Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell verlaat Nederland

  •  
16-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
shellverlaatnederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

henk-alexander
henk-alexander18 nov. 2021 - 12:40

Zoals het een multinational betaamt, laat Shell zich niet leiden door patriotisme en nationalistische sentimenten - alleen waar winst te halen valt, is het goed vertoeven.

LeftFuturist
LeftFuturist17 nov. 2021 - 13:48

Het zou eigenlijk zo moeten gaan. Behalve in een slapstick: Oproep van Rutte aan onze landgenoten. We zijn al jarenlang in onderhandeling met Shell en ze gaven aan alleen te willen blijven als we ze kostenloos zouden stellen en ze daarmee meer rechten dan de Nederlandse burger zouden krijgen. We hebben gepoogd een oplossing te vinden voor een relatie waarin de souvereiniteit van de burger behouden blijft maar ze hebben ons een ultimatum gesteld. Omdat ik zelf geen baan ambieer bij Shell en opkom voor mijn rechten als burger roepen ik Nederland op om hetzelfde ultimatum aan Shell te stellen en hun pompstations of enige andere middelen terzijde te laten. Uw minister president die waakt over de vrije markt.

Abma
Abma17 nov. 2021 - 13:32

Laat ze gaan. Maar laat ze ook hun onbeschrijflijke rotzooi meenemen.

LeftFuturist
LeftFuturist17 nov. 2021 - 11:45

En zo is het maar net. De Shell directrice deed gister overkomen alsof Shell deze stap neemt omdat het zich in wil zetten in de energietransitie. Op zich een geldige reden en nobel doel als je het mij vraagt. Was er ook bijna in mee gegaan. Maar waarom was dit dan niet het onderhandelingspunt geweest van Shell vanaf het begin en was er samen met de overheid naar gekeken om dit goede vorm te geven. Shell wilde zich gewoon niet conformeren aan een land. Daarbij schijnt de wens van Shell om van fiscale opzet te veranderen er al heel lang te zijn. Volgens mij ver voordat er ooit sprake is geweest van een energietranisitie doelstelling. Het moge dus duidelijk zijn dat ze dit er gewoon bij verzonnen hebben, als breekijzer. Ook dat Shell nog in Nederland blijft lijkt me een leugen. Nederland wordt waarschijnlijk langzaam afgeschaald.

2 Reacties
oliemannetje
oliemannetje17 nov. 2021 - 14:01

Het ligt genuanceerder, zoals verwoord in het commentaar van NRC: “ En hoewel die dividendbelasting, die in Nederland wél geldt en in het Verenigd Koninkrijk niet, ongetwijfeld een factor is geweest in het besluit van Shell, kan dit moeilijk doorslaggevend zijn geweest. Op het concern werken meer krachten: de energietransitie en afkerige beleggers zoals pensioenfonds ABP; nieuwe belagers zoals belegger Third Point, die het concern liefst zouden opdelen; de Brexit en andere geopolitieke verschuivingen.” Sinds de invoering van de structuur met twee soorten aandelen in 2005 werd verondersteld dat dit tijdelijk zou zijn, totdat de overheid de dividendbelasting zou afschaffen. 15 jaar later en het is duidelijk dat dit niet gaat gebeuren. Trouwens, die belasting wordt niet door Shell betaald, maar door de ontvangers van dividend, voor zover ze die niet kunnen verrekenen met andere belastingen. Nu maakt Shell de keuze voor UK, groot gelijk hebben ze.

LeftFuturist
LeftFuturist17 nov. 2021 - 15:31

@oliemannetje "Sinds de invoering van de structuur met twee soorten aandelen in 2005 werd verondersteld dat dit tijdelijk zou zijn, totdat de overheid de dividendbelasting zou afschaffen. " Dus Shell voert een structuur in en gaat er daarbij van uit dat de overheid iets afschaft voor ze? Dat noem ik geen nuance. Dit versimpelt de zaken enorm. Blijkbaar voert Shell beleid al uit voordat het is doorgevoerd bij andere partijen. Daarbij ben ik ook wel benieuwd hoe het zo ver is gekomen dat ze aan deze structuur begonnen(op eigen houtje?). Wellicht dat dit het 1 en ander nuanceert.

Dehnus
Dehnus17 nov. 2021 - 9:31

Goeie.

harmmeijer
harmmeijer17 nov. 2021 - 8:19

Er valt niks meer te halen in Nederland. Het gas is op dus, wegwezen. https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiIgMEn72zt4h8WsstMfPmm2stg8wZyzVx3DsV5lq2YXYOpcNGZTFVXgy_rADIkYc-8jcP84D_frlnsqcbcGMulnROHuWotj3RMF9dUfdgZslxo9LtRtPXabgzDH3WaVSg0ZhhuzIp8xLxWiarkLwPNNxw2i3zIazHlo_gakwo5a06qsGZg8KGIGjVFjA=s716

Libertain
Libertain17 nov. 2021 - 7:14

- "Ik wil wel de lusten, maar niet de lasten" - "Liefje, zeg gewoon dat je neoliberaal ben. Dit is ruim voldoende."

Phil2
Phil217 nov. 2021 - 6:07

Shell verSlaat Nederland?

2 Reacties
Dehnus
Dehnus17 nov. 2021 - 9:31

Verraad is een better woord.

LeftFuturist
LeftFuturist17 nov. 2021 - 13:41

Dan toch gewoon niet meer tanken bij Shell