op integer handelen (en integriteit) wanneer dat wel nodig is. De overheid heeft over de schadeafhandeling teveel op bestaande wet en regelgeving en de goede wil van de NAM en Shell vertrouwd. We weten nu inmiddels dat gaswinning gewoon keiharde commerciële business is. En dat is het ook altijd geweest. Dat is niet erg als je daar als overheid bij de concessieverlening rekening mee had gehouden. Dan had je vooraf alle waarborgen, juridisch en economisch ingebouwd om wat zich thans in Groningen openbaart te kunnen beperken en wellicht geheel te voorkomen. Dan was niet Shell Legal het slimste kind van de klas geweest in dit dossier, maar de Nederlandse overheid. De afhandeling van de schade had dan al jaren geleden vlekkeloos opgepakt kunnen worden omdat niet de overheid in een juridische dwangbuis had gezeten, hetgeen nu wel het geval is, maar de concessiehouder (NAM) met haar moeder (Shell) en aandeelhouders.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2018 - 16:55

"Shell vindt aandeelhouders belangrijker dan integriteit" Het eerste dat in me opkwam was; En onze overheid ook! Allemaal een pot nat!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2018 - 1:38

En het tweede; Dat is totaal geen nieuws. Of het moet zo zijn dat we andere mensen en landen zoals Nigeria minder interessant vinden; "ons probleem niet is"

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker29 jan. 2018 - 20:39

We hebben net met zijn allen voor meer dan 300 miljard aan gasbaten geincasseerd en dan gaan we vervolgens met het vingertje naar SHELL wijzen. En dat allemaal ook nog eens op basis van valse angstzaaierij. De NAM heeft meer dan volfoende vermogen om alle claims te voldoen.

10 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman30 jan. 2018 - 9:23

Net nog even de rekening gecontroleerd,ik zie niets van die 300 miljard staan.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker30 jan. 2018 - 12:10

Hou je niet van de domme. Het geld is besteed aan sociale voorzieningen, openbaar vervoer, wegen, bruggen en andere collectieve uitgaven. Maak jij daar allemaal geen gebruik van?

L.Brusselman
L.Brusselman30 jan. 2018 - 13:50

Joh

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2018 - 16:59

Nou volgens mij ging het grootste deel naar belastingverlaging, belastingvrij schenken van 100.000 euro aan kinderen e.a. leukigheden voor....teveel om op te noemen...waar ik allemaal geen gebruik van maak!

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker31 jan. 2018 - 1:26

@Minoes Ik heb het over de gasbaten van de afgelopen 30 jaar, dus het verband met het belastingvrij schenken ontgaat mij volkomen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2018 - 22:14

Ging het hier niet over waar de overheid de baten aan besteed? Alles heeft met alles te maken en alles met de begroting van een overheid.

L.Brusselman
L.Brusselman1 feb. 2018 - 9:11

Tja Minoes dat krijg met die snotneuzen die denken dat ze de wereld al kennen

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker1 feb. 2018 - 10:21

@Minoes Mijn stelling was dat alle Nederlanders -ook jij dus- hebben geprifiteerd van de gasbaten en dat het onheus is nu alleen Shell aan te wijzen als schuldige. Sinds het gas 50 jaar gevonden zijn nagenoeg alle Nederlandse huishoudens aangesloten op het gas en hebben we allemaal indirect op een of andere manier geprofiteerd van de gasbaten. Ook jij Minoes. Jouw bewering dat het grootste deel van deze baten zijn gebruikt om belastingvrij schenking te financieren is stompzinnig, rancuneus en heeft niets met de werkelijkheid te maken. Maar dat zijn we ondertussen van je gewend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2018 - 1:40

Ik betaal er anders genoeg belasting over! Wie geprofiteerd hebben zijn vooral de bedrijven en aandeelhouders daarvan.. Die betalen bijna niets en geen belasting. Kom daar maar eens om als burger.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker2 feb. 2018 - 8:41

Beste Minoes, 65 tot 90% van de gasbaten was voor de overheid en dat geld is ten gunste gekomen van alle Nederlandse burgers. Jouw bewering dat alleen bedrijven hebben geprofiteerd is een vooroordeel. Sterker nog het is complete onzin. Je voelt je voor de zoveelste keer weer tekortgedaan. Jammer.

L.Brusselman
L.Brusselman29 jan. 2018 - 10:50

De politici moeten toch nog een baantje krijgen als ze de actieve politiek "verlaten" Dus geen toekomstige suikeroompjes aanpakken is het devies.

