Joop

Shell tekent groot gascontract in Irak

  •    •  
27-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
shell-barrel.jpg
Oliemaatschappij moet Irak helpen om de industrie in het land te moderniseren
Oliemaatschappij Shell en het Japanse Mitsubishi hebben zondag een definitief gascontract in Irak getekend ter waarde van 17 miljard dollar (12,8 miljard euro). Het is een van de grootste overeenkomsten met buitenlandse energiebedrijven in Irak ooit.
Het langverwachte contract werd getekend tijdens een ceremonie in Bagdad in aanwezigheid van Shelltopman Peter Voser en de Iraakse olieminister Abdul-Kareem Luaibi. Het Iraakse parlement stemde eerder deze maand in met de overeenkomst. Het heeft jaren geduurd voordat het contract definitief tot stand kwam, onder meer vanwege de moeilijke politieke situatie in Irak.
Shell en Mitsubishi gaan gas afvangen dat nu nog wordt afgefakkeld bij olievelden in het zuiden van Irak. Voor het project wordt een samenwerkingsverband opgezet met de naam Basra Gas Company. Het Iraakse staatsoliebedrijf South Gas Company bezit 51 procent, Shell 44 procent en Mitsubishi 5 procent. Het contract heeft een looptijd van 25 jaar. Het afgevangen gas zal worden gebruikt om elektriciteit op te wekken.
Irak heeft meerdere oliecontracten getekend met buitenlandse bedrijven om zo de oliesector te moderniseren. Irak is een van de meest olierijke landen in het Midden-Oosten, maar de olie-industrie heeft ernstig te lijden gehad van verwaarlozing, oorlog en economische sancties.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

JandeBoer2
JandeBoer227 nov. 2011 - 15:12

"Irak is een van de meest olierijke landen in het Midden-Oosten, maar de olie-industrie heeft ernstig te lijden gehad van verwaarlozing, oorlog en economische sancties." Dat heeft Saddam dus allemaal óók op zijn geweten! Goed dat wij onze orde daar hebben teruggebracht.

leeuwenvanj
leeuwenvanj27 nov. 2011 - 15:12

Net het boekje van Joris Luyendijk gelezen , boekje over de lobbyisten en journalisten rondom het Binnenhof. Hij had het over de ongeschreven afspraken,een tweetjes tussen lobbyisten en kamerleden maar ook over het ontsnappen aan de aandacht van het niet willen betalen van belasting door Shell. Lijkt mij toch wel een belangrijk iets om te weten te komen, maar een interview met Wilders bekt lekkerder(denk ik)

JoopSchouten
JoopSchouten27 nov. 2011 - 15:12

Goeie Roelf. Volg het geld en er is te controleren waar het voor wordt gebruikt. Gebruik de winsten voor gratis onderwijs en zorg.

Waterbeer
Waterbeer27 nov. 2011 - 15:12

shell mag irak verder beroven.

leeuwenvanj
leeuwenvanj27 nov. 2011 - 15:12

http://www.vredessite.nl/andernieuws/2011/week48/11-11-iraq.html Exxon Mobil's oil and gas exploration agreement with Iraq's semi-autonomous Kurds, who are at odds with Baghdad over the country's energy wealth, marks a significant, and tantalizing, departure by U.S. oilmen amid the current military withdrawal.

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2011 - 15:12

Kijk eens aan, dan was de steun van Ballekie voor die illegale inval in dat land dus toch niet voor niks. (Sarcasm mode blijft nog even aan) Het mocht wat kosten, maar dan hebben we ook wat.:((((

1 Reactie
boswachter2
boswachter227 nov. 2011 - 15:12

En zo is het maar net. Als e in een crisis zit moet je toch inkomen genereren.

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2011 - 15:12

Moordenaars, dieven en kindermoordenaars. Leugenaars. Met een stropdas. Hel hele land vernielen, cultuur, familie en huizen, alles naar de kloten, brandwonden, generaties lang een hekel aan het westen, het land vergiftigen met verarm Uranium zodat ze tot over enkele duizenden jaren nog mismaakte baby's en dieren, planten etc. krijgt. Alles weg, alles kapot. Alleen olie hebben ze nog. Die is nu van de Shell. En buiten dat de Iraki's er niet meer aan verdienen mogen ze straks ook nog eens dik voor de stroom gaan betalen. En ook die winst gaat naar ons. Massamoordenaars, leugenaars en dieven. Shell helpt.

2 Reacties
ruudh2
ruudh227 nov. 2011 - 15:12

Roelf, Lees het berichtje nog gewoon eens een keertje rustig na, voordat je jezelf opnieuw overgeeft aan hysterische oprispingen. Het Iraakse staatsbedrijf heeft een meerderheidsbelang en wat ze gaan doen (affakkelen voorkomen) is nog eens goed voor het milieu ook. "Shell en Mitsubishi gaan gas afvangen dat nu nog wordt afgefakkeld bij olievelden in het zuiden van Irak. Voor het project wordt een samenwerkingsverband opgezet met de naam Basra Gas Company. Het Iraakse staatsbedrijf South Gas Company bezit 51 procent, Shell 44 procent en Mitsubishi 5 procent. Het contract heeft een looptijd van 25 jaar. Het afgevangen gas zal worden gebruikt om elektriciteit op te wekken."

