Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell opnieuw voor de rechter wegens vernietiging leefgebied Nigeria

  •  
02-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-02-om-12.04.27
Oliereus Shell mag zich opnieuw opmaken voor een grote rechtszaak. Twee Nigeriaanse gemeenschappen hebben het concern voor de rechter gedaagd wegens meerdere ernstig vervuilende olielekken in de Nigerdelta. De te betalen schadevergoeding kan in de tientallen miljoenen lopen ‘wegens de gevolgen voor deze gemeenschappen’, aldus de advocatenkantoor Leigh Day.
Het gaat om de Bille en Ogale gemeenschappen, wier hele bestaan om vissen en landbouw in de vervuilde regio draait. Zij willen nu gecompenseerd worden voor de milieuramp die Shell in het gebied heeft veroorzaakt. De gedupeerden zeggen door de olielekken al sinds 1989 geen toegang meer te hebben tot schoon drinkwater.
In een eerste reactie op de aantijgingen laat Shell weten zich ‘in een vroeg stadium’ te bevinden wat betreft het doornemen van de aanklacht. Volgens Shell moet de zaak echter in Nigeria worden behandeld in plaats van Londen, zoals nu het geval is. Shell beweert, zoals ze eerder deden, dat de olielekken worden veroorzaakt door door oliedieven die de pijpleidingen beschadigen.
‘Zowel de Bille als de Ogale gemeenschap wordt hevig geraakt door de diefstal van ruwe olie,’ laat een woordvoerder van Shell weten. ‘Pijplijnsabotage en illegale raffinaderijen blijven de voornaamste oorzaak van vervuiling in de Nigerdelta.’
Shell haast zich ook te zeggen dat het in Ogoniland, het gebied van de Ogale, al sinds 1993 geen olie of gas meer wint. Volgens het olieconcern is dat vanwege het stijgende geweld in de regio, waardoor personeel en faciliteiten niet langer veilig waren.
De advocaten van de gedupeerden zijn echter van mening dat de Ogale al sinds 1989 geteisterd worden door herhaaldelijke olielekken. Volgens de advocaten is de kleinere Bille vissersgemeenschap zelfs volledig ‘vernietigd’ door de lekke pijplijn. De advocaten beschuldigen Shell ervan geen veiligheidssystemen op de leidingen te hebben geïnstalleerd om lekken te detecteren. Ook zou Shell te weinig doen om de leidingen te beschermen tegen kwaadwillenden.
Ook zou Shell volgens de advocaten verzuimd hebben te handelen nadat in 2011 een VN-rapport dringend aanraadde het betreffende gebied te verontreinigen. ‘Shell heeft destijds de bevindingen geaccepteerd,’ zeggen de advocaten. ‘Toch hebben zij vier jaar later nog altijd niets gedaan om de gebieden die met hun olie verontreinigd zijn schoon te maken.’ Shell spreekt dit tegen.
De aanstaande rechtszaak is de tweede in vijf jaar. Eerder sleepte de Nigeriaanse Bodo gemeenschap Shell met een soortgelijke aanklacht voor de rechter, samen met enkele individuele vissers uit de Nigerdelta. Ook zij werden destijds bijgestaan door de advocaten van Leigh Day. In januari van dit jaar kondigde Shell aan een schadevergoeding van ruim 98 miljoen euro uit te keren aan de gedupeerden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.