5 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker29 jan. 2018 - 20:42

Zegt de uitspraak "zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten" je iets? Die is namelijk byzonder goed op jouw van toepassing met je verdachtmaking dat alle politici alleen maar baantjesjagers zijn.

L.Brusselman
L.Brusselman30 jan. 2018 - 9:19

Oke een of twee uitgezonderd dan.

L.Brusselman
L.Brusselman30 jan. 2018 - 10:40

En als ze het goed doen hoeven ze niet te jagen,dan krijgen ze die lucratieve "functies"gewoon aangeboden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2018 - 5:59

Ik heb ook altijd geleerd dat je leert van je ervaring en dat je niet twee keer in hetzelfde moet trappen. Shell Nigeria is niets nieuws dus dit ook niet. Verwonderd zijn over hoe Shell is, verbaast mij dan weer. Ik heb nl. ook geleerd dat je je ogen niet in de zak moet houden en niet naïef moet zijn. Maar ja wie heeft er heden ten dagen nog eerbied voor 'grijze haren'. Over nog nat achter de oren zijn horen we ook al niets meer, toch een prachtige uitdrukking. Of zoiets van; Jongen, je komt nog maar net kijken"

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker2 feb. 2018 - 8:45

Minoes, Shell heeft zeker fouten gemaakt in Nigeria, maar zo zwart wit jij het stelt is het niet. De milieuschade in Nigeria is voornamelijk veroorzaakt door oliedieven die Shell pijplijnen door hebben gesneden om olie te stelen.

ImmerDa
ImmerDa28 jan. 2018 - 19:42

De Koninklijke Olie heeft altijd een streepje voor gehad in Nederland. We zouden toch niet willen dat de stukjes van de majesteiten in waarde gaan dalen?

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2018 - 12:19

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2018 - 6:00

Die staan tegenwoordig zelfs te slapen. Ze worden dan ook slapend rijk!

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap28 jan. 2018 - 12:17

Nou wie de verrichtingen van het door SHEL ingehuurde legertje in Nigeria heeft kunnen volgen (stond volgens mij eens in de Volkskrant) dan weten we hoe het staat met de integriteit en menselijkheid van dit bedrijf. Wil ik toch hier benadrukken dat ons vroegere Staatshoofd Prinses Beatrix in mijn ogen via haar aandelen SHELL ook profiteert van niet fris zaken doen.

vdbemt
vdbemt28 jan. 2018 - 12:09

Integriteit verhoudt zich weer eens heel slecht met marktmechanismen die aandeelhoudersbelangen op een hoger plan zetten dan integer en humaan handelen. Maar dat is het wezen van de 'markt'. Dat is wat de ongelijkheid bevordert, gemeenschapsbelangen, zoals de zorg en andere 'NUTS'-zaken, onderuit haalt, planeet en klimaat naar de ondergang leidt.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 jan. 2018 - 12:11

... en wat SHELL tijdens haar gehele bestaan al doet. Het begrip 'integriteit' komt niet in het woordenboek van SHELL voor.

Vega !
Vega !28 jan. 2018 - 9:40

Shell is geen filantroop; doet zaken op legale manier. Voor de geldkraan moet je bij de EU zijn. Die zal heus wel een grote pot hebben voor rampenbestrijding .... en dan komt Nederland ook eens aan de beurt voor subsidies.

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna29 jan. 2018 - 12:10

Er is niets legaals aan het misbruiken van (een) macht(spositie). Shell is NAM's moeder bedrijf en op het moment dat er schadeclaims worden ingedient cq 'bepaald' moet gaan worden WIE de grootste rekening dient te betalen, komt miljardair Shell met een artikel die 'terugtrekking' van 'verantwoordelijkheid' suggereert nádat NAM zeer doelbewust jarenlange obstructies heeft opgeworpen https://www.volkskrant.nl/binnenland/nam-nijdig-over-alarmerende-toon-toezichthouder-na-beving-zeerijp-gaskraan-hoeft-... en pakte staat & provincie 'de ruimte' om de onvrijwillige aansluiting van de gemeente Haren bij de stad Groningen erdoor te drukken. Dit gaat over de precedentwerking en de talloze rechts- procedures (wereldwijd) die aan Shell's broek hangen mbt de onverantwoordelijke uitputting van de aarde & ecologien. Het ergste is dat de Nederlandse rechtsstaat hierover moet gaan beslissen cq de ZuidAs de handen wrijft en dat járenlang gaat duren: zie Nigeria.Uitholling van de rechtsstaat ten koste van burgers die die rechtsstaat allang niet meer kunnen bereiken en dáár ligt m.i. de 'belangrijkste' verantwoordelijkheid van de wetmaker. Indachtig het uitstekende rapport door burgercomité Haren opgesteld mbt die herindeling https://www.burgercomitéharen.nl/wp-content/uploads/2017/11/rapport-ongemakkelijkewaarheidHaren.pdf kunnen álle burgercomités Groningen samenwerkend een korte lijn maken naar het Europese e/o Straatburgse Hof dus de hele zaak wéghalen uit belangen conflicterend en wanbestuurlijk & doelbewust obstructie's opwerpend - Nederland