Hermanbakker
Hermanbakker27 nov. 2011 - 15:12

Het lijkt me helemaal juist, alleen 11 sept ontbreekt, het 'new Pearl Harbour' waar PNAC 1993 om vroeg.

Yggdrasil
Yggdrasil27 nov. 2011 - 15:12

Oliemaatschappij moet Irak helpen om de industrie in het land te moderniseren ============== Ja hoor want Shell heeft de naam dat ze zeer duurzaam en zeer maatschappelijk ondernemen. Om in olietermen te spreken, smeerkezen zijn het. Vraag maar eens aan Nigeria of andere landen die ze totaal leeggeroofd hebben en achtergelaten met enorme milieuschade.

1 Reactie
sociaaltje
sociaaltje27 nov. 2011 - 15:12

Natuurlijk moet wel de VOC mentaliteit behouden blijven.... Leegvreten uitbuiten en totaal in de vernieling achterlaten. Zo kennen we de Shell weer.

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2011 - 15:12

En nu we het toch over Shell hebben. Curacao is een van de Antillen eilanden, waar politici graag op uw kosten even komen bijbruinen. Wie er namelijk ook graag zat, maar daar inmiddels ook al weer weg is, was Royal Dutch Shell met de ISLA-raffinaderij. Het investeringsvehikel van de “oranjes” bracht welvaart en geld in het laatje. Dat hebben de inwoners van het eiland geweten! Hier de rauwe werkelijkheid: http://www.stichtingsmoc.nl/uploads/Fotos-vervuiling-Marchenabaai-door-Isla.pdf

1 Reactie
arieroos
arieroos27 nov. 2011 - 15:12

Je bedoelt die raffinaderij die al 26 jaar door een Venezolaanse maatschappij wordt geexploiteerd ?

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2011 - 15:12

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj27 nov. 2011 - 15:12

Geen enkele olie maatschappij is zuiver, hebben vaak hun eigen legertjes en verrijken zich ten kosten van anderen. Houden ook duurzame oplossingen met hand en tand tegen. Maar een illegale oorlog en daar dan flink aan verdienen vind ik min,van elke olie maatschappij die in de rij stond (voor de oorlog)om een contract aan te gaan of al bedongen te hebben.

juliusvold
juliusvold27 nov. 2011 - 15:12

Heerlijk die reacties hier van de mensen die denken dat er geen geld verdiend hoeft te worden in de wereld. De denken dat als shell niet gaat, er geen enkele andere maatschappij gaat. Die denken dat de welvaart eerlijk verdeeld moet worden, maar vergeten dat de welvaart eerst gecreeerd dient te worden. Die vinden dat de prijs voor hun linkse agenda natuurlijk niet door hen zelf opgebracht dient te worden, maar door de neo-liberalen, kapitalisten en ander uitschot.

1 Reactie
Blisss
Blisss27 nov. 2011 - 15:12

De prijs van de rechtse agenda is dat Goldman Sachs en zijn aanhang jouw rechtse portemonnee leeg rooft en jij daar hoogstwaarschijnlijk links de schuld van gaat geven:))

Hermanbakker
Hermanbakker27 nov. 2011 - 15:12

De ex Shell topman Veerman, zo heet de man, als ik het me goed herinner, is voorzitter van een NATO advies commissie. Ik hoorde hem een tijdje geleden NATO vergelijken met brandweer. Toen Roosevelt in 1940 het VS volk Lend Lease verkocht, was zijn verhaal 'als het huis van mijn buurman in brand staat, zal ik hem dan niet mijn brandslang lenen'. Voor wie dat niet weet, Lend Lease was de regeling waarbij de VS president elk land wat met Duitsland in oorlog was ongelimiteerde hoeveelheden oorlogsmaterieel en voedsel kon leveren. Een kind begrijpt dat het lenen of huren van tanks, vliegtuigen en munitie een wat merkwaardig iets is. Kennelijk wordt nog hetzelfde pr bureau gebruikt. De Britten betaalden een hoge prijs voor Lend Lease, het opheffen van hun imperium. Maar die prijs lijkt me lager dan wat de Irakezen betaalden en nog betalen voor hun bevrijding.

2 Reacties
juliusvold
juliusvold27 nov. 2011 - 15:12

Citaat 'De ex Shell topman Veerman, zo heet de man, als ik het me goed herinner, is voorzitter van een NATO advies commissie.' --- Dat herinner je helemaal niet goed, Piet de Vries, hij heet: van der Veer. Je onzintirade tegen de VS leest toch niemand.

leeuwenvanj
leeuwenvanj27 nov. 2011 - 15:12

Jeroen van der Veer en Madeline Albrigt zaten samen in een club van de NAVO http://www.nato.int/strategic-concept/experts-strategic-concept.html http://en.wikipedia.org/wiki/Albright_Stonebridge_Group

Dewik2011
Dewik201127 nov. 2011 - 15:12

De meeste reakties hieronder getuigen ervan dat mensen (a) niet lezen of (b) dom zijn. Er wordt gas afgevangen dat op dit moment de lucht in vliegt middels fakkels met daarop vlammen van tientallen meters hoog en bijbehorende rookpluimen. Beste mensen...dat is slecht voor het milieu, zonde van de energie, en zonde van het geld. In het algemeen wordt in zo een deal een soort van profit sharing agreement getekend. Dat betekend dat Irak in plaats van het geld te verbranden, er nu iets voor terug krijgt. Win-win-win (shell, Irak, milieu). Welke imbeciel kan daar nu een probleem mee hebben ????????????????

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT227 nov. 2011 - 15:12

Iraq krijgt daar geen geld voor alleen maar "kennis" en onderhoud van de instaleties, wat feitelijk ook alleen maar van belang is voor Engeland, dat langzaam wegglijd in een jaren 80 situatie, een voorbode van wat ons te wachten staat met deze Thatcher-regering (vergeet niet: "Rutte is een Lesbiënne") Je laat dus zien dat je zelf niet kunt lezen, en ook nog eens dat je hgeen idee hebt hoe de Oliediefstal in het Arabische sub-continent in elkaar steekt. Wel leuk om te lezen dat Tenaris het bid verloren heeft, en al dat gekonkel van Balkenende wat zoveel levens van "Onze Jongens" heeft gekost, ze gelukkig niets oplevert nu Mitsuibishi de pijpen naar India mag gaan aanleggen. Want die verbinding is de werkelijke reden achter de pogingen om Iran ook kapot te mogen schieten :-( Want lees je eens in de historie van BP, want die hebben ervoor gezorgd dat er geen Democtratie is in Iran, door met grof geweld het democratische proces om zeep te helpen, en een Sjah te installeren, en later mee te werken aan de vorming van de zogenaamd "islamitische" staat... http://tinyurl.com/Churchill-Terror-Bombings [quote] Lieutenant-General Sir Aylmer L Haldane, quotes his own orders for the punishment of any found in possession of weapons "with the utmost severity": "The village where he resides will be destroyed _ pressure will be brought on the inhabitants by cutting off water power the area being cleared of the necessaries of life". He added the warning: "Burning a village properly takes a long time, an hour or more according to size". Punitive British bombing continued throughout the 1920s. An eyewitness account by Saleh 'Umar al Jabrim describes a raid in February 1923 on a village in southern Iraq, where bedouin were celebrating 12 weddings. After a visit from the RAF, a woman, two boys, a girl and four camels were left dead. There were many wounded. Perhaps to please his British interrogators, Saleh declared: "These casualties are from God and no one is to be blamed." [/quote]

ErnsTT2
ErnsTT227 nov. 2011 - 15:12

Iraq krijgt daar geen geld voor alleen maar "kennis" en onderhoud van de instaleties, wat feitelijk ook alleen maar van belang is voor Engeland, dat langzaam wegglijd in een jaren 80 situatie, een voorbode van wat ons te wachten staat met deze Thatcher-regering (vergeet niet: "Rutte is een Lesbiënne") Je laat dus zien dat je zelf niet kunt lezen, en ook nog eens dat je hgeen idee hebt hoe de Oliediefstal in het Arabische sub-continent in elkaar steekt. Wel leuk om te lezen dat Tenaris het bid verloren heeft, en al dat gekonkel van Balkenende wat zoveel levens van "Onze Jongens" heeft gekost, ze gelukkig niets oplevert nu Mitsuibishi de pijpen naar India mag gaan aanleggen. Want die verbinding is de werkelijke reden achter de pogingen om Iran ook kapot te mogen schieten :-( Want lees je eens in de historie van BP, want die hebben ervoor gezorgd dat er geen Democtratie is in Iran, door met grof geweld het democratische proces om zeep te helpen, en een Sjah te installeren, en later mee te werken aan de vorming van de zogenaamd "islamitische" staat... http://tinyurl.com/Churchill-Terror-Bombings [quote] Lieutenant-General Sir Aylmer L Haldane, quotes his own orders for the punishment of any found in possession of weapons "with the utmost severity": "The village where he resides will be destroyed _ pressure will be brought on the inhabitants by cutting off water power the area being cleared of the necessaries of life". He added the warning: "Burning a village properly takes a long time, an hour or more according to size". Punitive British bombing continued throughout the 1920s. An eyewitness account by Saleh 'Umar al Jabrim describes a raid in February 1923 on a village in southern Iraq, where bedouin were celebrating 12 weddings. After a visit from the RAF, a woman, two boys, a girl and four camels were left dead. There were many wounded. Perhaps to please his British interrogators, Saleh declared: "These casualties are from God and no one is to be blamed." [/quote]