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2018 - 9:16

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
rvb2
rvb228 jan. 2018 - 13:04

inderdaad, shell is moreel gelijk aan een dief. Die komt niet voor mensen op, maar wil wel maximaal die mensen uitbuiten.

fries2
fries228 jan. 2018 - 8:46

Laat de overheid toch aub een instrument van de burger zijn ipv multinationals.

1 Reactie
adriek
adriek29 jan. 2018 - 16:41

Dan zullen we eerst de barricaden op moeten, of heeel anders gaan stemmen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2018 - 8:11

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 jan. 2018 - 12:21

Terechte opmerking. Het is een beetje (te veel) van dezelfde, liberale, zakelijke moraal. Wat je in een regering (voor iedere burger) niet, in ieder geval zeker minder, zou willen zien. Het beleid is al te lang: economie eerst.

Enzo2
Enzo228 jan. 2018 - 6:01

Gezien een artikel van de NOS denkt ondernemingsrechtspecialist Van Hees er anders over: "Verklaring 403 is alleen van toepassing op bedrijven die zakendoen met de NAM, of beter gezegd: contracten sluiten met de NAM. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers. "Alleen voor schulden die uit zakelijke contracten van de NAM voortkomen is Shell dus aansprakelijk. Niet voor mensen die schade hebben door de activiteiten van de NAM", legt Toni van Hees uit, advocaat bij Stibbe en specialist in ondernemingsrecht. Nu Shell de aansprakelijkheidsverklaring geschrapt heeft, ontstaat dus vooral een risico voor partijen die zakelijk met de NAM te maken hebben, niet voor Groningse huizenbezitters. Ook goed om te weten: Shell was al niet aansprakelijk voor kosten bij de NAM die zijn ontstaan door gerechtelijke uitspraken." Bron: https://nos.nl/artikel/2214053-is-shell-nu-wel-of-niet-aansprakelijk-voor-schade-die-de-nam-veroorzaakt.html .

Thuiszitter
Thuiszitter28 jan. 2018 - 2:26

Die Shell heeft al wat verkloot op deze aardbol . Natuurlijk is het vraag en aanbod verhaal als de handel dan zo enorm goed gaat dan kun je toch minimaal alles uit de kast halen om zo min mogelijk natuur te schaden ( daar zijn het ook honden in ) en de verantwoordelijkheid nemen in gevallen zoals deze en niet je slimme economische strategie toepassen weer over de rug van de Groningers . Ik zie het er nog van komen dat er een soort Mies Bouwman actie op touw wordt gezet en wij , het gepeupel het dan wel opnemen voor deze medelandgenoten . Zal natuurlijk hun probleem niet oplossen maar een duidelijker signaal kan er dan niet worden afgegeven .

Jo4Hanna
Jo4Hanna28 jan. 2018 - 2:17

Ik vind keiharde commerciele business wél erg - vooral als het om de totale uitputting van de aarde gaat. De volgende bak ellende cq uitputting is al in de maak in de lithium mijnen - o.a. nodig voor het maken van batterijen tbv elektrische auto's. De verwende ( Nederlandse) mensheid heeft immers 3 auto's per gezin nodig - en stemt op de VVD ( lees: asfalt) zodat binnenkort, nadat de provincie Groningen is geimplodeerd, de rest van Nederland tot één bos & natuurvrije Europese geasfalteerde betonhoofdstad is verworden (de natte droom van Mark Rutte en 't liefst zonder vervelende burgers)

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin28 jan. 2018 - 10:06

@ Jo4Hanna - dank voor Uw wederom harstochtelijk geformuleerde cris de coeur! (Ja, dubbelop en zo, maar in dit geval terecht.) De rovers geven keer op keer blijk van heel ernstige verstandelijke en gevoelsmatige tekortkomingen. Ze hebben geen inzicht in begrippen als: 'toekomst', 'tijd van leven', 'nageslacht', 'eindigheid', 'verantwoordelijkheid', 'plicht', en 'menselijkheid'. Psychiatrisch gezien zijn zij geen van allen ouder geworden dan een jaar of drie, vier. We kennen ze allemaal: de pestende kleuters (altijd mannelijk), die zichzelf het recht toekennen om alle knikkers van hun klasgenootjes te stelen. De handboeken melden ook dat deze quasi-volwassenen er in de regel een merkwaardig, zo niet misvormd seksleven op na houden. Parafilieën zijn bij hen frequent te diagnosticeren.

Edwin8
Edwin828 jan. 2018 - 0:54

De subtitel stelt een vraag, maar het antwoord laat zich raden. "Waarom is de Shell-NAM-constructie nooit opgemerkt door scherpe juristen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het Groninger gasdossier?" Het antwoord luidt, we hebben geen scherpe juristen daar zitten. En diezelfde conclusie geeft de schrijver in zijn laatste alinea ook prima weer. Onze politici zijn hoogopgeleid (merendeel universitair opgeleid) echter hoogopgeleid betekent niet automatisch dat ze verstandig zijn. Daarnaast is een percentage ook gewoon corrupt en laat zich maar al te graag manipuleren door lobbyclubjes.

Piet de Geus
Piet de Geus28 jan. 2018 - 0:48

"De NAM kan nu desnoods failliet gaan en de Staat opzadelen met alle ellende van de Groninger gaswinning." Failliet vanwege de uitkering van schade aan Groningers? Enig idee wat de waarde is van de gasvoorraden op land en in zee die de NAM exploiteert? En dan mag je wat mij betreft de Groninger voorraad helemaal afschrijven. Daarnaast heeft de NAM nog wat leuke installaties staan, zoals in Den Helder. Als ze zich vanwege die schadevergoeding failliet verklaren gaan de curatoren gierend van de lach aan de slag om de schulden af te betalen. Als de rechter al akkoord gaat met dat faillissement.

KiD_KRiool
KiD_KRiool27 jan. 2018 - 22:54

tja en wie hebben er nou shell aandelen, denk daar maar eens over ?

ValsPlat
ValsPlat27 jan. 2018 - 22:34

De roep om Shell het predikaat "koninklijke" af te nemen klinkt ineens een stuk sympathieker.

punt2
punt227 jan. 2018 - 20:45

Heeft de overheid zitten slapen? of............Heeft de overheid zich niet verzet tegen deze constructie en aanpassingen na de rechterlijke uitspraak? Was het wisselgeld voor de sterk verminderde gas-opbrengsten door het dichtdraaien van de gaskraan? Ik zou een voorstander zijn van een gedegen onderzoek.

3 Reacties
7anpau1
7anpau128 jan. 2018 - 1:26

Ik zou zeggen google ‘hindsight bias’ eens. NAM is in 1947 opgericht. Tegen het intrekken van de 403-verklaring door Shell kon de overheid niets doen. Overigens ontloopt Shell hiermee geen aansprakelijkheid voor schulden die al bestonden voor intrekking. Als Shell ook die aansprakelijkheid wenst te beëindigen dan zullen de schuldeisers naar de rechter moeten.

Jo4Hanna
Jo4Hanna28 jan. 2018 - 2:33

Zonder van de tijd & energie! Shell en met name de Exxonvrienden van Trump beheersen en verkloten de aarde en liggen daar geen nacht van wakker. Shell & aandeelhouders en álle monopolisten die de wereld naar de kloten helpen - liggen nergens van wakker. De gehele ZuidAs bestaat bij de gratie van het kapitaal en wordt gefaciliteerd door de Nederlandse staat & (VVD) politiek, de banken & aandeelhouders en de vrienden van Trump. De Nederlandse Overheid heeft 1 functie: burgers laten betalen voor haar wanbeleid dmv technocratie & particuliere systeemschuldhandel - that's it

Thuiszitter
Thuiszitter28 jan. 2018 - 2:38

RRoy die hebben niet zitten slapen , de periode. van Kamp had de aanpak van er om heen draaien , 2 uur lullen en niks zeggen wat een kille kouwe figuur kan dat zijn zonder te blikken en te blozen . Onze overheid moet blijven boren omdat er contracten op tafel liggen om te leveren . Alles wordt in werking gezet . Gedegen onderzoek zou zeker moeten , wie gaat dat doen tegen deze machten ? en dat het resultaat geeft ......